Зважаючи на те, що таких шкідливих речовин як формальдегід, толуол, бензол, ацетон, аміак і багато інших уникнути практично нереально. Всі вони присутні у повітрі нашого помешкання. Їх джерела: меблі з ДСП, килимові покриття, фанера, штучні килими, пластикові вікна, клеї, лаки, шпатлівки, фарби, гіпсокартон, грунтовки, герметики, побутова хімія, тютюновий дим, пластик і ... список можна продовжувати і продовжувати. Оскільки, мене це дуже схвилювало, засіла я в інтернет. Виявляється цьому можна зарадити. Спочатку я знайшла прилад - озонатор. Але, оскільки у магазиних побутової техніки його немає, а є тільки на окремих сайтах " тільки сьогодні і тільки для вас" довіри це у мене не викликало (якщо хтось в курсі про цей прилад - поділіться, будь ласка) я почала шукати дальше. і виявляється, що наші кімнатні рослинки не тільки прикрашають наш інтер"єр, але і бережуть наше здоров"я. ось що я найшла: Не секрет, що в повітрі наших квартир і будинків знаходиться безліч шкідливих речовин. Меблі з ДСП, лаки, фарби, вихлопні гази, які проникають з вулиці - все це робить мікроклімат нашої оселі нездоровим. І ось ми страждаємо від головних болів, алергії, безпричинної втоми. Але купувати дорогі очищувачі та іонізатори повітря зовсім не обов'язково, адже мудра природа вже все придумала за нас, створивши рослини, здатні поглинати шкідливі речовини і покращувати екологію будинку! Але ж мало того, що ці рослини красиві, за ними ще й легко доглядати. Як то кажуть, «просто додай води»! Наведені нижче рослини діють як найбільш ефективні біофільтри. Фікус каучуконосний Не даремно наші бабусі та прабабусі так любили цю рослину. За старих часів важко було знайти «пристойний» будинок, в якому не було б фікуса. Схоже, наші предки здогадувалися, що фікуси відмінно очищають повітря. Найбільш ефективні фікуси каучуконосні в поглинанні трьох найпоширеніших у наших будинках токсинів: формальдегіду, трихлоретилену та бензолу. Ці хімікати можна знайти майже в кожній квартирі. Наприклад, меблі з ДСП, фанера і інші види пресованого дерева виділяють в повітря частки формальдегіду. Формальдегід негативно впливає на дітородні органи, нервову систему і дихальні шляхи, а також викликає рак. Трихлоретилен виділяється з пофарбованих поверхонь, обігрівальних систем та електричних приладів. А бензолом повітря забруднюється за допомогою сигаретного диму і виділень хімікалій деякими миючими засобами. Доглядати за фікусами дуже легко. Вони люблять хороший полив і помірне освітлення. Нефролепис піднесений (папороть) Нефролепис - не тільки красиве рослина з багатої листям, але ще і дуже ефективний біофільтр: буквально знищує в домашньому середовищі всі сліди все того ж формальдегіду. Найбільш поширені симптоми присутності в повітрі формальдегіду схожі з простудними - це подразнення слизових оболонок очей і носа і запалення горла. Тому якщо ваші домочадці часто страждають від сльозавих очей і поточного носа, то, можливо, варто завести в будинку папороть? Папороті краще всього ростуть в тіні. І оскільки вони люблять велику вологість, то їх можна утримувати навіть у ванних кімнатах. Алое Віра Відоме за лікувальні властивості свого соку, алое теж може боротися з формальдегідом, хоча і не так ефективно, як два попередніх рослини. Зате алое настільки невибагливо, що його можна помістити буквально в будь-яке місце в будинку - не важливо в темну прохолодну або ж у сонячну задушливу кімнату. А ще алое знімає наелектризованість в квартирі. Вночі виділяє кисень і поглинає вуглекислий газ, тому чудово підходить для спальні. Алое чудово витримує нерівномірний полив. Тому якщо ви забуваєте поливати рослини, а потім компенсуєте свою забудькуватість рясним зрошенням, то алое - безсумнівно, те, що вам потрібно. Фінікова пальма Фінікова пальма помірно поглинає формальдегід і деякі інші шкідливі речовини, що знаходяться в повітрі, зате чудово знищує ксилол (надзвичайно шкідливе для здоров'я речовину, що застосовується в друкованому справі, виробництві гуми та шкіри). Оскільки в будь-якому будинку багато книг і журналів, гумових і шкіряних предметів, є принтер або факс, то ймовірність, що в навколишньому вас повітрі міститься ксилол, досить висока. Ксилол викликає захворювання крові, кровотворних органів, подразнення шкіри, а при тривалому впливі токсичний для нервової системи, нирок і печінки. Зростає пальма повільно, але зате досягає півтора-двох метрів. Любить помірний полив, яскраве непряме освітлення, але погано переносить протяги і близькість кондиціонера. Фікус Бенджаміна Аміак, ксилол, формальдегід, толуол - ось лише деякі токсини з дуже широкого спектру поглинаються цим фікусом. Обов'язково обзаведіться ці красивим рослиною, яка, до того ж, добре зволожує повітря. Дорослий фікус займає багато місця, але зате не вимагає особливого догляду. От тільки він дуже чутливий до зміни місць і не любить частої зміни позиції і освітлення. Хлорофітум чубатий (паучнік) Хлорофітум - одне з небагатьох рослин, яке очищає повітря від монооксиду вуглецю (чадного газу) та діоксиду азоту. Саме тому він ідеальний для кухні, де ці гази присутні у великій кількості. Але мало того, що паучнік надзвичайно корисний для екології будинку, за ним ще і дуже легко доглядати. Людям, абсолютно недосвідченим у садівництві або тільки освоюють цю науку, я б порадила почати саме з цієї рослини - воно охоче простить вам будь-які помилки в догляді за собою: недостатнє або занадто яскраве освітлення, нерегулярний полив, часту зміну місця і т.п. Плющ звичайний Плющ усуває з повітря частинки цвілі, полегшуючи тим самим симптоми алергії і астми. Покращує також екологічну обстановку в оселях з сухим застояним повітрям. Плющ не любить високих температур, проте добре переноситься і може рости в найрізноманітніших умовах. Сансевіеріі трехполосая (Щучий хвіст) Це стійке, добре переносить протяги, сухість і жару рослина є одним з кращих очисників забрудненого повітря в приміщеннях. Сансевієрія нейтралізує формальдегід, ксилол, аміак, толуол і окис азоту. При мінімальній турботі сансевієрія виживе в самих несприятливих умовах. Філодендрон дваждиперістонадрезанний (гітаровідний) Це гарне кучеряве або висячий рослина являє собою ще один чудовий очисник повітря, значно поліпшує якість домашнього мікроклімату. Він ефективно поглинає безліч шкідливих речовин, але особливо ефективно - аміак і фенол. Уникайте тільки рясно заливати філодендрон і піддавати занадто холодним температур. Спатіфіллум Хто б подумав, що настільки красиве (і невибаглива) рослина так ефективно поглинає безліч дуже шкідливих речовин, серед яких бензол, трихлоретилен, ацетон, формальдегід і безліч інших. Найкраще спатіфілум відчуває себе в добре зволоженому грунті під яскравим непрямим освітленням, але непогано переносить і тінь. Оскільки ця рослина любить пити, то його важко «залити», що теж безсумнівний плюс для садівників. ---------- Додано в 11:09 ---------- Попередній допис був написаний в 10:55 ---------- Кухня Щоб знешкодити формальдегід, що виділяється меблями з ДСП, і аміак чистячих засобів, готуємо горщики для пальми рапіса (Rhapis excelsa), антуріума Андре (Anthurium andreanum) або карликової пальми хамедореи витонченої (Сhamaedorea elegans). Вітальня Джерела забруднення тут і численні, і різноманітні (меблі, електроприлади, дим, клей, лак), тому робимо ставку на «коктейль» з кімнатних рослин: фікус, хлорофітум і місячний квітка спатіфілум (Spathiphyllum hybride). Кабінет Кращий поглинач електромагнітного випромінювання комп'ютера - кактус (Cereus peruvianus), а з ксіленом, який виділяють принтери, чудово впорається бостонський папороть (Nephrolepis exaltata bostoniensis). Спальня Територія підвищеного ризику, де сконцентровані меблі, текстиль, більшою чи меншою мірою піддався хімічній обробці, килимові покриття ... Захищаємося за допомогою англійського плюща (Hedera helix), драцени (Dracaena warneckii) та тростинної пальми (Chrysalidocarpus lutescens). Гардеробна Драцена облямована (Dracaena marginata ), гербера (Gerbera jamesonii) і місячний квітка знищують формальдегід і трихлоретилен, одне із з'єднань, застосовуваних при хімчистці. Майстерня Розклавши по місцях інструменти, розставте рядком горщики з «щучим хвостом »(Sansevieria trifasciata), хризантемами та англійською плющем, нейтралізуючими пестициди.
Відповідь: Природні фільтри очищення повітря у помешканні Ще корисна герань для спальні. Ось тут можна почитати більше. http://health.unian.net/ukr/detail/213628 А от озонатор, як на мене, значно гірший варіант, через малодослідженість його впливу та ефекту. Квіти - супер, але їх треба доглядати. І ще, квіти потрібно хоча би раз на кілька місяців мити (очищувати листочки від пилу), читала, що їх властивості по очищенню повітря при забрудненості зводяться до нуля. Ну і це не дивно
Мені здається, що ця тема досить актуальна. Хоча бачу тут всього два дописи Я сьогодні вирішила подумати про озеленення житла. В нашій квартирі аж два вазонки! Діти мають схильність до алергії, тому свого часу я всі кімнатні рослини пороздавала. Залишився фікус і алоє. Прочитала, що вони приносять користь. Ростуть собі, невибагливі. Чи очищують повітря? Складно казати. Просто вірю, що так. І милують око- це точно. З алоє робила ліки від кашлю дітям. Так от, сьогодні купила драцену. Вона крім очисних властивостей, мала б ще зволожувати повітря. А незабаром опалювальний сезон - питання актуальне. Цього тижня планую знайти хлорофітум та герань. А що росте у Вас? Чи відчуваєте Ви корисні властивості своїх кімнатних рослин?
Монстера і драцена на кухні (в інших кімнатах їм темно і кіт любить їх пожувати), маю багато спатифілуму, маю юку, хлорофітум. Квітучі в мене не приживаються
Нам розказували на флористичних курсах, що ця рослинка найкраща для кухні. Крім того, що невибаглива, добре переносить і сухе, і вологе, інколи і жарке повітря, то ще й очищає приміщення від запахів їжі.
Коли я вчилась в школі, то в нашому класі було багато вазонів саме з хлорофітумом. Тепер розумію чому саме ця рослина.