Малі німці

Тема у розділі 'Дитяче здоров'я', створена користувачем Ascorbinka, 7 Лютий 2008.

?

коли заговорили ваші діти?

  1. до року

    93 голосів
    38,4%
  2. в 2 роки

    110 голосів
    45,5%
  3. в 3 роки

    35 голосів
    14,5%
  4. в 4 роки

    1 голосів
    0,4%
  5. заговорили з допомогою спеціалістів

    6 голосів
    2,5%
Можна вибрати зразу декілька варіантів.
  1. Inglor

    Inglor Well-Known Member

    А, і що хотіла сказати. Ми йдем до школи, і займаємось з логопедом. Так от, попри наші деякі логопедичні маленькі промблемки, логопед з багаторічним стажем, відзначила, що хлопці мають дуже добру будову речень. Тобто, бувають діти, що йдуть до школи, добре говорять, але лише окремими фразами, а побудувати діалог не можуть.

    А і стосовно людей на майданчику, я б не звертала увагу на їх коментарі. Вони не фахівці в даному питанні. То як: -Ой, а ваш ще не ходить? А от, мій пішов в 8 місяців.
    Тобто, це лише думка зі сторони, і не більше.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
  2. TASJA

    TASJA Well-Known Member

    Бо в нас щось типу як ви писали:
    Офіційно такого діагнозу не ставлять, говорять просто, що схоже.
    Вона ще коли зайнята своїми справами, то говори до неї, відволікай - толку нуль, вона ніби не чує, навіть не гляне в твій бік.
    --- дописи об"єднано, 1 Липень 2019 ---
    До речі, в неї буває проскакують якісь нові слова, але вона може говорити його день-два, а потім цього слова немає знову, вже його не почуєш.
     
  3. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    Вона почне повторювати, коли їй в голові воно "клацне", але вона все запам'ятовує. Ви себе не грузіть обов'язком безперестанного мовного супроводу, не виніть (знаю-знаю, поради "та то треба більше з дитиною говорити і читати" дає кожен другий, і при тому не дуже просто повірити, що ви таки нормально і достатньо розмовляєте зі своєю дитиною, а в неї просто такий от розвиток мовлення). Знаю, що це незручно казати, що твоя майже трирічна дитина не говорить, коли у неї щось запитують. Але, то є індивідуальний розвиток вашої дитини, краще попрацювати зі своїм відчуттям дискомфорту в таких ситуаціях.
    Ви маєте кілька факторів для спокою: дитина розуміє звернену мову, говорить в принципі, тобто вона чує, може вимовити і доречно вжити слово, хай і всього декілька, ну і добру ЕЕГ, тобто органічних порушень немає. Чекайте.
    Діагноз синдрому дефіциту уваги не ставиться в такому віці (тому що це стає не нормою власне для старших дітей).
    Моєму сину "клацнуло" в 2,8, тоді дуже швидко пішов прогрес, в 3,4 він остаточно розговорився, і ще дуже довго говорив багато слів "по-дитячому", перекручував складні слова, зараз в 5 років - ще вимова практично всіх складних звуків кульгає , відміняє частенько неправильно, проте в нього дуже хороший словниковий запас, емоційна, зв'язна розмова, історії складає і з натхненням розповідає.
    А молодшому 1,9, теж кілька слів у вжитку, ну для мене то вже звиклий сценарій, я ще до року бачила, що вони не будуть скоро розмовляти.

    Надіслано від мого Redmi 4X, використовуючи Tapatalk
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  4. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Розслабтесь. Заговорить. Ейнштейн в 4 почав говорити.
    Ядвізі 2 і 8 - чітко говорить мама, Вава, тіті (тато) - буквально два місяці тому почала. Ну реально може десять слів в то не конче чітко. Але дитина жвава, все розуміє, кмітлива і соціально взаємодіє. Просто чекаємо. Тепер стали просити повторювати слова за нами.

    Якщо дитина може 15хв (для 2р може й менше) займатися чимось не змінюючи повністю сферу діяльності (пісочниця, ляльки, лего, плбвання в стіну, мамкання) - значить в неї нема синдрому дефіциту уваги.
     
    • Подобається Подобається x 2
  5. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Перед тим як щось казати дитині, кажіть «подивись на мене», або доторкніться. В мене Михайло який вже чудово говорить, коли у своїй грі, просто не чує. Це нормально. В мене самої таке буває )))
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
    • Подобається Подобається x 1
  6. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Говорити з чужими людьми дитина не має в принципі, незалежно вміє вона говорити, чи ні. В мене так зразу всі німіють, коли якісь незрозумілі прохожі намагаються з ними поговорити.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  7. ГаЛоЧкА

    ГаЛоЧкА Well-Known Member

    дівчата . призначив Свинаренко малому нейромідин. ноофен. і ще шось що прочитати не можу.. Хтось давав своїм діткам з затримкою мови?
     
  8. Козенятко

    Козенятко Well-Known Member

    А скільки дитині, і наскільки затримка мови?
     
  9. ГаЛоЧкА

    ГаЛоЧкА Well-Known Member

    4.5- він балакає. але нема розмовної мови.не розкаже що їв. де був і тд. і не завжди розуміє що його питають.
     
  10. Козенятко

    Козенятко Well-Known Member

    Моя найменша до 5 розмовної мови не мала, говорила окремі слова, і то не дуже зрозуміло. Після 5 розговорилася, зараз 6,2 р, рот не закривається, мова майже ідеальна)) Ну але вам видніше, бо то ваша дитина.
     
    • Подобається Подобається x 1
  11. ГаЛоЧкА

    ГаЛоЧкА Well-Known Member

    дай Бог. Рома знає дуже багато. я в його віці стільки не знала.. але балакала добре.
    а все розуміла?
    --- дописи об"єднано, 26 Липень 2019 ---
    а як розговорилась?
     
  12. Козенятко

    Козенятко Well-Known Member

    Розуміла все, ну мені так здавалось, а розговорилася якось так поступово, я не дуже зациклювалась на тому, багато говорила і читала малій)
     
  13. lula

    lula Member

    кажуть треба вимкнути телевізор (радіо, музику тощо), бо тоді меньше спілкуємось і розмовляйте більше з дитиною, то й заговорить
     
    • Смішно Смішно x 2
  14. Merry

    Merry Well-Known Member

    ми пили ноофен
     
  15. Lemeshchuk

    Lemeshchuk Well-Known Member

    Дівчата потребую поради чи заспокоєння. Менша доця зовсім не розмовляє, все що говорить це "а дє" або "дє ті" але ці склади по пов'язані з грою "ку-ку" "де ти", вона їх просто інколи вимовляє. Вперше "мама" сказала в неповних 5місяців коли плакала, після цього час від часу говорила "мама" але виключно під час плачу коли хотіла щоб я її взяла на руки. Ще до року були слова "баба"або "бама" і знову ж таки вони просто були не тому що це було звертання до баби (з початком карантину ми бачимо бабу рідко досить), також майже в рік говорила "ади" і показувала один пальчик (це коли я її питала скільки їй рочків?) також показувала яка вона велика, де в мене є очка, носик, ротик, вушка. Зараз нічого не хоче ні говорити ні показувати, коли питаю де в мами очка/носик/ротик то сміється і показує все на очка, не показує яка велика і все решту. Єдине що почала нещодавно імітувати як говорить кицька і песик, правда звуки які вона видає однакові для двох звірів. Маємо книжечки зі звірятами то вона вже її порвала, інколи сама могла їх гортати і роздивлятися та тільки я брала в руки і хотіла їй показати і розказати про звірів то одразу виривала в мене і викидала. Багато речей вона розуміє, наприклад якщо її покликати, або сказати дай мені щось що має в руках, розуміє що коли в духовці горить світло то вона гаряча і вона підходить і легенько доторкається пальцем щоб це перевірити. Якщо їй щось потрібно то всі прохання проявляються плачем, наприклад якщо хоче пити то може принести свою кружку і одразу починає плакати, або якщо щось закотилося десь далеко то вона присяде і плаче поки їй не дістануть. І навіть слово "мама" я від неї не чула десь останній місяць точно.
    Говорити стараюсь з нею багато, граємось кубиками то кажу їй що я маю кубик червоний/зелений...
    Ой, написала багато... І незнаю чи то кудись звертатись з нею чи ще чекати? Якби хоч говорила "мама" "тато", "дай" і т.п. то точно б не хвилювалась. А забула написати що включаю їй трохи дитячі пісеньки на ютубі коли треба зварити їсти чи трохи поприбирати бо інакше не дасть нічого зробити. До останнього якось не дуже хвилювалась з цього приводу, але не бачу жодного прогресу, лише регрес:girl_cray:
     
  16. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Ядвіга до трьох років говорила тільки мама і тато. При чому тато вона почала казати тільки після двох з половиною.

    показувала пальцями, стогнала, коли чогось хотіла. Могла привести за руку і показувати що їй треба.

    тут так штука, що коли дитина просто не говорить - це одне. Якщо в цей же час є явний розвиток всього іншого невербального спілкування. Коли вона хитрує, має гумор, розуміє правила ігор і поведінки, коли є розвиток з самоодяганням, чи там знає куди нести сміття і тарілки, де що лежить. Тоді можна не дуже переживати, а якщо регрес у всьому, то може і варто комусь показати.

    зараз Ядвіга (4роки) і Петрик (2,6) розмовляють майже однаково (Петро на свій вік дууууже добре), але в інших речах Ядвіга розвинутіша. Водити до логопедів дітей до 5 (а краще 6) років я вважаю недоцільним. Бо то не в роті, а в голові - не розвинулись мовні центри достатньо.

    Що значить «не дасть зробити»?

    я б з кубиками і розвивайками-називайками не морочилась. Читайте їй та й все, якщо вона хоче. А ні, то й ні. Насильно мовний центр не розвинеться.
     
    • Подобається Подобається x 2
  17. l_treasure

    l_treasure Member

    Читаю прям про свого малого. Всі в нас мааам, пес гавмммм. Окремо склади собі белькоче, багато звуків, а тато сказати не хоче. Клич тата, кричить ммммам:girl_cray:Якщо щось хоче розказати, то в основному з закритим ротом. Причому, кажу відкрий рота і говори, то зразу рота і відкриває. Просто відкриває. Чітко говорить нєє. З іншим в нас просто пантоніма. Читати не хоче, отак 5 хв і погнав. :d23:отак і живем наразі
     
  18. Lemeshchuk

    Lemeshchuk Well-Known Member

    Ну так з хитрістю в неї все добре, коли візьме в руки щось небезпечне то втікає від мене зі швидкістю світла))
    Та ніби має, принаймні сміється коли я роблю "сорока-ворона" чи чоловік мявкає як кицька
    Якщо прості якісь то так, наприклад кидає мені м'ячик, натискає кнопки в музичній забавці, піраміду складає як небудь, правда коли я показую як складати то вона не дає мені докладати а знімає всі кільця і розкидає
    Ну тут ще певно рано для такого, ну принаймі у нас ще немає таких навичок
    Ну я думала до невропатолога для початку, бо ми не відвідували його давно через карантин, та й я не бачила у цьому потреби
    Бавиться біля мене в кухні десь 5-10хв. це при тому що я їй даю кухонне начиння яке є безпечним а далі підходить і з плачем вимагає взяти її на руки, я беру, а коли хочу її зняти з рук то плачі страшенні. Без мене в кімнаті нічим не хоче бавитись довше 5-10хв., а коли є пісеньки то дивиться їх і може при тому чимось бавитись або щось носити по кімнаті. Тобто якщо немає мене в полі зору і є пісеньки то і не згадує за мене, я лиш заглядаю чи все в порядку так щоб вона мене не бачила
    Не хоче щоб я читала, одразу починає перегортати сторінку і забирати книжку
     
  19. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Самоодягання це коли мінімально підставляє голову-руки-ноги у відповідні отвори на ваше прохання. Підставляє, а не сама одягає.

    ну так з опису все в неї добре з головою, а це головне.

    з кухнею так виглядає ніби вона перша дитина. Я так розумію що різниця між дітьми велика, і тому так.

    А якщо в кухні брати в слінг за спину?
     
  20. Lemeshchuk

    Lemeshchuk Well-Known Member

    Ну так, руки ноги час від часу підставляє
    Так різниця майже 9 років, але з меншою теж було щось схоже
    З намотками я не подружилася, маю лише ерго, але вона в ньому не хоче сидіти принаймі спереду мене

    Дякую), трохи заспокоїли, бо я до останнього якось не дуже переживала з цього приводу, але через те що не бачу якогось прогресу почала хвилюватися)