Карта поляка

Тема у розділі 'Мандри', створена користувачем CaddyV, 27 Січень 2012.

  1. neolviv

    neolviv New Member

    Народ. Поділіться інфою.
    Виявляється, що моя бабця була полькою, але в паспорті писало, що українка.
    Але була римо-католичкою, і хрещена в костелі.
    В свідоцтві про народження, там де національніть - прочерк.
    Тобто вона була реально полькою, але як це підтвердити.
    І хто недавно проходив співбесіду з консулом, поділіться інфою,
    а то кажуть що зараз важко її пройти, багато відмов.
     
  2. METAMORFOZA

    METAMORFOZA Чарівна львів'яночка

    У вашого тата чи мами (незнаю бабця чия) повинно бути свідоцтво про народження, де вказано національність батьків. Те, що бабця була хрещена в костелі ролі не грає. А на рахунок співбесіди, то вчора мій тато з сестрою без проблем здали. Головне, добре володіти польською мовою. Ну і знати відповіді на елементарні питання такі, як коли Різдво, Миколая, національна страва. І безперечно гімн потрібно знати.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  3. silvia

    silvia Well-Known Member

    може хтось може на хлопський розум пояснити що краще карта поляка чи карта сталого побиту ( тут я знаю потрыбна прописка). Яка між ними принципова різниця ( знаю лише, що побит дає право на безкоштовну освіту, можливість купити нерухомість на авто, подорожувати Європою)
     
  4. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    Як дається сталий побит, то карта поляка забирається. Карта поляка краща тим, що дає знижки на потяги. От єдине, за чим шкода було чоловіку :), бо як дали сталий побит, то попросили карту поляка віддати. Для життя в Польщі сталий побит якось більш логічно мати, ну бо ітак треба мати побит, чоловік мав часовий, як вийшов закон, що по каоті поляка можна робити сталий, не чекаючи 5 років прожиття тут, то одразу здав документи, ну бо заплатив раз та й маєш, а часовий щодва, тепер шотри роки міняти і платити за то гроші. По карті поляка жити в Польщі не будеш, бо вона на то права не дає. Моїй свекрусі карта поляка гуд, має завжди безпроблемно зрблену візу, в поїзді 38% знижки, до нас часто їздить вгості
     
  5. silvia

    silvia Well-Known Member

    @Vittoriya а маючи КП можна припустимо купити авто і користуватись тут ним?
     
  6. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    А чому авто не можна купити з візою наприклад? Є якісь заборони? Я чесно кажучи не в курсі.
     
  7. Megan

    Megan Well-Known Member

    Тому що маючи візу, авто на себе не зареєструєш.
     
  8. silvia

    silvia Well-Known Member

    @Megan може ви в курсі - карта побиту дає таку можливість. Читала, що все-рівно ці авто мають оформлятись типу на польські фірми і т.п. (щоб не розмитнювали) але їх стільки у нас тут, що невже вони всі так оформлені?
     
    Останнє редагування: 9 Лютий 2016
  9. Megan

    Megan Well-Known Member

    Так, по карті побиту можна точно. Навіть на часовому.
    На рахунок польських фірм, то колись так оформляли, щоб подовше в Україні перебувати, але зараз то не актуально.
    А щоб не розмитнювати - тре кататись туди назад кожні 5 днів, або 10 днів на іншу митницю, т.з. "секта п'ятиденників"
     
  10. silvia

    silvia Well-Known Member

    це точно? не вигідно...якщо їздити плануэться 1 раз в місяць туди...
     
  11. Megan

    Megan Well-Known Member

    Точно. Якщо 1 раз в місяць, то вас просто з України не випустять в Польщу, бо полякам все рівно, то українське законодавство дозволяє перебування іноземного авто в Україні не більше 5 днів. Це для громадян України, доя іноземців інші правила, але ж ми говоримо про українців, правильно?
     
  12. SoloGalka

    SoloGalka Moderator Команда форуму

    Ну що, починаю етап підготовки до здачі на КП
    Всі можливі деталі опишу потім тут.
    Побажайте мені успіху у вивченні побуту та історії Польщі :girl_tender:
    Мову потроху згадую, навіть подумки формулюю речення польською :girl_crazy:
     
    • Подобається Подобається x 7
  13. Barbie

    Barbie Well-Known Member

    А на коли вас записали? бо мене аж на липень(
     
    • Подобається Подобається x 2
  14. silvia

    silvia Well-Known Member

    самі шукаєте матеріал? я знаю в неті купа приблизних питань одразу ж з відповідями. Я щось ніяк не можу почати ту всю справу ( шось страшно))), хоч у рідного брата карта сталого побиту....
     
    • Подобається Подобається x 1
  15. SoloGalka

    SoloGalka Moderator Команда форуму

    Ранувато ще записуватись, я тільки з історією пробую подружитись :girl_in_dreams:
    Кидайте лінки в пп - будемо старатись
     
  16. Barbie

    Barbie Well-Known Member

    ну я стала в січні на чергу і мене записали на 19 липня) зараз вчу мову, а в травні візьмусь за історію.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Оптимістично Оптимістично x 1
  17. SoloGalka

    SoloGalka Moderator Команда форуму

    Пойняв, на днях спробую записатись
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  18. silvia

    silvia Well-Known Member

    вчите самі чи на курсах? Я пройшла 2 рівні підручників, які використовують наші викладачі для навчання і зараз ходжу на курси, які проводять польські викладачі з Люблінського у-ту і реально є різниця між вдома і курсами .А ще хотіла б піти на пробне з нашими українськими викладачами, щоб оцінити відмінності між викладанням. Поляки викладають граматикупо власних розроблених книгах, яких тут немає.
    пи.си. 13 років тому я закінчила польську філологію і навіть викладала 1 рік)))) і зараз "викопую" із закапелків забуті зання мови. І чого цього всього не було раніше, коли ще свіжими були знання з культури і польскої історії)
     
    Останнє редагування: 11 Березень 2016
  19. Sofijusia

    Sofijusia Well-Known Member

    @silvia, а який заклад Ви закінчували? , Теж вчилась на польській філології(тоді ще слов,янська філологія) 12 років тому)
     
  20. Supernatural

    Supernatural Well-Known Member

    Дівчата, напишіть, будь-ласка, конкретно - що дає Карта поляка? Зустріла знайомого, який мав польського родича (рідного діда), і каже що не виробляє тої карти, бо чогось толкового вона і не дає:girl_smile:. Щоб там працювати чи вести бізгнес наче рівні права з поляками - так треба мати гроші і можливіть в Польщі той бізнес відкрити) Хіба лиш візу терміном на рік в Польщу, можливість "викликати" рідних туди, і на митниці стояти в черзі іншій для тих хто "з карою поляка":girl_yes2:. В нас до речі родичка з тою картою поїхала пару років тому в Польщу і перевищила на пару днів термін перебування - то її депортували з Польщі (і то вона справжня полька за походженням з картою поляка). Ну і типу відвідини державних музеїв, пільговий проїзд в транспотрі і ще щось таке не дуже й важливе:girl_yes2:. Наче ще правл на бюджетну освіту (теж то якщо там планувати жтити, і ясно що хороша освіта там то все одно платна освіта :girl_smile:). Каже що люди тратять сили і кошти, а в результаті то того не вартує в більшості випадків. Хіба хтось наміряєтся переселятись жити в Польщу - то начебто карта поляка є сприятливий фактор для отримання "сталого побиту". Але не факт. І це теж різні речі. Бо в нас люи думають що як є так крта то ти вже прямо як громаданин Польші, а це не так насправді. Головне для чого Польщі та карта - побачити і перевірити що людина асоціює себе з поляком, з польським народом. Хоча в нас в паспорті немає н=графи національність, каже при заповненні анкети на ту карту люди в відповідній графі чаасто пишуть "поляк" (хоч то і не обров"язково), а остаточне рішення чи видавати вам карту приймає консул що проводив співбесіду. Найбільше дивує що люли готові платиити великі гроші, підробляючи документи про польських родичів щоб отримати тву карту. На питання чи буде він її виробляти (а він і мову знає і документи має), каже що просто не бачитт такої потреби і не розуміє чому в нас люди з тим так носяться.
    --- дописи об"єднано, 11 Березень 2016 ---
    Сама ж взнавала я що зараз прискіпливіше проводять ті співбесіди, треба добре мову знати і традиції і то можуть відмовити (бо купа людей рвануло з тими картами виробляти).