Сурогатна мати і донорство яйцеклітин. Добре чи погано?

Тема у розділі 'Пузата хата', створена користувачем Bree van deKamp, 10 Березень 2013.

1. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

Відповідь: Сурогатна мати і донорство яйцеклітин. Добре чи погано?

але взагалі - люди грішні. І несуть кожен свій хрест, обтяжуючи його новими гріхами, трохи полегшуючи покутою та служінням.
    Аборти і абортивна контрацепція, сурогатне материнство, КР без показів, стерилізація, - усе це саме в собі містить стільки страждання для тих, хто це робить із собою, що оті страждання, шкодування про неповоротне, сумніви,- НМСД, вже є частиною покути за скоєне. Засуджувати людей, які це роблять? Язик не повернеться. Поспівчувати і не повторювати помилок.

---------- Додано в 17:16 ---------- Попередній допис був написаний в 17:00 ----------

Важка-важка. Моя мама каже часто, що я - надто категорична, бо ще молода і недосвідчена. Що не буває чорного і білого в житті. А я кажу: буває. І часом обираємо чорне. І живемо з цим так, як вміємо. Але від того, що воно вже - "наше", сірішим то чорне не стає яж ніяк. *незнання закону не звільняє від відповідальності*

2. truskaffka

truskaffka Well-Known Member

Ящко подивитись з іншого "берега", то мені здається, що я б ніколи не змогла віддати дитину, яку виносила під серцем. :sad: Це ж ти говориш до неї, чуєш, ти одне ціле - і тут віддати. Навіть якщо то підсаджений ембріон - все одно твоя. Не уявляю......

І ще хотіла б сказати. що в рамках цієї теми відчуваю деяку відмінність між донорством чи сурогатним материнством як "послугою", яка оплачується і випадками, коли, скажімо, мама виношує дитину доньці. Тоді мотивація принаймні зрозуміла і тоді це таки чиста любов. Це теж буде гріхом?

3. Зануда

Зануда Well-Known Member

Чому зобов"язані? Це альтернатива. Добра воля. Просто якщо вибирати спосіб як стати батьками, то всиновлення все ж більш гуманне ніж сурогатне материнство чи ЕКЗ.

4. Pobigaychyk

Pobigaychyk Member

Я колись побачила оголошення про донорство яйцеклітини, подзвонила по номеру, щоб взнати як її беруть. Коли мені сказали, що під загальним наркозом, потім півгодини відходиш і можеш йти додому - я відмовилась. Мене єдине що зупинило - це наркоз (тому що він шкідливий). Про ніякі моральні аспекти я , чесно кажучи, не задумувалась (тих яйцекліток з місячними стільки викинула в унітаз, що якоїсь цінності їм не вбачала). Почитавши тему - задумалась.... Але напевно якби вона була потрібна комусь з родичів (сестрі, брату) я б віддала ...

5. Зануда

Зануда Well-Known Member

Суть процедури така, що для підсадки заплідненої яйцеклітини її спочатку витягують з жінки-донора, тоді беруть сперму від чоловіка-донора і на скельці запліднюють, тоді тримають під наглядом певний час, а коли вже запустились всі механізми, тоді підсаджують тій, котра буде виношувати. Тобто те ж саме ЕКЗ + ще й жінка-контейнер.

6. truskaffka

Ну але ЕКЗ в природньому циклі не є гріхом (дозріває одна яйцеклітина, яку і запліднюють). Наскільки я читала. Тобто залишається лише добровільний "контейнер" (нефайно звучить :)))

7. SoloZiLvova

SoloZiLvova Well-Known Member

Крім того, ніхто дуже не згадує, що при такому способі "роблення дітей" ще невідомо скільки їх гине, заради того щоб одиниці могли народитися і стати оцією "найбільшою радістю".
    Якщо при кожній спробі запліднити-підселити яйцеклітину гине кілька ембріонів, дітей, то ЯКИЙ аргумент можна навести тут?

8. truskaffka

Ну повторюся - а якщо не гине (є такі процедури - рідше, бо ефективність мала, але є)? Тоді як?

9. Багіра

Багіра Well-Known Member

до слова, за законодавством Польщі, матірю дитини вважається жінка, яка її народила, незалежно від того чия була яйцеклітина
    деталі не досліджувала, але доволі нестандартне регулювання

10. Зануда

Зануда Well-Known Member

---------- Додано в 17:43 ---------- Попередній допис був написаний в 17:40 ----------

Немає таких процедур. Сімпл кей - так називається метод пункції однієї яйцеклітини і одного запліднення є неефективним. Дає дуже низькі результати і малі прибутки. Таким репродуктивні клініки не "бавляться".

11. SoloZiLvova

SoloZiLvova Well-Known Member

Тоді читати адекватні і обґрунтовані допитси від Лілі, Зануди, Цьомцьомки, Орман про природу сурогатного материнства, вище написані, і які ЕКЗ в більшості стосуються.

12. Зануда

Зануда Well-Known Member

ЕКЗ, то є Екстракорпоральне запліднення. Тобто запліднення відбувається поза тілом жінки. Те, про що ви пишете, то є штучна інсемінація. Коли сперматозоїди надто слабкі, щоб дістатися до мети і їм допомагають це зробити. І тут знову ж: якщо це робиться поза подружнім статевим актом, тоді гріх. Якщо ж у подружньому акті, але з використання спеціальних допоміжних засобів, тоді ні.

13. truskaffka

14. Зануда

Зануда Well-Known Member

То є ключ: поза тілом.

15. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

А що ти маєш на увазі словами "більш гуманне"? У чому гуманність сурогатного материнства?
    Мені подобається вислів, що адоптована дитина росте в серці мами, а не в животику. Дуже гарний вислів. І якщо образа вдів та сиріт кличе про помсту до неба, то допомога їм, відповідно, усиновлення тим більше, приносить людині благословення.

Останнє редагування: 11 Березень 2013
  16. goldgirl

goldgirl Well-Known Member

Сперечатися на тему моральної оцінки сурогатного материнства і донорства яйцеклітини здається можна вічно - судячи з дописів за 1 день...

Але таки дивлячись з точки зору банальної людяності - чи так тут все просто?
    Чи відрізняється моральна оцінка і релігійна оцінка цих явищ? Та релігійна оцінка якраз і базується на загальнолюдській, хіба Церква якось зацікавлена обмежувати людей і позбавляти їх щастя?
    Проблема в тому, що багато людей з невідомих причин веде "шизофренічне" духовне життя - називає себе християнином і людиною з притаманними людині "правильними" цінностями, проте коли доходить до оцінки таких явищ чи вже й дій, коли виникає "необхідність", то думка різко змінюється. Якщо ми вважаємо себе християнами, то будемо ними завжди і в кожній ситуації.
    І якщо для прикладу, будуть спостерігати насильство вбудь-якому його прояві люди різних віровизнань і атеїсти - то всі вони визнають, що це насильство, бо в людині закладений природний закон - розпізнавати добро і зло.
    І дуже шкода, що в сучасному світі чорне так з легкістю називають білим...

17. buhgaltersha

buhgaltersha електровіник

Це справді просто неймовірно. Рухи дитинки - поки найяскравіші емоції в моєму житті, адже я ще не народжувала. Але я завжди хотіла всиновити дитину і все ще хочу.
    І тим не менше, я не вважаю сурогатне материнство проституцією. Ну не було раніше такої екології, такої кількості хімії і т. д. - не було стількох жінок, які не можуть народити - відповідно не треба було їм допомагати.
    Так само, як і віддати свою яйцеклітину. Дитину свою нікому б і ніколи не віддала, але це зовсім різні речі. Я це сприймаю приблизно як здачу крові, коли її хтось потребує, пересадку кісткового мозку і т. д. Тобто, якби питання стало ребром - можливо б і погодилась...

18. Багіра

Багіра Well-Known Member

то не до вас особисто
    але просто не можу уявити, як можна віддати яйцеклітину так само як кров і тд.
    от віддаєш... потім уявляєш чи та яйцеклітина запліднилась... як потім плід розвивається в іншому організму і тд... а ще ситуація з мильної опери - випадково зустрічаєш дитинку, яка схожа на тебе в дитинстві як дві краплі води... і думаєш, що то певно результат твого донорства
    одним словом, як на мене то щось більше ніж донорство органів та іншої "продукції" організму

19. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Думаю, вам ідеться про гуманність, бо правила моралі таки диктовані релігією, ні?
    Я власне писала про гуманні сторони - виродження людства, коли піде змішання крові, генів, перенесення генетичних дефектів.
    А щодо сурогаток, то уявіть собі, що ви виношуєте дитину 9 місяців, ваше тіло міняється, гормони впливають, ви її народжуєте й одразу віддаєте, а ваше тіло про то не знає, гормони перебудовуються на материнство. Ну, і ті випадки, коли жінки не віддали дитини після її народження, теж свідчать про те, яким нелегким то є для жінки. І закони багатьох країн теж захищають права тих жінок. Думаю, що недаремно.
    Ось троє діток (із 70) від одного донора (тут уже він сам шукав, скільки дітей від нього народилося):

20. Зануда

Зануда Well-Known Member

Для мене то повна протилежність гуманності. Згідно тих моральних принципів, яких я дотримуюсь. Але якщо хтось стоїть перед вибором і такі "тонкощі", як християнська мораль, етика та Божі заповіді не аргумент, то може то могло би бути до якоїсь міри аргументом? Коли отримуєш бажане материнство, але ціна його не вимірюється викинутими на смітник десятками ембріонів заради одного, що прижився. Якось так.