Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

    Yaremko Well-Known Member

    Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.
    *********************************************

    Що це таке і з чим його їсти?

    Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

    Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).


    Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

    Детальніше про інші можливі причини лактостазу:



    Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.



    Потрібно виключити грубі масажі грудей.



    А що таке тоді мастит?

    Маститбактеріальна інфекція грудей.


    Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.


    Профілактика застоїв лактостаз/мастит!


    Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию


    Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз
     
    Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Тетянка

    Тетянка Well-Known Member

    теоретично так.
    Я попередні 2 рази не мала такої проблеми, а от втретє...Мама мія. Майже така сама ситуація - спочатку ліва злегка затверділа, але я прикладала дитину, потім різко піднялася температура - я й масажувала, й капусту прикладала, й в душі теплою водою..Що тільки не робила . Але температура не зникала - була в межах 38-38,5. А от коли вже піднялася вище - й стала 39 з хвостиком, то хотілося вже плакати - грудь стала дуже болюча. Благо, що приїхала моя мама - вона розмасажовувала 2 дні - виходили такі згусточки як сир, з відповідним запахом кислим. Після того груди ще десь 2 дні боліли, а поітм перейшло.
     
  3. Leja

    Leja New Member

    Дівчата хочу розповісти ,що трапилось зі мною,після самолікування і порад що робити при лактостазі.Зранку я прокинулась і ліва грудь у верхній частині почервоніла і утворилась гулька,була температура.На обід я пішла в роддом щоб мені розмасужували,прийшла мила жіночка рук не помила і рукавички не натягла(вона повинна була одягнути рукавички так як у мене був тріснутий соск,а це вхідні ворота для інфікування),зробила масаж і зцідила молочко.Вроді би стало легше,на другий ранок температура піднялась до 40,затвердіння стало набагато білше,ми знову на масаж і так три дні ,мені все було гірше і гірге,грудь болить невиносимо,температура 41-42,я втрачала постійно свідомість, але мені всі кажуть що то так є,так має бути і у всіх воно проходило.В ночі мені стає на стільки погано грудь просто розриває від болі,вона ще раз так у розмірі як здорова.Чоловік викликає швидку і везуть мене в районну лікарню,черговий лікар оглянув і був в шоці,тиск ледве прослуховується,серцебиття зашкалює,на ногах вже стояти не могла,анемія страшна,зранку хірург веде мене на узд,лікар в шоку,каже що в мене гнійний мастит,і тими масажами мені той гній розігнали по всій груді.До обіду мене ледве відкапали,що взяти на операцію.Після операції бачать,що зі мною не краще,перевозять в медінститут в реанімацію,через два дні грудь посиніла і приходиться робити знову операцію при якій мені видалили більшу частину груді.Наступні два тижня,кожно дня на перев'язках мені спеціальними ножницями обстригали гній,як би не хірурги,це все би пішло всередину.І груді в мене майже немає!Висновок:під час масажу мені занесли,інфекцію синьогнійної палички,яка блискавично мене чуть не вбила,бо інкубаційний період інфекції кілька днів,а масаж і зігріваючі при цьому категорично заборонені.Дівчата не займайтись самолікуванням і нікого не слухайте, а йдіть на консультацію до хірура.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
  4. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    Бо не можна ніяких масажів робити! Стопіццот разів написано.
    Дівчата, читайте тему перед пологами.
     
    • Подобається Подобається x 5
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  5. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Дуже дякую, що поділились досвідом. Прикро, що Ви натерпілись.
    Тільки висновок дуже неоднозначний - до хірурга треба йти тоді, коли потрібна консультація хірурга. А коли є лактостаз, потрібно робити те, що потрібно робити при лактостазі :) (читаємо уважно перший допис цієї теми).
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  6. Kassandra

    Kassandra брюнеточка:)

    Я теж ходила на масаж в пологовий, де чергова "хвалена-перехвалена" пані доктор сказала (мого лікаря тоді не було в місті), що в мене в груді гній і вже мало що не під ніж потрібно лягати.. Вилізти з цього стану мені допомогли не в пологовому, а консультант з ГВ, яка направила мене до лікаря-лактолога пані Людмили, дякуюючи якій в мене зараз все в порядку:). Пані Люда теж мене скерувувала до хірурга+узд груді, щоб перевпевнитись, що все в порядку, бо справи були кепські (грудь також як вищеописували була синя), але Богу дякувати все обійшлось без оперативних втручань і як показало узд ніякого гною в груді в мене не було..
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
  7. loveterapy

    loveterapy Матуся-Анюсі

     
    Останнє редагування модератором: 26 Вересень 2015
    • Подобається Подобається x 1
  8. Leja

    Leja New Member

    Прикрісь в тому що в мене був лактостаз, а коли робили масаж тоді загнали інфекцію, і той лактостаз блискавично перейшов у гнійний мастит(а точніше діагноз гнилісна флегмона, септикотоксемія)воно просто розплавило грудь і її вже ніяк не можна було врятувати, і це був роддом не там де я народжувала,а в мене дома.Так що з простого застою молока може статись така велика неприємнісь.А в мене це перша вагітність і я просто хотіла щоб мені розмасажувала лудина яка в цьому розуміється.І якщо йдете на масаж,і не дай Бог у вас є тріщини чи ранки на груді, то хай при вас миє руки , а ще краще одягає рукавички( не зручно,за те безпечно).
     
    • Подобається Подобається x 1
  9. smilechyk

    smilechyk Well-Known Member

    Дівчата в мене вже 2-й раз закупорка молока, 1-й я справилась, але тепер не можу. Сціджуюсь, після того прикладаю дитину, і якщо не до кінця виссав, то доціджую. Після того використовую мазь Траумель С. Вже 2 дні так роблю.Через скільки часу воно має пройти? А до того просто зціджувала... і так вже тиждень часу.
     
    • Не подобається Не подобається x 1
  10. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Підборіддям в сторону закупорки?
     
    • Подобається Подобається x 1
  11. smilechyk

    smilechyk Well-Known Member

    Стараюсь, але не завжди виходить...
     
  12. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Давайте з самого початку. Що саме турбує - болить, почервоніння, гульки?
    Чи є позитивна динаміка ?
     
  13. smilechyk

    smilechyk Well-Known Member

    Поболює, трохи почервоніння, і коли багато молока тоді відчувається 2 гульки. З мазю Траумель є позитивна динаміка - не так болить
     
  14. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Перечитайте уважно перший допис теми.
     
  15. PanteraLviv

    PanteraLviv Well-Known Member

    Як у вас справи? Чи пройшов вже лактостаз?
     
  16. SoloZiLvova

    SoloZiLvova Well-Known Member

    Отакої - дочиталася що ібупрофен можна при лактостазах. Не минуло й шести років мого мамівства .. Минулого вівторка притисла собі сама праву грудь. Притисла легко але двічі в одне і те ж місце. В ночі температура, біль - я відразу приклладаю губою до ущільнення, туди ж прогладжую по шкірі - це завжди рятує, лактостази в мене не в перше. Поспали нічку валетом і малий усе розсмоктав. Голова туманилася всю середу, і я ще лежала з залишковою температурою а в четвер усе минуло безслідно. І лише повний завал по господарству нагадував, що щось було не так. Я вирішила його проігнорувати й побавитися зі старшими дітьми, з якими добу жила в паралельних світах. І ось, коли ми дуріли з малим, я взяла а чомусь невписалася в двері, при чому, якраз лівою цицькою :d23: (схоже на приховане бажання похворіти, нє?) В ночі знову біль, температура, голва - стандартна программа. Але того разу незрозуміло було де прикладати, бо боліло всюди. От і крутила я малим як циган сонцем :girl_impossible: Він був не проти :girl_smile:. Цілий день я лежала пляцком, було боляче відкрити очі. І ось в цьому місці і був пробіл моєї матчасті: про сумісне з гв знеболююче я чомусь не знала (і чого б це?:girl_blum:). В суботу було вже трохи краще, але не настільки щоб дуріти з дітьми і читати щось з екрану, (цю тему на приклад). Певне ніколи мене так голова ще не боліла. Навіть коли я в дверку ліфта стукнулася такого не було. Але що б не було - діти усе розсмоктували, якщо їм правильно подати завдання :d25:. Навіть цього разу обійшлося без спеціальних засобів. До речі, цей випадок в мене по рахунку вже восьмий. Не за горами лактостазний ювілей :girl_crazy:
     
    Останнє редагування: 6 Жовтень 2015
    • Подобається Подобається x 2
  17. smilechyk

    smilechyk Well-Known Member

    Вже пройшов) Дуже допоміг гель Траумель С разом із легенькими масажами під час годування
     
  18. preciosa

    preciosa Well-Known Member

    А не помічаєте на соску білої цятки? У мене бували застої, коли я починала зціджувати, відчувала затвердіння, а потім з одного виходу на соску вискакувала закупорка, як білий камінчик, інколи м'яка, після того молоко могло само пл собі биьи фонтаном або дуже легко зціджуватись, майже без натиску. Ці закупорки у мене були дуже часто. Молоко йде, потім перестає, виходить закупорка і так могло бути кілька разів навіть з одного виходу.
     
  19. галичанка

    галичанка Well-Known Member

    Я не зрозуміла, чи зціджуванням ви лікуєтесь чи то постійна практика...Нам говорили на курсах по грудному вигодовуванню - що не можна зціджуватись, бо від того виникають всякі проблеми( У відповідь на зціджування - організм виробляє багато молока, і дитина просто не справляється з такою кількістю, виникають застої... Бо скільки треба молока - дитина сама замовляє собі, смоктанням
     
    • Подобається Подобається x 1
  20. smilechyk

    smilechyk Well-Known Member

    Я це все знаю про зціджування. А робила це власне через закупорку. Але це було лише, мабуть, 4-5 разів.
    --- дописи об"єднано, 9 Жовтень 2015 ---
    В мене такого не було.
     
    • Подобається Подобається x 1
  21. Khrystik

    Khrystik Хороша дівчинка :)

    до речі,в мене на початках також була закупорка протоки абсолютно без зовнішніх проявів. не було жодних білих цяток(хоч я тоді начиталася, що їх має бути видно). але виявила я ту закупорку у ванні, коли груди були під водою. тоді і побачила малесеньку біленьку плямочку на соску, з якою я вже знала як собі дати раду.
     
    • Подобається Подобається x 1