Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.

Що це таке і з чим його їсти?

Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).

Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

Детальніше про інші можливі причини лактостазу:

Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.

Потрібно виключити грубі масажі грудей.

А що таке тоді мастит?

Маститбактеріальна інфекція грудей.

Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.

Профілактика застоїв лактостаз/мастит!

Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию

Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз

Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. мамочка

мамочка Well-Known Member

Відповідь: Лактостаз чи мастит? що робити?

я навпаки холодне капустяне листя прикладаю аби менше молока прибуло. То всетаки зігрівати чи охолоджувати під час годування з хворої груді?

в локті 37,1, під пахвою 38,0

Немає болючого місця, грудь взагальному болить як синяк але затвердінь нема і досить мягка

сьогодні - 23,30 3,00 5,30 8,30, але переважно годування в 3 год нема

Отже я чекаю до четверга і якщо температура не впаде, то їду до лікаря. Але до якого? До терапевта?

3. Sapiha

Sapiha New Member

Та думаю що саме через неправильне прикладання і виникла дана проблема. Постійно крутить головою, то на квіточку на дивані задивляється то просто в простір:d25: Відчуваю що набряк вже зникає, та й не болить так як вчора. Дякую за поради.

4. mamaNata

mamaNata New Member

під впливом тепла (теплої води або пиття) легше грудь сцідити (це не значить компрес, компрес як раз може зашкодити), тому що спрацьовує оксітоцин, а він допомагає виділиться молоку з грудей, а холод просто знімає набряк
    через це молока менше не стане, а протоку воно само по собі не розкупорить
    скоріш за все груди, а чи є якісь інші симптоми грипу, нежить, кашель, горло?
    затвердіння може і не бути і грудь може бути абсолютно м"якою, протока може бути глибоко всередині забита, і ви можете її не відчувати, а болить правильно кажете - як синяк, при доторканні
    так добре, взагалі бажано, щоб в період з 3-8 було хоча б 3 прикладання, ну хоча б зараз
    можна до гінеколога, можна до лікаря, в якого народжували, якщо довіряєте йому
    добре, що вже відчуваєте полегшення, виздоровлюйте!

5. мамочка

мамочка Well-Known Member

поки що нема
    дякую за поради.

6. Abraira

Abraira Чорний пояс по хендмейду

mamaNata Дуже дякую за допомогу! Груди практично не болять, прикладаю малого 2-3 рази на день і зранку. Траумелем не користуюся, біль значно вчух після збільшення кількості прикладань.
    Хтіла запитатися, який час варто зберігати ще денні годування, щоб біль не повертався, тобто якась норма зменшення кількості молока є? Чи знову ж таки інтуїтивно, дивитися по стану грудей?
    Ще раз дуже-дуже дякую за допомогу!!!!

7. mamaNata

mamaNata New Member

на це теж зважати
    я б поки що лишила так як є, поступово - значить поетапно, тобто так як ви відразу забрали різко - вам не підходить, тобто повертаємо на те що було попереду, і так живемо тижні 2-3, місяць часу, грудь звикає до певниго ритму, хоча на протязі цього часу якісь дні може дитина і рідше прикластися, тобто день на день не подібний по-любому, в мене, наприклад останніх пів-року з 2,5 років до 3 було 2-3-4 прикладання на добу, десь більше, десь менше. Я б взагалі на вашому місті лишила так як є зараз і трохи розслабилася на рахунок завершення.
    молоко зменшується по мірі зменшення прикладань до грудей, але не різкого.

8. slobodianka

slobodianka Member

9. mamaNata

mamaNata New Member

тримайтеся, Slobodianka, все налагодиться, зараз підтримуйте лактацію в хворій груді зціджуванням (якщо нею не годуєте), а здоровою годуєте

10. Fancy

Fancy New Member

Відповідь: ГВ - ще один дар природи

Матусі, допоможіть будь ласка... Після годування малого різко розболілась грудь, підозрюю, що застудила.... Біль жахлива, щоправда затвердінь, на щастя, немає. Підсовую смоктати дитині, прикладаю капустяні листи... на разі результатів немає... Підкажіть чи дійсно це застуда і як хто рятувався? При цьому температури 37,5..С
    Вибачайте, якщо флуд.... але тут стільки корисної інформації, що інколи тяжко знайти необхідну в даний момент :girl_tender: Буду вдячна за допомогу!!!

11. mamaNata

mamaNata New Member

що значить після годування розболілась?
    скоріше за все лактостаз - закупорка протоки, затвердінь може і не бути, а біль буде, може бути t, тільки застуда тут ні до чого, причини лактостазу і як з ним справитись читайте ось тут:
    http://posydenky.lvivport.com/showthread.php?t=46607
    ну і до всього того, скільки дитині, як часто годуєте, чи використовуєте дурник, пляшку, чи є нічні годування. Зараз прикладати до хворої груді бажано раз на год (не забувати про здорову), так щоб підборіддя малечи було направлено в сторону болючого місця. Можна перед тим прийняти душ, щоб протоки розширилися і молоко краще виходило, після годування прикласти щось з холодильнику через пеленку на 5-10 хв., щоб не було набряку. Слідкувати за загальним станом, лактостаз минає за 2-4 доби, але на протязі тих днів має відчуватися полегшення.

12. Fancy

Fancy New Member

Дитині майже місяць... годуємо на вимогу. вночі орієнтовно три годування, груди по черзі, при цьому, навіть, болючу мабуть частіше прикладаю.. Ні дурника ні пляшки не використовуємо...

от не боліло, а коли догодувала все і відчула)) Єдині незручності, які були, це інколи при смоктанні такий тягучий біль, ніби щось тягнуть із середини (хоча розумію, що так воно і є))) Переживаю, що такий же ж тягучий біль починається і на другій циці(( правда не настільки різкий...
    До хворої груді прикладаю... паралельно питання, чи є потреба її гарно зцідити???
    І чи можна якісь компреси поприкладати для полегшення болю та швидшого загоювання?

13. mamaNata

mamaNata New Member

і все ж інтервал на всяк випадок обумовлюсь вдень не більше 2год, ну деколи 2,5, бо вимоги в дітей бувають і раз на 3-4 год, і мама думає, що це і є годування по вимозі.
    груди по черзі вночі правильно, а вдень ?
    чесно кажучи все одно не дуже зрозуміло
    важко сказати, бо може бути просто коли йде прилив таке відчуття, може бути саме при лактостазі, коли є прилив, то тягучий такий біль саме в забитій протоці
    при доторканні є біль? то треба тоді над обома грудями працювати, прикладати по своїй вимозі, якомога частіше
    спробувати сцідити можна в душі, скільки в вас самої вийде, тоді маля швидше "добереться" до закупорки
    компреси можуть бути небезпечними, в темі про лактостази про це детальніше
    полегшення настане, коли протока звільниться від закупорки, в цьому найкращий помічник - дитина

14. Fancy

Fancy New Member

так орієнтовно і є... коло 2-х годин
    вдень теж, але ще зважаю яка більше набрала...
    на щастя ні... лише при смоктанні
    ... Отже спробуємо зцідитись... а компреси маю на увазі листя капусти, мед... щось з таких не гарячих засобів...
    Наталя, ще стосовно застуди груді... такого поняття взагалі немає чи там симптоматика інша... бо чесно кажучи від пологів усі лякають "Не застуди груди" от перша думка і закралась при появі болю, що це застудження..

15. mamaNata

mamaNata New Member

в принципі немає, це з області міфів, хоча є багато лікарів, які ще так думають і страшать жінок замість того, щоб говорити про профілактичні міри застоїв, які часто називають "простудила груди", ну а причин застоїв як ви вже читали є досить, тому скоріше всього якщо розібратися в кожній окремій ситуації "простужених грудей" - виявляться помилки в організації ГВ або інші причини, які призводять до застоїв. Хоча дуже часто причини так і не визначиш, ніби все правильно, а воно виникає, тоді тре просто правильно з тим справлятися, відразу реагувати частим прикладанням і т.д., що писалося вище.
    капустяне листя (бажано с холодильника і відбите) можна, щодо меду - особисто ніколи не пробувала, але основну нагрузку в лікуванні несе звільненя протоки від молока, тобто прикладання дитини, все решта додатково і само по собі не лікує. Виздоровлюйте!

16. Fancy

Fancy New Member

Дуже вдячна за допомогу, уже відчуваю певне полегшення... біль ще звичайно повністю не минула, але трохи зменшилась (уже можу доторкатись без крику і малого прикладати без сліз))).
    Добре, що є такі люди, які допомагають не піддатись паніці і вирішити наші болючі проблеми :girl_yes:

17. zeza

zeza New Member

Дуже дякую за тему. Вже 5 раз рятуюся завдяки тому, що через сльози читаю дописи. (зараз пишу без сліз - вже прорвало молоко тече ого-го)

18. Kosjana

Kosjana New Member

Для мене це зараз не актуально .. бо малому вже майже 4 і груди не смокче..
    Але поділюся власним досвідом, може комусь допоможе... Годувала малого 1р 1 міс - сам кинув одного прекрасного дня і білльше не взяв до рота.. :dntknw:
    Почався у мене лактостаз десь коли малому було 5 міс.. груди затвердли , піднялася сильна температура.. і важко було щось зробити..масажувала, душ ..що тільки не видумувала ніяк. Старша сестра мала дитину , але не годувала грудьми, нічого не змогла підказати.. і мама вже призабула.. Пішли до лікаря, сказав або сцідити або ріжемо... То був жах.. я плікала.. мама в шоці.. І от (звичайно за хорошу оплату) одна акушерка.. розказала як правильно сцідити груди. Це мали б розказувати в роддомі!!!!!
    МАСАЖ:
    Не починайте розмасажовувати самі гудзки чи потовщення що утворилися.. починати треба з самих сосків! Просто сціджувати сціджувати і ще раз сціджувати. Коли вже відчувається, що біля сосків вже майже нічого немає.. тоді по трошку розмасажовувати найближчі потовщення до сосків і т.д. Триває це досить довго. І досить болюче.... І звичайно прикладати малюка чим частіше!! Так я він, ніхто того не висмокче!!! і масаж ніякий не зрівняється :girl_yes2:
    Вибачте, що може написала не по науковому.. і гарними термінами.. просто може комусь допоможе, бо я це запамятала раз і на завжди!.....

19. Klava

Klava Member

Може, хтось з консультантів поправить, але по-моєму довгі й болючі масажі - це якраз зовсім не те, що потрібно.

20. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

21. Kosjana

Kosjana New Member

Ну боляче було спочатку,.. а з мірою зменшення молока в грудях.. мені полегшало.. А лактостазу більше у мене не було... і більше ніколи я не зціджувала.. просто то був такий випадок, що я постала перед вибором - або сцідити, або мені різатимуть груди.. Я не кажу, що треба сціджувати кожен день чи регулярно .. просто якщо у когось, (не дай Боже!!) виникне якась така ситуація.. треба знати як правильно то зробити.