Юридична консультація

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем Taras N, 7 Липень 2011.

  1. Altera

    Altera зачарована птуха

    Порадьте, будь ласка, як краще поступити. Син, ІТ-ник, оформлений як ПП, змінює роботу - їде закордон.
    Що робити з ПП? Призупиняти, закривати? Як краще і як правильно це зробити, бо чула, що там чимало підводних каменів.
    Дякую.
     
  2. nibysh

    nibysh оптимістка з сумнівами

    @Altera якщо час не піджимає ,то хай закриває.
    Він ж без найманих ФОП...тому не думаю , що важко буде.
    Хіба їде на 3-6міс...тоді точно сенсу нема закриватись.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  3. Shapokliak

    Shapokliak Well-Known Member

    Такого поняття, як призупинити підприємницьку діяльність, немає, можна лише закрити. Колись можна було перейти на загальну систему оподаткування, декларувати нульові доходи і благополучно "тягнути" такого підприємця роками, авось знадобиться. Зараз так не вийде, в будь- якому випадку потрібно сплачувати ЄСВ з мінімальної з/п за кожний місяць. Якщо 2-га група спрощеної системи - то ще й єдиний податок. Тому, якщо підприємець однозначно не знадобиться найближчим часом і не потрібно заробляти стаж для пенсії в Україні, то так, краще закривати. Зараз це не є важко, процедуру можна знайти в інтернеті.
     
    • Подобається Подобається x 1
  4. nibysh

    nibysh оптимістка з сумнівами

    @Shapokliak, сплочуючи ЄСВ можна показувати нульовий дохід - умовно"призупинити діяльність". Якщо б мені потрібна була перерва у 6міс. я би точно не парилась з закриттям, а потім відкриттям. Заплатила би раз у квартал ЄСВ і подати електронно декларацію - менш проблемно.
    Це якщо 3-тя група. А я мислю, якщо ІТ, то таки 3, а не 2..
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
  5. Shapokliak

    Shapokliak Well-Known Member

    То звісно так. Якщо на кілька місяців, то платити ЄСВ для стажу, я так і писала. Якщо 3 - я група або загальна система - тоді це будуть всі витрати.
    819.06 * 3 = 2457.18 за квартал.
    Звітуватись теж треба. Але це не "призупинення", це "робота з нульовим результатом". І з витратами на пенсійні внески. Але якщо ми хочемо колись отримувати пенсію, мус платити.
     
    • Подобається Подобається x 1
  6. Altera

    Altera зачарована птуха

    от як ТАм зі стажем для пенсії я поки не в курсі:)
    наше пенсійне забезпечення настільки таємниче й непередбачуване, що заморочуватись тим, що буде через 30 років навіть нелогічно:)
     
  7. Shapokliak

    Shapokliak Well-Known Member

    Можна і ТАМ працювати, і зовсім не працювати, і не бути підприємцем, а заключити договір з пенсійним фондом на добровільну сплату внесків, потім розраховувати на пенсію, як і працюючий. Просто як вже є підприємець, і передбачається мати стаж для пенсії , і є з чого, то можна платити. За 30 років що буде, то ніхто не знає, а вже зараз збільшили необхідний стаж для пенсії, і купа людей, що працювали без оформлення або були на заробітках, того стажу не мають. Так, їм дадуть соціальну допомогу з бюджету, а не пенсію, і пізніше , ніж вік виходу. І це буде дуже невелика сума. Добре, якщо той, хто не платив внесків, відклав собі на старість, а якщо не вдалося? І не всі діти можуть чи хочуть тягнути потім старих батьків. Тому треба замолоду вибирати варіант - платити чи не платити і збирати самому "золоті злитки" на старість. Молодь переважно думає, а хто знає, що буде за .... років, чи я доживу, треба жити тут і зараз. В цивілізованих країнах платяться не малі податки, щоб мати гідну старість, не залежати від дітей чи ще чогось. І пенсійний вік не маленький, і стаж потрібен великий. В нас тільки почали до того наближатися, пробувати якусь реформу робити, щоб була різниця у пенсійному забезпеченні між тими, хто все життя працював і платив, і хто має 15 років стажу і обоє - мінімальну пенсію. Далі так не буде. Не хочу бути пафосною і чекаю на тапки, але якщо хочемо будувати нормальну країну , потрібно таки кожному починати з себе... І тоді або платиш і сподіваєшся на віддачу , або не платиш, то збирай собі сам і не май претензій до держави. Бо тоді держава має заплатити тому, хто не платив внески, за рахунок того , хто платив... Знов хтось має бути дурніший?
     
    Останнє редагування: 1 Січень 2018
    • Подобається Подобається x 2
  8. Altera

    Altera зачарована птуха

    Повністю підтримую вашу думку і вважаю, що кожен отримує рівно те, на що заслуговує. І про те, що 30 років...то як два тижні пролітає:d23: - можна зрозуміти лише постфактум..ну так вже життя влаштоване:)
    А от ще цікаво -
    там, де син буде працювати - на податки витрачається 42% заробітку. Навряд чи він собі там на пенсію зароблятиме - але якось оті його "внески" потім враховуватимуться десь, чи всьо прощається?:)
     
  9. Shapokliak

    Shapokliak Well-Known Member

    Залежить від конкретної країни. Наприклад, колись в Італії було так : якщо офіційно сплачуються скільки років контрибути, потім працівник приймає рішення не залишатись в Італії, повертатися назавжди на батьківщину, робить про це заяву, здає документи про дозвіл на проживання і на роботу в поліцію, йому повертають сплачені внески, але більше він в цій країні не працює і на пенсію не претендує. З деякими країнами СНД колись були договори про взаємне зарахування стажу, зараз не знаю, навряд, бо має значення тільки страховий стаж, тобто єсв сплачений в Україні. Треба загуглити запит по конкретній країні . Чи звертатися за еонсультацією до фахового юриста.
     
    • Подобається Подобається x 1
  10. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    Не Німеччина? В ній треба 6 років сплачувати внески в пенсійний фонд. Але який буде пенсійний вік, коли вашому сину треба буде йти на пенсію - невідомо)))
     
  11. Altera

    Altera зачарована птуха

    ні, то Нідерланди. Але як воно буде дальше - гадати складно..в усякому випадку, вгамовуватись вони не збираються:)
     
    • Подобається Подобається x 1
  12. Arika

    Arika Well-Known Member

    Всім доброго вечора. Не знала куди написати, тому пишу сюди. Найближчим часом продаємо квартиру. От в мене питання, як брати гроші за квартиру, готівкою в доларах?? вроді сума не дуже велика, але трохи страшно....квартиру купують незнайомі люди, нотаріус від покупців, як перевірити ті гроші чи справжні???? Якщо попросити, в банку зможуть подивитися перед самим оформленням? Що порадите? Бо ніколи раніше таку справу не мала
     
  13. MalvinkaLv

    MalvinkaLv Well-Known Member

    Ми, як продавали свою квартиру, з покупцем погодили таку схему: коли у нотаріуса будуть всі документи готові до підписання, мій чоловік з чоловіком покупця (там жінка підписувала) їдуть з грошима в банк, там їх рахують і банківський працівник перевіряє справжність грошей (були долари). Там же чоловік замовляв "ячейку", щоб не тримати гроші вдома. Якщо все ок - дзвонять нам до нотаріуса і підписуємо договір.
     
    • Інформативно Інформативно x 3
  14. Shapokliak

    Shapokliak Well-Known Member

    Зараз готівкові розрахунки законодавчо обмежені між фізичними особами сумою 50 тис.грн. на день. Все, що більше, треба через банк. Відкривається рахунок, покупець закидає туди гроші. Оскільки платіжною валютою в Україні є гривня, то, напевно на той рахунок мають іти гривні. Нюансів я не знаю, але згрубша так.
     
  15. Gajka

    Gajka Well-Known Member

    Чи дійсно дитина не має права відвідувати садок, якщо мама оформить декретну відпустку після 3р?
    Якщо так, то чи наше місце, бо зараз ходимо в садок, зберігається?
     
  16. MalvinkaLv

    MalvinkaLv Well-Known Member

    Так ніхто і не заперечує) В договорі сума й прописується в гривнях, але на практиці покупець в 99% випадків буде мати гроші в готівці і у валюті, і якщо обмінювати їх на гривні, закидати на рахунок і звідти перераховувати на рахунок продавця, втрачається певна сума. Тому на практиці розрахунок часто відбувається готівкою у валюті, а в договорі прописується умова про те, що "розрахунок між сторонами проведено до моменту підписання даного договору". Досить поширена практика.
     
  17. Shapokliak

    Shapokliak Well-Known Member

    До того обмеження так і було, зараз - не знаю.
    Якось момент передачі грошей треба підтвердити. В моєму випадку нотаріус писав окрему писульку і ми підписували факт передачі грошей.Але то було в 2006. Раптом буде розірвання договору, то як повернути гроші? Де підтвердження саме факту передачі? При обмеженні в 50 тис.в день хіба багато розписок писати різними числами, що ви по 50 тис. отримували чи передавали... Бо за один день більше не можна, тільки через банк.
     
  18. MalvinkaLv

    MalvinkaLv Well-Known Member

    Так є і зараз.
    Навіщо підтверджувати момент передачі грошей, якщо сторони в договорі зазначили, що
    ?
    Вартість квартири вказується в договорі. Це і є та сума грошей, яку покупець заплатив продавцю. А як він це зробив (готівкою, по перерахунку чи ін.) і в який саме момент, для нотаріуса не має значення.
    У випадку розірвання чи визнання договору недійсним буде застосована реституція, тобто повернення сторін в попередній стан (покупець повертає квартиру, а продавець повертає суму коштів, вказану в договорі). Саме тому не варто занижувати вартість квартири в договорі.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  19. Magnoliya

    Magnoliya Well-Known Member

    може по закону і немає, але так багато ходить.
     
  20. Gajka

    Gajka Well-Known Member

    Порадьте хорошого адвоката у спірних дтп.