Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

    Yaremko Well-Known Member

    Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.
    *********************************************

    Що це таке і з чим його їсти?

    Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

    Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).


    Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

    Детальніше про інші можливі причини лактостазу:



    Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.



    Потрібно виключити грубі масажі грудей.



    А що таке тоді мастит?

    Маститбактеріальна інфекція грудей.


    Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.


    Профілактика застоїв лактостаз/мастит!


    Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию


    Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз
     
    Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Burchenyatko

    Burchenyatko Well-Known Member

    Дякую! Розмасажувала і вдалося трохи сцідити, була протока закупорена верхня (біла цятка на соску, і молоко через неі не виходило). Надіюсь, вже буде легше. Перший раз радію тому, що малий сьогодні часто прокидаеться - кожен раз цицю гамае))) "валетом" навіть крізь сон поки не вдалося...
     
  3. synuchechka

    synuchechka Well-Known Member

    Нам 2.5 місяців, Почала мене боліти одна грудь. Причому так сильно-не лише при натисканні на неї, а просто коли рухаю плечем, тулобом, в тій зоні відчуваю біль. минулі рази як мала застої то боліло лише як натискала на те місце. А зараз ні почервоніння, ні затвердіння не відчуваю, лише біль. То теж застій може бути?
     
  4. Khrystik

    Khrystik Хороша дівчинка :)

    може. "лікування" класІческе-прикладати дитинку борідкою до того місця, тепло перед годуванням, холод(капустяне листя\Траумель) після. при потреба легенько помасажувати...
     
    • Подобається Подобається x 2
  5. synuchechka

    synuchechka Well-Known Member

    Цю техніку я вже освоїла, третій раз в мене застій. Правда щоразу виглядає він інакше.
    Вже і температура(((Тепер точно впевнена що то воно(((
     
    • мімімі мімімі x 1
  6. Khrystik

    Khrystik Хороша дівчинка :)

    я думала, що вже з другою дитинкою в мене груди натреновані до ГВ, але вже також три рази мала застої. тримайтеся!
     
    • Подобається Подобається x 1
  7. aknytsU

    aknytsU волошкова...)

    А що у вас провокує застої? (я так, що мати на увазі)
     
  8. synuchechka

    synuchechka Well-Known Member

    Перший раз то був ліфчик. Я, бачите, пред пологами прочитала, що потрібно аби білизна завжди була суха бо можуть бути тріщини сосків, яких я страшно боялась. А перший період в мене молоко підтікало постійно, от я і носила бюстик із вкладками, щоб зберігати сухість. А то були перші тижні, молоко прибувало дуже активно і видно десь бюстик перетиснув, от і були страшні застої (температура під 40 трималась дуже довго((((
    Дургий раз-поняття не маю від чого воно було. Але я за один день з ним справилась, температура була тільки 37.4
    Зараз теж не знаю від чого воно. Щоправда, цієї ночі дуже мені текло молоко з грудей, все ліжко затопило. Ніколи ще такого не було. Може дуже багато молока прибуло і знов десь перетиснула?Поняття не маю((((
     
    • Корисно Корисно x 1
  9. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    ага, для мене несподіванкою було, що після року почались лактостази, чомусь думала, що то проблема "стартова".
    Хоча у мене і на початку кілька разів було - так, як @synuchechka каже, якесь загалом неприємне відчуття в грудях, без затвердінь, просто я тоді не знала, що то лактостази, та й проходило дуже швидко.
    Мій найгірший був від удару(
     
    • Корисно Корисно x 1
  10. Miss Sixty

    Miss Sixty Double Boy Mama

    Мені консультант сказала, що на фоні переповнених грудей через Данькову хворобу перетиснула ліфом вночі скоріш за все або лягла на неї якось незручно і перетиснула. Але сказала, що спати в ліфі то поширена помилка через яку часті застої.
     
    • Подобається Подобається x 3
  11. smilechyk

    smilechyk Well-Known Member

    я з народження сплю в ліфі, бо в ночі саме більше тече молоко, але застої в мене були не від того, а від припливу молока...
     
  12. MakarOnka

    MakarOnka хлопчача мама :)

    +1 в мене теж пiсля року чомусь часом бувають застоi, без затвердiнь чи температури, просто неприэмне вiдчуття при натисканнi.Лiкування особливого не роблю, хiба синочка частiше до болючоi грудi прикладаю - то за день-два проходить.
     
  13. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    у мене мій єдиний застій за 3,10 років годування спричинили фізичні вправи. я робила комплекс з Джиліан і там є вправи з гантелями. після застою робила вже без гантелей - все ок.
     
    • Корисно Корисно x 1
  14. aknytsU

    aknytsU волошкова...)

    З вчорашнього вечора в обох грудях відчуваю біль (так ніби м'язи після тренування болять і ще й тисячу голок запустити). І це не в одному місці, а майже по всіх грудях, обидвох. Застій? (спала на спині, "залежати"-притиснути не могла, ну і то ще зі вчорашнього вечора таке).
    Як малого прикладати?
     
  15. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    Але це також індивідуально, бо я вже також робила тренування з гантелями по 2,5 кг кожна плюс ще щось грифи мають і все добре. Кажуть, що важливо перед тим дитину погодувати, щоб груби порожні були
     
  16. Rona

    Rona Мама-йожик

    @aknytsU я б прикладала звиклим чином, а як трохи спорожнить грудь, то мож пропальпувати чи є десь затвердіння, чи зробити легкий масаж
     
    • Подобається Подобається x 1
  17. aknytsU

    aknytsU волошкова...)

    Затвердінь немає. Після годування стає трохи легше, але через годину-півтори знову відчуваю біль та дискомфорт.
     
  18. Rona

    Rona Мама-йожик

    @aknytsU то прикладайте малюка чим частіше, він все забере
     
    • Подобається Подобається x 2
  19. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    Індивідуально, звичайно. Груди були згодовані, застій був не сильний, але був.
    У сестри чоловіка таке ж саме було, але в неї схильність до застоїв - вже їх купу мала за рік годування.
     
  20. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    В мене то саме, перший в 11 міс, потім десь до міс часу знов. І от зараз прийшла радитися. Мала вчора темп 37,5, якась вірусяка, напевно, ну бо і чоловік мав температуру. На вечір вже не було. Сьогодні зранку грудь болить і трохи зверху тверда. Поклала капусту, прикладаю малого. Знову трохи маю температуру, але вже толком не знаю чи від вірусяки чи від груді. Так от хочу запитати мені в душі розмасовувати можна? Бо мені то добре помагало, а тепер на фоні тоі вірусяки не знаю чи можна. Як думаєте? Я таки настроєна на душ.
     
  21. Burchenyatko

    Burchenyatko Well-Known Member

    Знову та сама історія, та сама грудь і знову зверху затвердіння. Знову закупорена верхня протока. І це з учорашнього дня. Минулого разу "розцідила" іі, і малий гарно то все молочко поів, минулося без температури. А тепер масую-масую, вже по годині в душі сиділа і все ніяк...З сусідніх проток молоко тече файно, а з тоі капля ледве-ледве і то масувати тре довго. Малого часто прикладаю.
    Починаю нервувати, шо то може бути?
    При доторканні не болить, але трохи відчуття дискомфорту, і реально то затвердіння велике, майже вся верхня частина груді...
    Порадьте, будь ласка, щось...