Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

    Yaremko Well-Known Member

    Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.
    *********************************************

    Що це таке і з чим його їсти?

    Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

    Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).


    Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

    Детальніше про інші можливі причини лактостазу:



    Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.



    Потрібно виключити грубі масажі грудей.



    А що таке тоді мастит?

    Маститбактеріальна інфекція грудей.


    Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.


    Профілактика застоїв лактостаз/мастит!


    Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию


    Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз
     
    Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"

    мені під час конкретного лактостазу в обох грудях призначали компреси практично нон-стоп, з перервами на ніч і годування. А так: запарений льон змінювався траумелем, той- листком капусти, потім- припечена на сухій сковорідці цибуля, терта сира морква в перемішку з домашнім творогом ( така однорідна паста робилася) і т.д. Ще можна зробити содовий компрес, але тут обов язково накласти ту содову примочку, накрити груди махровим рушником і на хвилин 40- під ковдру. Але я не раджу то призначати собі самостійно. Бо якщо це просто лактостаз- то одне, а якщо вже гній утворився, то отаке вигрівання та компреси лише до шкоди приведуть.Інколи навпаки- холод прикладається до запалених місь ( після годування пачку масла з морозилки загортається в рушник і так акуратно, відривками на кілька хвилин).НЕ РОБИТИ цього самостійно, без консультації лікаря!
    --- дописи об"єднано, 1 Квітень 2015 ---
    коли є лактостаз- самостійно сцідити навіть тим жінкам, хто вміє, ну дуже важко. То лише масажист легко робить, бо він знає по яким напрямкам-протокам пройтися.
    --- дописи об"єднано, 1 Квітень 2015 ---
    в першу чергу- так як вам вище і писали- просто їдете в пологовий і йдете у фізкабінет ( тобто як написала Кандя-в прийомному кажете про свою проблему і просите зв язати вас з лактологом- масажистом) .Мамолог та гінеколог тим не займається. Хірург- коли вже є мастит.
     
    • Подобається Подобається x 1
  3. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    А як він визначить, по узд чи прощупає?
     
  4. Kandya

    Kandya Well-Known Member

    подивиться і "прощупає". узд не роблять
     
    • Подобається Подобається x 1
  5. Amilada

    Amilada Well-Known Member

    Категорично не погоджуюсь, що узд не потрібно. EgoMusicus, зверніться на прийом до центру здоровя жінки на Судовій, у них підходящий узд апарат. Груди мусить лікувати лікар. Лактологи- то медсестри.
    Гіпотермія( почервоніння) не показник маститу. У мене буває постійно, бо такий тип шкіри.
    --- дописи об"єднано, 2 Квітень 2015 ---
    Аргументую на рахунок узд. Отим щупанням що можуть визначити лактологи в пологовому? Хартер ущілниння, можливо, але що там в середені і яке на склад вони екстрасенсорно думаєте бачуть? Адже однаково добре пальпуються і додаткові дольки( анатомчна будова, коли нема протоки у молочного мішочка), і гнійні капсули, і травмовані протоки
     
    Останнє редагування: 2 Квітень 2015
    • Подобається Подобається x 1
  6. Kandya

    Kandya Well-Known Member

    Такс, прийшла я пожалітись і пообурюватись. Ну скажіть, як так?! Як так????? Я ж думала, що з 4 дитиною лактостаз мене омине. Нам післязавтра 10 місяців. Думала, що пронесло... Ну начиталась тут, написалась тут -- і бац. Блін... Всьо, більше у всякі такі теми (особливо у жилєтку -- не заходжу). Ну в мене просто немає слів. Звідки!!! Я ж не перемерзала, не нервувалась особливо, не була довго без ГВ.....

    Ну стан поки-що нормальний. Температури немає, затвердіння теж немає, але болить. Ну мала вроді гарно вицмоктує. І я ще дорозмасовую (то вчора ввечері почалось). Вночі із капустою була. Сьогодні теж серйозніших компресів робити не буду. А коли чоловік із роботи прийде -- поставлю содовий. Він мені ну дуже добре допомагає. Зараз напишу рецепт, але відразу скажу, коли його можна ставити, а коли КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО.

    Отже, як робити. Берете мисочку такої добре гарячої води, ну але. щоб руки можна було запхати, сипете туди жменю соди -- і намочуєте марлю (шматку якусь не маленьку і не велику), викручуєте -- і кладете то на груди, тільки не на соски. Так має бути добре тепло. І нікяих там кульків, а просто накриваєте те все величезним мякеньким рушником (панятно, що складеним). Накриваєтесь -- і віддихаєте. Коли та шматка вистигне -- то знімаєте конструкцію, але не зіскакуєте із ліжка, а лежите далі і грієтесь. То називається: "мама хворіють" і чоловік приносить чайок, цьомки бомки.... Карочє, наніч той компрес ставте, щоб потім розігріте місце ще добре під ковдрою прогрілось.

    Ставити такий компрес можна лише в перші дні. От як тільки почало боліти і коли НЕМАЄ ТЕМПЕРАТУРИ. Бо потім, коли з"являються гулі вже може бути гній і та процедура категорично заборонена

    Знаєте, не треба так все усугубляти. Більшість болячок легко лікуються і хворому набагато приємніше почути, що все буде добре, ніж побачити паніку лікаря, який скеровує на різні аналізи-обстеження. Якщо так міркувати, то може не на УЗД, а відразу в онкодиспансер з кожною болячкою відправляти?
     
  7. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Кандя, можливо натиснили/перетиснули протоку, тому і біль з'явилась. В мене, скоріш за все, саме ця причина.
    Я трошки відзвітуюсь. Вчора Т зранку ще була 37, поїхала я до лактолога, яку мені дівчата радили, вона оглянула, легенько розмасажувала і сцідила мені грудь. Повторю, легенько, бо я дуже боялась тих масажів.
    Казала, що при сцідженні аж хлоп'я того застояного молока вилітали. Сказала, що це застій, серйознішого не нащупала, але на всяк випадок відправила ще на УЗД. То на узд мені сказали, що там молока не бачуть, або то набряк або то таке вже густюще запечене молоко.
    Болить мене меньше, але ще болить. Набряк є, теж менший, але є. Дитині даю смоктати, прикладаю капусту і льон, чередую.
    Т вже немає.
    Я не розумію, чому дійшло в мене до такого стану, я ж не запускала?
     
  8. Kandya

    Kandya Well-Known Member

    3 дні з температурою -- це не запускала? В мене коли температура піднялась до 39 і я зрозуміла, що то від грудей, то лікар, який приймав у мене пологи вже через 40 хвилин був в мене (а то вечір був). Привіз окситоцину таблетки. Сказав, цмоктати -- і зціджувати, дав мені щось від Т, а вранці об 8.00 я вже була в пологовому (дитині 3 тижні було, сніг, хуртовина.... але якось давали раду) -- там мені розціджували і ще якусь процедуру апаратом робили і так тиждень.

    В подруг коли до 40 температура піднімалась -- відразу швидку викликали. То таке, що чекати не треба, особливо коли Т
    --- дописи об"єднано, 3 Квітень 2015 ---
    Мене так боліло! В мене таке тоді затвердіння було! Від зцджування мене аж тошнило. Ще лактолог каже: "Невже не болить? Мусить же боліти, а вона мовчить, як Зоя Космодем"янська" Я так крізь зуби усміхаюсь: та болить-болить... Ну а що робити?... Терплю.
     
  9. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Такс, то не до порівняння на початку становлення лактації і вже коли дитині 11 міс.
    Там і дитина ледь смьокає, і молоко як дурне прибуває, і вимученість після пологів, і невміння/незнання (якщо перше дитя), та і відпочити немає як.
    В мене напочатку в 2 тижні дитині теж Т підскочила через груди, то міри були митєєвими.
    А тут все було добре, ну відчула біль, почала частіше прикладати - це ж основний варіант вирішення лактостазу. Капуста і льон на додачу.
    От за що і пишу, чому та температура так вскочила в першу ж ніч?!
     
    Останнє редагування: 3 Квітень 2015
  10. Kandya

    Kandya Well-Known Member

    Мені здається, що то немає значення коли. Моя баба, коли мамі рік був дуже серйозні проблеми із грудьми мала, навіть в лікарні лежала (але минулось без операції). І все тому, що запустила. Працювала на заводі по змінам. Мама на повному ГВ. Завод за 100 м. від хати. То бігала кожні 2 години годувати. Добігалась... І теж вже встановлена лактація була....
     
    • Подобається Подобається x 1
  11. cjomcjomka

    cjomcjomka Content - fairy

    у всіх різна реакція на лактостази. комусь температура підвищується повільно і помірно, а особисто в мене за пару годин набирає 40 градусів.
    добре, що є консультанти з ГВ. Бо тут не лікування потрібне, а правильна організація виходу з лактостазу
     
    • Подобається Подобається x 1
  12. сніжна

    сніжна Кішка, яка "сама по собі"


    --- дописи об"єднано, 3 Квітень 2015 ---
    вибачте, але це було запущено.
    наступною стадією був би гній
    --- дописи об"єднано, 3 Квітень 2015 ---
    характер виділень при пальпуванні певних дольок, а також при легкому розмасажовуванні при різних станах є різний. Це ви в домашніх умовах не зможете побачити . А на прийомі у спеціаліста- вони вам продемонструють наочно, як це виглядає. Я свого часу сама в цьому переконалася, бо бачила, як може змінюватися характер виділень.Так що і без УЗД встановлюється.
     
  13. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Згідна з вами, якщо мама запускає, то дуже легко можна заробити проблеми з грудьми. Я мала на увазі малого молоковідсмоктувача: як помалу і неактивно він смокче напочатку ГВ (принаймі в мене так було), і як активно вже у старшому віці. Та і порції молочка більші.
    Я писала про те, що з першого дня робила все, щоб застій минув чимскоріше, а він чомусь не минув швидко, як завжди. Та і Т в першу ж ніч підскочила. Напевно добряче перетиснула протоку...
     
  14. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    В мене не вперше застої, напевно дуже вузькі протоки, і часто передавлюю. Але раніше вони легко проходили протягом 2-3 днів без Т і іншого дискомфорту, ну трошки перший день поболювало місце застою.
    Тому правила боротьби з лактостазом вже знаю напам'ять
     
  15. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Я і сама розумію, що стан був серйозний.
    Бо дитина не давала ради. Мені просто цікаво, що саме я робила не так в перший-другий день, що воно дійшло до
     
  16. Kandya

    Kandya Well-Known Member

    Погано зціжувала. Раз дитина не вицмоктувала, а сама того робити не вмієш -- то мали робити фахівці. От і вся відповідь. Якби з першого дня температури це все діло добре розцідити, то на другий день Т могло б і не бути. Тому якщо болить -- пробуємо дати собі раду самі. З"явилась Т -- відразу до лікаря
    --- дописи об"єднано, 3 Квітень 2015 ---
    От я зараз сама собі розмасовую. Як підніметься Т -- буду знати, що погано розмасовую(((( Ну зараз ніби легше. Ввечері ще компрес содовий поставлю
     
    • Подобається Подобається x 1
  17. EgoMusicus

    EgoMusicus Мамуля синульки

    Малий зараз так швидко їсть груди, раз-раз і за 3 хв наївся, а при цьому ще 5 разів відірвався, бо треба кругом глянути. А ще враховуючи, що я часто йому пропонувала, то взагалі - цьмок-цьмок і поповз. От і воно застоялось.
     
  18. Kandya

    Kandya Well-Known Member

    в мене то саме. довше ніж 3 хв. не їсть. навіть наніч. але застій не від того, що дитина невицмоктує, а від закупорки протоки. а от та закупорка може бути через багато факторів: перемерзла, вдарилась, перетиснула ( до речі в мене новий ліфчик і я думаю, що то він мені міг натиснути) навіть від стресу
     
  19. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Алгоритм дій - спочатку тепло (теплий душ або тепла пеленка на груди і на плечі, теплий чай, підцідити, можна прям в душі, під теплою водою), тоді прикласти дитину підборіддям в сторону ущільнення чи почервоніння (найкраще прикладати на засинання, під час сну , коли прокидається - тоді довго і гарно смокче), після годування холодний компрес на ущільнення/почервоніння. Ще траумелем добре мастити.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  20. buhgaltersha

    buhgaltersha електровіник

    в мене не так давно був лактостаз із молочним пухирцем - то Аня зі мною приймала душ два дні поспіль, поки висмоктала
    температури не було, але боліло - капці
    спочатку я півгодини мокла сама (щоб добряче груди розслабити/розпарити), тоді брала до себе малу, масувала під час її смоктання.
    це було за півтора року вперше так боляче і так страшно (бо пухирець насправді вже прорвало, а на вигляд все було по-старому, поки я на третій день не колупнула - тоді побачила, що то - лише шкірка..)
    загалом отой алгоритм - якраз і подіяв, який Сьюзі навела
     
  21. Kandya

    Kandya Well-Known Member

    це за умови, що після душу немає температури