Як правильно? (як уникнути невластивих запозичень)

Тема у розділі 'Мовні посиденьки', створена користувачем kitka, 14 Червень 2009.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Відповідь: Як правильно? (як уникнути невластивих запозичень)

Дівчатка, спасибі походить від "Спаси, Боже" або "Спаси Біг". Тобто походить із церковнослов'янської. Ніц неукраїнського в тому слові нема. Навпаки, саме "дякую" не є українським словом, бо, здається, походить із німецької. Хай мене виправлять, хто краще пам'ятає походження.
    Те саме зі здрастуйте. Цілком українське слово, просто більше поширене на східних та центральних теренах.
    До речі, краще казати "співпрацівником" і "співпрацювати".
    А уважно читати не треба? ;)
    Я сказала, що неприродньо розмовляти літературною мовою, а не що сама мова неприродня. Розмовляти треба розмовною (вибачайте за таку тавтологію). А літературна для того й літературною називається, щоби знати її, але вживати у відповідних ситуаціях.
    Українська мова аж надто багата, аби спілкуватися виключно літературною.
    Я ще дуже люблю приклад "декларація затверджена митником". :rofl:

2. vasomy

vasomy New Member

ми ніколи не дійдемо згоди в цьому питанні, доки не визначемося з поняттями: що є розмовна, що є литературна і в чому їх суттєва відмінність
    цілком згодна, але спочатку українську, на мою думку, слід відродити як таку, а потім нею розмовляти, а вичистити мову можна тільки перейшовши на рафінований варіянт, щоб відчути, що є властивим для мови, а що ні, а тоді вже з’являться деякі розмовні спрощення, але характерні для нашої мови.

в фільмі металеву людину називали автоматоном, то якийсь окремий механізм чи просто робот? і якщо можна, будь ласка, за яким правилом той автоматон утворений(бо я так розумію, що в основі автоматичний). Дякую

3. Liliyah Romanova

Літературна мова є для телебачення, радіо, публіцистики, журналістів, літературних творів тощо.
    Розмовна мова - це українська мова для щоденного вжитку. Не суржик, але й не вичищена, із допустимими розмовними варіянтами, сленговими словами тощо.
    Наприклад, слово "мобілка" - радше розмовне, відповідно "мобільний телефон" чи просто "мобільний" - літературне.

Це "автономний робот". Слово не утворене, просто взяте з грецької мови.

4. vasomy

vasomy New Member

цілком згодна!!! та існує варіянт "стільниковий", бо мобільний, здається, трохи не українське, а зкальковане звідкілясь(думка не є професійною, тому радо вислухаю інші думки)

5. Liliyah Romanova

Ну, є ще й такий варіянт.
    До речі, таки треба мати свідомість, що власне українських слів не так і багато, як нам видається. Всі слова мають якесь походження. Цілковито вичистити мову неможливо. Варто однак уникати саме неприродніх запозичень, котрі суперечать правилам та звучанню мови.

6. vasomy

vasomy New Member

якщо Ваша ласка, можна про це детальніше: тобто є робот неавтоматичний?, і автоматон перший чи похідний від автоматичний?

---------- Додано в 18:29 ---------- Попередній допис був написаний в 18:19 ----------

і тут цілковито з Вами згодна!!! та мені більше до вподоби підхід французів та поляків щодо цього питання;)

7. Liliyah Romanova

Автономний робот, а не просто автоматичний. Про це стаття є англійською на вікіпедії.
    Автоматон - грецьке слово, що означає "той, що діє з власної волі".
    Навіть французи в розмовній мові геть не дбають про її чистоту. Так само й поляки. І вживають масу англіцизмів. До речі, французи значною мірою залежать від Квебеку, бо саме тут було винайдено багато слів, які тепер є французькими й замінили англійські слова.

8. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

1) невластива форма для укр.мови(пасивнийстан дієслова);
    2) "відчинені" замість "відкриті" було б тут доречніше :)

9. Made in USSR

Made in USSR Well-Known Member

про що я і казала. форма існує, але от чи вписується вона в мову...питання

суть була показати граматику...

а щодо мобільних-стільникових, то не бачу нічого поганого в тому, щоб вживати слово мобільний. воно означає переносний, рухомий. в латині теж є слово mobilis (рухомий).
    ну і якщо вдаватись в технічні подробиці то стільниковий зв*язок є різновидом мобільного.
    особисто я не маю нічого проти запозичень з інших мов. головне робити це з розумом. щоб не було потім у нас пилосмоків, міжповерхових дрототягів і скриньок бігунців.

10. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

+1. Треба ж не стільки берегти мову від запозичень взагалі, скільки слідкувати, щоб ці запозичення були виправдані.

---------- Додано в 11:56 ---------- Попередній допис був написаний в 11:49 ----------

цікаво, а що саме маємо на увазі, коли кажемо "літературна мова"?
    якщо кажемо, що літературна=нормована, то чому вона не може бути розмовною? може. Оформлена дещо вільнішим розмовним синтаксисом, літературна мова дуже гарно і природно звучить в усному варіанті.

а говорячи про літературну мову як мову літератури - взагалі не можна називати її сухою :)
    тут можна довго плутатись:)

11. Liliyah Romanova

Сухої літературної ніколи не чула. Чула суху наукову, коли люди кожне друге-третє слово вживають зі словника іншомовних слів.
    Літературна завжди красива, але говорити нею щодня таки неприродньо, бо можна й навіть варто говорити правильною розмовною.

12. Filumena

Filumena New Member

Скажіть будь-ласка, як правильно : справа наліво чи зправа наліво ? :dntknw:

13. Almariel

Almariel Well-Known Member

отак правильно.

14. Olka Sherolka

Olka Sherolka розпатлана посиденька

а хіба не окремо - з права на ліво? або з права наліво... заплуталась :sad:

15. Liliyah Romanova

Правильно буде "зліва направо" і "справа наліво".
    Справа, тому що на початку слів перед к, п, т, ф, х (кафе птах, щоби легко запам'ятати) пишемо с.

16. Gentle

Gentle Well-Known Member

В мене недавно на роботі була з цим історія :) Може, я вже щось не того... Всі поперли проти мене, то, може, це таки я помиляюся? )
    Треба було співробітниці написати : магазин справа (місцезнаходження, напр, справа від кіоску). І питає як правильно писати. То я й кажу: справа. Уточню: там було саме справа, а не з правого боку чи щось таке. А вона: чому так, якщо йду " з права на ліво"? :) Ну я їй і кажу, бо кптфх, а її приклад невдалий. Вона - не вірить. Тоді я давай їй пояснювати на прикладі не з дієсловами :) (не дуже вдалий приклад, але я шукала хоч якусь аналогію), а потім я те діло закинула, бо 4 співробітників дивилися на мене злими очима - чому я вперлася і не хочу визнавати їх правоту - бо їх 4, а я одна( хоча версії були різні: "зправа", "з права", і навіть "с права").

17. Ука

Ука Добрий волонтер із поганими нервами

для таких випадків - чинний Правопис

18. Olka Sherolka

Olka Sherolka розпатлана посиденька

про кафе птах я добре памятаю, а от чи окремо чи разом - забула :) Дякую що нагадали:kiss:

19. Ziben

Ziben :)

Вчора у рекламі почула таке: "Чорнявки заздрять білявкам" і "Моднявий одяг". Це якісь нові слова, чи просто рекламотворці знущаються з мови?

20. Liliyah Romanova

Щодо "чорнявок" - ні. Є таке слово, а от щодо "моднявого" - то це явно якийсь новотвір.