З біржами досвіду нема. Самореклама серед знайомих. В день від 5 до 7,8 годин. А от пишу на замовлення лише російською. Всього дві україномовні статті маю для портфоліо, в блозі львівської туаргенції. Я практично не маю практики письмової української, користуюсь нею лише в листуванні з україномовними друзями і на форумах. Я не зі Львова, просто люблю це місто, люблю спілкуватись українською, Львів вказала, щоб зберегти анонімність, бо є люди, які можуть мене хотіти читати, моє особисте, а я того не хочу) Ви все вірно написали - можу більше. Навіть замовник якось сказав - ти ж можеш за більші гроші писати. І знаю, що мені заважає - брак зібраності і цілеспрямованості, організованості, упевненості в собі і своїх силах. Енергії вистачає, мізків неначе теж. А от докупи себе зібрати важко. Розпорошуюсь на суттєві і не дуже, а іноді взагалі зайві в моєму житті справи. Хоча з цим розпорошенням я минулого року вдало попрацювала, прибрала зі свого життя токсичні моменти і людей, завдяки чому практично позбавилась емоційної нестабільності. Залишилось тепер налагодити все з роботою, яка дала б мені змогу утримувати двох дітей і ні від кого фінансово не залежати. І є ще якийсь момент невпевненості і відчуття, що все краще в цьому житті - для молодих, пробивних і без дітей, а я свій час для злету проспала. Психологічний заскок( Вчитись люблю. Влітку пройшла 2-місячний курс з просування в соцмережах. Поки розібралась з інстаграмом, йой, відчула себе динозавром) Інста перевантажує візуально, купа картинок, все мерехтить. Я більше змістовні лонгріди люблю. Тим не менш я відправляла кілька резюме, але мені відповідали, що потребують людей з досвідом. Мені здається, зараз в усіх сферах велика конкуренція. Зараз виконую наявні замовлення, готуюсь до пологів і думаю про способи заробітку, а після народження доньки треба нарощувати темп. Фінансове питання у мене дуже гостре.
але з України, вірно? зараз просто реальна потреба в україномовних текстах, україномовних комунікуючих менеджерах тощо. Я би радила в супроводних листах до резюме писати саме про це. Ви пишете грамотно, маєте досвід райтингу, маєте ПОРТФОЛІО, омг! В мене майже ніколи не було нормального портфоліо. Я починала писати великий коментар сюди, але зрозуміла, що не вкладусь у формати, тому найближчими днями видам щось у своєму блозі,і покличу вас туди. З такого, що нагорі. @Khustyanka і @Retaret я би казала вам розвивати свої соцмережі.Розвивати - не в сенсі ставати блогерками, яким платитимуть за рекламу. А в сенсі - щоб, зайшовши на Вашу сторінку, людина побачила: о, прикольно пише, гарно оформлює, талановита і "шарить". Як би робила я. Помедитувала би над тим, що саме і хочу писати (вести блог нейрохірурга, бути SMM салону краси, займатись політичним піаром) тощо. Потім подумала би, хто я. І склала би контент план на місяць, з щоденних дописів, ілюстративних про мене і про моє хобі, яке хочу зробити професією. Місяць наповнюю сторінку, не лінуюсь. Тоді бах - дешева перехресна рекламка в ІГ та ФБ на текст типу "привіт, я Юля, я пишу і шукаю роботу. Вмію те, вчилась там, мрію про те". На той час мала б заготовлене портфоліо (хоч якесь, хоча - яке, я теж постараюсь подумати детальніше і описати в статті) і резюме. Резюме - зі всім робочим досвідом. Ті, хто прийде по рекламі, почитають сторінку і матимуть більше уявлення. @Retaret Ви питали, як оцінити - чи добре пишете. По-перше, Ви пишете грамотно, логічно, і Ви начитана людина. По-друге, Ви пройшли ультракрутий курс. Але. Нема і не буде універсальної оцінки. Я би казала, що Вам варто "розписатись" у соцмережах чи блозі, а тоді знайти того, для кого сподобається писати Вам і кому сподобається те, що пишете Ви. В мене був цікавий момент, коли я ще займалась в основному писаниною. Однотипна робота на двох замовників. Один постійно діставав, що "нема креативу і низька якість", інший засипав компліментами. Хоча навіть тематично ніші близькі, і старалась я як мінімум однаково. Все це люди, все це ринок, і треба показувати себе та шукати своє. єдина серйозна небезпека з соцмережами - вже не вперше чую, що плануються перевірки бізнесів в мережі. Чи всі люди, які пропонують послуги, зареєстровані як підприємці - як мінімум. Тому важко ось так сказати незареєстрованій людині: рубай на себе рекламу! З іншого боку, плануємо ж жити не на мінімалку і розвиватись... то так, для роздумів.
Мені здається, цього мало. Ну от я пишу все підряд, навіть трохи інтерв'ю бавилася. Пишу гарно і цікаво (не завжди на 100% грамотно, правда ), але не "прилітають" мені замовлення на копірайт. Працювала кілька разів (туристичний блог, інстаграм косметичний...) і завжди сама напрошувалася. Один раз вийшло трохи смішно - колись випадково підписалася на розсилку психологині і ніколи не читала ті листи, а якось ввечері відкрила, а таааам такі плутані думки і формулювання Не витримала, мала трохи часу і натхнення , то написала їй відповідь на розсилку: "Так і так, прочитала. Мою думку ніхто не питав, але я напишу Чи знаєте Ви, що Ваш текст трохи важко сприймається? Отак було б краще...." І переформулювала ті 10 речень. На наступний день мені написав адміністратор: "передав Ваш текст психологині, їй сподобалося". В підсумку згодом таким же чином я переписала кілька текстів для її сайту (місцями зробила з 2 один, місцями просто "перебрала" текст і впорядкувала щоб він став читабельним). То досить давно було, 2 роки тому, після того копірайтером не працювала, бо на біржах в основному рублі (воно мене трохи коробить, не зважаючи на те, що з російською мовою в мене все ок), а отаких "випадкових нагод" більше не випадало. В ФБ якось згадувала, що можу писати на замовлення, не було з того ніякого результату тоді Тому і далі пишу вийнятково або для власних блогів та сторінок, або для свого задоволення
Ясно, що самі не "прилітають" Я ж кажу, що як мініммум треба дати рекламу на охоплення. Але для того, щоб реклама не пішла на порожню або нецікаву сторінку - сторінка має бути наповнена системно і якісно, хоча би протягом місяця. --- дописи об"єднано, 25 Січень 2021 --- не працює. "якісь згадки" мають бути частиною вибудуваної стратегії, інакше - хіба що дуже велика "везуха". Оце вище ми поговорили про пасивний продаж себе як райтера. А ось це - класичний кейс активного продажу своїх послуг, круто і молодець: Як метод може бути - знаходити компанії (бажано не одну людину, а все ж фірму. Бо одна людина нечасто наймає райтера надовго), доскіпуватись до їхнього контенту і писати їм листи. Ідей чимало. Від "давно читаю ваш блог і мрію писати на цю тему" до "не можу витримати, як про такий класний бізнес пишуть з такими обдруківками". Мінус активних продажів - послати можуть так, що без навігатора не дійдеш. Плюс - досить скоро "прокачуємось на посилання", "працюємо з відмовами" (ггг) тощо. Ну і звісно, з кількох десятків звернень хтось таки погодиться.
@Akina збігала я на сторінку "Ременів. Сотні історій та облич". І просто на ходу думки. там під 500 людей, які стежать. І +- визначена тематика. Можна подумати, що цим людям може бути цікаво крім них самих - і писати для них це. Стукатись на інтерв'ю відомим чи вагомим особам. Зробити таке локальне фейсбучне ЗМІ тематичне. За якийсь час напрошуватись на співпрацю з новинними сайтами чи виданнями типу розділу УП "Життя". Плюс в групі просити донейшн за свою роботу (нерегулярно, але можна). Так, це довго розкачується, але просто ще одна галузочка потенційного доходу. Ну і до речі, можна ж стати позаштатним кореспондентом якихось видань, а ця сторінка - готове портфоліо. І взагалі, там з деяких інтерв'ю можна класні статті зробити (не те, що вони зараз погані, просто опрацювати як матеріал) - і пробувати продати ЗМІ. Це знов активні продажі зі всіма витікаючими, але шопоробиш
Дякую але де я, а де "справжні" видання одна справа копірайт і інтернет-блоги, а інша - журналістика. Я ж навіть як ці інтерв'ю писала (і коли восени у нас тут в селі гострі політичні суперечки щодо місцевих виборів були), то щоразу наголошувала, що я не професійний журналіст. Люди на це 5 років в інституті ж не просто так вчаться...
скільки разів пропонувала, скільки мала відмов? Я працювала у виданнях, не_крутих і локальних, але вчилась тоді на філологічному - 2 курс всього. це причина не пробувати?
От я читаю практично все в ФБ, і рік-два тому шукала копірайтера писати статті в блог готельного сайту. Але мені і в голову не прийшло сумістити ці дві речі. Тому повністю погоджуюся з Юлею, треба активні грамотні дії.
Я у Фейсбуці часто натрапляю на оголошення типу офіційна сторінка у фейсбуці якогось бренду/видавництва/мережі магазинів шукає "наповнювача" сторінок в соцмережах "на удальонкє"(як то українською?). Ледь не щодня. як людина, яка 827 років тому вчилась саме на це, скажу вам - нічого особливого там не вчать, в підсумку все пізнається і освоюється на практиці. Я вчилась заочно і в нас на потоці більшість студентів була вікової категорії 25-40 років, майже всі вже працювали журналістами без спецдиплому і прийшли за "папірцем". А зараз і поготів то нікого не бентежить - є у тебе диплом чи немає.
щоби не лякати Віку - додам від себе, що не стільки "абстрактно правильні" чи "грамотні, бо хтось сказав", скільки - системні і з чіткою метою. 1. Наповнення. Щось пишемо - навіщо пишемо. Когось перепостимо - навіщо перепостимо? 2. Взаємодія. Пишемо, щоб звернулись. Хто звернеться? Що запропонуємо? 3. Співпраця. Хто мене може порекомендувати, що вони можуть про мене розповісти? 4. Відгуки. --- дописи об"єднано, 25 Січень 2021 --- цілком погоджуюсь. Часом має значення вища освіта - в принципі якась. --- дописи об"єднано, 25 Січень 2021 --- а засипте ними @Akina будь ласка
Чесно - навіть в голову не приходило пропонувати себе у якості автора виданням А нє, одного разу Експрес якусь там супермододіжну філію відкривав, трохи поспілкувалася, але вони там таких "на ти" і пацанок геть шукали, ми не зійшлися ні в поглядах (ні в майбутній тематиці, я так розумію, теж ) --- дописи об"єднано, 25 Січень 2021 --- Я десь не там ходжу, певно . Реально, бо якби бачила - спробувала б
та з радістю, як побачу, то обов'язково. Бо з тих, що було вже не згадаю, я гортаю їх, особливо не запам'ятовуючи. До речі, трохи смішне напишу... в мене всередині існує якийсь такий спротив на все модне, типу всі туди йдуть, а я - ні, я "ні такая")))) От всі в айті пішли, і вже в мене всередині маленький противний гном шепоче - не йди туди, не йди туди. Про СММ і всяке таке - те саме. Я з того ржу трохи, таке воно мені кумедне, маю на увазі свого внутрішнього гнома.
Дівчата, які ви всі класні!! Ідеї гарні, просто горять!!! Бажаю успіху щиро)) а я от так зі сторони все наблюдаю, якось все проходить повз мене, я вважаю себе дуже нереалізованою, але і розумію, що виновата сама))
От що шкають налаштовувачів реклами, таргетологів - бачила і не раз, а авторів - ні. А я ж і картинки трохи вмію до купки збирати, колись навіть робила меню для піцерії, повністю з "0" починаючи від вирізання і обробки фото їхніх бургерів цікаво чи знайду в себе той макет тепер, бо то ого коли було, ще в першому декреті, певно
а було б непогано знайти, ще і покращити трохи, і показувати всім, хто питає. А для тих, хто не питає - наваяти пост "Що лише не знайдеш в своєму комп'ютері" - і дати хороше системне кейс-стаді з закидом на майбутнє. ліпити з ідей заробітки - моя робота. Тут просто не можу пройти повз
На нову роботу мене не взяли, я навіть втішилась, бо зараз мені не треба зайвого стресу. Сьогодні випадково переглянула сторінку нашого забудовника. Не продались 2 квартири з 22. Ціна за місце в підземному гаражі зросла на 35%, і вартість за метр виросла десь на 9%. Одним словом збагатились десь на 10 тис $))) за 6 місяців.
@Basyanya цікаво, в нашого забудовника ціна на паркомісця з часом тільки знизилась. Порівняно з часом коли ми брали квартиру то подешевшало на 18%.
А що у вас за забудовник? Ми зараз шукаємо собі квартиру, поки що приглянулись до ось цього жк Америка https://dom.ria.com/uk/novostroyka-zhk-ameryka-5740/ Забудовник Ріел, почитала відгуки на Мінфіні то дуже різні, поки ще не вирішили. Може тут хтось має досвід з Ріел і може щось розповісти?