Священича сім'я

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Liliyah Romanova, 4 Листопад 2009.

1. Редвумен

Редвумен Active Member

Відповідь: Священича сім'я

Хіба не можуть бути погані проповіді?
    Так. Я для себе вирішую не слухати проповіді того священника і йду до іншої церкви. А що залишається робити? Не можу я слухати єресь, то хіба треба себе примушувати?

2. Viktorina

Viktorina New Member

Так священник звичайна людина і від помилків ніхто незастрахований ,але не зовсім воно так, бо після прийняття сану на нього сходить Благодать Божа.
    Десь читала, що коли за звичайним християнином ходить 1 (один) "спокусник" то за священником 70"сімдесят" ,що кожен мирянин відповідає за свої гріхи ,тільки духівник за все своє "стадо" тобто парафію-людей,які йому були поручені, а чи воно так, я не знаю , але страшно стає...:girl_blush2:

Останнє редагування: 22 Січень 2011
  3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Цілковито погані? Не знаю, ще не чула. Нудні бувають. Буває, що єресі проскакують, але в кожній можна для себе якусь думку знайти.
    Єресь, то вже інша справа. Якщо проповідують єресі, то так, це проблема.
    Кожен священик має проповідувати в першу чергу собі. Такі проповіді дуже цінні.
    От як Павло пише про "колючку". Мені про таке йшлося.
    Думка, що я можу комусь вказувати, бо я живу, як треба - горда думка. Згадаймо тут юнака, котрий теж вважав, що живе праведним життям. А Христос йому показав, що того, що він робить, є замало.
    Завжди, коли говоримо про чийсь гріх чи помилку, маємо говорити зі свідомістю про власну НЕдосконалість.
    Кому багато дано, з того багато спитають.

Останнє редагування: 23 Січень 2011
  4. Adri

Adri New Member

на мою думку в нашому суспільстві існує трохи "схиблене" бачення священика, як людини надзвичайної, з "вищим" покликанням, людини яка є "ближче" до Бога. На мою думку нам слід повернутися до розуміння перших християн, для яких священство означало один з типів служіння для інших. в такому випадку уявляю ідеальну картину: священик який протягом тижня працює за своєю світською професією і в неділю служить для своїх братів.
    і ще одне зауваження: неодружений священик це не завжди монах. він може бути просто целібатом, тобто обіт убогості він нікому не складав...

5. olevitska

olevitska New Member

На мою думку...священик не мав би бути одруженим, тоді в нього було б набагато більше часу для церкви, парафіян, свого духовного життя...Сім"я - це робота, вона вимагає багато часу зусиль терпіння розуміння...якщо сприймати "священика, як звичайну людину на роботі", то я не можу цього осягнути. У мене є друзі-сім"я священика, ми ровесники, у нас діти однолітки, ми тісно спілкуємось, тому я бачу, що сім"я в дечому відволікає. Мабуть, бути справжнім священиком, маючи сім"ю, важче. Може повторююсь, перепрошую, бо щось заглибилась в думки, але таки думаю, що священик мав би жити один, подалі від усіх благ...і поблище до Бога...адже це все-таки не просто люди це ж "обрані".

6. Liliyah Romanova

А в нас зараз так класно ситуація склалася...
    Роман обслуговує парохію, служить, проповідує, Дарчик прислуговує, я проваджу спів під час Літургії, а після - короткий катехизм для дітей (у пристуності дорослих, тому можна сказати, що й для них також). Хати ходили кропити всі разом, бо я за дяка.
    Щось мені із цим досвідом узагалі в голові не вкладається, як можна сказати, що через те, що мій чоловік має сім'ю, то він уже не є
    І маю багато чудових прикладів, де сім'я не відволікає, а навпаки, на цілій священичій родині тримаються основні обов'язки в церкві.
    Направду, не можна дивитися так однозначно, за одним прикладом.
    Та й якби Господь хотів, щоби служителі були тільки одружені або тільки неодружені, то так би в Біблії й було написано.

Проблема виникає тоді, коли жінка, підписуючи листа (без якого не висвятять), що буде всіляко підтримувати та сприяти, цього не виконує. Чим далі, тим більше переконуюся, що жінка священика - то таки теж покликання, якого не можна легковажити.

7. Zvizda

Zvizda Well-Known Member

Як на мене бути дружиною, чоловіка будь-якої професії, це також свого роду покликання і певна відповідальність.
    А стосовно того, чи повинен священник одружуватися, я притримуюся такої думки. Це в першу чергу також люди, і якщо церквою не заборонено одружуватися, то чому б і не створити сім"ю. Адже будь-яка сім"я це в першу чергу є вже маленьким храмом.

8. Liliyah Romanova

Бути дружиною - покликання. Однак лікареві жінка не буде допомагати в операційній, а жінки в церкві - цілком.
    Я жодним чином не хочу щось виокремити, просто колись мені таке нераз говорили, а тут це побачила в багатьох сім'ях.
    Колись читала гарну статтю пані Іванки Крип'якевич-Димид. Треба буде знайти й сюди викласти.

9. Zvizda

Zvizda Well-Known Member

Я не хочу образити ні в якому разі нікого, але зараз багато жінок ( я беру до уваги також і своє оточення),дружин священників ставлять себе вище за всіх інших. Але ж перед Богом всі рівні.
    Стосовно дружини лікаря, то так, вона не допоможе при операції, але так само дружина священника не зможе бути присутньою на наприклад при сповіді. Я взяла звичайно в загальному. Але відмінності можна знайти в будь-якому разі.
    В мене була колись найкраща подруга, яка почала зустрічатися з майбутнім священником, зараз вони одружені. Так цей священник заборонив їй спілкуватися зі мною, бо я ж не маю відношення до таких високих людей як він, ну і грошей в мене нема так багато. Було справді прикро))

10. Редвумен

Редвумен Active Member

і в мене є знайома, яка стала дружиною священника. Також їй заборонено спілкуватися з "простими грішними", щоб не слухати гріховних розмов ітд. Як не крути, а таке є в нашому суспільстві. Тому, Ліліє, добре, що ми тебе знаємо :) і ти даєш похибку в таку сумну статистику :)

11. Liliyah Romanova

Цікаво, в чому ж вони такі вищі? Ви мене заінтригували.
    З іншого боку, мені цікаво, чому священики ближчі до Бога й вищі за інших людей.
    Ми з вами в дивну дискусію входимо. Але я тоді лише одне питання задам. У якій іще професії без дозволу жінки чоловік не отримає своєї роботи?
    Священика не висвятять, якщо дружина не підпише документ-згоду на свячення.
    Думаю, що не лише я. Мені радше ваші приклади здаються винятками. Я серед священичих родин вже досить довго обертаюся, а про такі випадки чула лише раз, і ото зараз від вас іще два.
    Сумно, що таке є, бо це якийсь сектантський підхід, а не християнський.

12. Liliyah Romanova

13. Orman

Orman Модератор-бомба

перший раз чую, щоб священники забороняли своїм дружинам з іншими людьми спілкуватись. В мене брат священник ПЦ КП, то ніц він своїй жінці не забороняє, вона навпаки веде досить жваве суспільне життя.

прочитала статтю - дуже зворушливо. І стосується не тільки священничих сімей, але й усіх.

14. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Я знаю дві родини особисто, не враховуючи Лілі. Щодо того чи ті жінки мають якихось своїх подруг я не знаю але те що вони дуже близько спілкуються із парохіянами церкви до якої прикріплені, то це правда. Одна жіночка постійно робить вареники, голубці і готує різні обіди для людей які приїжджають. Вони не живуть в місті а «закріплені» при церкві на цвинтарі, тому щоразу якщо хтось замовляє освячення пам’ятника чи відправу над гробом, то та жіночка готує обіди. Вона себе посвятила тому щоб бути поміччю свому чоловіку у всьому що треба для парафії.

15. Zvizda

Zvizda Well-Known Member

Чим вищі? От і мене це цікавить. На мою думку ми всі дружини рівні, А я не казала, що священники є ближчі до Бога. Священники для мене це посередники між людьми і Богом. Адже коли людина йде до сповіді, вона довіряє все ж таки свої таємниці отцю.
    Але суть зараз не в цьому, просто в мене були невдалі приклади спілкування із 2 родинами священників. Так можливо, не можна казати, але було враження, що я спілкуюсь із сім"ями бізнесменів.

Я не вважаю, що це дивна дискусія. Ми ж просто висловлюємо свої думки. Адже так і має бути))
    Як на мене підписання документу дружиною, це формальність, яку треба дотримуватися, якщо жінка обрала шлях поруч із чоловіком-священником. Але це не є приводом для того, щоб виділитися. Не всі ж можуть бути дружинами священника.
    Чоловік всеодно може стати священником, якщо просто не буде одружуватися, тоді і підпис не буде необхідним.

Так, це прикро, але інколи так буваю.
    Я дуже довго не бачилася із подругою, але врешті наважилася приїхати...тому що любила її...коли побачила..підійшла обняла, на що почула " що ж ти робиш, я ж їмость, люди побачать...". Було дуже прикро..
    А от моєї куми тато священник, а їхня сім"я це приклад справжньої побожності і любові)))

16. olevitska

olevitska New Member

як не прикро..., але щось в тому є...

17. Liliyah Romanova

І багато ви таких священиків-бізнесменів знаєте? Серед моїх знайомих це навіть не 1%.

18. Zvizda

Zvizda Well-Known Member

Значить Лілю вам пощастило, серед мого оточення їх значно більше, нажаль

19. Редвумен

Редвумен Active Member

20. Редвумен

Редвумен Active Member

гарна стаття. все правильно написано, але я відчула акцент того, що їмості чимось особливі... Наприклад, що вони чекали на чоловіків самі з дітьми, що їхали за ними в Сибір. Але тисячі жінок того часу робили теж саме... Мені здається, що життя дружини не залежить хто її чоловік. Доля, виклики, випробовування - ось речі, які гартують наш дух. А не покликання чоловіка.