Економія. Або без чого можна обійтися?

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем Adriasia, 9 Червень 2009.

1. Adriasia

Adriasia Well-Known Member

В силу певних обставин в мене виникли запитання на чому ще можна економити? Які речі і харчі не є потрібними і без чого взагалі можна обійтися?
    Життя як зебра і в часи темної полоси доводиться думати про економію, вчитися не бути марнотратом і якось виживати взагалі.
    Дівчата поділяться досвідом сімейних економістів.

• Подобається Подобається x 2
  2. Олюська

Олюська Well-Known Member

Відповідь: Економія. Або без чого можна обійтися?

О, то до мого чоловіка треба:xaxa:, він у нас сімейний економіст:xaxa:
    В часи нашого кризового кредиту на авто економили на Олесі. Ну, на щастя, їй, крім маминої цицьки і ласки, більше нічого не треба було. Але хочеться дівку вдягати-взувати. То на цьому економили.
    Самі не купували собі одягу, довелося поекономити також на деякій косметиці. Про побутову техніку, меблі, посуд, предмети інтер'єру і тому подібне взагалі мовчу...
    З харчів економили на м'ясі - купували рідше, ну крім того, що малій купували, як завжди, але скільки вона там того м'яса їла. Цей період, на щастя, збігся в часі з Різдвяним постом:)
    Менше їздили авто, щоб не тратити грошей на бензин. Та взагалі багато чого можна згадати...
    Не преживай, Адріасю, то тільки смуга...Нам, українцям, до такого не звикати, думаю. Ми вмієм виживати в різних умовах

• Подобається Подобається x 25
  3. Oddly

Oddly Well-Known Member

думаю, можна економити на чому завгодно, тільки не на шлунку!

але сюди не рахується - зайві десерти-тортики-печива - на них навіть треба економити! на алкоголі (не вживати), на сигаретах (кинути), на пранні (акуратніше ходити - не мазати одягу - але це не стосується тих, у кого малі діти - нереально просто),
    на памперсах - зараз літо - швидше все сохне (хоча, ще невідомо, що дешевше - памперси, чи порошок для прання), або навчитися висаджувати дитину

можна економити на обновках (жінкам особливо), на додатковй декоративній косметиці, на парфумах (?),
    на походеньках на кавусю-пивасик (вибрати потрібне), на перукарнях-манікурах

можна економити на телефонних рахунках, на громадському транспорті (пішки ходити - добре, що літо)
    ще - на інтернеті...

ой, шось я жостко... (особливо щодо останнього пункту)

• Подобається Подобається x 23
  4. Ольга

Ольга Well-Known Member

о... були часи коли ми мали строго кошти на дорогу в школу і все. Тоді мало що купували, бо все харчування переважно було з городу. Про одяг взагалі мова не йшла бо носили переважно вязані речі, або перешиті.

За останні роки манія споживання настільки зросла, що важко собі уявити похід на вулицю без купівлі чогось, ну хоч чогось малого.

Думаю адаптуватися можна до всіх умов життя, хоча від кращого перейти до гіршого дуже важко. Починати можна з міні бюджетику - виділити лише ті речі, які необіхдні для харчування, а інші додавати по мірі важливості.

• Подобається Подобається x 19
  5. Ірена

Ірена Well-Known Member

то має малечу, то дійсно велика економія, якщо дитя смокче цицю і коли вдається відмовитися від підгузків (мама при годуванін споживає лише спрощені харчі, і не доводиться витрачати на баночки та кашки).
    дял діток більшеньких варто перетрясти "закрома родіни" колєжанки, братової, сестри та ін близьких людей, в кого вже були діти. згодяться і лашки і іграшки.
    чоловіків варто переводити на харчування, що містить більше овочів, фруктів та каш (готування м"яса тричі на день:8:) наразі справляємось, але "наразі"... а також на ... ровер. і для здоров"я корисніше і в корках не буде стрягнути.:girl_haha:
    самій же варто навчится робити в домашніх умовах укладку, манікур-педікур:girl_crazy: (як згадаю, скільки в мене на це йде грошей)...
    замість моря поїхати на дачу чи до баби з дідом.:girl_bye2:

здається все... (хоч би сама половину з того тепер реалізувала). колись пробували так жити. нічого страшного. просто треба, щоб думка про економію вас не принижувала, легко сприймеш, як необхідність - легко і воздасться.

• Подобається Подобається x 15
  6. Уляночка

Уляночка Well-Known Member

Тема для мене "не сипь мне соль на рану":girl_devil:....не вмію економити зовсім....відколи почала з Юрком жити...з батьками жила - вміла, а зараз - ні...
    Але і я скажу на чому можна - чоловік 6 місяців не палить...економія..так...ми рідко куди з ним ходимо...економія...так...цьогоріч, мабуть, обійдемося без моря.....економія ...так....
    але на харчах і на бажанні Любчику понакуповувати одягу і книжок....ну ніяк не виходить....ну і себе, кохану, ображати не хочу:girl_spruce_up:...

• Подобається Подобається x 15
  7. Ascorbinka

Ascorbinka скептик-романтик

я знаю на чому б могла суттєво зекономити - на ДН похресників, друзів, хрестинах і т.д. але як то зробити не знаю)))))) бо останнім часом як отримую запрошення кудись, то перше питання "не що вдягнути, а де ж то взяти гроші на подарунок"
    Мені економити дуже важко, бо мій чоловік живе одним днем... от він або діти хочуть сьогодні цукерок - він їх купить, а що на ті гроші можна було купити суниць, але завтра - він не думає:girl_devil: ТОму вся з/п в нас розписана ще до її отримання, інакше б сиділи голодні :girl_devil:

дуже корисно почитати про ГМО і всякі бяки в йогуртах, сочках, печеньках ... без того не тільки можна обійтися, а й стати здоровшим і зекономити на ліках і лікарях:girl_smile: В мене ще збереглися мамині переписи 90-х рр, де в одному рядку к-сті продуктів, а в другому вартість (але і ціни були гарні - сметана по 0.70 коп, яйця по 0.07)

Не забувати, що скупий платить двіччі... краще купити якісне б/у ніж нове "ге"...
    ну і на якості харчування я б не стала економити:girl_in_dreams:

Офф...
    недавно дивилася передачу, там був репортаж з Канського фестивалю, де вся наша "еліта світилася" ... дружина Черновецького хвалилася сумочкою-подарунком за 70 000 євро (а ця сума могла спасти життя хоча б одній дитині), казала що її чоловік може дозволити собі дуже багато... їх дочка ходила в платті від кутюр"є за 15 000тисяч. Багато запрошень презентувала ювелірна компанія своїм най-най-найбільшим покупцям брюліків, серед них дружини Кінаха, Тигибка (ще якогось політика)... і це нами обрані, які мають турбуватися про наш вихід з кризи!!! вони не думають чи економити на маршрутці, і вже точно не думають про наших дітей:girl_devil: а ми мовчимо:girl_cray: терпелива нація:girl_in_dreams:
    Юлька, прем"єр кризової країни щодня одягає новий наряд (за чиї кошти?) а ми і далі віримо в світову кризу. і що колись в Україні буде справедливе правління:girl_cray:

• Подобається Подобається x 29
  8. Vesnyanka

Vesnyanka Well-Known Member

Економія… Реально це слово я відчула в останніх класах школи. Коли на навчальний рік я мала 1 джинси і 1 светр, які і тягала кожен день до школи. На свята була ще одна пара одягу. І все. Коли на вечерю весь час картопля жарена або в мундирах з олією і хлібом , а на сніданок завжди яйця. (тобто продукти, які були з свого городу-господарки). Коли ковбаса або сир тільки тоненькими кусочками на канапки в школу. Коли їдеш від репетитора додому (на якого гроші збиралися кілька років) і чекаєш 1,5 год. при 20-градусному морозі на автобус, бо він на 50 копійок дешевший, ніж інші. Коли купуєш пару зимового взуття раз на чотири роки і трусишся над ним, щоб десь не розірвалось-розклеїлось….Отоді економія. Тоді не думаєш як зекономити на інтернеті-косметиці-кафе-побутовій техніці-морях.. Тоді просто відмовляєшся від цього всього.

Але це було колись. А після одруження з чоловіком вирішили купити машину. Батьки від цього були не в захваті, тож розраховували лише на себе (зрештою, самі і купили). Ми тоді просто обмежили свій бюджет (чоловік не визнає дуже великих кредитів, тож ми мали назбирати більшу половину суми). То маршрутки замінили на трамваї-тролейбуси, а там де невеликі відстані – пішки. Обмежили спілкування по телефону: замість довгих розмов про погоду-фільми до конкретних питань; все інше – при зустрічі. Але зазвичай при зустрічах такі питання і не піднімались, видно не такі і важливі. По продукти ми ходили не в найближчий супермаркет, а їздили на Краківський. Картоплю-молоко брали в селі в батьків. (добре вже писали – на шлунку не можна занадто економити). Але страви були більш прості – овочі ,каші. До того час від часу купували м’ясо чи рибу. Дорогі торти-цукерки замінили більш простішими (при потребі можна і відмовитися). В кафе ходили дуже рідко. Та й ходили тільки в піцерію, бо в кафе інших як брати щось інше було вже дорожче. Косметикою я користуюся мало, тож тут скорочувати вже не було що. Одяг купували по мірі зношення (а не тому що завтра свято і немає обновки). Інтернет – в нас обох є на роботі, тож ми ще досі його вдома немаєм. Гості, дні народження – своїм не купували дуже дорогих подарунків. Також визначили суму і на кожен випадок її не перевищували. А на забави до чужих – дивилися чи наскільки близькі, чи там дійсно бажані чи для галочки. І трохи пропускали. Може і занадто економили, але машину купили. Самі. Ні в кого не просячи допомоги.

Загалом термін "економія" для кожного різний. Хтось економить, бо не вистачає до парфумів за тисячу гривень, а хтось ламає голову на чому зекономити, щоб завтра без хліба не залишитися. Так що в кожного свої статті зменшення.

• Подобається Подобається x 22
  9. Vesnyanka

І ще мабуть економія - на комунальних послугах. Коли горять не всі наявні лампочки в квартирі, а вода годинами не тече в умивальнику просто так. Звичйно це все не багато, але якщо і бюджет маленький, то трохи є.

• Подобається Подобається x 12
  10. Megan

Megan Well-Known Member

Якось в нас та економія прижилася, наче член сім"ї.:girl_cray: Колись як ми тільк одружилися, я була без роботи. а чоловік мав таку-сяку, не дуже прибуткову. Було й таке, що приносив 130грн. зарплати. Економили на всьому. Замість білого хліба купували чорний і т.д., всюди пішки, до батьків на маршрутку. Потім чорна смуга помінялась на білу-я влаштувалась на роботу. Почала заробляти більше нього. Вирішили зробити міні-ремонт, взяли готівку в кредит,знову почалась економія. Добре, хоч дитини ще не було. Віддали той кредит, чоловік знайшов пристойну роботу, мене запрсили на іншу роботу, де платили в 4 рази більше попереднього:girl_cool: От тоді ніби почали жити нормально, харчувалися добре, одягнулися не те щоб з шиком, але теж добре. А потім вирішили купити машину... Вирішили взяти кредит, 25% перший внесок, от там ми і зробили помилку - вимели з хати всі гроші, прийшлось застрахувати, зняла з кредитки, почали погашати кредит - пішов долар вгору, і понеслось... на кредитку віддавати треба, жити за щось треба, машину заправити, за ком.послуги, ще й чоловіка криза зачепила - раз на 2 місяці на роботу. А платит то треба щомісяця. І так до сьогодні.
    Сьогодні я забула як то десь приміряти нові речі, як то піти в кафе посидіти і не думати чи хватить грошей. Економимо зараз на всьому. Буквально. Нічого нового, в гості теж думаємо до кого йти, на роботу на маршрутці, особливо дорогих харсів не купуємо (м"ясо в нас прибл. раз на тиждень). Тут прикинули, що йде зима, одяг треба купувати, бо зносили, за газ треба платити, дитина в садок, зарплати не підвищують, а в чоловіка взагалі не платять навіть того що заробив і т.д.:girl_cray::girl_cray::girl_cray: і вирішили продати машину. Може буде легше. Ой, щось я забагато написала, може то в Жилетці продовжити...

• Подобається Подобається x 21
  11. Un.Known

Un.Known Well-Known Member

Багато можна зекономити, коли на закупи йдеться з списком конкретних необхідних продуктів.

Також економиться, коли закуповуватись оптом - щось, що може зберігатись довго.

А ще прасувати вибірково - наприклад, додаючи до пральки авіваж, коли перуться махрові рушники. Після того їх вистачає тільки гарно повісити і гарно скласти.

• Подобається Подобається x 9
  12. Vesnyanka

Коли бачиш перед собою список, що треба, то і шукаєш те, що написано, а не розглядаєшся по всіх прилавках і хапаєш ще купу товарів інших.
    В мене так мама завжди робила. А я коли пишу, а коли просто запамятовую і стараюся його дотримуватися і не шукати "чим то ще торби напхати".

• Подобається Подобається x 7
  13. Adriasia

а зараз я напишу як я навчилася економити
    1) я перестала купувати все що вважаю некорисним (навіть макарони, їх можна заміни корисною гречкою чи вівсянкою)
    2) я навчилася замість робити смачнющі відбивні, робити всякі там підливки. Мнєсом пахне і вже добре. Зазвичай використовую куряче мнєса. Роблю шось таке раз в тиждень. Але подекуди мушу купувати мнєсо для молока шоб имала наїдалася і рибу мушу купувати інколи.
    3) Незважаючи на свою ненависть до них, була змушена полюбити супчики. Багато кажуть, шо також корисно для здоровля.
    4) Я не знаю де продають косметику і де знаходяться розважальні заклади (забула, шоб зайвий раз не розчаровуватися)
    5) Перед тим як шось купити то обійду весь ринок шоб знайти дешевше. Завжди ходжу з листочком на якому є написано шо я маю купити, щоб не спокуситися чимось зайвим.
    6) Не купую води. Тепер не купую навіть дитині. ( Малятко за 15грн. троха кусається вартістю) Пропускаю тричі через у десятеро складену марлю ту шо тече з крана (то інша тема і то шо я там виуджую яось розповім... після того всі "цідитимуть воду", бо то страшно пити. До речі привозна Природа та Трускавецька мало чим відрізняються)
    6) Не купувала і не купую одяг. Не купую прикрас, біжутерії і всього такого.
    7) Не купую миючих засобів, а користуюся або залишками, або содою.
    8) Для прання використувую господарське мило.
    9) Економлю на воді, щоб не текла і посуд мию таким чином що набираю цілу мойку, вимиваю все, потім випускаю воду, набираю знову і двічі все полощу. Світло в мене горить впусту майже ніколи.
    8) Інтернет. Ну без нього можна би було взагалі обійтися, але я пено озвірюю без нього, бо мій чи не єдиний засіб спілкування зі світом (з вами тут присутніми також). Того просто взяла найлешевший і найповільніший пакет. Але хватає Спершу було важко звикнути шо нет не літає... але нічого.
    9) Іграшки для дитини. Не купую зайвих і вважаю шо дитині потрібно стільки шоб розвивати уяву, а не шоб не було де складати і батьки тішилися кількості тих забавок. У мене в дитинстві було десять іграшок не більше. Деякі форумляни нам подарували іграшки і на тому я зекономила. Дякую Вам.
    10) Одяг дитині. Дякуючи добрим людям та цьому форуму (ЛФ також маю на увазі) то я майже ніякого одягу не купую. Надалі купуваиму його просто на секонд хенді. (хоча сподіваюся шо фінансова ситуація покращиться).
    11) Веду зошит у якому запсую всі свої витрати. Так значно простіше бачити свої прогалинки і економічності. Вкінці місяця аналізую записи у тому зошиті і думаю на чому ще можна зекономити.
    12) Маю город. Щоправда цьогоріч на ньому працює лише мама. Але то також сутттєва економія на тій самй зелені наразі, а потім і на картоплі, моркві, буряку. Дерева у нас там ще маленькі на жаль фруктів цьогоріч не буде.

Згадаю ше шось то напишу.
    до речі згідно мого зошита моєї економічності хватило шоб прожти минулий місяць за 932грн 85коп з них 587 - це суміші для малої. От без них була суттєва економія.

Останнє редагування: 10 Червень 2009
    • Подобається Подобається x 33
  14. kati

kati Well-Known Member

Не буває так щоб все життя лише чорна смуга......Але я переконена, що людина яка пізнала біду, знає що таке економити, потім ,коли приходитіь достаток, набагато бідьше цінує те що має, і вміє і відкласти гроші, і направити в потрібне русло.

• Подобається Подобається x 20
  15. Un.Known

Un.Known Well-Known Member

До речі, в мамусь вода - то велика стаття у видатках, і необхідна, але прочитайте ось це http://stryi.com.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=762&Itemid=2

(Сподіваюсь, модератори не сприймуть це посилання за рекламу).

• Подобається Подобається x 1
  16. Lastivka_Rivne

Lastivka_Rivne Well-Known Member

Адріася писала:
    11) Веду зошит у якому записую всі свої витрати. Так значно простіше бачити свої прогалинки і економічності. Вкінці місяця аналізую записи у тому зошиті і думаю на чому ще можна зекономити.

От і я про таке думаю. Пам"ятаю, що ще на старому компі була програма, по типу 1С, тільки спрощена, для ведення домашньої бухгалтерії - дуже проста в користуванні - треба записувати щоденні видатки і прибутки (якщо є) + програма сама все рахує:girl_claping:.

• Подобається Подобається x 6
  17. дашулька

дашулька Well-Known Member

Може я не права,але мені здається,чим більше економишь,тим гроші зникають швидше.Просто треба жити по потребі і витрачати кошти тільки на необхідні речі,а вот це вот введення зошиту мені нагадує домашнє завдання з математики.......

• Подобається Подобається x 3
  18. Adriasia

Ех... я вам не розказала про витрати на лікарів і ліки і памперси, бо так звані ІНШІ ВИДАТКИ що йдуть у зошиті окремим сторінками. Але тих сум озвучувати не хочу... бо то ЖАХ

• Подобається Подобається x 7
  19. Panadolka

Panadolka Well-Known Member

Актуальна для мене тема. Оскільки криза нас зачепила ого-го-го. Якщо я раніше йшла в магазин і ні в чому собі не відмовляла (косметика, продукти, одяг), то тепер я забула як воно все робиться. Пообіцяла собі, що якщо хочу вижити нормально то біля магазинів буду закривати очі на весь товар. Скажу вам чесно, спочатку це дуже-дуже важко. Коли так хочеться елементарного і вже готовий купити, але потім згадую, що завтра не буду мати грошей на хліб, тоді в мене бажання зникало, а перед очима ставав Діма і просив цукерок. А що б я тоді малому сказала? "Нема, мама собі крем купила"? Тому відмовляла я собі у всьому, потім трошки почав чоловік економити, хоча він в мене і не є транжира. Не курить, перестав пити вечорами пиво, хіба по святах, перестав купувати усякі свої ключики, гаїчки, інструменти.
    Тепер пішло все більш менш нормально, але всеодно не так як було. Хочеться, щоб було краще, щоб пішла купила собі якийсь новий одяг :sad: який я вже не бачу з рік, хіба саме саме необхідне, взуття, білизну, косметику і т.д. А тут ще й будова :sad:
    Але зараз я розівчилася все купувати :) Я не можу тепер зібратися на продуктовому базарі і не можу розрахувати що мені треба, а що ні :) Г....на криза. Надіюся, що це пройде.
    Тому знаю на своїй шкурі, що економити можна на всьому, особливо на собі і чоловікові, дитину також можна обмежити в якомусь одязі, іграшках, але ні в якому разі не на харчуванні! Тому що потім треба буде лікуватися, а лікування в 10 разів дорожче!

• Подобається Подобається x 26
  20. Vesnyanka

Якщо просто жити по потребі то в одинадцятому класі я би вмерла з голоду. Бо хотілося не лише картоплі з хлібом, а й доброї відбивної і чогось солодкого. Але після такого можна було решту місяця сидіти на воді без хліба. І межі необхідності в кожного різні і не в кожного співпадають з прибутками.
    Мені здається, щоб гроші не зникали швидше і взагалі не зникали то треба вміти добре рахувати і знати, куди, коли і на що витрачаються гроші. Бо навіть якщо їх є достатньо, без контролю вони будуть вивітрюватися.
    В мами на роботі є кобіта, яка живе по потребі. Пів місяця. Наступних півмісяця записується в магазинах і бере продукти в борг (благо, містечко маленьке і є там така послуга), на наступний місяць бере в борг в іншому магазині і всім безбожно бреше, що так сильно затримують зарплату. Не розумію я цього.

А зошит зовсім не домашнє завдання. Коли ми хотіли машину, то ведення витрат нам дуже допомогло. Тим більше, що ми тоді визначили межу витрат за місяць, а решту відкладали. Тільки ми зробили собі таку програмку чи то файлик в екселі. Так щоб нам було зручно, бо ті готові не зовсім нас влаштовували.

• Подобається Подобається x 10