Домашній тайм-менеджмент

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем Epica, 7 Листопад 2012.

1. Nastylove

Nastylove Well-Known Member

Відповідь: Коли ви все встигаєте?

О-о я тоді варю борщ супер-дооооовго! Бо окремо пассерую цибулю з морквою, окремо буряк з цукром і томатом. Але той насичено-червоний колір то щось! В мене перше то завжди на 3 дні, якісь закусочки (печінковий торт, сирні рулети) то то на вихідних. Салати роблю по бажанню, не дуже часто. Відварити гарнір за приготування і витрату часу не рахую, бо поки він вариться, щось роблю до гарніру. Із замароженого в мене тільки сирі овочі(кабачок, перець, зелень), ягоди і м"ясо (фарш, або шматком на смаження запікання).
    Печу часто, але теж все швидке (мафіни, ягідні пляцки), млинці,оладки - то теж на вихідних. Супер вишукану випічку роблю до свят, або "по бажанню" мужа)
    Прибираємось 2 рази на тиждень, кухня - майже щодня, але то 15-20 хв. як вкладу малого спати.

2. Т@нюшк@

Т@нюшк@ чекаю...

:girl_impossible: а я завжди кладу сирий буряк чи молодий чи старий. чесно кажучи навіть не знала, що його тре окремо пасерувати...

то ще залежить від того з чим людина звикла працювати.
    я капусту шинкую на комбайні. а колись мені свекруха дала натерти капусту на терці-шинковці. я тоді ніби свої руки терла так мені тяжко йшло, ну ніяк не давалось. мені аж встидно було, бо вона напевно вже подумала яка я файна господиня. вона так і сама її натерла на тій же терці, але з шаленою швидкістю.

ще я досить часто роблю домашній макарон на машинці. в перші рази абсолютно весь процес в мене займав десь 3 год. а тепер близбко 1 год.

так само мама моя недавно замітила як швидко я чищу картоплю овочечисткою. вона ж чистить ножем і ніяк не може зрозуміти як ту овочечистку можна в руках тримати.

останнім часом я навіть на борщ чи зупку натираю моркву на комбайні. хоч там 1-2 морквинки йде. для мене це швидше і менше зусиль прикладаю))) (якщо морквинка привяла:))

до перших страв підсмажую лише цибулю, ае як бракує часу то все кидаю просто в каструлю і олії доливаю.

3. Zolotse

Zolotse Well-Known Member

Я готувати люблю, раніше могла прийти з роботи о 1900 і простояти біля плити до 2300. Зараз я в декреті. але по дому майже нічого не встигаю Доці 10 міс і з нею я нічого не можу зробити, навіть елементарне прибирання - то проблема.Перші місяці після пологів- щодня вологе прибирання. а зараз - то катастрофа. Вона спить на дворі під час прогулянок, якщо вкласти у квартирі - то будиться від найменшого шуму, і взагалі щоб вона в хаті поспала більше ніж пів год., мушу лежати біля неї, вона посмоктує цицю - тоді буде спати довше. А так вона активно повзає, все тягне, встане-не втримається-впаде-вдариться-плаче, тобто я не можу отак щось робити, мушу постійно її пильнувати, у манеж не йде - крик зчинить страшний, у манежику у нас забавки живуть. Максимум що я можу - то це приготувати щось елементарне, тут виручає кріселко для годування:саджу туди дитину-вона там бавиться-я готую. Але в кріселку вона сидить недовго, тому готую прості страви - щось відварити-запекти...Хотілось би почути як дають собі раду мами з дітками саме такого віку, які живуть самі без бабусь і тато весь день на роботі.

4. zetta

zetta Well-Known Member

5. Corena

Corena Кулінарна муза 2013

роблю справи по дому коли татусь з дитиною бавиться, то зазвичай ввечері після 19-ї.
    зараз вже більше можу щось зробити сама з дитиною, ніж раніше, в мене доця теж не спала без мене зоовсім.
    а щоб приготувати овочевий суп- то ж не є велика робота, почистити пару картоплин+моркву+цибулю - то ж можна дитину на ці 5-7 хв чимось зайняти, а потім просто у відповідний час докинути інгредієнтів. теж в тому випадку виручають овочеві заморозки.
    для мене теж колір борща впливає на сприйняття смаку. ідеально - то взагалі спекти цілий буряк, потім почистити і на останню хвилину приготування кинути в борщ. але частіше теж відварюю попередньо, але вже не пасерую.
    раніше питали, що ще морозити для заготовок - в мене завжди є напоготові дріжджове прісне тісто, яке можна використати для піци, смажених пиріжків. а також якесь пісочне тісто для фруктово-ягідного пирога. замішую подвійну порцію, половину готую, половину - в морозилку.

6. olya_d

olya_d Well-Known Member

Ми живемо без бабусі, тато приїжджає додому не раніше 20,00, але в мене є один велиикий плюс - старший синулько. Ще ніби недавно я жалілася, що не встигаю нічого, в темі про "дурники", але зараз якось налагодилось все. Малий і далі спить переважно на руках, з цицьою в роті, але набагато легше стало, коли він НЕ спить. Якщо раніше він лише хотів носитися на мені, то тепер добре бавиться зі старшим братиком, а часом в кухні на підлозі біля мене. Куховарю я переважно тоді, коли старший приходить зі школи - стараюсь так, щоб було на вечерю і трохи на наступний день. Звичайно, що без "ізисків", але часто і спекти щось простеньке встигаю.
    На рахунок прибирання, то "велике" прибирання у нас по суботах, разом з татом, а так, елементарне щось, то зранку, коли чоловіка зі старшим відправляю на роботу/до школи, швиденько встигаю зробити.

---------- Додано в 09:11 ---------- Попередній допис був написаний в 09:07 ----------

о, це дуже хороша порада! Дякую! В мене є всяке-різне заморожене, але що можна тісто заморозити, не здогадалась

7. napoleona

napoleona Well-Known Member

і для мене але я настільки лінива що не печу і не варю буряк а сирий на сковорідку тушу і капаю трохи оцту і він зберігає ідеально свій колір

8. Hexe

Hexe Well-Known Member

я буряк запікаюю помила, в фольгу загорнула і в духовку. Потім почистила натерла - в морозилку. в борщ кидаю за 5 хв до кінця варяння, щоб не втратив колір.

---------- Додано в 10:09 ---------- Попередній допис був написаний в 09:59 ----------

а прибирання в мене наприлад триває в процесі переміщення по квартирі:) йдемо в ванну чистити зуби -протерла дзеркало, склала на поличці. Взяла ганчірку щось малій розповідаю, вона на підлозі собі бавиться я пил швиденько протерла:) Грандіозне прибирання типу помити вікна, чи шафки на кухні, то вже на вихідні, чи як чоловік з роботи прийде:) але як на мене, головне правило чистоти, одразу все ставити на своє місце:)) хоча в мене так ще не дуже виходить:)

9. бетменша

бетменша Well-Known Member

А я тепер прибираю по чуть-чуть, але майже щодня. Сьогодні мию ванну, післязавтра кухню, а ще багато помагає чоловік. Таким чином розвантажую собі суботу

10. Kasia

Kasia Well-Known Member

як написала Наполеона, пасерований буряк не втрачає колір. дайте ложку кислоти чи в каструльку чи на пательню.

11. Gorda

Gorda Well-Known Member

Я також так роблю. І принцип у мене " Чисто не там де прибирають, а там де не смітять". Суто у суботу прибирати не виходить, не хочеться і це вважаю зовсім недоцільним. Я краще собі посеред тижня, потрошки буду щось прибирати і підтримувати чистоту, так більше буде порядок у хаті помітний ( це так суто у моєму випаду)....хоча у мене теж так не завжди виходить, бо у мене дома не всі розуміють, що потрібно все ставити на своє місце. Тому деколи тяжко доводиться, за всіма встигнути прибрати...

12. Pulupjak

Pulupjak Active Member

І я так роблю, ну дуже люблю насичений колір борщику, тай борщ у нас усі люблять, а і чанахи в меню часто.
    Прибирання, якось немає так щоб встати і прибираю ні, чкось само по собі тту протерла, головне щоб все ставити на місце тоді і немає проблем з цим, єдиний виняток це іграшки доці які розкидані по всій хаті, а поскладані вони бувають лише в період коли Настя спить:D, тому у нас постійний бардак:girl_crazy:

13. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

я вже давно узяла за звичку раз на два дні повністю пропилососити квартиру та помити всі підлоги. Якось це увійшло у звичку і вже навіть не помічається. Умивальник -ванну щодня увечері помию. Пилюку витираю "по мірі необхідності". Вікна мию "як і усі". Що реально напружує- це складання усіх речей по місцях ( я дуже педантична у тому плані, а двом моїм мужчинкам у хаті безлад зовсім не заважає і вони не вбачають проблеми в тому, щоб все порозкидати і не прибирати за собою). Їдження:снідаємо щодня кашею з фруктами та сочком, тому кинути у мікрохвильовку вівсянку і нарізати парочку фруктів чи жменю ягід- не проблема. Налисники-оладки- це вже залишаю на вихідні ( у будні не практикую бо вранці не встигаю).Обід- варю раз на два дні ( ну дуже не люблю варити супів-борщів, сама їх не їм,але щодня і чоловік бере обід на роботу , тому доводиться варити. Вечеря- щодня варю свіже, на два дні не практикую. Тому стараюся робити те, що економить час- запекти м ясце чи рибку у духовці ( у фользі чи рукаві)разом з овочами чи паралельно у духовку поставлю горшечок з рисом (гречкою). Якийсь салат з сезонних овочів чи закрутки зимою- і вечеря готова. Запіканок мої "домашні" не визнають, тому з ними не бавлюся. Якщо голубці, яких не люблю крутити, то готую їх "лінивий" рецепт. Дуже виручають заготовки-напівфабрикати:нарізаю і заморожую овочі порційно, наліплюю котлеток та теж порційно заморожую. Аналогічно- з нарізкою м яса на відбивні. Потім витягнути з морозилки і приготувати не забирає багато часу. Випічка- печу раз чи два на тиждень теж щось із не дуже складного - шарлотки, пироги з фруктами-ягодами-повидлом. Пиріжки чи печиво- рідше.Хліб- виручає хлібопічка. У ній же вимішую тісто на пиріжки чи пельмені-вареники. На що мені реально бракує часу- це на рукоділля. Оскільки працюю, то увечері, коли всі мої "домашні" вже позасипають, залишається лише трішки часу або почитати або зайнятися рукоділлям. Тому часто надаю перевагу першому . Тоді не вистачає часу на рукоділля.

---------- Додано в 09:43 ---------- Попередній допис був написаний в 09:34 ----------

коли ми жили лише з чоловіком у двох- у мене було аналогічно. Але з появою дитини- змінилося багато. Бо дитині щодня варила свіже, потім, коли вже дитина перейшла на "загальний стіл"- так варила для всіх. І це вже увійшло у звичку, яка не змінилася і з виходом на роботу.Так що і працюючі готують щодня, звичайно , що не якісь складні страви. Але салатик-гарнір-м ясне ( рибне) чи якусь шарлотку не так складно і увечері зробити.Як і зварити першу страву на два дні

14. amaretto

amaretto як сказала Тося: "месний повар"

А останім часом розслабилась конкретно. Готую так щоб зїсти.
    Прибираю постійно те що треба+субота онкретне прибирання.
    Туалет прибирає в суботу сестра.
    Деякі дівчата дивуються як можна стільки готувати-повірте можна.
    В мене це від натхнення! Я можу місяцями мати такий ритм, а потім роблю вимушений перерив(готую так щоб з голоду не померти).
    Ну а деколи буває що хочу печінки а сестра не їсть, тому виходить нам печінка сестрі курка, а малому ще щось. Тобто декілька варіантів, але в малій кількості.
    Ну і коли натхнення печу постійно(кожен день).
    Ну і звичайно багато того що готую не пишу на форумі(забуваю)

15. napoleona

napoleona Well-Known Member

16. Kasia

Kasia Well-Known Member

хоч ви мене вбийте, не розумію, як працююча жінка о 19,00 вечері приходить додому і готує ЩОДНЯ свіжу зупку, друге і гарнір , і салат.:girl_impossible:
    навіть якщо без першого, то таке готування щовечора- займе годину - півтори. як на мене то безмістовно.

17. Яруська

Яруська Well-Known Member

"
    Ще би той принцип моїм трьом хлопцям в голову вклав:girl_impossible:
    Я реально нічого не встигаю...Зранку робота, потім зготувати їсти, вічно якісь походеньки вилазять...то туди піти, то сюди. Зробити з малим уроки, їх я переважно поєдную з своїм вязанням))) Прибирати так конкретно маю звичку в понеділок, бо після вихідних у нас чомусь завжди якийськапець. Одним словом я розтеліпана:girl_devil:

18. Натуля

Натуля Well-Known Member

Берете слінг/рюкзак, саджаєте дитину за спину і можна швидко пропилососити і помити підлогу. Взагалі прибирати з дитиною можна. Все залежить від вашого відношення до того. Тут часто мамусі пишуть, що їм простіше скоренько все самій прибрати поки хтось дитину забавляє. Мій старший завжди приймає участь в прибиранні. Найбільше він любить мити зі мною кухню.
    Мені з чоловіком повезло - він у мене всеядний. Раніше ми часто разом готували, він вміє і борщ зварити і ще деякі страви. На деруни картоплю тер завжди. Тепер він приходить в 10-й вечора то відповідно вся його допомога - помити за собою тарілку. Хоча ні, він робить нам вранці какао, іноді на сніданок може вівсянку-омлет зготувати, або просто щось розігріти. Останні пів року нам готує мама, а я лиш млинці, сирники, печу трошки і т.п. Коли був лише Антон то мала завжди заморожені заготовки як дівчата вже розповідали. Зараз хочу знову на таке перейти. Ще Антошик теж завжди готує зі мною, наприклад, печемо шарлотку - дістає муку, яйця, насипає муку, збиває все міксером. Я значно організованіша коли сама з дітьми без мами. І приготую і поприбираю і відпочиваю коли діти сплять. Мама мені більш потрібна на прогулці бо з двома мені важко.
    А взагалі в мене значно більше з"являється часу коли комп"ютер виключений)))

19. tanchyk

tanchyk хочу миру в Україні

А для чого себе так заморочувати? В нас так. Малий їсть щодня в садочку, ми з чоловіком на роботі коли як перепаде. Один вечір приготувала перше, друге, насмажила нариклад котлет чи відбивних, чи підливку і все. На два-три дні маю спокій. Зварила гречку, картоплю, рис чи макарони до котлет чи до підливки. Салат нарізала за 10хв. і все. Не вважаю чимось дуже страшним їсти два-три дні борщ чи суп. А вже на вихідних чимось балую і стараюсь наготувати в суботу на деклька днів. Максим щодня в садочку їсть свіжу їжу, тому тут все ок. Не розумію того, коли двоє працюють до вечора, чоловік приходить змучений і лягає відпочивати, а дружина починає до 11 год. вечора виготовлювати хто зна що. Ми прихоимо на швидкоруч разом попігрівали, щось швиденько зварили- наїлися і присвячуємо себе вже дитині. А може то я себе так сильно люблю і шкодую? Як думаєте?

20. Kasia

Kasia Well-Known Member

))) ви щось не дочитали. то була моя відповідь на речення Сніжної.
    я не заморочуюся. )))