Все про плаценту, відхилення від норми

Тема у розділі 'Пузата хата', створена користувачем Зорянівонька, 11 Травень 2018.

  1. Зорянівонька

    Зорянівонька Well-Known Member

    В усіх вагітних темач проскакують дописи про відхилення плаценти від норми, а толком інформації мало, тому давайте тут обговоримо. Прошу ділитися досвідом

    Моя ситуація - зараз 31й тиждень, плацента 35мм, ступінь зрілості 1. Лікарка сказала, що така плацента як на 35 тижнів, прописала Тівортін. Ще додам, що останні місяці вживаю глюконат кальцію - в мене він як наркотик, а почитала, що надлищок солей і кальцію може призводити до передчасного старіння плаценти. Переживати?
     
  2. cjomcjomka

    cjomcjomka Content - fairy

    тівортін -це діагноз виключно лікареві, ггг
    відносно потовщена плацента, але УЗД має суттєву похибку. Мені в 40 тижнів сказали 56 мм , в 42+5 - 35 мм. Навряд чи вона "схудла".

    я би замінила аптечний на якийсь природний (біла глина, крейда, морський кальцій, яєчні шкаралупки). Трохи зменшила б кількість.
    Але ж 1 ступінь в 31 тиждень - це не передчасне старіння!
    раджу погуглити, там коливаються рамки, але 27-34 тижні якраз ідеальні для переходу з 0 в 1
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 4
    • Подобається Подобається x 2
    • Інформативно Інформативно x 1
  3. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Я тільки про глюконат кальцію писну, бо Юля про все решта вже сказала.
    От якщо прямо трясучка за ним - їсти і не перейматись. А якщо проста звикла, то так, краще штукатурку якусь погризти.
    Мені писали всі рази "кальцинати в плаценті" але я бачила тільки одну свою плаценту. і там не було кальцинатів. І взагалі вона була ідеальна. Хоча буквально зранку в цей день було УЗД.

    Ще про товщину. Плацента не однакової товщини всюди. Залежить де міряти. Ну і так УЗД не точна наука. Маркери виставляє лікар на замірювання. Може помилитись.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
  4. Зорянівонька

    Зорянівонька Well-Known Member

     
    • Подобається Подобається x 1
  5. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"

    не переживати. я писала: у мене була вся інфарктна плацента ще на 34 тижні. У тебе перша ступінь зрілості, що є нормою. Товщина 35 мм- так, нормально для 35 тижня. Але там і похибка може бути і 31 тиждень вже. Зрештою, 35 мм- то по верхній межі теж норма і для 31 тижня.Тівортін зараз призначають , як раніше курантил. Не знаю, чи він щось дає. Плацента не відновиться. Ці препарати покликані просто підтримати те, що вже є. Насправді, більше ефект плацебо. Я кинула свого часу пити курантил, хоча лікарю чемно казала, що п ю. По кальцію- тут таке. Дійсно є така версія, що надлишок кальцію ( і штучних вітамінів) є однією з причин передчасного старіння та кальцинатів. Так чи ні- не доведено. Що було причиною появи кальцинатів у мене? Не знаю. Але дійсно і вітаміни і кальцій був присутній у великій кількості. Те, що плацента була кальцинатна- бачила сама потім. Через це і відділення її йшло неповнне- кальцинатними ділянками вона "трималася" і залишала "пелюстки" у матці Ні на дитину ніяк оце пердчасне старіння не вплинуло. Хіба мене чистили одразу в пологовій залі, бо забирали ті "пелюстки" плаценти( але зараз "для профілактики" і так чистять мало не кожну другу).
    після 40 тижня плацента або залишається, як є, або "худне. " Хоча, звісно, не так щоб з 56 до 35. ( до речі, 56 м для 40 тижня- то значне перевищення норми. УЗД-ист нічого не казав? До того, яка була товщина ( тут може помилковість якась була у вимірюваннях в 40 тижнів?).
     
    • Співчуваю Співчуваю x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
  6. cjomcjomka

    cjomcjomka Content - fairy

    казав, що кровоплин добрий, і плацента неоднакової товщини, тож не страшно.
    Я теж думаю, що там була помилковість. По факту з того, що я бачила на власні очі - до 4 см було, більше - ні
     
    • Подобається Подобається x 1
  7. Aylin

    Aylin Well-Known Member

    Мені вчора на Узд сказали, плацента 40мм, 1 ступінь зрілості, мала площа плацентації. І я навіть на це увагу дуже не звертаю. Сказала Савка, що кровоплин нормальний, з дитиною усе добре і я спокійна.
     
    Останнє редагування: 11 Травень 2018
  8. Ligymunka

    Ligymunka Cлiнгoкoнcультант

    В мене було порушення маткового кровоплину, лікарка прописувала ліки, але дитина випереджала розвиток, тому я ліків не вживала , Приписували Тівортін і ще щось не пам"ятаю ...
     
    • Інформативно Інформативно x 2
  9. Aylin

    Aylin Well-Known Member

     
  10. Blondo4ka

    Blondo4ka Well-Known Member

    Сьогодні ходила на узд, маємо 33-34 тижні, плацента - 38мм, ступінь зрілості - 1,2. Я була в Корінця, то він сказав, що все нормально
     
    • Подобається Подобається x 3
  11. Freedom UK

    Freedom UK Well-Known Member

    Гіперплазація плаценти. На що звернути увагу? Хто таке мав, що робили? :)
    (В першому триместрі перехворіла на щось легке вірусне - сказали, що це може бути причиною потовщення плаценти)
     
  12. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"

    може бути. Плацента бере на себе наватаження при різних неспиятливих факторах і при цьому "зношується" ( умовно). Гіперплазія це і є потовщення плаценти. Значення має наскільки вона потовщена і чи є відхилення від норми і наскільки.
     
  13. Freedom UK

    Freedom UK Well-Known Member

    26мм, без структурних змін.
     
  14. khorosha

    khorosha Well-Known Member

    В мене на 19 тижні була 28, написали - особливості розвитку плаценти. З першою вагітністю теж була передчасно застаріла, всі інші показники в нормі, тому тепер я на це не дуже звертаю увагу

    Надіслано від мого Redmi Note 4, використовуючи Tapatalk
     
    • мімімі мімімі x 1
  15. Norkova ledi

    Norkova ledi Member

    Дівчата, скажіть щось мудре хто розуміється.
    36 тижнів повних - товщина плаценти 33мм, ступінь зрілості 1. У 30 тижнів було - 35мм і теж ступінь 1. Може таке бути що плацента "схудла" ? і чому ступінь зрілості 1?
     
  16. Freedom UK

    Freedom UK Well-Known Member

    @Norkova ledi, можу тільки теоретично припустити :). Могли поміряти трошки приблизно. І 2 мм - це похибка в межах норми. На рахунок зрілості, 36 т є одним з перехідних періодів, ось-ось дитина буде вважатися доношеною, і можливо плацента ще достатньо однорідна, мало кальцієвих відкладень (по них визначають ступінь зрілості). Та за 2-4 тижня плацента своє набере. Чи віддасть :). Не знаю точних механізмів :). Не буде ж вона вічно молодою.

    А я маю тепер переживання, бо попереднього разу в третьому триместрі мала якісь ускладнення з плацентою (забула слово, ніби на М називаються певні нарости...не пам'ятаю). ... Я просто думаю, чи в мене вже організм не справляється, бо часто-повторно-народжую :), чи це ще в межах норми плацента бере все на себе, і хочу підготуватись, щоб такого (чи ще гіршого) не повторилось.
     
    • Подобається Подобається x 1
  17. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"

    товщина плаценти визначається в межах -від і до. Тому на 1-2 мм не звертайте уваги. Ступінь зрілості 1- це так і має бути. Після 30 тижня плацента з 0 ступеня переходить в 1. З 35-36 в 2 і т.д. Ступінь зрілості - це ступінь зношеності. Чим вищий ступінь- тим "зношеніша" плацента і менше виконує функцій. Так є в нормі, оскільки до пологів плацента практично втрачає свої ресурси. Коли ступніь 3 - це вже перед пологами.
    це скоріше залежить від розташування плацентиі її особливостыі Можливо, плацента мала венозні лакуни. Які і давали таку симптоматику, коли під час пологів вона вже почала відслоюватися. Або десь пішов під час пологів крайовий розрив плаценти. А під наростами мають чаще всього на увазі власне кальцинати.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Корисно Корисно x 1
  18. Norkova ledi

    Norkova ledi Member

    @сніжна дякую, що відгукнулися. Щось в неті не могла знайти нічого про "молоду" плаценту, більше про передчасне старіння ( таке мені ставили попередньої вагітності). Була в лікарки своєї, то сказала що мало б бути вже 2, що або от-от перейде в 2 ступінь, або не так записали в результаті УЗД. Загалом намагаюся зберігати спокій.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  19. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"

    на УЗД можуть писати 0-1 ступніь, 1-2 і т.д. Зрештою, "Молода " плацента - це не є погано. це норма. Ступінь зрілості - це лиш ступінь зношеності. Інколи і терміни вагітності десь можуть бути трішки зміщені.
     
  20. Freedom UK

    Freedom UK Well-Known Member

    До речі, я поговорила з гінекологом своїм щодо плаценти (гіперплазія, лакуни), то вона мене запевняла, що це якби більш важливо виявити та проконтролювати УЗДистам, а не гінекологам та акушерам. Якось так. Можливо, завдяки гарним аналізам стан плаценти не викликав у лікаря пориву додаткових досліджень, застережень тощо... Тільки чергове узд.
    І взагалі, гінеколог трошки словами мене *пообнімала* з приводу що вже важкенько носити, але все буде добре, дитина гарно вже лягла (це при огляді, при вимірюванні живота) :)
     
    • Подобається Подобається x 1