Загартовування дітей

Тема у розділі 'Дитяче здоров'я', створена користувачем Гелена, 10 Вересень 2009.

1. Гелена

Гелена Well-Known Member

Як ви загартовуєте своїх дітей? Чи загартовуєте взагалі?
    Мається на увазі чи проводите якісь спеціальні процедури (обливання холодною водою, ходіння про траві босяка тощо) чи просто не кутаєте дитину, даєте вдома ходити босою-голою, вмиваєте холодною водою час від часу і т.д.?

• Подобається Подобається x 8
  2. Zlju4ka

Zlju4ka Well-Known Member

Відповідь: Загартовування дітей

Ми свого малого як були літом(і минулого і того) в Східниці щоранку пускали по росі бігати босяком.вмивається він виключно хол.водою.якось звик вже.Тепер от прочитали що наші форумлянки поступово купаючи знижують температурку води-будем пробувати.

• Подобається Подобається x 3
  3. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Я прийшла до висновку, що краще не забирати з самого початку в організму можливості начитись правильної терморегуляції, тоді не треба буде спеціально загартовувати. На практиці це виглядає так - поки ноги, руки, ніс не холодні не вдягаю шкарпеток, шапки, одягу, навіть переборола себе і не накривала нічим під час сну літом. Я на собі відчуваю недоліки зайвого кутання і т.д. - легенький вітерець, і я вже мерзну, а чоловік з малим ходять в майках і їм тепло. Ходіння (в малого то швидше повзання і стояння :) ) по траві - так, при кожній можливості.

• Подобається Подобається x 11
  4. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Мій чоловік при купанні малого знижував температуру води. Дійшли до 29. Більше я не витримала:) А ще ніяких кутань, вікна відкриті, перетяги...

• Подобається Подобається x 7
  5. Лянка

Лянка Well-Known Member

Коли народилась старшенька, то в нас було трохи кутань, вдягань. Бабульки б з"їли якби я робила щось не так як кажуть. В результаті мала від найменшого вітерця хворіла, перший рік то були суцільні хвороби.
    Після отого всього вирішили по троху знижувати температуру води(до 30градусів) і я не забороняла малечі ходити босою і голою по хаті. І вона перестала мені хворіти, за останні півтора роки в нас тільки 1 раз був насмарк (тре по дереву постукати...)
    Молодшу доню теж не кутаємо і вона в мене постійно без шкарпеток і без шапочки і дякувати Богу все ОК:)

• Подобається Подобається x 9
  6. Sokolova

Sokolova Well-Known Member

Ми проводимо такі водні процедури щодня (хоча їх бажано робити по кілька разів на день): Маємо 2 тазіка пластмасових синього і червоного кольорів, відповідно в синій наливаю холодну воду, а в червоний теплу. Тепла вода - це 32-35 градусів, в ній нозями топаємо, пригаємо десь 45-60 сек. і різко перескакуємо на 10 сек. в синій тазік і так поки мама не втомиться:girl_flag_of_truce: Температура холодної води потрібно поступово знижувати. Спочатку було 28, а через 3 тижня і до зараз - 20 градусів. Закінчуємо процедуро холодною водою, але це від недавна, якшо дитинка схильна до простуд, то краще закінчувати в теплій воді. І саме головне в холодну воду можна ставити тільки ТЕПЛІ, добре прогріті ножки! А крім цього малий вдома бігає босий, з одягу тільки футболка, п"є водичку кімнатної температури.

• Подобається Подобається x 11
  7. Neverland

Neverland Well-Known Member

Я обома руками за зартовування! Я себе загартовую, чоловіка, молодшу сестру... Все щасливі і не хворі. В мене принцип: просто некутатися, і при кожному зниженні температури вдягати в 2 рази менше ніж звичайно, так організм поступово звикає. Спимо взимку з вікнами відкритими на підлозі, чоловік взагалі екстремал: взимку виходить з мокрою головою без шапки... Я ще не дійшла до таких щбочень, але морозиво їм на вулиці взимку на ура. Моя сестра теж, і направду помагає. А є знайомі, які навіть влтку п"ють підігрітий сік, і чуть що зразу протягає... Хіба ж то діло?(

8. Siania

Siania Love Life

аааааааа, так можна й мінінгіт дістати, то ж не жарти!

• Подобається Подобається x 4
  9. Neverland

Neverland Well-Known Member

я теж так кажу, але досвід показує що не дістали ще мінінгіту люди які так ходять постійно :) мій знайомий панк взагалі в одній майці і кедах всю зиму дефілює, живе в селі, миє голову на вулиці, і там же з нею дефілює, підсушуючи на морозі :)і ні разу не пчихнув... Але то певно ще організм має бути такий

10. Галченя

Галченя Well-Known Member

А мені в цій темі можна хіба повчитись, бо похвалитись не маю чим:girl_sad:
    Я з тих хто дуже любить тепло і затишок:girl_smile: Тому мокра голова на вулиці взимку для мене дикість.
    А ще я, чесно кажучи, трохи хвилююсь за свою малу. Бо я якраз з тих, що влітку іноді сік підігрівають. В питанні "тепла" користуюсь принципом "береженого Бог береже". Мої 2 власні спроби з загартовування (ще до вагітності) закінчувались болячками. Тому на дитині вирішила не експерементувати.

• Подобається Подобається x 2
  11. irushka

irushka Well-Known Member

Чудовий спосіб, треба і нам таке спробувати, бо і користь і дитині напевно весело, а це важливо, щоб дитині подобались процедури, тоді користі більше.
    Я вже кілька разів писала про наше загартовування, тому тут коротко викладу:
    -спання з відкритим вікном цілий рік
    - ходіння босоніж
    - вмивання холодною водою
    -влітку босоніж по траві і калюжах (в нас своє подвір`я і свої калюжі )
    -купання у воді кімнатної температури, або тепла вода + обливання зимною
    При тому ми майже щодня їздили маршрутками, часто були в дитячому колективі, іноді контактували з хворими і до 2,5 років мали тільки отит, навіть після контакту з вітрянкою мала не захворіла. ( На жаль, садок все звів нанівець і і мала за короткий час вже вкотре хворіє, вже й не знаю що робити)

Але головне в загартовуванні це нестабільний температурний режим, тобто постійно потрібно змінювати тепло на прохолоду,і навпаки, щоб адаптаційні механізми працювали і "тренувалися", бо відомо, що коли дитина завжди в комфортних і сприятливих умовах, то будь-які відхилення від цього комфорту приводять до хвороб.
    А якщо батьки дадуть собі спокій з постійним кутанням і перевірянням ніжок і ручок чи не зимні, то не обов`язково щось спеціально робити, дитина загартовується сама, навіть просто ходячи босими ніжками по паркеті, тоді по плитці, а потім по килимі.

• Подобається Подобається x 14
  12. olenkastar

olenkastar Well-Known Member

оооооюце про нас.мала постійно з босими ногами,навіть якщо виходимо на балкон,вдягаю їй шкарпетки,а вона всеодно їх стягує і гуляє боса. босяком ми провели з травня і до тепер(від нас не одні мами з бабцями шарахалися-босоніж в пісочниці,вдень,ввечері:))
    з народження купали ,починаючи з 36 градусів,опускаючи кожні 2 тижні на 0,5 градусів-так дійшли до температури води 31-32 і на тому чомусь спинилися.тепер то наша "комфортна" температура води для купання.
    з самого першого дня виписки гуляєм,не кутаємся. і вже маєм результати-промокші ноги в дощ-Софії сопель не дали,взагалі нічого,а мені простуду дали:sad:кутали мене троха малою,мабуть:sad:
    вікна теж ніколи не закриваю,мені все бракує повітря:):)
    ну і найулюбленіше-босяком по землі(особливо на городі,по грудочкам:))

• Подобається Подобається x 10
  13. Knopka

Knopka Well-Known Member

Я вважаю, що малу дуже не роздягаю, але від нас бабці теж хоч і не шарахалилися, але казали, що я дитину простуджу і заморожу...
    А взагалі я змерзлюх, а коли сама мерзну, здається що і всім навколо холодно. Намагаюся тої впевненості позбавитись і малу не кутати поки ніс-нозі не холодні. Влітку і зараз вдома ходимо босі, на балкон теж, щоправда коли було холодно - в шкарпетках. Гуляєм в будь-яку погоду. Купаю в трохи теплшій, ніж літній воді, вмиваю холодною.
    А ще дивлюся на мам, які загартовують з хорошим результатом своїх діток і ставлю в приклад і собі і всім нашим бабцям.

14. VIKI

VIKI Well-Known Member

Щодо водних процедур (контрасні ванночки для ніг чи інших частин тіла): тут головне не яка нижня температура, а яка різниця температур, тобто кращий ефект буде від ванночок з температурою 38 - 28, ніж 32 - 28. В ідеалі різниця повинна бути не менша 10 градусів. Діставати бажано з холодної води, потім витерти-розтерти рушничком.

Я малій говорила, що будем стрибати по калюжам - їй дуже подобалось :girl_haha:. Доречі можете спробувати проводити цю процедуру разом з дитиною (якщо це безпечно) - дітям радість і вам користь :girl_curtsey:.

А і най головніше: закалка це не просто обливання ніг чи тіла, це образ життя, тобто якщо ми облиєм своє дитятко, а потім цілий день будем кутати і т.д., то нажаль, це не дасть бажаного ехвекту :girl_cool:.

• Подобається Подобається x 5
  15. Zoryanazirka

Zoryanazirka Well-Known Member

А ми просто ніколи не куталися. Спимо в маєчці і трусиках без ковдри. Якщо спробувати Марка накрити то він через сон каже мені - "то не теба", і скидає ковдру. По хаті бігаємо босі. Без шапки ходимо до останнього. Ніколи не вбираємося тепліше чим мама.

Я як гляну як дітей кутають, мені аж шкода. Марко бігає в футболці ще, а діти на майданчику вже в курточках.

Була в нас така ситуація минулої зими. Поїхали ми кататися в гори, взяли мою маму за няню, в готелі був басейн. Але готель такий що вхід до кожної кімнати з вулиці, і до басейну вхід теж з вулиці. Мама з Марком в басейні по півдня сиділи, а як виходити то малого того що вбирала його, так ще й в коц кутала. Марко пручався звичайно. Одного вечора надворі трошки сніжило і було -18. Ми сиділи всі в басейні, прийшла родина з 2ма дітками, старша така як Марко, молодшій кілька місяців. Поплавали, і прям з джакузі вийшли собі надвір і пішли до кімнати. Мама моя в трансі. Відразу лекції про всі можливі наслідки і т.д. За хвилю знов прийшов тато з малим. Викупав його, накинув рушник на себе(!!!), а з малим так і вийшов. Мама тоді ше казала що то за тато за..й що так зробив. Діти там ходять без ковготів, і взагалі такого аксесуару одягу я там в жодному магазині не знайшла. Мама моя дістала неабиякий стрес від перебування після такого :) І попробуй докажи що діти там не хворіють так як в нас.

• Подобається Подобається x 6
  16. Юкола

Юкола Ділова ковбаса

Загартовувати дітей треба!
    Візьміт циганчат: ніколи не побачиш їх у шапках чи шарфах, завжди розтібнуті. І хоч під носом шмарклі, все одно міцні здорові діти.

А от з приводу купання в тих таки циганів (не тих облагорожених, а тих справжніх циганів) прікол є.
    Коли дитина родиться її взагалі не купають дууууууууууууууже довго.
    Щоб не захворіла:)

Ми весною почали загартовуватись у ванні. Градус води знижувала.
    усе літо ходили без шапочки.
    Вдома босяка.

Але зараз малий прихворав, тому в мене знову комплекси-паніка, що це через те, що я дитя заморозила:sad:

Знаю ще один метод загартовування.
    Обтирати дитинку теплою!!!! водою, але не витирати, а давати обсохнути самому.
    Наступної весни будемо пробувати цей метод.

• Подобається Подобається x 1
  17. Юкола

Юкола Ділова ковбаса

Zoryanazirka я б теж не дозволила моє маля взимку після бассейну отак на двір виносити.

Мій свекр своїх донь (10 та 7 років) взимку час від часу у селі на сніг голяка босяка випускає побігати. у і сам з ними бігає.
    І все мені говорить, що і онучка (моєму буде півтора рочки) цієї зими загартовувати почне.
    Але хай думає що хоче, та я не дозволю.
    одне діло, коли дітки систематично періодично так єкстримально загартовуються, а друге діло малого місього хлопа голяка на сніг кинути.
    До речі, не зважаючи на усю біганину по снігах, одна доня дуже сильно завжди зимою хворіє. Не минає зими, щоб в неї не було 2-3 ангіни.

18. Златка

Златка Well-Known Member

І в нас те саме :girl_sad: поки мала не захворіла на той ... кашлюк :girl_devil:, я якось безпечніше почувалась із загартовуванням, а тепер мене поміняли - я так панічно боюсь, аби вона не застудилась і на фоні післякашлюкового ослаблення не схопила якусь заразу :girl_cray:

19. irushka

irushka Well-Known Member

Я теж читала колись про такий метод: тряпку змочити в дуже теплій воді, а тоді від голови до ніг обтирати дитину, щодня треба збільшувати кількість обтирань, починаючи з 1-2. При теплій воді судини розширюються, а як вода випаровується, то різко звужуються, створюючи тим самим загартовувальний ефект.
    Але особисто мені більше до вподоби гартування холодом, принаймні після холодного обливання відчуваєш себе бадьоро і тепло, а після теплих обтирань стає досить холодно і некомфортно. Спробуйте на собі, переконаєтесь...

20. VIKI

VIKI Well-Known Member

А загартовування і не є панацеєю від хвороб. Хворіють усі, просто загартовані діти хворіють значно рідше, і мають видужувати швидше. Якщо вони вже і хворіють, то не через те, що ноги промочили, а через те, що допустим, вірус грипу підхопили, чи як у вашої знайомий стафілокок в горлі (як варіант).