Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

    Yaremko Well-Known Member

    Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.
    *********************************************

    Що це таке і з чим його їсти?

    Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

    Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).


    Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

    Детальніше про інші можливі причини лактостазу:



    Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.



    Потрібно виключити грубі масажі грудей.



    А що таке тоді мастит?

    Маститбактеріальна інфекція грудей.


    Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.


    Профілактика застоїв лактостаз/мастит!


    Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию


    Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз
     
    Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Semiramis

    Semiramis Горда галичанка

    Лактостаз...как вспомню,так вздрогну...в мене 8 було вже, за рік від пологів. Ніколи б не могла подумати,що коли дитинв рочок,вже великий кавалєр відносно, смокче нормально, лактація зріла, і опачькі - на тобі лактостаз, і то ще який, температура 39, я пластом лежала цілий день, не могла поняти що то зі мною,бо нічого не турбувало, а ж на вечір я заснула, прокинулась від болю в грудях, права була як каменюка, ніби цегли напхали,хоча малий три години назад її їв. як? звідки?...ну,я масажувала під душем, давала малому в усіх позах які тільки є,щоб хоч якась динаміка позитивна була, та де. Малий смокче,кричить, молоко не йшло, ніби якась перешкода була, чоловік мняв,масажував...завал, а гарячка жене. повезли мене в пологовий, акушерка бідна спотіла біля мене, поки розрухала оті гулі і повитискала застояне молоко, про мої відчуття не питайте - таке враження,що ще раз родила, боліли груде ще два дні по тому, а температура практично на очах впала після масажу акушерки...дівчата,бережіть груди!)
     
  3. Mammy

    Mammy Well-Known Member

    Дівчатка, потребую поради! Пройшло близько двох тижнів після відлучення донечки від грудей, все було нормально, але сьогодні вранці з'явилась біль в грудях, зі сторони, котра ближче до пахв. Таке було і раніше, але мала тоді ще була на ГВ і все проходило. А що тепер робити? Мені б не хотілося їй знову пропонувати груди, чи є ще якісь варіанти?

    Надіслано від мого LG-E425, використовуючи Tapatalk
     
  4. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Спробуйте в душі легенькими погладжувальними рухами з-під пахви до соска і підцідити зовсім трохи.
    А дитині скільки? Як відлучали? Скільки годувань на добу було останній час перед відлученням?
     
  5. Mammy

    Mammy Well-Known Member

    Дякую) дитині 2,8. Годувань було мало - лише ввечері на сон і інколи вночі. Відмовилась дуже легко, а от молоко ще є...

    Надіслано від мого LG-E425, використовуючи Tapatalk
     
  6. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    І через скільки минуло?
    Скільки часу допускається тим займатись без сторонньої допомоги? Вчора зранку з'явилось болюче затвердіння, цілий день я робила все по схемі: часто прикладаю, (стараюсь підборіддям, але застій у верхній частині і якось так дуже високо, трохи складно), масую, тепло до, капуста-медові палянички між годуваннями, а сьогодні ніби гірше, і почервоніння збільшилось, і біль...купила ще траумель, намагатимусь ще частіше прикладати сьогодні, але я не можу/не вмію зціджуватись, абсолютно...
     
  7. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    І ще, я масую собі під час годування, але переживаю - якщо засильно це робити, то ж також можна погіршити ситуацію?
     
  8. smilechyk

    smilechyk Well-Known Member

    Тиждень тому мала знову застій, нічого вже не мастила, а лише трохи підціджувала і
    я масую щоб мені не було боляче, і так мені пройшло за 3-4 доби в останній раз.
    Я на ютубі подивилась як правильно зціджуватись
     
    • Подобається Подобається x 1
  9. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    Може хтось порадить, до кого ходили на узд грудей?
     
  10. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Дівчата, в мене халепа ((( затверділа мені грудь, трохи дискомфорт, як під кутом на світло глянути то жили повиступали і вузлики видно. Даю малому, правда він щось не дуже хоче, масую, а воно ніби збільшується(((. Прийде чоловік, з малим побуде, ще душ спробую. Сціджувати просто не уявляю як.
     
  11. Semiramis

    Semiramis Горда галичанка

    @KAPUCHINKA та ж сама ситуація, вже вдруге за місяць, затвердла грудь, вузлики тверді як камінчики, масажую, І під душем, і компреси роблю, третій день мучусь з тим, і не зникає, а збільшується. Поняття не маю звідки взялось. Коли сама не справляюсь, то дзвоню до масажистки, власне, от зараз йду на процедуру...Ви не затягуйте довго з цим, бачите, нема покращення. То кличте когось, хто вміє добре розмасажувати і вицідити з тої груді все. Особисто я собі сама розцідити ніколи не могла, не виходило за рік годування ні разу, то чуть шо, бачу, не полуається самій справитись, піду на масаж і далі собі нормально годую.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  12. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Поставте лінієчку будь ласка, віку дитини не видно.
    Теплий чай, теплий душ, в душі підцідити, тоді прикладаєте дитину підборіддям в сторону ущільнення, при цьому рукою легенько погладжуючи це місце в сторону до соска. Після годування прикласти холодне, намастити Траумелем. Прикладати часто до цієї груді, не робити великих перерв.
     
    • Подобається Подобається x 1
  13. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Та малому вже майже одинадцять місяців, це вперше, я в шоці. І він вже не дуже хоче прикладатися. Бо хоче то яблучко, то кашку, даю груди і він щось там посмокче і кричить ням-ням, і мус щось давати бо інакше крик. То в нас десь місяць тому почалося.
    Як цідити навіть не уявляю, молоковідсмоктувача нема, бо ніколи в тому не було потреби.
    То мене або малий вдарив, або я двері на балкон відчиняла, але я після того не годувала.
    --- дописи об"єднано, 10 Листопад 2015 ---
    Медова, а куди ви ходите? Я невіть не уявляю де то треба шукати.
     
  14. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Давайте на засинання.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  15. Semiramis

    Semiramis Горда галичанка

    @KAPUCHINKA я не львів'янка(( в нас при пологових є акушери-масажистки, точніше, всі акушерки що працюють в пологовому вміють робити масаж ,дзвониш, узгоджуєш час і йдеш. Я вже приїхала, таке полегшення....
     
  16. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Дівчата, ще мене таке цікавить. Знаю, що масаж треба робити легесенько, а всі хто розказують, що ім робили масаж кажуть, що сильна біль, то виходить його роблять зовсім не легесенько, так? То не травмує груди?
    --- дописи об"єднано, 10 Листопад 2015 ---
    Малий не хоче брати груди, нервується(((. Як буде сонний, то напевно ще гірше будем((( пробую зцідити, виходить хіба кілька капель. Скільки то треба сціджувати. І коли б теоретично мало б наступити полегшення? Чи то поки все не зцідиш нічого не буде?
    --- дописи об"єднано, 10 Листопад 2015 ---
    Дали мені тел. П Маріі з Мечникова. Як не дам ради, то напевно, прйдеться іхати. Можете щось про неі сказати?
     
  17. Semiramis

    Semiramis Горда галичанка

    @KAPUCHINKA я вважаю, що це не правильно давити так, щоб людині очі вилазили з орбіт.Я була в двох різних масажисток, різниця колосальна, в одної чуть не плакала від болю, реально, ніби ще раз ридила,в іншоЇ ( так і тримаюсь довший час її), навіть не помічаю, де час дівається, настільки легко робить і почуваєшся потім нормально. Не знаю, чи залежить це від досвіду, чи як то кажуть "рука легка", моя вже років 10 масажі робить.
     
  18. Mazerati

    Mazerati Well-Known Member

    Я б, чесно кажучи, не дозволила, щоб мені робили такий масаж. @KAPUCHINKA, вам треба під добре теплий душ і там легенько пробувати розмасажувати і трохи сцідити молоко.
     
    • Подобається Подобається x 1
  19. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Та вже два рази була в душі і ніц (((( скільки то часу треба бути, я була десь 15 хв. Зціджувати зовсім не виходить. Потрошки даю малому, він, правда, не дуже хоче. Мене турбує верхня частина. Валєтом малий не хоче зовсім. Даю як завжди. Малий просто напівлежить на колінах і так ість. То щось дає? Чи треба підборідлям обов'язково до проблемного місця?
     
  20. NataliaFed

    NataliaFed Active Посиденька з баяном

    @KAPUCHINKA, в мене один раз був застій,поїхала в пологовий і медсестра мені дуже легесенько масажувала і небагато підцідила. Яке полегшення було, словами не передати, а і сказала тоді ще решту давати дитині).
     
  21. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    А доранку, якщо нічого не робити набагато гірше стане? Ну бо я собі щось не уявляю серед ночі в пологовий. Бо то і малого треба брати з собою.