Скоро Святий вечір і згадалось мені про кутю. Кутя, як і борщ, в кожної господині інакша. В нас мама, ще як я була маленька, завжди робила густу кутю з маком, медом і горішками. А коли я спробувала в гостях ріденьку, то мені ця більше сподобалась і від тоді ми робимо дві куті, густу і рідку. А минулого року зробили ще й з цитринами, то вже трохи більше її з"їли. Чомусь "не йде" кутя у нас, а от у моєї подруги в сім"ї роблять куті ціле відро, так вони її люблять. А як у вас, чи любите ви кутю і яку в вашій родині роблять? П.с.:Я думаю, рецептами також можна ділитись.
Відповідь: Кутя.... А яка у вас? З печеної пшениці, меленого маку, горішків і меду. Якщо виходить зовсім густа, даю ложку узвару. Але не люблю рідкої. Ще пробувала родзинки - не пішло.
Відповідь: Кутя.... А яка у вас? Любимо!!! Робимо багато і довго їмо Роблю густу (чоловікові більше така подобається). Варена пшениця+розтертий мак+волоські горішки+розчинений в кипятку мед+ізюм (багато). Отака звичайна кутя.
Відповідь: Кутя.... А яка у вас? Ми дуже любимо кутю. В нас вона середньої густоти хоч я більше люблю ріденьку. Робимо багато бо дуже її любимо. Кутя в нас з горішками різних видів (мигдаль, лісовий, волоський) родзинками, курагою, маком і ...кутею) і звісно багато меду який розводимо тепленькою водою...Нямка..Так мені запахла вона..А ще ми вечерю розпочинаємо саме з куті, так нас ще прабабуня навчила.
Відповідь: Кутя.... А яка у вас? ми робимо середньої густиниі люблю пшеницю трошки розварену, додаємо багато маку і багато горішків і меду і усьо, колись пробували дати і курагу і ізюм, щось нам така не пішла а їзджу в гості, то багато роблять рідку, і пшеницю таку твердувату, я такої щось не дуже люблю.але на вкус і цвет фломастери разние)))
Відповідь: Кутя.... А яка у вас? у нас в родині прийнято готувати густу кутю, в родині чоловіка - рідку, і її подають теплою. На Святий вечір готували бідну кутю (з малою к-тю горіхів та родзинок), а на Щедрий вечір - щедру. дитячі спогади - для мене Святвечір у діда-бабці на селі був завжди найтаємничішим та найлюбленішим святом коли за приготуваннями куті та інших страв збиралась уся родина - тато завжди тер мак макогоном у макітрі - я завжди зачаровано спостерігала і чекала з нетерпінням моменту коли мені нарешті віддадуть макогона, котрого я любила облизувати, а мама з бабцею жартівливо попереджали - "Не облизуй макогона, будеш мати лисого чоловіка!" Дідусь ніс кутю на стіл і промовляв - "Несу кутю на покуття, на зелене сіно, щоб курчата сіли!" - а ми, діти, "квокали та ціпкали", сидячи у той момент під столом на сіні Кутею завжди розпочинали вечерю, нею і закінчували. Опісля молитви, дідусь черпав кутю ложкою та підкидав її до стелі, вважалося, якщо багато макових та пшеничних зерняток приліпиться до стелі, то щедрим буде у господарстві приплід худоби, багато бджіл у вуликах буде роїтися, багато щастя буде в родині, а усі за столом наставляли руки, намагаючись зловити залишок куті, що падала зараз, на жаль, кутю до стелі господар-чоловік не підкидає, мак у макітрі не тремо (тру в кавомолці), з сіна вдома - тільки плетений дідух, усім іншим традиціям Різдва слідуємо.
Відповідь: Кутя.... А яка у вас? І в нас її люблять, і в нас відро. Я її люблю так, що різновид куті роблю, не чекаючи свят - і серед року. Оосбливістю моєї куті є мелені горіхи разом з цілими. Коли кутя і "попливе" - не буває водянистою.
Відповідь: Кутя.... А яка у вас? В нас роблять два види - густу з медом, горіхами, родзинками і рідку лишень з горіхами і цукром, але не медом.
Відповідь: Кутя.... А яка у вас? В нас теж відро куті роблять, іноді величезний баняк. робимо рідку: пшениця, мак, горішки, цукор і вода( чомусь не прижився в нас мед як підсолоджувач) зазвичай на Марії куті вже нема!!
Відповідь: Кутя.... А яка у вас? В нас куті багато не йде, тому робимо лише макітру. Мак тремо макогоном обов"язково, переважно чоловіки. Кутя рідкувата з медом і чуть-чуть горішків та родзинок. Починаємо вечерю з куті. Мама цілу ніч бігає на кухню підкріплятися, бо дуже кутю любить
Відповідь: Кутя.... А яка у вас? Ми розводимо кутю сиропом. Мак відпарений, тертий в макітрі макогоном, потім додаємо родзинки і посічені горішкі. Не густа, але й не надто рідка. В чоловіка дають до куті шоколад, цукати і ще купу всього (то у них цьоця така вигадниця), виходить цікаво, можна спробувати, але всеодно мамина смакує найкраще.
Відповідь: Кутя.... А яка у вас? роблю густу - рідка мені якась недобра. Чоловік їв би кожен день, тому роблю багато пшениця, мак тертий, горіхи (побільше), мед, родзинки
Відповідь: Кутя.... А яка у вас? Люблю кутю будь-яку, чи густу, чи рідку, немає значення (лишень би була смачна) також багато її робимо, переважно додаємо мед або цукор, горішки, і от вже не можу дочекатись Різдва, щоб знову нею поласувати
Відповідь: Кутя.... А яка у вас? Ми робимо рідку кутю з пшеницею, маком, горіхами, родзинками, трохи меду і цукру. І їмо її на Святвечір першою. Це дуже сподобалось моєму чоловіку, бо в них кутя як десерт, і густа. А в Донецьку, де живе моя хресна, традиційно кутю роблять з рису. То хресна, як тільки вийшла заміж, приготувала своїм свекрам нашу кутю з пшеницею, і досі готують два види куті (а діти більше люблять нашу ).