Юридична консультація

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем Taras N, 7 Липень 2011.

  1. Avanturistka

    Avanturistka Well-Known Member

    вже не звільняє, а примушує перевестись на роботу в далеке село, там ніби є місце. Він це робить спеціально, щоб вона пішла (бо розуміє, що вона туди їздити, та ще й вагітна, не буде)
    чи має право вагітна жінка допрацювати в тій школі, де вона працює? і що буде, якщо вона не погодиться працювати в тому селі?
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  2. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"

    вагітну жінку мають право перевести лише на легшу роботу , якщо вона за станом здоров я не може виконувати свої обов язки на попередній ( ст. 178 КЗпПУ). Переведення її на роботу в іншу місцевість здійснюється за загальними правилами. Тобто лише за згодою працівника. Лише з тією поправкою, що звичайного працівника при відсутності згоди і неможливості продовжувати працю на попередньому місці,працедавець має право звільнити за п.2. ст. 40 КЗпПУ, а вагітну жінку- не має права звільнити.
     
    • Інформативно Інформативно x 2
  3. PanteraLviv

    PanteraLviv Well-Known Member

    Ми переїхали на іншу квартиру, зовсім інший район. Донечка на облвку в дитячій поліклініці на Парковій. Чи можна її зняти з реєстрації і перевести в поліклініку по місцю проживання не змінюючи місця прописки?
    і ще. я стою на обліку в жк на Стецька по старій прописці. Я не хочу переводитись в іншу жк, то що мені поки не варто змінювати міцсце прописки?
     
  4. Sera

    Sera Я хотіла не зовсім так. Та це те, що я хотіла.

    Можна.
    З лікаркою там поговоріть і напишіть завідуючій заяву.
    Ну і пару грн заплатите за обслуговування не по місцю прописки.
    Я взагалі ні звідки не знімалася. Просто встала на облік в іншій(по вагітності). І тепер як мені тре- то в стару забігаю.
     
  5. Prutylyatko

    Prutylyatko Well-Known Member

    Чоловік кілька місяців як влаштувався на роботу, але сьогодні пішли чутки, що повертається на роботу його попередник й, відповідно, мого "попросять"....Чи є юридичні підстави, щоб довести, що чоловіка не можуть без його згоди звільнити з роботи (заяву писали на постійне місце роботи, скорочення немає, порушень/прогулів теж, та й він тато 3 неповнолітніх дітей)?
    Буду щиро вдячна за допомогу.
     
  6. hryka

    hryka Member

    Можливо, хтось знає.Така ситуація. В нас 2 березня померла бабця.Вона проживала в особняку разом з сином своїм. Будинок приватизований, і був записаний на бабцю. Коли і як потрібно вступати в право власності? Чи не настає воно автоматично, якщо вуйко (бабці син) брав участь у приватизації? Чи є якісь штрафи чи інші неприємності, якщо цього не зробити вчасно? Чи не може держава відчужити будинок? Заповіту нема.Дякую за будь-яку інформацію.
     
  7. Lathorien

    Lathorien Well-Known Member

    При відсутності заповіту, спадкування відбувається за законом. А саме: в першу чергу спадкуватимуть чоловік/дружина, діти, батьки. Спадкоємець, який на час відкриття спадщини (смерті спадкодавця) постійно проживав з померлим, вважається таким що прийняв спадщину. У вашому випадку вуйко вступив у спадщину і йому лише треба звернутися до нотаріуса для оформлення права власності. Інші ж спадкоємці повинні протягом 6 міс. з моменту смерті спадкодавця подати до нотаріуса заяву про її прийняття (якщо не подадуть, будуть вважатися такими, що спадщину не прийняли)
    Якщо наявні спадкоємці, які прийняли спадщину, то вона перейти у власність територіальної громади не може.
     
    Останнє редагування: 1 Вересень 2015
    • Інформативно Інформативно x 2
  8. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"

    Тут є один нюанс: на підставі чого повертається на місце праці попередній працівник?Якщо він звільнявся за власним бажанням, за згодою сторін або за ініціативою власника,але на законних підставах, то він може зайняти лише вакантне робоче місце.Якщо попередній працівник був звільнений з підстав призову на військову службу, обрання на виборну посаду або працював за кордоном на основі контракту, то він може бути прийнятий назад на підприємство на пільгових підставах, але на інше вільне робоче місце.
    Інша справа, якщо це буде поновлення на роботі незаконно звільненого чи незаконно переведеного працівника. Підставою поновлення в цьому випадку буде рішення суду.Такий працівник підлягає поверненню на ту ж роботу, яку він виконував до незаконного звільнення. В цьому випадку, нового працівника мають перевести на інше робоче місце, а якщо такого на підприємстві не виявиться- тоді мають право звільнити за п.6 ст. 40 КЗпПУ

    В інших випадках- звільнити можуть лишепри наявності загальних підстав, передбачених ст .36,28, 38, 39, 40, 41 КЗпПУ. Наявність трьох неповнолітніх дітей на утриманні є перевагою при залишенні на роботі лише при звільненні на підставі скорочення чисельності та штату працівників у зв язку з реорганізацією виробництва. І то- при наявності рівних умов продуктивності праці і кваліфікації з іншими працівниками.
     
    • Інформативно Інформативно x 2
  9. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"

    Для того, щоб спадкоємець міг вступити у свої права, йому потрібно спадщину прийняти і оформити Свідоцтво про право на спадщину.
    Для прийняття спадщини є встановлений законом строк- 6 місяців. На протязі цього періоду спадкоємець повинен подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини або про відмову від спадкового майна. Той із спадкоємців, який проживав із померлим постійно на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв цю спадщину, якщо протягом тих же 6 місяців не подав заяву про відмову від спадщини.
    Але для того, щоб він отримав підтвердження свого права на спадкове майно, йому потрібно оформити свідоцтво про право на спадщину за законом ( в даному випадку).Таке свідоцтво видається нотаріусом за місцем знаходження спадкового майна після того як мине встановлений законодавством 6- місячний термін для прийняття спадщини.Тобто, спадкоємець повинен звернутися до нотаріуса із заявою про видачу йому свідоцтва про право на спадщину і зареєструвати це в органах Держреєстру. Нотаріус же внесе відомості про видачу Свідоцтва про право на спадщину до Спадкового реєстру.

    Для прийняття спадщини встановлені строки- 6 місяців. Якщо спадкоємці ці строки порушують і не подають заяви про прийняття спадщини, доведеться їх поновлювати через суд. У вашому випадку- той із спадкоємців , хто проживав із померлим постійно, може таку заяву не подавати.Але_ він повинен мати підтвердження, що дійсно проживав із спадкодавцем на момент його смерті ( та ж довідка з ЖЕКу встановленої форми,яку потім буде потрібно надати нотаріусу, чи записи у Будинковій Книзі) . Тобто не так, що людина по факту живе, а юридично прописана в іншому місці. Якщо спадкоємець юридично зареєстрований за іншою адресою-в цьому випадку йому треба буде додатково подати заяву про прийняття спадщини.

    А от строків для звернення спадкоємця за отриманням свідоцтва про право на спадщину законодавством не обмежено. ТОбто це можна зробити в будь-який час по спливу 6 місяців
     
    Останнє редагування: 1 Вересень 2015
    • Інформативно Інформативно x 1
  10. hryka

    hryka Member

    Дівчата, дуже дякую за відповіді!
     
  11. Prutylyatko

    Prutylyatko Well-Known Member

    людина була звільнена за власним бажанням, півроку була на заробітках й тепер хоче повернутись назад. Підстав для звільнення чоловіка ніби не бачу, але питання в тому, що повернутись хоче на роботу людина, що є родичем когось з керівництва. тому й так ось....
    Побачимо:sad:
    Дякую за допомогу
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  12. raspberry

    raspberry Well-Known Member

    В нас під вікнами траса - виїзд за Львів з боку Сокільник. І по ній регулярно мотоциклісти влаштовують перегони чи тренування. Звук нереальний, особливо нервує вночі, будить дітей. Питання: як на них можна повпливати? Можливо кудись заяву написати, щоб поліцейських лежачих поклали? Куди? Це треба колективну заяву від жильців? Чи є ще якийсь варіант боротьби з тими гонщиками?
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  13. zdorov

    zdorov Well-Known Member

    Підкажіть, будь ласка, чи є юристи, які займаються справами, пов'язаними з лікарською помилкою?
     
  14. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"

    • Інформативно Інформативно x 1
  15. olenjatko

    olenjatko Well-Known Member

    Скажіть, будь ласка, чи записується трудовий стаж в трудову книжку вчителям контрактникам?
     
  16. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"

    Контракт- це вид трудового договору. Вчителів дозволено приймати на роботу як на основі безстрокових, так і строкових трудових договорів ( це передбачено ЗУ "Про освіту").Відповідно , період такої праці записується до трудової книжки і включається до загального страхового стажу.

    Стосовно педагогічного стажу, який дає право на дострокову пенсію по вислузі років- треба дивитися, чи ваша посада входить до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, які надають право на таке зарахування і таку пенсію.

    Якщо ж вчитель працює на умовах цивільно-правового договору на виконання робіт ( надання послуг)- це не підпадає під сферу регулювання трудового законодавства. Праця на основі таких договорів регулюється цивільним законодавством. Період праці тоді не записується до трудової книжки законодавство про працю на такі роботи не поширюється. Період праці за цивільно-правовим договором включається до страхового стажу, оскільки за такий працівник підлягає загальному пенсійному страхуванню. Роль записів у трудовій книжці в цьому випадку виконує двосторонній договір на виконання робіт ( надання послуг)
     
  17. jassystay

    jassystay Well-Known Sceptic :p

    Ось і я сюди за порадою. Якщо я є власником кіоску на ринку (Добробут, якщо конкретніше), але земля на якій стоїть кіоск належить приватній фірмі, ТзОВ "ІТМ-Іммобілієн", то :

    1) чи є можливість застрахувати себе на випадок, якщо фірма вирішить ліквідувати ринок чи її змусять це зробити;

    2) чи можливо підписати з ними договір оренди землі на 2-3 роки, де містилась би грошова компенсація, якщо раптом протягом цього часу вони вирішать на цьому місці зробити щось інше і скажуть просто забрати геть кіоск?

    Дякую наперед, може хто стикався...
     
  18. KardaMonka

    KardaMonka Member

    Чи може підказати хтось - як перевірити відрахування до Пенсійного фонду, маючи свідоцтво про загальнообов'язкове державне соціальне страхування?
     
  19. Договір оренди землі не те що можливо, а треба укласти. Інша річ, що це дуже довгий і затратний процес. А яким чином здійснюється співпраця зараз (є хоч якийсь договір)?
     
    • Подобається Подобається x 1
  20. jassystay

    jassystay Well-Known Sceptic :p

    Зараз договір оренди землі з р нком підписується на 6 міс вперед. Вперед платяться гроші, а раптом щось стається, то просто вони зобов'язані решту грошей повернути.

    Але мене цікавить перестрахуватись на довгострокову перспективу.

    П. С. Дякую за відповідь!