Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

    Yaremko Well-Known Member

    Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.
    *********************************************

    Що це таке і з чим його їсти?

    Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

    Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).


    Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

    Детальніше про інші можливі причини лактостазу:



    Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.



    Потрібно виключити грубі масажі грудей.



    А що таке тоді мастит?

    Маститбактеріальна інфекція грудей.


    Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.


    Профілактика застоїв лактостаз/мастит!


    Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию


    Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз
     
    Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Retaret

    Retaret Well-Known Member

    Я прикладала тепло перед годуванням і холодний пакет кефіру після. Годувати старалася щогодини і позу треба вибирати таку, щоб дитина висмоктувала ту ділянку де застій найперше. Температуру я таки збивала, мені здається то не той варіант, що організм має сам побороти. В такому стані справді важко взагалі по хаті лазити, не те що біля дитини шось робити


    Надіслано із мого iPhone за допомогою Tapatalk
     
  3. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    Я здається влипла. Болить дуже грудь, як синяк при пульпації. Як руку піднімати болить і як прилив іде більше болить. Що робити? Капуста помагає? Як малого прикладати бородою в то місце, якщо це верхня частина груді? Це капець..
     
  4. Bloody

    Bloody ...Отака-то-Дівчинка...

    Теплий душ - масаж - підцідити - дати груди дитині (не обов'язково бородою до того місця, звична зручна поза, щоб гарно поїв) - потім сухий холод на кілька хвилин (щось з морозилки через пеленку, або відбита прохолодна капуста до 20 хв). Ось тут гарно розписано Лактостаз або коли в грудях з'являється біль | Львівська група підтримки грудного вигодовування
    Одужуйте.
     
    • Подобається Подобається x 4
  5. Зорянівонька

    Зорянівонька Well-Known Member

    Я масувала в напрямку соска. Прикладай доріжкою з того боку, є дуже різні пози, валетом наприклад. То швидко мине.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  6. Thebestnata

    Thebestnata Well-Known Member

    От і в мене в понеділок таке було.Так боліла права грудь, що капець! Руку підняти не могла ,повернутися з одного боку на другий теж. І то починало боліти, як з під пахви і тягнулося до середини груді. При годуванні ,як захоплювала, то теж така тягнуча біль з'являлася, А в мене ще доня така, що вдень не сильно хоче їсти, тобто не часто. Там проміжки мінімум 2 години, і то буває довше. То спасли мене ночі. Бо вночі вона їсть часто, кожної години, чи навіть частіше. То вчора вночі її максимально часто пропонувала саме ту грудь (ліву рідше), то на ранок трохи легше було, але не повністю. Ще біль і припухлість була. То вночі потім знову, як тільки мала дьоргалася, то сунула їй грудь) То вже сьогодні на ранок все пройшло. А то так боліло, що доторкнутися не могла. Правда нічого не прикладала холодного.
     
  7. Зорянівонька

    Зорянівонька Well-Known Member

    Я би холодного не радила прикладати.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  8. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    Мені дуже помагає такий алгоритм: при мінімальних симптомах треба негайно починати.
    1 дочекатися поки дитина згододніє
    2 зцідитися повністю, до «пустої груді»
    3 дати голодній дитині всі залишки витягнути

    У мене проходить за одну-дві такі процедури, за умови якщо вдалось зцідитися.
     
    • Подобається Подобається x 2
  9. Vittoriya

    Vittoriya Well-Known Member

    @Almariel сцідитись то шось для мене майже анріл, я боюсь зробити тим гірше, бо я то робити не вміла ніколи... ручним лактатором я можу трошки націдити, але до пустоі груді ніколи би не змогла певно...
     
  10. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    Ніякого холодна чи тепла я не потребую. Проблема лише, коли не виходить зцідитися зовсім. Тоді можна дати дитині, щоб вона насмоктала прилив, а тоді дитину забрати від груді і вицідити все (навіть якщо дитина поруч плаче, всеодно мама цідитися - здоров`я мами важливіше). Або теплий душ, тепле пиття.
    Одного разу мені зовсім ніц не допомагало, щоб молоко почало виливатися. Допомогло лише таке: дуже довго під гарячим душем, набрала повну ванну води і тоді вдалося зцідитися, коли грудь була повністю у воді.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  11. aknytsU

    aknytsU волошкова...)

    Як в умовах, де нема ні капусти ні теплої води і дитина сплюшок (встає раз на три години) боротись з лактостазом?
    За ніч малюся насмоктала добряче, вдень спить і спить.
    Ми тільки вчимось прикладатись (до того два дні зі шприца годувала, бо до четверга включно через зонд їла, коли ще в реанімації була), інколи поки добряче візьме грудь, то півгодини мучимось. А ще часто таке, що насмокче до припливу і далі пускає і не хоче їсти.
    Хелп!
     
    • мімімі мімімі x 1
  12. Magnit

    Magnit Від себе не втечеш

    Вітаю :girl_in_love:!
    Відповідей декілька:
    1. Якщо є застій, дитина не їсть регулярно та не спорожнює достатньо груди, значить варто продовжити зціджуватись. Особливо, в ті періоди, коли маленька спить, а груди потребують спорожнення.
    Якщо є болючі відчуття в грудях, допоможе масаж у напрямку від соска промінчиками в різні сторони; Траумель (якщо не маєте алергії; не мастити ареолу і сосок); холод на груди після годування чи зціджування (підійде рушник, змочений холодною водою; як тільки нагріється - перекладати холодною частиною) на 10-15 хвилин.
    2. Малятко має їсти регулярно... Не може схопити грудей - догодовуйте зі шприца. Спить - пробуйте розбудити (не знаю про умови, в яких ви зараз, чи маєте, наприклад, можливість тримати дитятко шкіра-до-шкіри, перепеленати...). Тут і питання - як часто їсть дитина вдень? З яким інтервалом? Від того треба танцювати )))
    3. Дитина ще малесенька, їй важко справитись з потоком молока на приливі - воно тоді дуже швидко лиється. Якщо відчуваєте прилив (наприклад, поколювання в грудях) чи бачите, що маля не справляється, заберіть її від грудей, дайте молоку вільно витекти на пеленку, наприклад. Або можна пальцем підвернути сосок (умовно скласти в двоє), легко затиснути, щоб молоко не виходило, перечекати прилив. І лише після цього знову прикладати малечу.
     
    • Подобається Подобається x 2
  13. aknytsU

    aknytsU волошкова...)

    Тут в лікарні за графіком що три години діти мають їсти: 9, 12, 3, 6 і т.д. Але всі зазвичай з пляшечки/через зонд. Моя малявка коли зі шприца їла, то теж по годинах, але це дууууже дуже важко, особливо коли вона повністю сонна, а ти мусиш «залити» в неї молоко. Тож відтоді як ми перейшли лише на груди, вона сама починає плямкати десь за 2,5-3 години сну, вночі були проміжки і 2 год. А вдень спала 3,5 год, то я її будила вже.
     
    • Подобається Подобається x 1
  14. Magnit

    Magnit Від себе не втечеш

     
  15. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    Розкажіть, з власного досвіду, чи, може, хтось щось читав толкового. Від чого залежить частота лактостазів?
    З Владом таке "щастя" всього кілька разів, і то вже після його 1,5 років (коли приклався не так часто).
    З Ясею вже навіть не знаю який раз :sad: Чи то я старію і всякі хронічні болячки теж даються взнаки чи що. Але щоразу якось так ще болючіше, ібупрофен не дуже помагає, болить так, що руку з хворої сторони заледве можу підняти, ну і стан такий "грипозний" - вночі колотить, всі суглоби крутить. І, наче, пильную груди, та й Яся часто прикладається, і чого ж така халепа з тими лактостазами? Застуджуюся десь, а лактостаз то просто специфічний прояв? Багато молока? (я якби лишила оце дитину на години 3 з кимось, певно, роздулася б як кулька :girl_haha:, а це ж вже майже річна дитина). Коротше "пльохо мнє", хочу пофілософствувати на тему причин появи лактостазів.
     
    • Співчуваю Співчуваю x 2
  16. Magnit

    Magnit Від себе не втечеш

    Причин може бути багато.
    Ось трохи з них:
    * неправильне прикладання (прикладання може "з'їхати" в будь-якому віці; можна визначити по формі соска одразу після годування);
    * годування в одному й тому самому положенні;
    * тісна білизна (одяг, слінг, рюкзак);
    * незручне положення тіла під час сну, сон на животі;
    * травма (дитина ногою чи головою може досить сильно вдарити);
    * рухи, які повторюються (пилосошення, миття вікон, кудись тягнулась, до чогось сперлась - от і перетиснула...);
    * проблеми зі спиною;
    * особливості обміну (інколи і харчування, наприклад, горіхи збільшують в'язкість молока), що сприяють утворенню корків у протоках - тоді на соску видно білу точку;
    * загальна втома і недосипання;
    * недостатнє пиття води;
    * використання дурника, пляшки;
    * великі перерви між годуваннями;
    * інколи буває, з незрозумілих на те причин, що груди реагують на зміну погоди...
     
    • Корисно Корисно x 2
    • Інформативно Інформативно x 1
  17. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    Дякую за список, дуже зручно поставити свої "галочки" бо так, зазвичай перед лактостазом ми багато носимося в ерго. Плюс травми (бо Яся останньо особливо в транспорті товчеться немилосердно). Загальна втома теж є трохи.
    А от проблеми зі спиною - теж цікава версія, не знала раніше, а спина моя давно потребує планового рихтування :)
     
    • Подобається Подобається x 1
  18. Orman

    Orman Модератор-бомба

    @Akina проблеми з віддаванням? Забагато віддаєш/замало/не те що треба.
     
    • Подобається Подобається x 2
  19. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    @Akina, я теж подумала про психосоматику.
    Пригадую, як в місяць сина, консультантка, що прийшла допомагати з сильним лактостазом, поцікавилась, які в мене емоції після пологів. Я погодилась з її припущеннями з пів слова.
    Ще десь читала, про прийом лецитину у випадках часто повторюваних лактостазів.

    Надіслано від мого Redmi 4X, використовуючи Tapatalk
     
    • Подобається Подобається x 2
  20. Magnit

    Magnit Від себе не втечеш

    Лецитин може бути помічним при лактостазах, які спричинені утворенням корків. Так само і коригування харчування може покращити трохи ситуацію.
    При лактостазах через неправильне прикладання - допоможе лише його корекція (в парі з аналізом роботи язика дитини - чи часом вуздечка не заважає добре рухатись, чи інші особливості).
     
  21. Зорянівонька

    Зорянівонька Well-Known Member

    Я вчора теж злягла з лактостазом, вперше з малою за 10 місяців. Ми зараз живемо в мами, а тут я з малою сплю на дивані розкладному з дирами, дуже незручно. А ще в той день в доці вилізло 2 верхні зуби, і памперс за ніч був майже сухий, а завжди важкезний. Це до можливих причин.
    А цікавить мене от що - в мене затерпає рука, так що важко нею рухати, якраз з того боку де затвердіння. Це нормально?