Преподавание русского языка во Львове

Тема у розділі 'Маленькі бешкетники', створена користувачем Igor_Fenix, 15 Травень 2009.

1. Irusya

Irusya Well-Known Member

Відповідь: Преподавание русского языка во Львове

Та для чого в Англію? Вас там не відразу зрозуміють, може в Росію:ninja: т

• Подобається Подобається x 2
  2. IceQueen

IceQueen Well-Known Member

По-моєму, дискусія перетворюється на оффтоп. Тема про мови є на Львівському форумі, і там її теж здається вже обсмоктали з усіх боків.

А нарахунок викладання російської мови, то у Львові ще залишилися російські школи, і гадаю, там мови можна навчитись, якщо немає бажання чи можливості її вчити вдома. Це вже кожен для себе вирішує.

• Подобається Подобається x 3
  3. anka

anka Well-Known Member

В Україні більше 120 нацменшин. круто буде, коли всі говоритимуть, вестимуть діловодство ітд своєю мовою, а тим більше вимагатимуть наявності їх-мовної школи в кожному місті.
    Російську най собі в школах викладають. Як факультатив. Нарівні з 2-ю, третьою іноземними мовами. З правом вибирати. Чого ж боятися конкуренції? Подивимося, якій мові діти і батьки надаватимуть перевагу- англійській, німецькій, чи все ж російській?
    Питання щодо шкіл ще й в іншому. в російських школах дітей вчать не лише російської мови, як мови шедеврів літератури, а за компанію ще й російського шовінізму. Зрештою, як і в польських школах Львова вчать, же "Львуф то єст польскє място".:tanksmile:

• Подобається Подобається x 4
  4. Мар"яночка

Мар"яночка Well-Known Member

Я завжди колись старалсь говорити з російськомовними людьми на їх мові, а в один прекрасний день, я сказала стоп і тепер говорю виключно на українській. А взагалі мені запам"яталась одна історія. Йду по парку йде хлопчик з татом, і дитина шось сказала по українській тато як рявкнув, я аж підскочила :confused: виправив його, сказав повторити кілька разів зі словами "по руски надо говорить". :ninja:
    Я можу сказати шо я в школі терпіти не могла російської мови, всі ъ, ыи,э е, доводили мене просто до божевілля :xaxa: тому спілкуюсь нормально, пишу, погано. А взагалі я колись в контактах вичитала дуже цікаву статтю, всю її подавати не буду, лишень кусок зі ссилкою кому буде цікаво почитає.
    Та й українською дуже часто роблю помилки, тому шо часом так пеерпирає шось написати, а перевірити часу не вистачає.... або ліньки...

"Почему в России с пренебрежением относятся к якобы братскому славянскому украинскому языку, почему его никогда не преподавали и не преподают сегодня в российских школах, не хотят его учить русские в Восточной Украине и активно протестуют против самого статуса украинского языка как государственного в Украине? Хотя это — язык Киева, Матери городов Русских и Крестителя Руси, это сама СУТЬ РУСИ. Откуда этот странный для славян сепаратизм россиян, нежелание считать общими истоками Украину и Беларусь — ВКЛ (Великое Княжество Литовское). Ответить на эти и другие вопросы, наверно, поможет сама история становления языка России, который лишь с огромной натяжкой можно называть «русским» и тем более «славянским»...

НЕСЛАВЯНСКАЯ РОССИЯ

Начиная разговор о русском (российском) языке, следует прежде всего вспомнить, что Россия — это неславянская страна. К территориям, населенным древними околославянскими народностями, можно отнести лишь Смоленск, Курск, Брянск — территории древних кривичей (славянизированных западными славянами балтов). Остальные земли — финские, где никаких славян никогда не жило: чудь, мурома, мордва, пермь, вятичи и прочие. Сами главные топонимы исторической Московии — все финские: Москва, Муром, Рязань (Эрзя), Вологда, Кострома, Суздаль, Тула и т. д. Эти территории были за несколько веков завоеваны колонистами-ободритами Рюрика, приплывшими с Лабы (Эльбы), однако число колонистов (построивших возле Ладоги Новгород — как продолжение существовавшего тогда полабского Старогорода — ныне Ольденбурга) было в этих краях крайне мало. В редких городках-крепостях, основанных ободритами-русинами и норманнами (датчанами и шведами), жила горстка колониальных правителей с дружиной — сеть этих крепостей-колоний и называлась «Русью». А 90 — 95% населения края было неславянскими туземцами, подчинявшимися этим более цивилизованным оккупантам. "

і ссилочка http://vkontakte.ru/topic-3801372_7198123

• Подобається Подобається x 7
  5. Panadolka

Panadolka Well-Known Member

Щось не дуже я зрозуміла Ваш допис? На рахунок виховання Ви до мене говорите?

6. irushka

irushka Well-Known Member

Перш аніж перейти до головного, зазначу, що я нормально ставлюсь до людей російськомовних, так як і до представників будь- яких інших мов, поважаю право людини говорити тією мовою, яка їй рідна і жодного разу не робила вигляду, що не розумію, чи засуджую, бо є поняття толерантності і елементарної поваги...
    Але не можу я спокійно сприймати бідкання, що мова російська в Україні утискається, переслідується і немає можливості навчати нею дітей. Я вас прошу, та пів-Львова розмовляє російською, не говорячи вже про інші регіони, зі всіх радіостанцій лунає "малінкі- вєчєрінкі", телебачення окупували російські фільми та шоу, а українські переважно теж російською ведуться, те саме з пресою, журналами, пізнавальними виданнями для дітей... А ви були в книжковому супермаркеті "Літера" у Львові? Який відсоток там української книжки? Та 5% щонайбільше! Для мене ціла проблема знайти в магазині якісний мультик для дитини озвучений українською, чи дитячі пісні.. Щодо освіти російською, то можна знайти і школу раннього розвитку для дитини, і середню школу, та і в ун-теті Франка є відділення російської філології. Чи може підручників бракує російською? Вибачте, але це вже зухвальство при такій ситуації говорити про мовну дискримінацію, адже середовище для розвитку російської мови в Україні більш ніж сприятливе, бо переважно усі вищеназвані фактори і розвивають мову. Діти моїх друзів закидають російськими словами, хоча в їхніх сім`ях звучить тільки українська, як бачите, достатньо навіть самого телебачення.
    І постає питання яку ж мову все таки треба захищати? Не розумію, чому люди, які позиціонують себе українцями, не сприймають, а часом і зневажають, мову свого народу, а як тоді бути із цим: “Мова народу — це його дух, і дух народу — це його мова” ( Гумбольт)? Бо в моєму розумінні дух українського народу - це українська мова, в ній і українська ментальність, і світогляд, і культура.

• Подобається Подобається x 11
  7. Галя_у_стразах

Галя_у_стразах Well-Known Member

я попрошу линк на мой пост, в котором я хоть слово сказала про деловодство на русском, про то что русский должен быть государственным... про проблемы шовинизма. пожалуйста линк в студию.

если не понятна суть поднятой проблемы - тогда может есть смысл прочитать ветку от начала до конца?

• Подобається Подобається x 1
  8. нталька

нталька Well-Known Member

Галя_у_стразах, а ви чи ваші батьки росіяни за походженням? (оскільки рідною називаєте російську мову)

9. Галя_у_стразах

да мои родители русские по происхождению. просто отец военный, в силу этого мы живем здесь

10. odree

odree Well-Known Member

думаю, щодо непорозуміння, то малось на увазі цей допис , але автор не ви :)

11. Despina

Despina Well-Known Member

Перечитала цілу гілку і розумію, що мала рацію Одрі в пості №6:)

Приведу свій приклад. В моїй сім'ї ніхто і ніколи не говорив по-російськи, я не вчилась в російській школі чи у ВУЗі. Тим не менше, російською говорю ідеально, зі слів росіян, навіть без акценту. А тому не бачу ніякої проблеми в тому, що немає у Львові російського садочку. При такій кількості російськомовних людей, ЗМІ, книг у дитини просто нема шансів не знати російської мови.

А тепер по темі.
    п. Ігор_Фенікс погано вчився в школі, не знає російської граматики і вирішив, що у всьому винна система освіти в Україні, і у Львові зокрема. Бачте "Хреново учили", безсовісні:xaxa: А я от, знаєте, в фізиці не дуже шарю. Не згадаю зараз закон Ома. Блін, "хреново" в нас фізику "преподают".:xaxa:

• Подобається Подобається x 7
  12. Галя_у_стразах

вот физику- таки хреново :), мало где есть хороший учитель :)

13. Chortenia

Chortenia Well-Known Member

НАРІД!!!!!!!!!!!!!!!
    Хто читав назву теми?
    У Львові є російські школи, зрештою як і польські, і єврейські.
    Стосовно садочків не знаю, але там з місцями і так проблеми, так що не знаю, чи батьки будуть дуже обирати, але, думаю, якщо бажаючих буде багато, то будуть і російськомовні групи.
    І нічого жахливого в тому нема і не буде.

Думаю, ви б не проти були, живучи, скажімо, в тій же Німеччині, водити дітей до української школи. Так само і росіяни/поляки/євреї/інші національності в Україні.

Для обговорення усього решта, крім освіти, є інші теми.

П.С. До речі, в ЛНУ є кафедра російської філології, доволі сильна.

• Подобається Подобається x 6
  14. anka

anka Well-Known Member

а чому ви вирішили, що моя відповідь саме Вас стосується?! тема звучить "викладання російської мови...". Я висловлюю думку не стосовно персонально Ваших дописів, а стосовно теми!
    а про російський і польський шовінізм, який викладають разом з мовою знаю достеменно з перших вуст. Особисто мені малі з таких шкіл неодноразово розповідали про те, чого їх вчать на уроках. Наприклад на уроці рос.літератури однієї з російських шкіл, що неподалік вул. Героїв Упа вчителька сказала " как можно било промєнять вєлікого Тургєнєва на кучьку етіх ублюдков?!"
    Галю, як особисто Вам подобається такі уроки мови/літератури -"з перцем", так скажемо :) ?

Останнє редагування: 27 Травень 2009
  15. odree

odree Well-Known Member

ну чому? якщо б ми проживали, скажімо в німеччині, я б хотіла, щоб моя дитина ходила до німецького садка, для того щоб саме добре вивчити німецьку розмовну, бо вдома з дитям все одно спілкувалися б українською

• Подобається Подобається x 8
  16. Галя_у_стразах

решила поскольку пост вы начали с цитирования именно меня.

про уроки - я вот не уверена что на уроках украиской литератури нет обратной проблемы.

к сожалению в школах редко бывают учителя, которые не навязывают свое мнение детям.

17. Яруська

Яруська Well-Known Member

Згідна на всі 100%!!!:clapping:

18. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

Я прожила 2 роки в Німеччині. Третина населення там станом на сьогодні -турки. Окремих дитсадків турецьких нема і в школах турецька мова - або факультатив, або іноземна. Але це тому, що є держава, яка себе поважає і має народ, для якого патріотизм - не просто одне із слів словникового запасу. Особисто я буду проти, жити в Німеччині і водити дитину в українську школу, і не проти, водити її на гурток чи в недільну укр школу, ходити при можливості до української церкви і розмовляти та займатись самоосвітою зі своєю дитиною вдома. А жити в якійсь державі означає приймати її ДЕРЖАВНУ мову і певні інші умовності.
    +1000
    до речі в Росії заробітчан українців не так і мало, і де ж ті школи і дитсадки...:confused:
    у мене чоловік наполовину росіянин, супер ладимо.
    це не заважає йому працювати в компанії з величезною кількістю робочих місць, де, як то не дивно, попит, Кіро, на держакну мову (бо яка у нас регіональна - я не в курсі:8:)
    це національна особливість багатьох громадян України
    Бо українці мудра нація, і попит на них у світі ого-го. Хто ж тоді буде від Росії виступати на Євробаченні?:xaxa::xaxa::xaxa:

Загалом, якщо про якість викладання - то вона невисока в багатьох галузях. Але пан Igor_Fenix, як на мене, нетолерантно поставив запитання і сам, до речі, прикладу, чому така тема власне в нього виникла не показав. Не бачу на що він нарікає, на викладача ВУЗу/вчителя школи/вихователя конкретного дошкільного закладу?

Останнє редагування: 27 Травень 2009
    • Подобається Подобається x 6
  19. Мар"яночка

Мар"яночка Well-Known Member

Мені просто дивно одне, чому, корінний росіянин який приїжджає в Україну, навіть взяти тих ж зірок, вони не розуміють коли ведучі говорять по українськи, а наш: без питання, хочете.... на те и спою и станцую... :confused: дивно мені :confused: або ми занадто з повагою ставимось до інших, настільки що не поважаємо себе, або просто дуже немудра нація, а це біда... :sad: Скоро в нас не залишиться ні мови, ні пісні, ні книжки, ні пісні, одним словом нас небуде :sad:

20. anka

anka Well-Known Member

Мар"яночко, цілком з Вами згідна. В декого дуже розмита межа між лояльністю вихованістю і слимацтвом!
    МИ повинні, перш за все, дбати про якісне викладання української мови і вимагати її знання всюди- при вступі у ВНЗ, при прийомі на державну службу. А що вже там буде з іноземними мовами- діло десяте. кому потрібно- сам знайде де така мова викладається і можливість її вивчення