Не можемо зрозуміти чим займатися у майбутньому. Перекваліфікація

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем Panadolka, 25 Липень 2009.

  1. Jusi

    Jusi Ловець емоцій

    Цілком погоджуюсь з попереднім дописувачем. Якщо вже перекваліфіковуватись, то в ту сферу, до якої лежить серце. І тоді буде і розвиток, і гроші, і самореалізація. Тому дівчатам, які шукають себе бажаю знайти, як писав, Г.Сковорода «сродну працю» :girl_smile:
     
    • Подобається Подобається x 4
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  2. IrynkaMandarynka

    IrynkaMandarynka Well-Known Member

    Цікава думка, але наважуся заперечити. Я якраз є науковцем, і вважаю себе хорошим спеціалістом у своїй галузі (до 27 років за плечима патент, дисертація, купа публікацій і т д), але життя складається так, що приходиться перекваліфіковуватися, і куди ж - звісно в ІТ :) Правда, програмування близьке мені ще зі школи, і серце до нього лежить, але ж не менше ніж до рідної за 11 років галузі. Але є одне велике жирне "але" - з/п 1600 грн без перспектив на щось краще, нездоровий клімат в колективі (типу все найкраще пенсіонерам, а ви ще молоді, ще собі в житті заробите). І приходиться знову відчувати себе студенткою, вчитися по ночах, але я готова до цього, бо хочеться працювати, розвиватися і отримувати за це відповідні бонуси у вигляді зарплати і нормального офісу (а не штукатурка на голову, комп свій, принтер заправ, реактиви купи і все за свої гроші), мати можливість вибору працедавця, здорову конкуренцію і т д. Зараз це, після мого аналізу, дає лише ІТ.
    --- дописи об"єднано, 26 Червень 2015 ---
    І ще - зараз зарплата керівника відділу академічного інституту (найвища у відділі) приблизно така, як програміста початківця після курсів на тому ж софтсерві. До прикладу :)
     
    • Подобається Подобається x 5
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  3. Neverland

    Neverland Well-Known Member

    Дозвольте і мені заперечити :) Ви займаєтенсь винаходами? Інноваціями? Можливо працюєте десь на тестових проектах? Думаю ні :) І цим все сказано. Під "хорошим науковцем" я не мала на увазі людину, яка вчилась, писала якісь нікому по-суті непотрібіні дисератції для якогось нікому не потрібного ступеня... А людину, яка реально щось робить руками і винаходить щось нове. Таких людей одиниці. Я кількох знаю, вони працюють в іноземних компаніях і отримують більше за іТ, між іншим. Але хороших айтішників, так само одиниці.
    Не до вас конкретно, просто роздуми, але не буде так, що от людина прийшла, і все - вона айтішник. Ну так, нехай з/п зараз буде суттєво вища. Але це ненадовго, враховуючи те, як зараз люди ідуть в айті. Бо прийдуть конкуренти, які будуть нічим не кращими і не гіршими. Буде 1000 айтішників, а серед них 1, який дійсно вартує грошей. І за роки 4-6 в айті буде та сама проблема, що і зараз в науці і освіті: з/п 1600 і жахливі умови роботи. Бо всі будуть по інерції пхатися, але навіщо платити більше, якщо бажаючих тьма? А потім хтось на стороні крикне: агов, народ, тут біологи(умовно) бабло гребуть лопатами! І всі побіжать перекваліфіковуватися в біологів:girl_crazy: Я не сперечаюсь, зараз дійсно в айті умови кращі. Але якщо дивитися на перспективу, як зараз іде розвиток подій, то те саме айті дуже скоро має всі шанси стати такою ж самою ямою, як і освіта, і іже з ним. Якщо людина чується в силі і дійсно вважає, що вона може стати Цукербергом (умовно), то нехай іде в айті, в неї все вийде. А коли, перепрошую, кожна домогосподарка починає вчити С++ і мріє про те, як от дочитає документацію і в неї грошима почнуть кидати - то стає смішно і сумно.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
    • Подобається Подобається x 1
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  4. Nyashka

    Nyashka Well-Known Member

    Згадалось мені, як років 2 назад відписувалась у якійсь темці на Посиденьках (здається, "Кожному по заслугам або рівень вашої ЗП") і мене там закидали капцями, коли я писала, що якщо хотіли добрі ЗП, то треба було вчитися на розробників ПЗ. А як займаєтесь улюбленною справою, то і не треба жалітися на низьку ЗП, а насолоджуйтесь тим, що вам подобоється ваша професія. Мені тоді багато відписували про те, що не всім бути меркантильними та йти у якусь галузь заради самих грошей не є вірним.

    Дивний світ :) моя думка міняється, але змінилася і думка багатьох людей. Тепер вважається нормальним ставати "из бармена в программисты" (була недавно на ДОУ така стаття)

    так-то воно так, але люди хочуть "все і зразу", а навіть ЗП джуна десь 400-800 долларів. Це більше, ніж у багатьох зараз.



    йой читаю і думаю, що ото я маху дала, що звільнилася :D Через пару років конкурентів буде :girl_impossible: Раніше тільки студенти демпінгували)))
     
    Останнє редагування: 26 Червень 2015
    • Смішно Смішно x 1
    • Зе бест! Зе бест! x 1
    • мімімі мімімі x 1
    • Оптимістично Оптимістично x 1
  5. Sera

    Sera Я хотіла не зовсім так. Та це те, що я хотіла.

    Читаю і бачу, що не всі в стані відділити мухи від котлет.
    Напишу ще про таке.
    Як я бачу дописувачі даної теми мислять суто категоріями професій(якщо когось образила, недочитавши- сорі, на загал тендненція така, і не тільки на ДП).
    А я давно вже мислю категоріями талантів, навиків і т.д.
    Про що це я?
    А про те, що у мене зараз ідей з задумками на 5(якщо не 10 життів)- стільки професій я ВЖЕ готова випробувати, бо мої ключові таланти й навики лежать саме там.
    Я так і в ІТ попала, бо по суті роботи- це теж моє. Я просто там ніц толкового для людства не бачу, чого в то так вкладатися імхо..
    Так ось- якщо у вас реально є таланти чи навики, потрібні в дану галузь(як і в будь-яку іншу)- то можете пробувати, мо якраз.
    Світ зараз такий, що дійсно все постійно міняється і буде мінятися. І ніц поганого в тому, щоб час від часу робити щось трохи інше я не бачу.
    А якщо вам реально до тестування чи до програмування як до Києва пішки- блін та шукайте професії по ваших талантах.
    Користі людству як і щастя вашого власного буде в рази більше.
    І імхо- ніякого кайфу в очах ІТ-шників, які там не на свому місці, я ще не бачила.
    Максимум- одні панти і всі такі важні шо ну(зразку завалюють себе будовами, ремонтами, покупками всього на світі і т.д.). Ну бо та- вірять, що нереалізованість Душі можна заглушити таким чином.
    А на рівень виживання тт у нас багато чим ще можна заробити.
    Якось так.
     
    • Подобається Подобається x 3
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  6. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    Ой, так хочеться ж так щоб трошки більше ніж виживання :girl_smile: Щоб займатися тим що подобається і за те ще й гроші хороші (я не кажу величезні) отримувати :scratch_one-s_head:, а з тим вже трудніше...
     
    • Подобається Подобається x 4
  7. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    Серочко, а як розгледіти своі таланти? Це те - від чого ловш кайф?
    Я про себе трохи думала. Подобається рукоділля, але якість моіх робіт дуже низька, бо акуратність - то зовсім не моє. Ще люблю організовувати поіздки і все таке.
    Моя робота мені наразі подобається, але бувають всякі періоди і бувало задумувалась над зміною області діяльності.
    Головне питання: як розгледіти оті таланти?

    Надіслано від мого HTC Desire C, використовуючи Tapatalk
     
    • Корисно Корисно x 1
  8. Руда Лисиця

    Руда Лисиця Шопоголік :-)

    займіться організацією турів і екскурсій.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Корисно Корисно x 1
  9. unsure

    unsure Well-Known Member

    А я взагалі не розумію чого всі пхаються в це ІТ. Я на цю фігню потратила 7 років свого життя і що? А нічого - не моє воно. Так як я добре знала математику і креслення тай взагалі точні науки йшли мені легше батьки вирішили мене давати в програмісти, це все тоді тільки починалося. (це тому що я сама незнала ким буду і мені було всерівно на кого вчитися лиш би математика була на посиленому рівні) Відбабахала я 4 роки в технікумі потім Львівська політехніка і це все програмування. І я ні дня не працювала по своїй спеціальності. Ким я тільки не була, і вчитель інформатики і економістом, архітектором, і тут мене випадково закинуло в БУХГАЛТЕРІЮ. І тут я зрозуміла - це моє. Поки була в декреті закінчила курси 1С бухгалтерії. І знайшла роботу собі подуші. Тепер я щаслива людина.
     
    • Подобається Подобається x 6
    • Зе бест! Зе бест! x 2
    • Оптимістично Оптимістично x 1
  10. unsure

    unsure Well-Known Member

    А ще б хотіла добавити що ІТ це дуже складна справа якщо ви дійсно хочете бути конкурентноспроможними на ринку. Я як згадаю тільки що не просто англійську вчила а технічну англійську, це ж спеціальні словники, там одне слово по 15-20 букв - це для мене особисто був кошмар. Так як багато програм це все анг.версія, це також треба враховувати. А тим більше коли хочеш працювати на іноземні фірми - то тут і розмовна і технічна повинні бути на досить хорошому рівні.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
  11. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    а я в от такій своїй "різноплановості" і цікавості до всього (не зовсім всього-всього, звичайно, але до дуууже багато чого) бачу проблему. Часом зустрічаю знайомих, які не виділялись широтою думки і світогляду, все по-сірому, і от, раптом - сяють - от знайшлася якась для них цікава сфера - і поперло, людина раптом розцвітає, вчиться, росте, і от людина каже - це моє-моє назавжди, і не хочеться шукати і по сторонах глядіти. А в мене стільки різних бачень, і я боюсь кидатись в щось одне, та більше того, я, навіть мрію мати такий собі комплекс занять: два-три види діяльності поєднувати. І щось мене то лякає, і той пошук, і отой інтерес до всього, і на практиці це тільки розпорошеність. Чи то просто ознака того, що "своє" не знайшлося, чи що?
    це ж все абсолютно закономірно, логічно, так зі всім, є і буде. Питання лише часу. Колись вже писала (у темі про заслуги і зп), про те, що є проекти про те, що з України можна зробити іт - державу, якраз і перекваліфікація молодих людей в т.ч., і це реальний шанс нам підтягнутися, бо так то ми загалом відстали. Ясно, що зарплати "усередняться", може знизиться розрив, але загалом добробут мав би зрости. А потім прийде черга чогось нового. А з біологами, Ви, думаю, не промахнулись :girl_wink:
    знаєте, є такі поради, щоб зберігати живий ум, не зупинятись в розвитку, в сучасному світі варто змінювати кардинально рід занять раз на чи то 10 чи 15 років (це, звісно, не як шкарпетки, хоча з точки зору старших поколінь може "щось в тому роді"). Щось в тому таки є.
     
    • Подобається Подобається x 3
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  12. Neverland

    Neverland Well-Known Member

    Тут трошки є різниця. Перекваліфікація тих, хто може, і тих, хто бачить там своє і своє майбутнє - це позитивно. Але не плутайте речі, де люди масово пхаються, бо десь чули, що там платять гроші, то треба хоч якось "зчепитися", бо там грошима кидають. Маєш задатки/здібності/бажання, не маєш - всеодно лізеш. Це різні речі. При розумному підході це дійсно має сенс. А при бездумному тільки - розвалить систему і створить нездорову конкуренцію. Це як з китайцями (ггг, "люблю" їх), які все-все на світі зроблять за 10 центів. Це спричинить те, що буде ще більший розрив у галузі: круті айтішники зароблятимуть ще більше, а "звичайні" будуть або без роботи, або працюватимуть ща копійки. Тому нічого доброго тут нема. Я за те, щоб популяризувати галузь, вчити молодь, робити можливість перекваліфікуватися. Але головним має бути не фінансова сторона все-таки, а таки вміння і бажання тут розвиватися.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  13. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    Хм...а що, хіба беруть всіх, хто "пхається", без розбору - чи вміє і може людина, чи ні? То ж не мішки вантажити, щоб всіх брати - все таки це інтелектуальна робота, яка повинна виконуватися на належному рівні. Інше питання, раз люди перевчаються і вони затребувані, тобто виявляється, що 50 зі 100 можуть це робити, а не 5 зі 100, як було раніше - то звичайно це призведе до змін, але вони природні, хіба ні?
    Знаю, що багато супутніх посад в ІТ -компаніях оплачуються значно вище за аналогічні і інших галузях - може швидше туди
    ? То може якщо так багато підходящих кандидатів - то зменшення зарплати є просто адекватним відображенням стану речей і цінності такої праці?
     
    • Подобається Подобається x 1
  14. Jusi

    Jusi Ловець емоцій

    От і мене ця тема примусила задуматись, куди би я пішла перекваліфіковуватись, в яку галузь. І, чесно, я без поняття. Бо це все так відносно. Ось я вчилась, не дуже любила свою спеціальність, відповідно і знання були середненькі. Пішла на роботу по спеціальності, але знання там були потрібні мінімальні, а потім вперед-вперед, і тепер маю роботу своєї мрії, більше того, я навіть про таке ніколи і не мріяла, бо не знала, що воно таке є. І тут навіть не пахне моєю спеціальністю. Більше того, такого ніде не вчать. Це все досвід. Тому у житті важливим є відчувати, куди тобі потрібно йти, де твоє місце, а не просто ламати двері ) Бо навіть там, де всім пощастить, тобі доля може не усміхнутись, бо твоє місце чекає тебе зовсім в іншій сфері.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  15. Neverland

    Neverland Well-Known Member

    Ну як сказати... І так і ні. Багато хто подається на джуніорів, тобто людина має базові навички і їх беруть. Але є ще таке поняття як "навчаємість". Не всі можуть піднятися вище якогось рівня. Я маю кілька друзів програмістів, і якось ми говорили на ту тему. Що зараз дуже багато джуніорів, але реально знайти програміста на проект дуже і дуже важко. Тобто умовно джуніорів 100, а сіньйорів 1. Толкових мало. Дуже мало. А кількість джуніорів росте в геометричній прогресії.
    А оце має сенс. Але тут не потрібно із архітектора чи медика перекваліфіковуватися в програміста :) В айті і дизайнерів і лікарів треба, між іншим.
    Я б не сказала, що підходящих кандидатів достатньо. Зі слів, знову ж таки айтішників. Бо дехто працівника на проект шукає вже півроку, а знайти не може. Або знаходить, але швидко звільняє... Просто якщо всі зараз кинуться в айті, ну то просто через пару років буде те саме, що і з економістами, які зараз купами (досі) випускаються і нікому вони не потрібні. Так буде і з айті. Теж купи, і теж процент проходження такий же, як і був.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  16. tsiuma

    tsiuma Well-Known Member

    Якщо ті джуніори знаходять роботу і затребувані, то ніякої проблеми не бачу в тому, що їх багато зараз. З часом може вистрілить з них і певна кількість програмістів вищого рівня. Думаю, що людям аж ніяк не можна сказати, щоб не пхались в ІТ. Такий час і з тим нічого не поробиш. Хай ідуть собі на здоров'я. Зрештою, не всіх цікавить кар'єрний ріст, комусь і на початковому рівні добре.

    То в багатьох сферах так зараз є, що толкового працівника та ще й на керівну посаду знайти дуже важко. І то незважаючи на рівень безробіття. Напр, здавалось би купа торгових агентів, а топ менеджера продажника треба шукати довго і нудно. Те саме з бухгалтерами : рядових повно, а спеціаліста на керівну посаду у велику компанії треба ще пошукати. Напевно, дійсно цінні кадри не шукають роботу, бо мають хорошу, де їх тримають з руками і ногами.
     
    • Подобається Подобається x 4
  17. Nyashka

    Nyashka Well-Known Member

    А знаєте.... Дарма ми так тут дискутуємо :) від "я вчу програмування/тестування" до реальних успішних співбесід не так вже й багато людей доходить. Може й дійсно доходять не гірші :)
    --- дописи об"єднано, 26 Червень 2015 ---
    @Jusi а ким ви починали працювати в ким працюєте тепер? Так зацікавили своєю історією успіху :)
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  18. IrynkaMandarynka

    IrynkaMandarynka Well-Known Member

    Не буду сперечатися, якщо знаєте де потрібні біологи-інноватори у Львові - напишіть мені, буду дуже вдячна ;) Бо я от шукала і не знайшла. І не я одна така, навіть далеко не у всіх європейських країнах є потреба науковців у підприємництві, на жаль. Весь мій досвід - намагання реалізовувати ідеї та інновації зі зв'язаними руками, адже однією думкою далеко не зайдеш, тут не зробиш стартапу, маючи на виході ноут і голову, а треба мати обладнану лабу, де можна випробовувати ідеї. Тому це дуже важкий шлях, + немає попиту, отже немає і матеріальної винагороди. А для того щоб рости професійно, треба мати ще й можливості та умови. Чому кожен хоче бути ІТ-шником? не лише гроші, але тобі потрібно комп, інтернет, і бажання вчитися, на вході цього достатньо.
    І так, є нікудишні науковці і дисертації, так само як погані програмісти, лікарі і т.д. Тільки не треба робити дивних зауважень про нікому не потрібні дисертації, ставити всіх під одну планку, якщо не є знайомі з конкретною ситуацією. Мене теж бісять незаслужені "корочки" і тупі науковці, як і бездарні лікарі, неосвічені журналісти....
     
    • Подобається Подобається x 2
  19. Jabka

    Jabka Active Member

    А що домогосподарки по вашому, всі тупі...Раз вміють читати, то не все так сумно і смішно

    По вашому, на гідне життя мають право тільки генії? Людина, яка хоче себе реалізувати в якійсь сфері і IQ неї нижче 200, нехай грузить вагони або підмітає вулиці?
    Маєш - працюєш, не маєш- не працюєш. А лізти чи не лізти це особиста справа кожного. Не від хорошого життя туди лізуть, іякщо ''пощастить '' сидять на роботі зранку до ночі.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
    • Інформативно Інформативно x 1
  20. Sera

    Sera Я хотіла не зовсім так. Та це те, що я хотіла.

    Талант- це те, в чому ти найкращий(ну принаймі сильні виділяєшся на фоні інших).
    При чому часто люди навіть не вважають деякі речі своїми талантами. Ну є то й є. Шо тут такого? Я з тим часто в роботі стикаюся.
    Кайф +- я б теж віднесла до того, в чому можна працювати. Бо без кайфу діла не буде.
    Рукоділля подобається? Шукайте команду, яка буде рукоділити. А ви все решта робитимете.
    Організація поїздок- теж штука хороша.
    Нині якраз думала- мала б ще пару годин в добі- я би в турагенство побавилась)).
    У мене це ознака того, що я таки геній і можу поєднувати багато чого.
    Шукайте що це означає у вас.
    І кстаті ДА. Перше що я почула про тестування- було від подруги, яка тестувала медичні прилади. Ох- як воно мене вдохновляло. І гроші файні, і людям ж яка користь.
     
    • Подобається Подобається x 2