Сортуємо сміття - стаємо на захист природи?

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем Sunichka, 29 Вересень 2015.

?

Чи викидаєте ви сміття роздільно (органіка, пластик, скло, папір)?

  1. Так, я бережу довкілля

    17 голосів
    89,5%
  2. Ні, мені нема коли з тим бавитись

    1 голосів
    5,3%
  3. Хотілося б, але далеко і незручно нести

    1 голосів
    5,3%
  1. Sunichka

    Sunichka Well-Known Member

    Коли вчергове половину моєї сміттярки зайняли разові пакетики з базарів-магазинів, замислилась про необхідність сортувати сміття перед тим, як викидати. Та й перегляд фото цілих островів з пластикового і пакетикового сміття в океанах оптимізму не додавав. :girl_mad:

    Вирішила, що буду відтепер сміття сортувати. В сміттярку піде лише суто органіка з кухні. А кульочки, пакетики, пляшечки, стаканчики з-під йогуртів буду збирати окремо.

    Одразу виникло питання: куди то все дівати, коли назбирається? Знайшла місце, де приймають на вагу пакетики-кульочки - ще й платять 7 грн./кг. Подумала, що крім захисту довкілля, можна ці кошти віддавати на благочинність. Подвійна добра справа! :girl_claping:Але, на жаль, там не приймають пластик, якого теж збирається багато. Зате його можна викинути у спеціальні роздільні контейнери різних "сміттєвих" фірм. Наприклад, AVE. А кришечки від пляшок залишити собі, щоб потім віддати на "протези для поранених бійців АТО" чи просто здати туди, де прийматимуть (якщо хто не вірить в протези).

    Дівчата, а хто ще займається сортуванням сміття? Як ви ставитесь до такої ініціативи? На вашу думку, чи соромно сьогодні здавати макулатуру і скляні пляшки? Може, хто знає, де є контейнери для роздільного збирання сміття по різних районах? :girl_blush2:
     
    • Подобається Подобається x 4
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  2. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    Мені не соромно.:girl_smile: Я можу місяць-два збирати вдома пляши з-під пива що було штук 5-10 (залежно від того чи були у нас гості :girl_haha:), а потім здаю (в нас пункт прийому "по дорозі" біля садочка). Пляшка коштує 30-35коп. Муж з мене прикалується (ті дядьки в прийомі склотари теж підсміювалися перший раз, а тепер мовчать). Нє, ну а шо - я краще малому за 3 грн булочку куплю, ніж якийсь бомж похмелиться.
    В нас на Пасічній в кожному дворі на пластик і де-не-де ще є скло і папір.
     
    • Подобається Подобається x 4
  3. nibysh

    nibysh оптимістка з сумнівами

    Сортування сміття- звичка дитинства. Ще мама колись нас до цього привчала.
    Зараз, за містом, мені з цим легше, бо все йде по призначенню. І в підсумку в мене ледве один пакет сміття за тиждень збирається. І він іде в котел. Відсортовую лиш те, що не горить. Тобто в мене три сміттєві ємкості . комусь заморочка, а мені це звично.
    і малий вже теж знає- куди яке сміття тре викинути.
     
    • Подобається Подобається x 4
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  4. HOPIC

    HOPIC Well-Known Member

    стосовно прийому всієї тієї радості на переробку.
    кульочки вони не приймають, має бути упаковочна плівка певної щільності, приблизно як обмотують меблі. назбирати кілограм це купа хламу в хаті, чесно. папір-картон беруть, але він має бути вже перев"язаний, або запакований в іншу коробку. якщо збирати весь папір (окрім того, що флаєрковий, він взагалі незрозуміло що з свинцем), і здавати, то вам добра тьотя може не порахувати це як макулатуру, і дасть половину вартості.

    дуже рекомендую дусити пляшки пластикові після сполокання під проточною водою, так вони займають менше місця в контейнерах і бабульки чи бомжі вже їх не витягнуть для "молока".

    кришки теж можна збирати окремо і здавати на пункти прийому, але треба приноисти багато, тому зручніше це організовувати на фірмі чи школі. кришки теж мають бути зі спец виду пластику, всі не підходять для переробки. здається маркування 2

    скло рекомендую складати в картонну коробку спочатку горлишками вверх, а потім поміж тих донизу, менше ймовірність, що поб"ється. бите скло не хочуть приймати, навіть надтріснуте інколи не йде.

    на папір я виділяю кульок з супермаркету, бос чи якийсь там ще, що вже дірявий, і пакую вертикально. в маленькі мішки з-під муки, все пресую якомога сильніше і тоді такими палетками складаю у великий пакет.

    батарейки і іже с німі здаю в жеку, або можна пошукати найближчу точку, або домовитися, як в чоловіка на роботі, що до них періодично заїжджають і забирають батарейки і лампи-економки, тільки до них треба їхню коробку.

    так як ми не сильно п"ющі, то в мене тільки 5 контейнерів для сміття
    - на звичайне+ мішане, пластик, що не перероблять,
    - папір,
    -пластикові пляшки
    -маленька ємність на пластикові кришки
    -маленька ємність на батарейки

    пластикові кришки і батарейки стоять окремо, поза доступом малого, в зіп-пакетах ще на всяк випадок
     
    • Подобається Подобається x 5
    • Зе бест! Зе бест! x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
    • Корисно Корисно x 1
  5. nibysh

    nibysh оптимістка з сумнівами

    @HOPIC, ми купуємо лише акумуляторні батарейки. Так, вони дорогі, але №1-не викидаєш їх; №2-з дит. іграшками, то таки економиш.
     
    • Подобається Подобається x 2
  6. Happy Fiancee

    Happy Fiancee Well-Known Member

    Дуже класна і корисна тема.
    Щодо мене: так як живемо за містом та ще й з невеличким городиком, огранічні відходи йдуть на добриво. Все що горить - спалюємо Все інше, а це металеві банки з-під консерв, скло і пластик - в смітник.
    Загалом дуже підтримую ідею сортування сміття і вторинної його переробки.
     
    • Подобається Подобається x 1
  7. Sunichka

    Sunichka Well-Known Member

    У пункті прийому вторсировини на Лазаренка пишеться, що вони приймають:
    * плівку поліетиленову, кульки, пакети (поліетилен, целофан)
    * макулатура (крім яєчних лотків та шпалер)
    * склобій


    Маю надію, що кульочки все-таки здам. Хоча після вашого допису, мабуть, спочатку подзвоню туди і спитаю, щоб дарма той весь мотлох не тягти через все місто.

    Дусити пляшки - хороша ідея. Я чогось це випустила з уваги. Треба буде потовкти.

    Методика складання макулатури сподобалась - візьму собі на замітку :good:
     
  8. HOPIC

    HOPIC Well-Known Member

    дорого. мені для годинника треба одну, то на довший час.
    іграшки купуємо безбатарейкові або не вставляємо батарейки.
    --- дописи об"єднано, 29 Вересень 2015 ---
    справді краще подзвонити і уточнити. поки я мала справу тільки з "районним" прийомом, може на лазаренка їх центральний пункт або що.
     
  9. amaretto

    amaretto як сказала Тося: "месний повар"

    бо я отак загрузила цілу машину пляшок з пиво і гонорово поїхала у Винниках на ринок здавати, знаю що фінансово це абсолютно не вигідно, але прибрати до зими треба, за все взяла 55 грн):girl_crazy:. Приїхала на ринок, а там зла тьотя каже приїхати завтра бо вона не має ящиків(мала лише 6), а до неї люди ж йдуть(тицьнула пальцем на якогось алкаша блін якій в кульочку ніс 6-7 шт того добра.А я типу не людину...) Поїхала на інший прийом на І Франка, гарний мужчина прийняв все, сам посортував, сам з машини вигрузив. Працюють понеділок середа субота з 10 до 14, також приймають макулатуру.
    А реально б хотіла якусь службу яка б за таким приїжджала і забирала. Загалом за рік десь було 200 пляшок:dash1: і то тільки в тата(а ще пили вдома та на літньому майданчику біля магазину:girl_blush2:)
     
    • Подобається Подобається x 1
  10. Chortenia

    Chortenia Well-Known Member

    Пляшки пластикові або викидаю в ті контейнери, або віддаю знайомим, їм для господарства треба (ті, що з-під води), папір-картон збираю довго, потім викидаю в контейнер для паперу. Правда, туди часто викидають і просте сміття. Думаю, довго папір там не затримується, і його забирають. Скло викидаєм в спеціальні контейнери по дорозі на роботу (там вони закриті, просуваєш пляшку, кидаєш, і вона розбивається), але скла в нас мало. Батарейки ми викидаєм у спеціальну коробку на роботі, потім дівчата їх здають.

    Sent from my MI PAD using Tapatalk
     
    • Подобається Подобається x 2
  11. jassystay

    jassystay Well-Known Sceptic :p

    Недалеко від нас стоять контейнери Ave для різних видів сміття. Відповідно сортую сміття на пластик, скло, папір і решта. Металу якось в нас немає практично.

    А, ну і батарейки окремо, то само собою, то святе. :) І домашніх привчаю до того, правда зі скрипом.

    Пс. Найбільше доні подобається, коли даю їй пакет з пластиком і кажу, що маємо "завдання повикидати коробочки".
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
  12. synuchechka

    synuchechka Well-Known Member

    В мене запитання про контейнери для пластику. Нам на інструктажі з охорони праці інженер казала, що в Україні переробляють лише одну формулу пластику, тому викидати в ті контейнери пляшки скажімо з-під кефіру чи плину до посуду немає сенсу. Лише з-під мінералки. Чи це правда?
    --- дописи об"єднано, 3 Жовтень 2015 ---
    А взагалі я живу в такому районі, де майже самі особняки, і смітників мало. В районі 15 хв ходьби від нас є три місця де можна викинути сміття і лише в одній точці є урна для пластику. В інших двох взагалі нема нічого для сортування. І я поняття не маю де біля нас можна знайти урни для паперу чи скла...А хотілося б....
     
    • Подобається Подобається x 2
  13. HOPIC

    HOPIC Well-Known Member

    @Orman , знаю, ви колись багато писали про сортування. я інформації так і не знайшла серед знайомих.
     
  14. Lyudvig

    Lyudvig Добра не пам’ятаю, зла не забуваю.

    Є, то є, але останнім часом ті всі пляшки забирає звичайна сміттєва машина разом зі всім іншим сміттям, тобто валять все на купу в одну машину.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
    • Корисно Корисно x 1
  15. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Знаєте, ви б краще все що горить просто у смітник викидали все ж менше шкоди. Про то вже говорено переговорено НЕМОЖНА спалювати бо виділяються небезпечні речовини, якщо вам себе не шкода, то не травіть сусідів, особливо дітей. Тими димами люди дихають по вашій милості
     
    • Подобається Подобається x 1
  16. nibysh

    nibysh оптимістка з сумнівами

    Питання ще й в тому, що коли ми купуємо, то от тоді вже маємо думати- "а куди я подіну-викину-застосою оте упакування".
    Хоч це ніби і здається примітивно, але ...наведу приклад:
    зустріла в місті свою знайому, поговорили і розходимось.
    вона:
    -ой, давай я малому в кіоску якусь машинку куплю,
    -не тре, для чого, не марнуй гроші,
    -ну та побавиться троха і викинеш, бо вони там такі "китайські" але дешеві,
    -для чого? Я намагаюсь не купувати того, що свідомо збираюсь викинути через "5хв."
    -????...
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  17. Sunichka

    Sunichka Well-Known Member

    Так то воно так. Але якщо зайву машинку можна й не купити, то кефір/молоко/ряжанку/сметану/йогурти все ж купляєш час від часу. А пляшки лишаються. Не будеш же відмовлятись від "молочки" тільки через те, що вона в пластику продається.

    Я вважаю, що увесь пластик має перероблятись, а не лише з-під мінералки. Якщо держава дозволяє завозити певні продукти, то має підготуватися до переробки того, що від них лишається. Або ж обирати інший тип пакування - який зручніше переробляти.
    --- дописи об"єднано, 3 Жовтень 2015 ---
    А це взагалі неподобство! Люди стараються, сортують вдома сміття, окремо збирають той пластик, будь-яка кількість якого аж ніяк дім не прикрашає. Я просто в пакет великий кидаю, а вже як трохи назбирається - то виношу. Не буду ж з однією пляшкою бігти. Який тоді в цьому сенс?

    Якби ж то мати вихід на депутатів, пов"язаних з екологією. Щоб "пропхали" нарешті у ВР хоча б щось корисне для суспільства, а не для їх кишень.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  18. truskaffka

    truskaffka Well-Known Member

    О ми теж так робимо, відколи з"явилися ті пластикозбірні контейнери. Не хочеться, щоб потім хтось молочко в тих пляшках продавав на базарі..ну і так, менше місця.

    Хотілось би мати змогу викидати сміття окремо - хоч то треба звикнути, але не така складна справа. Я як в Англію у відрядження на місяць-півтора їздила. то за тоой час призвичаювалась. Інша справа, що у них там під кожним котеджем вже є різні баки, то не треба ще возити ту біду кудись посеред міста.
     
    • Подобається Подобається x 1
  19. HAPPY NATA

    HAPPY NATA Форумляночка

    підкажіть, будь ласка, куди викинути (здати) електр.чайник і електр.плиту, які не підлягають ремонту?
     
  20. basia

    basia Well-Known Member

    Органіка на город, стиснені пляшки та сміття в баки, все,що горить-шашалики,п"єц, добриво для городу. З ностальгією пригадую,як мер маленького міста штату Огайо присилав поштою набір сміттєвих кульків на рік з подякою(!) за клопіт.
     
    • Подобається Подобається x 2