Вивчення мов. Як я "вивчила" іспанську за 2 місяці =)

Published by Naduchonok in the blog Блог Naduchonok. Перегляди: 3706

Наш мозок - просто дивовижний, і, насправді, може дуже швидко вчитися, запам*ятовувати, обробляти інформацію. Якби мені хтось раніше сказав, що я зможу вивчити якусь іноземну мову за 2 місяці я б пальцем біля голови покрутила б =) Але це так, зараз я спілкуюся з носіями мови, розумію майже все і завджи маю, що відповісти. Це для мене новий цікавий досвід, яким тепер хочу поділитися.

DSC_0335.JPG

Чому я почала вчити іспанську?
- Ця мова гарна і мелодійна.
- З дитинства пам*ятаю фільм "Зоро", тому ще одна асоціація - мова пристрасті, емоцій та пригод.
- мені подобається іспанська гітара = )
- і пізніше я дізналась, що ця мова дуже поширена в світі.
- ще пізніше, що іспанська в кожній з країн Латинської Америки - різна!



Досвід і навчання.
Все почалося із банальних курсів вивчення іноземних мов. Навчання проводилося в групі з 4 учнів, було загалом цікаво і весело: ми вчилися читати, вивчали слова, основи граматики. Все відбувалося добре, трохи нагадувало школу )) Пам*ятаю , як у школі ми вчили французьку )) наче і читати знаєш, і слова вчиш, і перекладаєш щось; а сказати - "ні бе, ні ме, ні кукуріку".
Так у нас в групі відбулося кілька занять, потім, чомусь, група розпалася, я залишилась сама. Почала брати індивідуальні уроки з репетитором. Заняття були цікаві...але все одно щось не те, прогрес відчувався слабо. Згодом - мене взяла нудьга, і у моєму навчанні сталася перерва (8 місяців абсолютно нічого нового не вчила, не читала). Хіба, час від часу слухала музику.

DSC_0330.JPG

Було відчуття, наче і вчив щось, а результату немає.

Прорив і зміни на краще =)
Зміни на краще відбулися, коли я почала шукати можливості спілкування із носіями мови. Цю ідею мені підкинула колега по роботі, яка сама - викладач англійської. Я познайомилась із чудовою людиною із далекої Венесуели, яка згодом стала мені другом та рідною душею. Найперше, це була переписка, було надзвичайно важко зліпити тих нещасних 5 слів, які ти знаєш, у речення, що розкриє тебе як особистість))) особливо, коли ці слова: стіл, будинок, робити, вчитися, собака ахахах і подібні.

Спершу було дуууже незручно, доводилось шукати кожне слово в словнику, на ходу вчити відмінювання нових слів. Я робила багато помилок. І, до того ж, могла писати лише в теперішньому часі. Ми почали спілкуватися кожного дня, потім - почали говорити по Skype. Оскільки Карлос не був викладачем за фахом) =) то за один урок він вирішив навчити мене: теперішній час, минулий, минулий складний, майбутній ну і на завершення - умовний спосіб. Моя голова кипіла )) і я не бачила різниці (спершу) між усіма цими словами, але я запам*ятала і зрозуміла специфіку кожної із цих граматичних категорій. На наступний день я могла не розуміти значення слова, але точно знала, що то є отой СТРАШНИЙ умовний спосіб. Було смішно і весело =)

DSC_0332.JPG DSC_0333.JPG

Ще один плюс - ти чуєш живе мовлення. Це цікавіше, ніж просто читати текст.
Після того як я зрозуміла, як хоч трохи функціонує граматика, я намагалась вчити нове дієслово і відразу пробувати відмінювати його у всіх особах і часах. Звісно, я робила багатенько помилок, але мій співрозмовник мене розумів і виправляв.

Через два місяці таких тортур мій мозок здався ))) І я помітила чудову тенденцію: чим більше я вчу, тим легше запам*ятовується будь-яка нова інформація. Мабуть, це пов*язано із природою нашого мозку. Зараз я відповідаю повними реченнями у всіх найбільш вживаних часах. Мої відповіді складні. Зараз я можу навіть жартувати іспанською - і люди сміються, отже - щось таки працює. І найголовніше - це мені подобається =)

DSC_0338.JPG

Так, і я пишу слово "вивчила" у лапках, адже - немає меж досконалості.

Якби я починала зараз з нуля вчити якусь мову, то керувалася б такими правилами:

1. Знайти за "що" ти полюбиш цю мову. Це найперша мотивація. Адже, якщо тобі не подобатиметься цей процес, - то швидко знудишся і бажання вчитися відпаде.
2. Вчити щось кожного дня. І без різниці, що це буде: нове дієслово, тренування вимови, прийменники чи артиклі.
3. Знайди друга-мовного партнера. Зараз існує сила-силенна сайтів для пошуку. Є платні та безкоштовні. На безкоштовних - ви просто обмінюєтесь мовами. Ви вчите когось української або російської, а вас - іноземної. Мені, імпонують наступні (принаймні там у мене був позитивний досвід спілкування і більшість людей адекватні):

https://www.italki.com/i/CacHcC (можна займатися платно із професійними викладачами або безкоштовно знайти друга-мовного партнера). Мені подобається цей сайт, бо тут завжди багато людей.

Изучай английский, русский и другие языки бесплатно | busuu (частково безкоштовний)

Найти репетитора английского языка и других предметов на дому и по скайпу (сайт із професійними репетиторами, мови, ЗНО і таке інше).

4. Не боятися говорити. Немає значення, якщо ти робиш помилки. Ти -вчишся ;)

DSC_0336.JPG

P.S. Фото із книги "Революція в навчанні" Гордона Драйдена і Джанетт Вос.
(може, комусь буде цікаво).

Дякую за Ваш час! Бажаю натхнення ;) розкішного настрою і добрих людей!
GataNegra, Jusi, Натуля та 11 іншим подобається це.
  • Apelsynka
  • Adeo
  • Naduchonok
  • Jusi
  • Apelsynka
  • GataNegra
  • GataNegra
You need to be logged in to comment