Позбутись мотлоху або метод КонМарі

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем Rodionochka, 27 Грудень 2019.

  1. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    Трапилась мені якось ця книга, і мене зачепило. Саме зараз мені ця книга ну дуже зайшла, бо останнім часом в мене прокинувся якийсь нездоровий шопоголізм. І ось ця книга мені допомогла зупинитись, роздивитись дома навкруги, і почати викидати речі. Велике щастя, що кожного (ну майже) дня я проізжаю повз «Оселю», куди можна прилаштувати речі. Бо ось так просто викинути мені б рука певно не піднялась.
    Вже майже тиждень я вигрібаю купи з хати. І мені від того так кайфово), аж якось легше дихається. До чоловікових речей поки не добралась, бо урочисто пообіцяла не викидати без нього. Дітей вже промоніторила). Ну і свої речі пішли в роботу у першу чергу). Роботи ще не початий край, і мене це ще більше заводить.
    І от мені цікаво чи хтось цю книгу читав, чи вплинула вона на Ваше життя, чи не було зворотньої дії, чи використовуєте її метод для зберігання і чи це дійсно зручно?
     
    • Подобається Подобається x 8
    • Інформативно Інформативно x 1
  2. raspberry

    raspberry Well-Known Member

    Читала її десь рік тому. Мені теж допомогла розхламитись. Зручно складати за її методом білизну (труси, шкарпетки, майки). Зараз не маю де так складати футболки, кофти, штани. Але в будинку планую зпроектувати гардеробну так, щоб було багато шухляд і все так складати, бо діставати реально зручно, нічого не вивалюється і видно все, що є на полиці.
     
    • Подобається Подобається x 2
  3. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    Для мене напевне саме це є ключовим), бо якщо не бачу, то швидко забуваю, що у мене є. Вчора перебирала кухонні шафки, то тепер усі ті закуточки пусті (поки що), бо те, що там стояло - забулось і не було у користуванні. Навіть шоколадку знайшла заникану), і як я про неї забула))).
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Смішно Смішно x 2
  4. raspberry

    raspberry Well-Known Member

    От і в мене так в квартирі, а в новій кухні в будинку я зробила купу шухляд. На все зробила лоточки-органайзери. Шухляди з повним висуванням, щоб відкрити і побачити кожен закуточок, вже шоколадка не заникається
     
    • Подобається Подобається x 4
  5. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    Я читала, мені теж дуже "зайшло". Хоч я і раніше любила розхламлятись і упорядковувати, але таки від Марі Кондо почерпнула абсолютно нове розуміння. Оце - про те, що треба, щоб всі речі, які нас оточують, приносили радість, і це прекрасно, але і водночас досить складно перепрошити свої старі дефіцитні установки "а раптом знадобиться, а не буде можливості купити і т.п." І таки такої глобальної очистки, як описується в книзі, я не зробила, рухаюсь здебільшого маленькими кроками. Також переворот в моїй голові стався щодо книг, які я просто обов'язком вважала зберігати, і речей, подарованих близькими, але таких, що не подобаються. Напевно, по факту, завдяки книзі вагомішими для мене стали саме зміни в ставленні до речей, аніж в фактичній реалізації підходу, але насправді це дуже важливо, це впливає на процес купівлі, тут я стала в рази розсудливішою, не без промахів, звісно, та все ж)

    Надіслано від мого Redmi 4X, використовуючи Tapatalk
     
    Останнє редагування: 27 Грудень 2019
    • Подобається Подобається x 6
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  6. ГаЛоЧкА

    ГаЛоЧкА Well-Known Member

    слухайте а що робити хенд мейдерам? в мене оте платтячко яке набридло. перешивається в блузку чи спідничку) але так років через два)))
    пс. я теж за шухляди) дуже класна штука..))
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  7. сяняНЯНЯ

    сяняНЯНЯ Well-Known Member

    Я нажаль не читала, але чисто на якомусь інтуїтивному рівні захотілось зробити таку "чистку" речей.
    Дуже багато речей таким чином ми вивезли в благодійні ящики при церкві.
    Це заняття настільки заспокійливо впливало на мене, як якийсь вид медитації
    За деякий час знову продовжу ту роботу...бо реально сподобалося
     
    • Подобається Подобається x 5
  8. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    Читала, роки... 3 тому, може й більше. Мене не вразило, чесно кажучи. Більше речей викидалося не після книги, а перед і після переїздів :)
    З книги почерпнула хіба викидання старих листівок, які вже відпрацювали подарувавши емоції. Лишаю зараз буквально одиниці (раніше тримала ще зі студентських часів купу листівок).
    @ГаЛоЧкА я не так рукодільниця останньо, як якийсь хом'як ще по старій пам'яті. Все повикидати-віддати одразу не можу, але періодично роблю чистку і потихеееньку, не більше 5% наявного добра таки позбуваюся (такого, що реально має найменші шанси бути реалізованим-доробленим в цьому житті :) ).
     
    • Подобається Подобається x 1
  9. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    Дуже сподіваюсь, що теж буду пам’ятати про потрібність речей саме в момент купівлі. На Миколая мої рідні отримали лише дійсно необхідні речі. Ті, яким я купувала подарунки вже після початку читання книги). Їм пощастило))).
    В мене з тим проблемка), але я ще до того не добралась. Мої три великі коробки стоять і чекають свого часу. Дуже-дуже сподіваюсь, що їх стане хоча б у три рази менше.
    А ще мене зачепило оте «не робити запасів». Я з тих запасливих, у яких по п’ять пачок спагетті тощо. Але якщо я не матиму їх, то мої рідні мають шанс часом залишатись без вечері. Бо маю проблеми з плануванням меню. Згадую, що треба вечеряти за 10 хвилин до вечері. І от в такі випадки мої запаси рятують. Але якщо реально дивитись на речі, то багато з того потім йде до смітника(. Які запаси продуктів у Вас?
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  10. Тетянка

    Тетянка Well-Known Member

    гг, от в мене ну дууже мінімальні, крім картоплі із села. Всі крупи по кілограмовій (максимум 2 якщо якась акція) упаковочці, насипані в баночки. В мене під то спеціально міні-секція із 3 шухляд робилася. Моя мама , як приїжджає, все бурчить, що то я за така господиня, що всього на один раз. Особливо олії їй бракне - мені 500 мл вистачає на дуже довго, а як є мама, то за пару днів її нема.
    п.с. пішла читати за метод, бо от прям чую, що мені та книжка зайде - я й без неї люблю викидати :girl_crazy::girl_haha:
     
    • мімімі мімімі x 2
    • Подобається Подобається x 1
  11. Happy Fiancee

    Happy Fiancee Well-Known Member

    Стосовно запасів хочу написати. Так я планую сімейний бюджет на місяць, то згідно правил економії закуповую деякі продукти на місяць (олія, крупи, чай/каву, консерви, побутову хімію; цукор, борошно, картоплю - мішками в сезон). Тут вважаю запаси виправданими. Тим більше, що живу за містом і до магазину потрібно спеціально їхати машиною.
    А стосовно книжки. Недавно (ну як недавно, десь вже пів року тому) поскладала свою білизну за порадами автора книжки. І все, більше я порядки з білизною не наводжу і все завжди видно.
     
    • Подобається Подобається x 3
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  12. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    Ще хочу додати, що в мене ця книга змінила принциповий підхід до прибирання. Якщо раніше це було перекладання і зберігання, то на даний момент це відбір - тішить чи не тішить), треба чи таки не треба. Якось так. Ну і наш небезрозмірний стрих мене чекає з нетерпінням). Якщо раніше мені було важко чогось позбутись (а я не особливо й ставила перед собою таку задачку), то все пакувалось і йшло на стрих.
    А ще я таки вирішила переробити нашу шафу-купе в коридорі. Зрозуміла, що вона геть незручна для візуального зберігання речей. Чоловік того поки не може зрозуміти), але йому подобається, що речей стає менше))).
     
    • Подобається Подобається x 1
  13. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    Я от буквально позавчора задумалась щодо продуктових запасів. В нас їх не є аж так багато, але бачу, що й те, що є - забувається і залежується (здебільшого, це щось з категорій круп, різного борошна, насіння, спеції, консервація). Але от зараз пишу, і розумію, що залежується це навіть не тому, що до цих продуктів відносно складніший доступ, а тому що воно принесене в дім без чіткої мети, що з ним робити, без своєї ролі в повсякденному меню.
    Надавно влаштувала "розвантажувальний" тиждень, намагалась готувати лише з наявних продуктів, нічого не докуповуючи, то мені дуже сподобалась така практика. Думаю, чи не ввести б це на регулярній основі, наприклад, раз на місяць.

    Надіслано від мого Redmi 4X, використовуючи Tapatalk
     
    • Подобається Подобається x 7
    • Корисно Корисно x 3
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  14. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    А ще хочу сказати, що це вміння відсортовувати справді потрібне, воно прокачується, і я щоразу не перестаю дивуватись новим відкриттям: постійно знаходяться речі, які досі ніби залишались зі мною по замовчуванню, а потім, бац - і приходить якесь таке просвітлення: "ой, а що це тут в мене лежить, це я оце зберігаю? Яке безглуздя"
    Останньо в мене це були фото з часів школи і університету. Тоді фото були плівкові, і я мала звичку друкувати всю плівку, і все це розкладати в альбом, а зараз як глянула свіжим поглядом - з чотирьох альбомів лишилось 1,5) і то ще забагато, якщо чесно.

    Надіслано від мого Redmi 4X, використовуючи Tapatalk
     
    • мімімі мімімі x 1
  15. raspberry

    raspberry Well-Known Member

    От в нас так з морозилкою. Літом заготовлюється те, що виросло, але не тому, що треба, а тому, що є:girl_crazy:Або м‘ясо-риба. Це ж треба наперед продумати меню, це м‘ясо ще з вечора витягнути розморожуватись, щоб на наступний день приготувати. А в мене такі гонки бувають, що треба готувати вже, тому простіше заїхати в магазин і купити свіжого, бо на розморозку наявного немає часу. От так і лежить це все. Іноді теж роблю розвантажувальні дні, коли готую викоючно з того, що є в хаті. Але це коли я дома і маю на це час.
    --- дописи об"єднано, 28 Грудень 2019 ---
    Моя в @Zaychenya, спитай, якщо вона дочитала, то візьми собі почитати:girl_wink:
     
    • мімімі мімімі x 1
  16. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    Дякую за гарну ідею! В мене теж нема аж таких продуктових запасів, але при ревізії завжди є що викинути. І мене це дуже засмучує. Є варення, яке періодично приносить мені мама, якій у свою чергу дає сусідка з вдячності (мама їй постійно щось віддає))). Переважно це дуже смачні вареннячка, незвичні. Але є й такі, що «не йдуть». Я маму завжди прошу не нести, але «це ж дітям». Ну і що, що в мене повна морозилка ягід. Ось тут ми переважно справляємось добре). А ще горіхи у нас не йдуть. Бо вони у шкарлупі). Не любить чоловік їх чистити, тому купує чищені. А наші домашні лежать(. Ну білкам трохи перепадає.
    Ліки. Перебрала все. Їх зараз у рази менше ніж було років 5-7 тому. І діти підросли, і мама почала фільтруватись. В мене свекруха перед тим як йти в аптеку спочатку до нас заходить))). Але от нурофен у сиропі десь 3-4 пляшки. Як??? У спальні, у мами, разом з ліками. Ну і ще якийсь на запас, у дорожній аптечці. Викинула лише протерміновані, решту було шкода викидати.
    --- дописи об"єднано, 28 Грудень 2019 ---
    Ніколи не залежується))). Я така господиня, що завжди забуваю, що треба їсти готувати. Тому маю порізане м’ясо на відбивні, по пару рибок посортовані, філе також. Це мене реально виручає.
     
  17. raspberry

    raspberry Well-Known Member

    Треба собі теж заготовки м’ясні робити, а не кидати цілими тушками. Я так овочі морожу: морква порізана півкільцями, натерта на терку; кабачки натерті на деруни, перчик болгарський половинками, кукурудза, горошок, зелень порізана.
     
  18. Zaychenya

    Zaychenya Пухнастик-гризун

    Оу! У мене в круп усіх, напевно, є. Макаронів по кілька видів.
    Закруточки завжди на підхваті.
    Ліниві голубці в вигляді великих тефтєль заморожені, фрикадельки заморожені, м'ясо мариноване в морозилці.
    Дуже рідко буває, що нема з чого зготувати.
    Маю теж таку свекруху як у @raspberry , що вміє привезти ще зверху від того що я прошу. Тому все йде напівфабрикатами в морозилку.
    Ну і вареники і пельмені в морозилці ще ніхто не відміняв :girl_haha:.
    В мене є "хвороба-страх" а що, якщо чогось не буде, не вистачить ...
    І все, на що дивлюся на кухні - мені усе потрібне :girl_blush2:.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • мімімі мімімі x 1
  19. Dominika

    Dominika Well-Known Member

    Крупи, макарони - тільки по одній пачці, тобто те, що вариться вже і тут. Зверх того нічого не купуємо, хіба хто принесе(свекруха).Цукру купуємо 2 кг, як вже закінчується, купуємо знову, борошна так само. В морозилці трохи є запасів - овочі, ягоди, зелень, фрукти на кампот. От без зелені в морозилці мені зле))) Дуже багато використовуємо кропу щодня, в яєшню, суп, до картоплі, салати і т.д. М'яса майже не морозимо. Спокійно ставлюсь до того, що всього є "впритик". Магазинів біля нас купа, в будь-який момент можна вийти і купити. Страху "голодних часів" немаю, хоч в 90-их був такий досвід, як і у всіх тоді. І загалом, останньо стала дуже несентиментальна і легко і без сумніву викидаю все, що мені без потреби. Легко позбуваюсь всякої дрібноти - статуеточки, свічечки і т.д. Колись було модним таке дарувати, добре, що ті часи позаду, бо ніколи того не любила. На днях робила ревізію взуття. Залишила тільки те, що куплене протягом останніх 3 років, решту викинула. З іграшками так само, як поламана остаточно, розбита - в смітник. А скільки барахла ми викинули перед ремонтом....і досі продовжуємо викидати, а воно все множиться і множиться...
     
    • Подобається Подобається x 1
  20. ГаЛоЧкА

    ГаЛоЧкА Well-Known Member

    ггг)) тре Марі Кондо написати книжку.як не купляти мотлох. і не вестись на маркетингові штуки)) сарказм)
     
    • Подобається Подобається x 3