Не позичай - поганий звичай

Тема у розділі 'Ой у Львові на базарі', створена користувачем Harmony, 31 Травень 2010.

1. Harmony

Harmony Member

Як часто Ви позичаєте всілякі речі....а гроші...
    На цю тему надихнула мене моя мама, яка позичила в нас певну суму а віддавати не спішиться,ну і ще пару життєвих ситуацій з "хепіендом"

2. Пупсик

Пупсик Well-Known Member

Відповідь: Не позичай - поганий звичай

Я не позичаю взагалі. Такий маю характер, бо як матиму борг, то не зможу спокійно спати, яка б то сума не була. Дуже некомфортно себе почуваю, коли комусь щось винна. Благо, поки не було ситуацій, коли іншого виходу не було. Комусь позичити можу, але теж стикалась з ситуацією "хочеш мати ворога - позич гроші".

3. Mira_SH

Mira_SH Well-Known Member

Взагалі не дуже люблю щось позичати, чи позичати в когось, так само не люблю кредитів, правда солі, хліба, і ще деяких дрібниць це не стосується, позичу залюбки, тепер це рідко, а в студенські роки частенько бувало:)

4. Oriana

Oriana Well-Known Member

Залежить кому і що позичати, Маю сусіда, який навіть 20 грн. не поверне, маю родичку, яка позичила один прилад, поламала і насмілилася його таким поламаним вернути, а він не малі гроші коштував...І маю коліжанку, яка до позиченого ще якогось презентика підсуне, мовляв "дякую за допомогу":girl_smile:

П.С. Сама позичати не люблю, хіба вже аж така ситуація випаде що ніяк.

5. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

Кажуть: хочеш мати ворога, позич комусь гроші.стараюсь великі суми не позичати.якщо не віддадуть - не шкода,дорожче собі нерви псувати.а щодо речей якигось чи техніки, то позичаю, поки не було такого, щоб щось зламали чи не повернули.

6. Mariya

Mariya Well-Known Member

Я позичала три рази великі суми грошей ($1000+), віддали без проблем. А от мої батьки регулярно позичають гроші нашій дорогій родині (років так 30), а ще ніхто ні копієчки не повернув. Батьки позичають - бо то ж родина. В мене "родина" грошей не просить, бо знає, що я їх пошлю самі знаєте куди.

7. Natalya

Natalya Well-Known Member

Позичала одного разу велику суму своєму дядькові, а рік перед тим він мені позичав не меншу. Та родина, з якою ми підтримуємо звязок надійна :). Собі позичати не люблю, намагаюсь уникати такого, але от коли купували квартиру, терміново була потрібна велика сума грошей, то і взяли два кредити, і в родичів трохи позичили. Не боялися, бо ми були впевнені, що скоро все повернемо, так і сталося. Життя було б ідеальним, якби позичати не було потреби ніколи.

8. cuxivchanka

cuxivchanka Well-Known Member

Сама не позичаю,а якщось комусь треба позичити гроші з радістю позичу,хоча багато раз палилась,от таку дурну натуру маю....,не можу відмовити-вся в маму:girl_smile:.

9. Natalia

Natalia Well-Known Member

Я думаю в цьому разі вашим батькам треба тішитись, що можуть позичити і не чекати повернення ( інакше б другий раз не позичили після неповернення).
    А так, то залежно що і кому позичати. Якщо людина акуратно ставиться до позиченого чи вчасно віддає позичені гроші - то нема нічого в тому страшного.
    Своїй мамі про позичене я навіть і не згадувала б.

10. Редвумен

Редвумен Active Member

буває, нічого в цього поганого не бачу, якщо є дійсно потреба в тих грошах, але то має бути на лікування, навчання чи якісь форс-мажори. Наприклад, на купівлю нового авто ітд не позичаю, бо вважаю це річчю без якої можна прожити.
    позика мамі? якось звучить дивно і вухо ріже. не знаю вашу ситуацію, але якщо у вас є гроші, а мамі вони потрібні (і тут не залежить на що, в межах розумного), то про яке віддавання може йтись? Якщо відносини з батьками переводити на гроші, то скільки ми в них позичили і скільки винні?! (риторичне питання)

---------- Додано в 20:24 ---------- Попередній допис був написаний в 20:23 ----------

О! і я такої думки!

11. olerusya

olerusya sweet candy ;)

дотримуюсь такої ж думки! стараюсь не позичати людям гроші(хіба щось справді форс-мажорне), а якісь дрібні речі - будь ласка! сама ж, на щастя, ще ніколи не позичала грошей у друзів чи знайомих!

12. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

А на користуване? І якщо обійтися без авто таки не можна?

Ми позичаємо іншим людям, якщо є змога. І ніколи не нагадуємо, аби віддавали. Хіба в самих скрута, тоді просимо повернути.
    От самі в інших рідко позичаємо, бо мій чоловік тоді спокійно спати не може. :xaxa: Але іноді буває всіляке. Віддаємо якомога швидше.

13. olerusya

olerusya sweet candy ;)

мій чоловік має дуже доброго друга, недавно той попросив в борг немаленьку суму(майже 1000$), чоловік ясне діло позичив йому(правда на певний термін, бо самому ті гроші дуже потрібні були). Як виявилось той позичав не для себе, а для якогось свого знайомого... так от, "знайомий дуже довго не повертав гроші, а друг, дуже чесний і порядний, - дуже через це переживав... коли, врешті-решт, гроші таки були повернені моєму чоловікові, друг сказав:" Не позичай мені ніколи гроші, навіть якщо я знов буду просити, я не міг всі ті місяці нормально спати..."

14. Редвумен

Редвумен Active Member

я не мала на увазі фізично нове, а про своєрідний апгрейд :) авто, тобто, коли хочеть чогось кращого. звичайно, якщо б була ситуація, коли машина - то годувальниця і в тому була потреба, то нема питань - позичила б.

15. OxankaF

OxankaF Well-Known Member

чиста правда, і переконалась у цьому, поки була "молода-зелена". Взагалі то колись позичала по принципу: "Позичаю, наприклад на місяць. Якщо через місяць повернуть чи якщо змінились обставини і людина не взмозі віддати через цей термін, але сама подзвонить і скаже: "ти знаєш..., так сталось..., я не можу зараз... чи можеш почекати ще ...." Тоді позичу ще раз. Але якщо ні слуху-ні духу і я починаю сама дзвонити і випитувати, "коли, як...", тоді для цієї людини позичити грошей в мене більше не буде. І тепер залишилась практично тільки одна-дві людини, з якими я можу мати "боргові відносини". Всі знають, що грошей я не позичаю, ніхто не чіпляється, так добре жити...:girl_haha:
    Так що ця приказка для мене чиста правда.
    А от на рахунок побутових речей, це простіше. Можна дати-взяти-поділитись, все від людей певно залежить. Хоча одного разу були такі унікуми, що взяли і цією річчю користуються більше, ніж я, а потім на прохання принести заявляють: "ми думали, що то наше!" і приносять поломане. Але то скоріш виняток.

Останнє редагування: 31 Травень 2010
  16. Відповідь: Не позичай - поганий звичай

В житті бувало всяке,приходилось і позичати,але перед тим,як позичити,завжди думали наперед,чим і коли будемо віддавати.На даний момент нікому нічого не винна,і взагалі стараюсь планувати свої витрати так,щоб не залізати в борги.Моя бабця завжди говорила так:"Простягай ножки по одьожці.Якщо одьожка коротка,то коротко простягай ножки".Мені здається,що то правильна порада.Була сьогодні в знайомої,та розказувала про свою родичку,яка напозичалася кругом грошей(в валюті),бо хотіла доньці подарувати перстень і кульчики дорожезні.Чи мудра та витрата,і чи так вже не можна прожити без того перстня?Хоча знаю багатьох людей,які постійно живуть на позичках,в одного позиче,другому віддасть і так по колу...

17. sofcja

sofcja Member

принципово не позичаю! хіба ну дуже близьким, дуже потребуючим і дуже мало....
    бо інакше з людьми чудом перестаємо спілкуватися...

18. Prutylyatko

Prutylyatko Well-Known Member

Підтримую вас, бо не раз стикались з такою ситуацією.
    Але випадки бувають різні, деколи й доводиться позичити, бо не можна відмовити. Хоча дійшла висновку, що краще позичити "чужій" людині, аніж родичу.

19. Orman

Orman Модератор-бомба

ми позичаємогроші комусь (переважно мамам) і в когось (переважно в мам :)) поичаємо - правда, останнім часом все рідше.

Дуже тепер обережо позичаю книжки і диски - це мої скарби, які часто в минулому не повертались, а купити вже неможливо :sad: і ще фотоапарат не даю - не знаю чому, його відкупити точно можна.

гроші позичаємо легко, бо то наживне, а більше нічого в нас і не зичать.

20. IKA

IKA New Member

Відомі мені такі родичі!!!