Діялектизми: хто які знає...

Тема у розділі 'Мовні посиденьки', створена користувачем cleonata, 28 Листопад 2009.

1. Відповідь: Діялектизми: хто які знає...

А у нас на картопляне пюре говорили "топтанка".Бабця говорила не вечір,а "вже поночі".Довго бабця всім доказувала,що в українській мові імені Ірина нема,а є Ярина,і всіх Ірин вперто називала Яринами!:d7::d7::d7:

2. cherrygrain

cherrygrain New Member

Відповідь: Діялектизми: хто які знає...

В мене бабця з м.Миколаєва, Львівської області говорить на макарони - "клюски", на банку - "слоїк".
    Ще чула в Франківську, де живуть мої батьки, дехто на пательню каже -"рондель".
    Мій чоловік завжди сміється коли я кажу "Ая" - це в нас так на франківщині кажуть, означає "не може бути". :girl_yes2:
    Коли я приїхала вчитися до Львова виявилося, що багато людей не знають такого слова як "трускавки" - полуниці.

3. tanchyk

tanchyk хочу миру в Україні

І я взала собі це слово, не знаю звідки і не можу його викинути.

4. antique

antique Member

В моїх діда-бабці малі абрикоси-то псячки.
    Ну й замість ложки-лижка, і яблінка на городі.

5. Darcy

Darcy Well-Known Member

А ваша бабця часом не з Франківщини?

6. antique

antique Member

Так частіше дід каже) Ні, не звідти. Все життя провели на Львівщині. Може, і тут, і там є подібні діалектизми.:confused:))

7. Almariel

Almariel Well-Known Member

Вже не ображайтесь, що повторюю, але пишу про регіони, які ще тут не озвучували

Полісся (Сарненський р-н Рівненської області):
    до всіх слів, що починаються на "о" , додається спочатку "г": горати, говес, гокно (вікно)...
    в деяких словах "і" наближається до "у": кі(у)нь, кі(у)т,...
    заступ - лапата
    бульба - картопля
    хата - і хата, і кімната (на великій хаті - у великій кімнаті)
    ровер - велосипед
    гете - це
    чавун - я навіть не знаю як це правильно називається, мабуть казанок чи баняк
    гонуча - ганчірка
    дрижка - холодець
    майонез - олівє
    гурок - огірок

Полісся (Маневицький р-н Волинської області)
    хата - і хата, і кімната (на великій хаті - у великій кімнаті)
    ровер - велосипед
    онуча - велика ганчірка (наприклад, для миття підлоги)
    квачик - ганчірка для миття посуду
    слоїк - банка
    пригомення - подвіря біля хліва
    соша - велика дорога
    майонез - олівє
    маринатка - верхній одяг (але не дуже теплий)
    жекет - піджак
    гурок - огірок
    ягоди - чорниці (на всі інші ягоди ніхто не каже ягоди, а конкретну назву)
    матерія - тканина
    лахи - одяг

(тут є, звичайно, повтори, але є і відмінності. варто врахувати, що зазаначені села знаходяться на відстані 70 км один від одного)

а ще кажуть (не знаю, чи це правильно):
    одіяло (це чим вкриватися таке з вовни, кусюче, бувають джакартові одіяла)
    ковдра (теж вкриватися, але може бути ватяна або вовняна, вона зодягнута в тканину)

а на макарони кажем макарон
    полупити - обчистити (будь-що: картоплю, яблуко,....)

Черкаська область:
    осьо - отут
    успіти - встигнути
    совітувати - радити
    бутель - 3-літрова банка

8. La esposa

La esposa Moderator

О, то щось подібне, як було із хлопцем подружки, коли він питав, що ми назбирали - підпеньки чи гриби..? І в них кажуть чергА, а ще, що дитина какАє :)

9. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

он не розумію коли слоїк стався банкою, в нас казали або слоїк або банька. Тверда банка мене ДУЖЕ денервує.
    Так само як і стакани. Особливо товче мене від переписів в яких пише - 1 стакан.

10. La esposa

La esposa Moderator

в нас ще казали "баньочка"

11. Відповідь: Діялектизми: хто які знає...

Багато людей на Львівщині говорять "бур*як","кур*ячий".Одна "дуже" грамотна пані зробила мені зауваження,що в мене на ціннику "курячий" написано без апострофа, треба писати з апострофом ,бо їх так в школі вчили.Дууууууууже ,мабуть,вчитель був вчений...А ще вживають слово "однакше"(інакше).

12. Маруся-мама

---------- Додано в 20:36 ---------- Попередній допис був написаний в 20:35 ----------

такого не чуло, це вже цікаво!

13. Ksusha

Ksusha Well-Known Member

Я родом з Жовківщини. Так ось дідусь любив говорити:
    посацка - підлога
    суфіт - стеля
    радирка - резинка
    вулувук - олівець
    нагавиці - штани
    більше мабуть не згадаю. Дуже багато вживалося польських слів, оскільки і бабця і дідо вчилися в польських школах.
    А, ще з меблів: накаслик, психа, шлябан і бамбетль.
    А ще бабця казала на підливу СІС. Я до речі такого слова більше ніде не чула (всі інші десь та й в когось зустрічалися) а ж тут на форумі здибала його в Марусі-мами, правда як СОС. Та й взагалі, оті діалектизми Марусі -мами дуже подібні, до тих що мені відомі.
    Марусю, ви часом не з Жовківщини родом?:connie_pull-pigtail

14. suhajka

suhajka New Member

Моя бабуся живе в Рогатинському р-ні,Івано-Франківської обл. Так в них теж тих чудернацьких слів купа-купища,багато з яких тут вже написані.
    Ще пригадую, що
    твар- це обличчя
    варГи - губи
    рОндель - сковорідка
    гурнЄтко - металева кружка
    помити нАчині-помити посуд
    поташ - сода
    убОрна - туалет
    шльОха - дівчина легкої поведінки:girl_haha:
    А ще бабуся коли сердиться то найзліші матюки в неї :"А най би ті качка копнула" або "Шлях би тебе наглий втрафив", ну і ще є пару перлів, на разі не можу пригадати, треба вже провідати і поповнити свій "словниковий запас".

Село було певний час під владою Польщі, що і вплинуло на розмовну мову.

15. Ksusha

Ksusha Well-Known Member

ТОчно, точно -то напевно з польської, бо в нас на жовківщині те саме кажуть. А ще на уборну-туалет кажуть виходок.
    Питання до мовників: А ось такі от польські слова то напевно не є діалектизми? тО швидше запозичені чи ні? І як тоді розібратися де ззапозичені а де діалектизми?

16. Gemmy

Gemmy Member

Якось сперечалася зі своїм начальником, що немає слова "виЙняток", лише "виняток" (а він то слово дуже любить). Так він навіть словникам не повірив, бо один виданий у Харкові (та що вони про українську мову знають?), а другий під редакцією якогось -ова (ну не Петрова, зараз не згадаю, але ж точно москаля якогось).
    А недавно вже мій чоловік свою маму підколов (бо як живе зі мною, то вже трохи не так говорить). Каже нам свекруха: "Йдіть мало буль їсти" (трохи картоплі поїсте), а чоловік каже: " та що нам буль, нам краще буль-буль давайте" :girl_haha:
    Треба якось ще пару слів тутешніх написати, з того, що згадалося:
    пітята - курчата
    біґлізювати - прасувати
    Оболок - вікно
    А ще мій чоловік і тепер сміється, коли я кажу "заховай в холодильник", каже, щоб відвернулася, бо яке ж тоді ховання)))

17. Відповідь: Діялектизми: хто які знає...

Моя коліжанка з Рогатина каже"постав гроші",замість поклади.А ще каже"тета" замість "тьотя".На вуйну каже "вуйньоха".

18. Редвумен

Редвумен Active Member

гешефт - домовленість, оборудка
    альбо - чи
    калим - навар, заробіток

19. Маруся-мама

а я і сьогодні так говорю, тілько рондельок - це гусятничка швидше ніж пательня.
    і не гУрнєтко, а гОрнєтко але я кажу гОрнятко
    і я постійно кажу чоловікові помити начиня,

---------- Додано в 05:02 ---------- Попередній допис був написаний в 05:00 ----------

Ні. Моя бабця з Перемишлянського району а тато з Камянко-Бузького. Мама вже народжена у Львові.

20. Vendy

Vendy Active Member

зустрілися на базарі якось з моєю тіткою, каже нам "Іду куплю вумасти", а я потім маму питала, що то за слово, а виявляється, що це олія, маргарин, смалець і т.п.