Як довго годувати дитину грудьми?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 22 Вересень 2008.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

я по своїй професії дуже тісно пов'язана із законодавством і дуже часто (майже завжди) замічаю що якби закони виконувалися то би жити стало краще. Одже наш МОЗ говорить так Наказ від 31.07.2006 № 529/49 Про затвердження галузевої програми "Підтримка грудного вигодовування дітей в Україні на 2006-2010 роки"
    де написано

Вартує прочитати:
    Как избегать споров и реагировать на критику о кормлении грудью.

Як довго годувати грудьми:
    Грудне вигодовування дітей віком 1 рік і більше. Навіщо?
    Годування після року

как долго кормить грудью?
    ФАКТЫ О ПРОДОЛЖИТЕЛЬНОМ КОРМЛЕНИИ ГРУДЬЮ
    время отлучения ребенка от груди

Естественный возраст отлучения от груди
    Когда наступит инволюция?

Завершеня ГВ
    Отлучение от груди (1)
    Отлучение от груди
    Отлучение
    Время отлучения ребенка от груди. Когда оно наступит?
    Отлучение ребенка от груди (часть 2)
    прекращение кормления грудью - практика
    отлучение ребенка от груди
    Как долго кормить грудью?
    Естественное отлучение
    Отлучение от груди. Как?

Коли закінчувати ГВ по Біблії
    ГВ в Християнстві
    Библия о грудном вскармливании. Святые помощники матерей

Останнє редагування модератором: 9 Червень 2016
    • Подобається Подобається x 8
  2. Kviten

Kviten Member

внесу різноманітність в тему :) обох діток годувала до року і трьох місяців, потім спокійно відлучала, без жодних істерик і жалів. З року давала коров'яче дитяче молоко. Дітки здорові, щасливі і спокійні, і спали цілу нічку з чотирьохмісячного віку, що один, що друга. Може, то мені так повезло.
    Я для чого то написала... хай кожна мама сама для себе вирішує, скільки і доки. Фізіологічно і одного року досить, а щодо психологічних моментів, то все дуже індивідуально. Якщо мама не налаштована, і то "через-не-хочу", то користі нуль. І дітки також дуже різні, і щодо годування також.
    Я не була готова роками годувати. А ще й якби пережила такі нічні пріколи, які тут дівчата описують... та я би з'їхала з глузду, мабуть. Як потім цілий день триматись, якщо ніч "насмарку"? в мене такі ночі раз на рік випадають, і то! а якби весь час... бррр
    Але кожному своє. Зараз годують по кілька років, колись за совєтів вже би на таких мам дивилися .... з подивом, м'яко кажучи. Сто років тому було ще по-іншому. І не факт, що ще за кілька десятиліть вчені не відкриють якоїсь нової "сенсації", і знов не внесуть корективи :) Просто не варто "травити" тих мам, хто має свою думку, в кожного своя правда.
    P.S. Готова до тапків, бо розумію, що на цьому форумі я в "меншості" :) плакати не буду :)

• Подобається Подобається x 5
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  3. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Не досить. Для чого Ви це пишете? Хочете бурю в стакані підняти?
    Є дослідження, які говорять про необхідність грудного вигодовування до 2-х років, і це зумовлено фізіологічними причинами.
    Ваш досвід - то є Ваш досвід. За нього тапками кидати чи засуджувати Вас ніхто не має права.
    При цьому Ваш особистий досвід не означає, що дітям не потрібне вигодовування після року.
    І утримайтесь будь ласка від провокативних дописів.

• Подобається Подобається x 8
    • Погоджуюся Погоджуюся x 8
  4. Багіра

Багіра Well-Known Member

не думаю що вас тут хтось буде тапками кидати, швидше проігнорять
    власне тому, що нікому не хочеться, щоб за їх рахунок самоутверджувалися
    а такого плану дописи і є для того, щоб суспільство "підтримало", самоутвердитись, переконати інших і себе, що я роблю правильно годуючи менше чим хтось
    бо насправді можна знайти тисячі мамів однодумців, що мають таку ж думку як ваша, але власне хочеться піти на такі ресурси як ДП з підсвідомим проханням "скажіть, що рік це так же ж добре як 2-3 і далі! ну признайте, через силу, через власні емоції, давайте сюди неперевірені, не найтвердіші аргументи, зробіть щось щоб я не відчувала підсвідомо, що щось не додала своїм дітям"
    ви би краще пішли в якісь спільности феміністок, які взагалі не годують грудьми і писали б їм такі дописи,
    не маєте бажання, правда?
    то для чого ваш допис? прочитайте статті з першого посту теми

• Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  5. Ljlichka

Ljlichka Well-Known Member

мені теж так здавалось, відлучила в 2.10, зараз 3.3 можн день нічого не їсти схватить кусочок хліба і весь наїдок, а ящо каже що буде їсти то з тарілки 2-3 чайних ложки і все

6. Kviten

Kviten Member

е, а де була провокація? не зрозуміла

ціхо! "фізіологічно" - це я конкретно про те, що після року в молоці немає незамінних нутрієнтів, які не можна знайти в інших продуктах харчування! Є щось заперечити - прошу.
    Мій досвід, це одне, а вісім років медичної освіти плюс роки практики дають мені, я вважаю, малесеньке право висловитися тут, і підняти бурю в стакані. Прошу не нападати ні за що.
    І з моєю думкою погоджуються численні медичні ресурси, шкода, що ви їх не читаєте, так ще й нав'язуєте комусь свою науково нічим не обгрунтовану думку як єдиноправильну. Вже хоч би доступного Комаровського почитали, якщо до серйознішої літератури нема часу, перш ніж виписувати в мою адресу дифірамби.

--- дописи об"єднано, 5 Жовтень 2016 ---

для того, що не все так однозначно. Для того є форум, щоб існували різні погляди на речі. І я маю достатньо аргументів, а не "одні емоції" :) Себе не вважаю ні супермамою, ні такою, що "недодала" :) смішно таке читати, не ображайтесь. Якби ж то вся мамина любов вимірювалась одним ГВ :) Словом, прошу поважати відмінну від вашої думку
    нагадую, питання даної теми "як довго годувати грудьми". Тобто кожен висловлює свою відповідь, чи не так? я свою думку висловила. Крапка. Від подальших відповідей утримаюсь, бо не стосуються теми, а переходять в наїзди. Думаю, свою думку я написала вичерпно

• Подобається Подобається x 1
  7. Kviten

Kviten Member

і ще про ВООЗ... от конкретно про цю норму "до двох років". Норма дається для всього світу, тобто і для таких країн, де справді для малої дитини виправдане триваліше ГВ в силу недоступності продуктів нормальної якості, їх епідбезпеки і т.п. От тому і така РЕКОМЕНДАЦІЯ, не припис чи наказ (це не я вигадала, якщо щось, це офіційна їх позиція)

8. Havronia

Havronia Well-Known Member

Підсумую, бо не всі так багато прочитають :)))
    Дайте вже нарешті посилання на ті "серйозні численні медичні ресурси" ( Погано сплю і якраз шукаю, що би почитати)

• Подобається Подобається x 4
    • Смішно Смішно x 1
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  9. Kviten

Kviten Member

зле шукаєте :) якщо серйозно, то склад грудного молока можна знайти в неті, і якщо до року воно безцінне і незамінне за рахунок імунних комплексів, то після року білки, жири, вуглеводи, вітаміни тощо дитина може отримувати з іншими продуктами, вона здатна їх засвоїти вже. От про що я

правда, думки розходяться на рахунок, чи коров'яче молоко,ж чи суміші давати. Одні пишуть, що молоко неадаптоване, а інші після року вже дозволяють. Я давала молоко, звичайно, поступово вводила, по правилах :) Сумішей мої діти не їли ніяких, ні дня, бо не було потреби

10. happy story

happy story Well-Known Member

Комаровського:) . Слухали, читали ... Так він говорить багато корисних речей. Але тільки не про грудне вигодовування. В цьому питанні мене його категоричність відштовхує. З його посилань і висловлювань,які читала на фейсбуці виходить ,що матері і діти ,які годуються більше року якісь не повноцінні. Мені було таке неприємно читати. Тай взагалі ,не розумію чому ви свідомо пишете туди де вас точно не зрозуміють. Ви тут нічого нікому не доведене . Це факт. Щоб ви не сказали.

11. Kviten

Kviten Member

тут даю посилання на Комаровського, стаття українською, дещо стисла, але його позиція чітка і зрозуміла (його сторінки прееважно російською, колись читала, зараз нема часу шукати, хіба завтра, він обгрунтовує свою думку, з цифрами і показниками :) десь воно є...) Доктор комаровский про грудне вигодовування
    Тай взагалі ,не розумію чому ви свідомо пишете туди де вас точно не зрозуміють. Ви тут нічого нікому не доведене . Це факт. Щоб ви не сказали.

ну і що в тому доброго? Краще хай тут буде тисячі постів на тему "годуйте до трьох років і буде вам щастя"?
    Не один Комаровський, хоча мені він імпонує, а за якщо вже говорити про різкі висловлювання, то і у прихильників тривалого ГВ їх вистачає. Я спочатку написала свою думку, без посилань, а просто і конкретно, бо колись це вияснила особисто для себе раз і назавжди: склад молока такий, після року дитині треба то-то, хочеш годуй далі, ні то ні. Знову ж таки, я тільки про молоко як харчування, а не про психологічні аспекти...

12. happy story

Прочитала. Все добре сказано,але рекомендація при відлученні віддати дитину бабусі дивує і категорично не подобається. Як таке можна радити?
    І про висловлювання . У нього на фейсбуці були навіть казочки ,які в образливій формі висвітлювали це питання. І ще хочу спитати. Моя доня коров'ячого молока не п'є . Вона його просто не любить. І що якщо я відлучу ,то мені давати суміш???

Останнє редагування: 5 Жовтень 2016
  13. Mansikat

Mansikat Well-Known Member

Утримаюсь від коментарів (яких Ви так прагнете), лише одне питання, як до людини з медичною освітою - то все ж потрібне дитині молоко після року? Що покликана зімітувати суміш в раціоні дитини другого року життя? Можна припустити, що молоко, "адаптоване" під телятко, є кориснішими, ніж те, яке створене спеціально для немовлятка?

Отправлено с моего X9180 через Tapatalk

• Подобається Подобається x 4
  14. Kviten

Kviten Member

Мені теж!
    Я категорично проти таких методів, то якийсь обман виходить, а я проти обману, навіть якщо йдеться про річну дитину. Тому своїх відлучала лагідно, поступово, пояснюючи, та і мені це пішло на користь (молоко поступово щезало, бо я спочатку годувала раз на день, потім раз на два дні, раз на три і т.п., і дитині стресу не було, ніж якби різко кидати).

Останнє редагування: 5 Жовтень 2016
  15. Kviten

Kviten Member

цитата Хеппі-Сторі

Моя доня коров'ячого молока не п'є . Вона його просто не любить. І що якщо я відлучу ,то мені давати суміш???

ну ок, ви потягнете ще грудне вигодовування скільки зможете, але рано чи пізно питання знову постане, що дитина не п'є коров'ячого молока, воно ж і в старшому віці потрібне? Я не знаю. В такому випадку і я напевно би продовжувала годування... Маю родичку, де вже старша дитина не п'є молока, але їсть молочні каші, п'є коктейлі, тобто якось компенсується потреба. Але то більша вже дитина

16. IrynkaMandarynka

IrynkaMandarynka Well-Known Member

Дивно, пишете що лікар, і водночас що коров'яче молоко дитина мусить пити. А як не хоче? От у мене кума така, молока і молокопродуктів не їсть десь від року, і нормально себе почуває вже 21 рік :)

• Подобається Подобається x 3
  17. бетменша

бетменша Well-Known Member

@Kviten вам просто пощастило з дитиною. Особливо те, шо по ночах спали. Моєму півтора і годую досить активно, особливо вночі (в цей час доби це просто капець). В принципі влітку, коли тусувались надворі денних годувань було менше, а тепер опять-двадцять п"ять. А скорочувати мені їх зараз лінь. І так фантазії не вистачає, чим його цілий день займати. А стосовно коров"ячого, то чоловік, коли сидів з малим, найшов пляшечку (в пологовий таки купувала))) і дав молока. І малий собі його розсмакував. Тепер час від часу п"є. Ну пару раз на тиждень, і то частіше, коли мене нема. Але і від грудей відмовляти не збирається. Деколи з пляшкою в руках одночасно лізе ше й до грудей. Хоча може якби ячастіше давала пляшку, то би і привик. Але я вже хочу, як відлучати, то без замінників - типу дурника чи пляшки. Але як воно вийде не знаю))

18. happy story

Може переросте і почне пити . Я не пила молока взагалі, молочного не їла , ні сиру ні каш ні кефіру. Хоч в дитинстві в селі бабуся навіть корову мала. Почала істи усе перелічене лише коли завагітніла. Тільки тоді засмакувало і зараз їм. Але саме молоко не вип'ю. Може в мене вдалась Тож хай п'є цицю. Але до самовідлучення я точно не годуватиму. Це для себе вже вирішила . Ближче до двох планую плавно відлучити. Може навіть швидше якщо вдасться.

19. Fiancee

Fiancee Well-Known Member

Психологічний аспeкт є нe мeнш важливий!

20. Havronia

Havronia Well-Known Member

А ось і відповідь

• Подобається Подобається x 3
  21. Fiancee

Fiancee Well-Known Member

Компeнсуєттся потрeба чого?Що в коров*ячому молоці є такого чого нe можна почeрпнути з інших продуктів?
    Натомість, груднe вигодовування - цe власнe така собі суміш харчування(а з ним отримання багато корисного, навіть, якщо цe і можна отримати з інших продуктів) і морального аспeкту.