Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

    Yaremko Well-Known Member

    Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.
    *********************************************

    Що це таке і з чим його їсти?

    Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

    Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).


    Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

    Детальніше про інші можливі причини лактостазу:



    Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.



    Потрібно виключити грубі масажі грудей.



    А що таке тоді мастит?

    Маститбактеріальна інфекція грудей.


    Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.


    Профілактика застоїв лактостаз/мастит!


    Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию


    Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз
     
    Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Khrystik

    Khrystik Хороша дівчинка :)

    оце думаю воно, бо 2 дні ходила в іншому бюстику, ніж завжди.
     
  3. Semiramis

    Semiramis Горда галичанка

    @Khrystik А не змерзли ніде? в мене бувало,коли мерзну, то такі відчуття. або вірус підхопили, можуть і груди зреагувати так
     
  4. Khrystik

    Khrystik Хороша дівчинка :)

    ой сама вже не знаю... вже і друга поболює...
    обклалася капустою, прикладаю манюню...
    ніби знаю як з таким справлятися, але трохи вибита з колії тим всім...
     
  5. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Дівчата, мала недавно чи то лактостаз чи застій. Справилася досить швидко з тим масажиками і прикладанням малого, а ще дуже мені допомогли капустяні листки. Але досить довго відчувалися вузлики в груді.
    Зараз така ситуація, з молочком, як місяць після пологів ))) я вже лактаційних прокладок , напевно, десь півроку як не використовую, ру бо без потреби. А зараз малий ість другу грудь а з тоі де був застій молоко просто ллється, грудь стає тверда чую як молоко прибуває. І от як прибуває молочко то з'являються ті вузлики, малий поість і нічого вже нема, або просто за пару хв самі зникають. Як пробувати сціджувати, то малоко просто стріляє на всі боки, то ж, ніби, застою нема. Не болить. Що то таке?
     
  6. Khrystik

    Khrystik Хороша дівчинка :)

    і ми впоралися із застоєм. часто прикладала малу + капустяне листячко після годування і вже наступного дня все було ок.:girl_dance:
     
  7. synuchechka

    synuchechka Well-Known Member

    А я шось не можу так легко собі допомогти...
    Вчора вранці дуже почала боліти одна грудь: збоку під рукою і зверху. Затвердінь не було, напевно перетиснула бюстиком. Я подзвонила на гарячу лінію, почала робити так, як вони порадили: тепле перед годуванням, прикладала борідкою в сторону затвердіння, холодне після прикладання. Сьогодні вже немає болю, тільки почервоніння груді зверху і збоку, якраз там де вчора був біль. Але температура досі 38.2. Мала усердно смокче ту грудь, але бачу що зовсім з неї не наїдається. І по відчуттях вона наче не набирає молока, яка до годування така і після, доволі м"ягка. То може бути що протоки настільки забилися, що молоко не поступає? Не знаю чи я ще впораюсь з тим сама, чи вже пора звертатись по допомогу...
     
  8. Bulavka

    Bulavka Можу приколотись, вколоти, підколоти...

    @medova, Ви б озвучили клініку і прізвище того горе-маммолога, щоб інші не втрапили так. Бо ж Вас знайшлося кому "направити на шлях істинний")), але ж якась мамочка візьме та й послухає лікаря.
     
    • Подобається Подобається x 3
  9. Semiramis

    Semiramis Горда галичанка

    @Bulavka
     
  10. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    Звідки молоко не поступає?))
     
  11. synuchechka

    synuchechka Well-Known Member

    Ну не виробляється)))
     
  12. synuchechka

    synuchechka Well-Known Member

    Хто скільки найдовше лікував застій?
    Бо в мене цей жах почався в п'ятницю. З одною проблемною зоною я справилась, а вчора виникли ще дві... Як наслідок я вже четвертий день з температурою під сорок... Не знаю скільки ще витримаю.....
     
  13. maavka

    maavka Well-Known Member

    Якщо вже така температура і так довго, воно може в мастит перейшло! Викликайте масажистку хорошу, якщо є затвердіння сильні. Температуру мені порадили збивати свічками диклобер. Годуйте грудьми.Додатково капусту, гель траумель можна використовувати, але якщо воно ускладнилось то мало поможе. У вас затвердіння є? Біль сильний, коли торкаєтеся груді?
    Краще проконсультуватись ще в лікаря. Але не в будь-якого, бо в мене як була температура 40, дільнича побачила мої груди то казала не годувати дитину, а годувати навпаки треба!

    Надіслано від мого HTCONE, використовуючи Tapatalk
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  14. Mavra

    Mavra New Member

    Малому 3,5 міс, почали лізти нижні зубки, два одночасно. І він при смоктанні останніх кілька тижнів повертає голову, ніби викручується, відпускає сосок частково і потім неправильно продовжує смоктати. Крім того набагато менше почав їсти. Через це стався застій молока болючий, закупорка протоки - біла цятка на соску. Купила молоковідсмоктувач, прикладала капусту, проблему вирішила. Але причина нікуди не поділася - він і далі себе так веде, причому лише біля однієї груді. В мене є здогадки, або це через зуби, боляче смоктати (тоді чому з іншою все добре?), або через сильний потік молока. Коли забираю сосок, кричить. Що я неправильно роблю і чому він так себе поводить? Як це виправити?
     
  15. aknytsU

    aknytsU волошкова...)

    Таке питання.

    З першого дня як прибуло молоко в правій груді відразу утворилось затвердіння (я десь про це вже писала). Лактолог у ПБ казала, що це закупорка, розмасажувала один раз мені дуже добре. Потім тиждень часу праву грудь мені розмасажовувала мама. При цьому температури я не мала, самопочуття нормальне, малюк однаково смокче і праву і ліву. Коли права грудь пуста, те затвердіння практично не відчутне, треба постаратись, щоб його нащупати. А коли грудь повна, відповідно і затвердіння дуууже відчутне (але дискомфорту немає). Так вже триває місяць. Звертатись до когось чи залишити все як є (мене воно не турбує) і спостерігати?
     
    Останнє редагування модератором: 24 Грудень 2015
  16. smilechyk

    smilechyk Well-Known Member

    В мене таке було, просто брала і легенько масажувала те місце коли годувала малого в бік соска (рукою ніби направляла молоко до соска) і через тиждень вже нічого не відчувала)
     
    • Подобається Подобається x 3
  17. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    Нічого не раджу, але я досі маю такі штуки, правда то так симетрично дольками, на одній груді більше виражене, була на узд, то нічого не було видно, хоч руками прощупується навіть в пустій груді, в повній - тим більше. Напевно анатомічні особливості.
    На узд, звичайно, можна сходити.
     
    • Подобається Подобається x 1
  18. Hexe

    Hexe Well-Known Member

    зуби навряд.то природній процес,воно не має перешкоджати.
    сильний потік може бути, мій малий відпускає сосок,відвертається - а потім знов повертається і їсть.якщо відвертається і потім неправильно захоплює сосок - то витягніть сосок і дайте знов,щоб захоплював правильно.можете трошки зцідити грудь,щоб так не "било" молоко.
     
  19. Burchenyatko

    Burchenyatko Well-Known Member

    І Поможіть, будь ласка!
    Сьогодні надвечір зробилося мені досить велике затвердіння в правій груді, зверху. Болюче. Хоча малий в обід файно ту грудь висмоктав перед сном, і спав теж з цицею. Знизу вона м'яка, а зверху таке відчуття, що каменюку прив'язали. Пробувала його "валетом" погодувати (щоб підборіддям до застою), але не хоче він так (йому зараз півтора роки, то вже хоч як не задуриш). Пробувала в душі розпарити-розмасажувати-сцідити, але не дуже виходить, молока мало йде і ледве-ледве. Що ще можна зробити?...
    Просто ніч попереду, тому не маю часу перечитувати всі дописи. А переживаю, бо попередні 2 застоі десь місяць назад дуже важко було: три дні високоі температури (аж до рвоти), лежала як колода. Але затвердіння тоді було в іншій груді і менше по розміру. Тому страшенно не хочу повторення.
    Капусти (для компресів) дома зараз нема, траумелю теж. Що ще?...
     
  20. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Акуратно розмасовуйте і малому давайте, нехай вже бере як хоче, якщо валетом не виходить. А завтра таки капусту спробуйте покласти, реально допомагає.
     
  21. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Дайте ту грудь дитині крізь сон так, щоб підборіддям в сторону затвердіння.
     
    • Подобається Подобається x 1