Комуналка: газ, вода, електроенергія, квартплата тощо

Тема у розділі 'Ой у Львові на базарі', створена користувачем СОФІЯ -СОНЯ, 13 Січень 2009.

  1. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    Дівчата, щось змінилось з механізмом субсидій?
    В лютому моя бабуся отримала ось таку квитанцію з новим полем «обов‘язковий платіж» (як могла, виділила жовтим)
    6370F7BE-4454-475F-8F0D-FB1CF6574CC5.jpeg
    В березні ій принесли разом з пенсією ще майже 2000 грн «зверху», поштарка пояснила, що то є субсидія в грошовому вигляді, і вона має подати покази за березень і оплатити згідно показів за газ.
    Якщо вона в березні не оплатить, субсидію ій буде скасовано.

    Бабуся вже випила весь корвалол, дзвонить до мене, плаче в слухавку, каже, щоб я всьо кидала і завтра іхала до неі і везла іі в район розбиратися.

    Але я в надіі на всезнаючі ДП перш ніж вдаватися до кардинальних дій, вирішила спитати тут, куди мені йти за перевіреною інфою.

    Дякую.
     
  2. Shapokliak

    Shapokliak Well-Known Member

    Це ж за січень квитанція...
    За січень субсидія ще в безготівковому вигляді, поле "обовязковий платіж" було завжди, то та сума, яку людина має платити, інше в межах норми покриває держава. За січень є переплата, певно можна не платити нічого. От коли прийде квитанція за лютий, там буде повна сума до сплати без взаємозаліків, яку і треба буде сплатити, користуючись тими грошима. Це монетизація субсидій - гроші не перераховують на постачальні компанії, а видають на руки, і якщо є лічильник і люлина зекономить, то різницю навіть може залишити собі. Вже кілька тижнів з кожної праски про це розказують:
    Монетизація субсидій з 1 Березня 2019 року
    Крім того, для бабці мали дати листа , де все розказано, вказана сума, яка буде приходити разом з пенсією, (моїм свекрам дали).
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
    • Подобається Подобається x 1
  3. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    Маю на пошті бабусину квитанцію за листопад, поля "обов"язковий платіж" не бачу.
    Знімок екрана  о 21.54.42.png


    Я трохи накрутилася, бо шукаючи інфу в інтернеті, натрапила на таке:
    1. Принцип субсидії в тому і полягає, що людина платить, що може (обов"язковий платіж) а держава доплачує різницю. І цей обов"язковий платіж треба платити незалежно від наявності переплати в рахунку.

    2. В разі прострочення оплати більше ніж на місяць субсидію буде відмінено.

    А в бабці ось цей "обов"язковий платіж" 97 грн не плачений ні за січень, ні за лютий. Але в квитанції за лютий його нема!!!

    Ось квитанція за лютий з електронного кабінету
    Знімок екрана  о 22.16.03.png
    Мені не зрозуміло, що це за "перерахунки у лютому" і звідки взято обсяг спожитого газу 94 куби (бабуся покази не подавала).

    Буду дуже дуже вдячна за коментарі.
     
  4. Inglor

    Inglor Well-Known Member

    Якщо не подавали показники самостійно. То це вам система розрахувала планові куби. Якщо бабця не напалила тих кубів, то потрібно провести корекцію.
    --- дописи об"єднано, 14 Березень 2019 ---
    На це впливає багато факторів (площа, прилади опалювальні вдома).
     
    Останнє редагування: 14 Березень 2019
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  5. Shapokliak

    Shapokliak Well-Known Member

    @Kroshka Enot ті електронні і паперові квитанції я бачу трохи різняться. Може в паперових було завжди (в мене в свекрів було, і сплачували завжди, але в них своя хата, то навіть економлячи, напалюють кубів багато, але стараються "влізти" в норму, то субсидію використовували практично всю, але щось таки зекономили, бо минулого року попали під акцію "роздачі" премії 700 грн.). Обов'язковий платіж платили майже завжди, навіть як була переплата, а потім стали платити, лише як виходила сума до сплати (таке було, коли споживали менше норми).
    Що я сьогодні почула по ІСТВ "Громадяни, які мають станом на лютий переплату, можуть не платити, аж поки в наступних періодах не "набіжить" сума до сплати. "
    Вашій бабусі за лютий зменшили переплата, тобто зарахували ті 94 куби газу. Але переплата ще є. Може, бабця спалила більше чи менше, то бажано на наступний період з 1 до 5 квітня передати реальні покази лічильника. В мене тим займається чоловік, дзвонить до батьків і сам вносить показники в кабінет.

    Все таки я наполягаю, що має бути лист з сумою субсидії " на руки". Той лист з соцзабезу нашим принесли трохи раніше, не з грошима. Ну або "початковий" лист про субсидії мав би бути, його завжди давали на початку опалювального сезону, там якраз було розписала, скільки призначено субсидії, скільки має становити обов'язковий платіж(зараз, я так розумію, обов'язкового не буде - якщо нападали менше, то і сплачувати можна менше, різниця лишається в розпорядженні клієнта - в цьому суть монетизацію - заохочувати економити).

    Бо 2 тис.щось забагато , виходячи з споживання газу (хіба то місто і входить ще тепло, квартплату, світло, бо в нас село - то лише світло і газ, але газу дають по нормі майже 400 кубів, то субсидії трохи більше 2000, правда, там враховані доходи двох пенсіонерів).

    І ще - яка пенсія у бабусі? Чи часом разом з субсидією їй не принесли індексацію (для тих, хто має великий стаж, але мала зарплата була і пенсія на рівні мінімальної)?

    Тому розберіться спочатку з "початковим" призначенням субсидії, бо сума не змінилась, тільки замість давати гроші на облгази, дають людині, але платити треба самому всю суму, а не частину.
     
    Останнє редагування: 15 Березень 2019
    • Інформативно Інформативно x 1
  6. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    Було на 01.02 переплата 673,93
    За "спожитий" обсяг газу (підозрюю, що там сильно менше кубів ніж насправді) нараховано 805,36
    По математиці мало б бути до сплати 131,43 грн

    Але через те, що якийсь перерахунок з мінусом (-532,83 грн), в бабусі далі переплата 401,40 грн.

    Ось ця математика мені не сходиться.

    Обов"язково передамо, вчора вже відновили паролі до особистого кабінету, при наступній поїздці в село спишу покази лічильника, щоб хоч зорієнтуватися, чи вони хоч плюс мінус відповідають тим, що писалися зі стелі весь цей час
    Гляньте в листопадовій і в січневій квитанції суму субсидії - 1909 грн.
    Бабця живе в селі, одна, в субсидію входить ще електроенергія, але там вже переплата тисячі, бо вона дужже економить.
    Пенсія - мінімальна. Тобто сама сама мінімальна. Точної суми не знаю. а про індексацію не знаю, чи їй поштарка пояснила, а якщо і пояснила, то чи бабуся зрозуміла.

    Я от думаю, чи мені платити сьогодні 2 рази по 97 грн (обов"язковий платіж за січень і лютий)
     
  7. Shapokliak

    Shapokliak Well-Known Member

    1)То виходить тих 2000 правильно дали гроші.
    2) Перерахунок з 'мінусом"- може подзвонити в газ і запитати?
    3) Не показуєте квитанції за грудень. Я би якось взяла послідовно всі квитанції, передивилась показники, субсидії і оплату. Може якраз в грудні "собака зарита".
    Ось таке повідомлення
    IMG-20190315-WA0002.jpg
     
  8. algo

    algo СуперМодератор) Команда форуму

    До речі щодо обов`язково платежу - поки була з малим в декреті , рік мала субсидію . Так от, жодного разу не платила його. Субсидію не зняли .
     
  9. Shapokliak

    Shapokliak Well-Known Member

    Отримувачам субсидій не завжди потрібно сплачувати обов'язковий платіж: подробиці | Expres.online
     
  10. NataliaFed

    NataliaFed Active Посиденька з баяном

    Вони приходять кілька разів на рік лише, в основному, на початку/завершенні опалювального сезону. Показник, якщо не подавати щомісяця, вони пишуть якийсь середній по минулих обсягах. Навіть,якщо є переплата, всерівно якийсь мінімум вони допишуть поки не подасте фактичний показник.
     
  11. Inglor

    Inglor Well-Known Member

    Тепер контролер має приходити раз в пів року. В інші місяці людина має подавати показники самостійно через особистий кабінет, колцентр або по телефону. Я розумію, що для літніх людей це є проблематично, але такі реалії.
    А якщо абонент не подає показник, то йому система розраховує самостійно, як я писала, тому що споживання газу йде, оскільки в кв-рі/будинку проживають люди, значить користуються ним.
     
  12. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    іншого виходу наразі не бачу.
    Я її не можу знайти, ввечері буду ще насилувати особистий кабінет. Бо за листопад - то з пошти (це була остання квитанція, яка надійшла на пошту), за січень - фоткала "живу", за лютий - завантажила якось з кабінету на сайті 104. За інші місяці в мене не вийшло поки знайти квитанції в тому кабінеті, але думаю, вони б мали там бути.
    Мдя... Щось я хвилююся, чи там не набігло неоплачених кубів.
    Проблематично? в мене бабуся НЕ ВМІЄ набрати номер телефону, збережений на гарячому наборі. Вона вміє тільки тиснути "зелену" кнопочку, щоб прийняти дзвінок від когось з нас.

    Словом, мені лишилося з"ясувати, що то за перерахунок в лютому, і що робити з обов"язковим платежем.

    І почати слідкувати ще й за бабусиними показами лічильника і вчасно їх подавати.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  13. Inglor

    Inglor Well-Known Member

     
  14. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    Раз я тут консультувалась, то напишу, що вдалось дізнатися:

    1. Тим, у кого є переплата в квитанціях, обов"язковий платіж платити не потрібно.
    Обов"язковий платіж потрібно платити тим, хто використав газу на мінімум на суму субсидії + обов"язковий платіж, або більше.

    2. Суму готівкою принесли рівно таку, як зазначена в квитанції в полі "субсидія".

    3. Показник на лічильнику бабусі, і показник спожитої кількості газу, "зафіксований" контролером в Львівгазі, не відповідає дійсності.
    (Не в нашу користь, в плані того, що кубів по факту більше, а показник за лютий писаний "зі стелі" однозначно).
    Хоча в Львівгазі стверджують, що в березні в бабусі зафіксоване контрольне зняття показників контролером. Та я впевнена, що навіть якби 01.03 був контролер, за 16 днів (я "зняла" покази в цю суботу) бабця стільки кубів не напалила б.

    По суті, моя задача тепер - слідкувати за показниками і своєчасно їх подавати, і оплачувати бабціні комунальні послуги без прострочень.

    І ще таке: якщо попередні 2 роки субсидія продовжувалась автоматично, то в цьому році треба буде заново все оформляти.
     
  15. Rapsodiya

    Rapsodiya Well-Known Member

    дівчата, потребую поради. прийшла платіжка за світло - сумаа близько 700 грн.. залізла дивитися на сайт деталізацію.
    покази в період з 07.02 по 01.03 - 300 кВ.
    Але в платіжці зовсім інші цифри станом на 07.02.. якійсь перерахунки.. я з таким перший раз стикаюся.. може мені хтось пояснити в чім річ?

    скрін деталізованого рахунку прикріпляю.

    ось покази з сайту (в розділі Покази ці цифри, в платіжці - інші) -
    07.02.2019 - 054955
    01.03.2019 - 055255

    Ключове питання: чому в платіжці стоїть початкова цифра не 054955, а 54369? бо виглядає що саме тут собака і зарита.

     

    Вкладення:

  16. Hermi

    Hermi Well-Known Member

    З цим треба бути дуже обережним. Якщо прийде перевірка, і показники будуть суттєво відрізнятись (особливу у випадку коли на лічильнику значно більше ніж в квитанції), можуть заставити оплатити штраф .
    Я завжди показники газу передаю через 104.ua і немаю ніякої мороки, там чітко розписано коли які показники подавали, які суми проплачувались (в тому числі і суму субсидії).
    це ще не відомо. Після виборів можна буде щось говорити. Читала статтю, що знову хочуть відмовитись від видачі субсидії готівкою або придумати щось нове
     
  17. Shapokliak

    Shapokliak Well-Known Member

    Всі попереджені, що у випадку несплати і боргу за комунальні послуги, субсидії можуть забрати. Місяць ще не закінчився, навіть ще не всі пенсії отримані, як можна стверджувати, що багато не заплатить? Нема оплати - нема субсидії на наступний період, поки погасяться борги. Сам собі ворог...
    Хіба би пішли дуже масові неплатежі, то можуть знову повернутись до безготівкової форми субсидії, але готівкова значно прогресивніша і справді дає можливість заощадити якусь копійку.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  18. Hermi

    Hermi Well-Known Member

  19. Inglor

    Inglor Well-Known Member

    Ну, як на мене, це питання також можна оспорити. Все таки в березні контролер написала контрольний показник. А значить мала його бачити. І чому він не відповідає дійсності, то питання до контролера.
    за таке вперше чую. А от за фактичні спожиті куби так, треба оплатити.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  20. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    Абсолютно погоджуюсь з @Inglor
    Ми ж не занижували покази свідомо.
    І взагалі, бабуся не подавала покази ніколи, просто бо не має ресурсів це робити.
    Тепер я подаватиму.

    А стосовно того, що вже заводять мову про те, що монетизація субсидій себе не виправдала, хоча
    - цього і слід було чекати.
    Виглядає на підкуп виборців непрямими шляхами.
    А після виборів нашо платити грошима, якщо можна потім з нематеріальних субсидій все зекономлене собі привласнити?
    Знову ж моя бабуся - вона по життю економна. Позаминулий сезон переплата склала поза 9 тис.
    Їй ніхто не сказав про можливість отримати хоча б тих нещасних 700 грн.
    Як думаєте, якщо задатися метою, можна знайти заяву на повернення коштів за той період з «бабусиним» підписом? Тим більше, що то район, всі всіх згрубша знають, і знають, хто не виїздний в райцентр.

    І таких механізмів зловживань тільки я можу придумати декілька.

    А ті, хто «біля корита» пардон працюють в соцзабезах, і поготів.