АПД. РАЦІОН ГОДУЮЧОЇ МАМИ Спойлер: Початок статті Довелось написати цей пост. Я не педіатр, не консультант з грудного вигодовування, я всього лиш двічі мама, нутріціолог та жіночий тренер. Я переговорила з багатьма європейськими педіатрами та консультантами з ГВ. В цій статті я опишу те, що дізналась від спеціалістів та з німецьких наукових статей, в чому переконалась на власному досвіді. Я буду вдячна, якщо ви прочитаєте уважно всі пункти та поділитесь даним постом з друзями. Я не знаю чому в Росії культивуються міфи на рахунок грудного вигодовування та раціону годуючої мами. Звідки молоді мами беруть, не підтверджену науково, інформацію про залежність газоутворення в грудничків від харчування мами? Як і в питаннях фізичної активності під час вагітності, в Росії, на жаль, до сьогодні 19-те століття. Особливо мені подобається, коли мамочки з піною біля рота намагаються переконати профільного спеціаліста (зараз я про себе та тренування під час вагітності), що він не правий. А чому не правий? Тому, що «тьотя Люся сказала». Дорогі годуючі матусі, запам’ятайте раз і назавжди: ГРУДНЕ МОЛОКО НЕ ВПЛИВАЄ НІ НА КОЛІКИ, НІ НА ГАЗИКИ (що не одне і те саме). Наперекір переконанню більшості молодих мам і рекомендаціям деяких лікарів, грудне вигодовування не потребує дотримання строгої дієти зі сторони мами, яка годує. В Європі взагалі немає такого поняття, як «дієта годуючої матері». Я була щиро здивована, коли на моє запитання, що можна їсти в період ГВ (коли я була вагітна старшою дочкою), моя патронажна сестра витріщила очі і запитала чи є у мене непереносимість певних продуктів або харчова алергія. Тоді я вирішила, що необхідно вивчити питання уважніше та стала шукати інформацію та консультуватись з спеціалістами, в тому числі і з ГВ (не нехтуйте їх порадами! Вони реально цінні консультанти і якщо у вас є проблеми з ГВ – біжіть до них). Отже, я дізналась (про що знають у всьому світі, але не в країнах пострадянського простору): ПОТРІБНО БАГАТО ЇСТИ Це міф, як і те, що багато їсти потрібно під час вагітності. Їсти потрібно не багато, а різноманітно! Затрати калорій на ГВ приблизно рівні 300-400 калорій, все, що ви з’їдаєте більше цієї цифри, потрапляє на ваші стегна, а не в молоко. Раціон годуючої мами повинен бути максимально наближеним до раціону здорової людини, яка веде здоровий спосіб життя. АЛЕРГІЯ ТА ГАЗИКИ У ДИТИНИ НА ГВ По-перше, часто плутають два поняття: алергія та харчова непереносимість, це різні речі. В одному випадку – це системне захворювання з спадковим фактором, в іншому – це наслідок неадекватного годування: часта зміна грудей, допоювання та догодовування. Причину харчової нетолерантності у вигляді здуття живота, зміни вигляду калу, дизбіозу та дерматитів потрібно шукати в першу чергу в способі годування грудьми, а не в продуктах, які споживає мама. В третьому випадку алергія – наслідок інфікування молока матері – це вже не харчова, а бактеріальна алергія, вона не лікується корекцією харчування. Самі по собі продукти харчування, які споживає мама, про які вона точно знає, що добре їх переносить, не можуть стати агресивними для дитини, в продукту не існує шляхів через які він стає агресором в молоці матері. Проте негативна реакція мами на продукт відобразиться на дитині у вигляді харчової непереносимості. Фактори, які сприяють розвитку харчової сенсибілізації (алергізації) в дітей: • спадкова схильність; • шлунково-кишкова патологія в матері, яка приводить до проникності кишкового бар’єру, в наслідок чого харчові алергени, які циркулюють в крові матері, попадають через плаценту до дитини в період його внутрішньоутробного розвитку • пізнє прикладання до грудей після пологів • догодовування сумішами в перші дні життя • догодовування сумішами в 2—3-місячному віці при підозрі на гіпогалактію (нехватку молока) • вживання мамами, які схильні до алергії, високоалергенних продуктів в великих кількостях (недотримання гіпосенсибілізованої дієти) • важливе значення має дотримання батьком майбутньої дитини дієти, якщо він алергік або схильний до алергії • вживання мамою великої кількості консервантів та барвників, які сильно подразнюють оболонку шлунково-кишкового тракту і підвищують всмоктування алергенних речовин в кров • різноманітні продукти харчування можуть змінювати колір та консистенцію калу дитини, якщо в них є речовини, які здатні проникати з кров’ю в грудне молоко. До потенційно небезпечних продуктів відносяться алкоголь та кофеїн в надмірних дозах. Для алкоголю – більше 1 проміле в день (це 1 бокал вина або 1 пляшка пива). Для кофеїну – більше 200мг в день (це приблизно 2 чашки кави). ПОТРІБНО БАГАТО ПИТИ Чи насправді чай з молоком сприяє збільшенню вироблення молока? Це один з «улюблених» міфів мам, що годують грудьми. Але давайте розберемось, що впливає на кількість молока. В організмі жінки, яка годує, молоко утворюється не з випитого молока, а з крові та лімфи під дією гормону пролактину. Тобто, кількість молока регулюється не кількістю рідини в шлунку, а гормонами в гіпофізі. Кількість останнього, в основному, залежить від того, як часто та правильно дитина смокче груди та від наявності достатнього числа денних та нічних годувань. Відповідно, чай з молоком тут участі не бере. Тим не менше, багатьом мамам «чарівний напій» справді допоміг. Як таке можливо? Справа в тому, що дитина не може отримувати достатньо молока з грудей під час смоктання. В цьому їй допомагає гормон окситоцин, який скорочує м’язеві клітини навколо молочної залози та протоків. Це призводить до збільшення виділення (а не утворення) молока з грудей. При цьому мами відчувають розпирання, поколювання, потепління в грудях та іноді підтікання молока через сосок. Існує одна хитрість, при подразнені приємно гарячим напоєм рецепторів язика, посилюється виділення окситоцину. Це і спостерігається при питті чаю з молоком. Але такий самий ефект можна отримати завдяки будь-якій іншій рідині з такою самою температурою. Також існує міф про те, що кількість рідини, яку вживає мама, впливає на об’єм молока яке утворюється. Збільшення кількості рідини, яку вживає мама не впливає на збільшення кількості молока. А от забагато випитої рідини дає навантаження на нирки, а для організму це фактор стресу, а будь-який стрес блокує вивід гормонів, які необхідні для лактації. Виходить все навпаки – надмірне вживання рідини може призвести до зниження вироблення молока, аналогічно і спрага створює дискомфорт, заважає розслабленню та блокує виділення гормонів. Тому раціонально вживати таку кількість рідини, яку потребує організм і пити стільки, скільки хочеться, а не через силу та не обмежувати себе в прийомі рідини. НЕБЕЗПЕЧНІ ПРОДУКТИ В грудному молоці міститься максимальна кількість антитіл до всіх видів агресивних елементів, які людина може отримати за все життя. Речовини, які потрапляють через грудне молоко, формують стійку харчову толерантність – здатність засвоювати будь-які продукти. Виключити з раціону певні продукти означає позбавити дитину можливості сформувати свій власний захист від шкідливих факторів навколишнього середовища, включно з алергенами. «Антиалергенна дієта» без показів зі сторони мами – шлях до того, що в майбутньому дитина може мати алергічні реакції. Профілактику алергії може забезпечити виключно грудне вигодовування до 6 місяців, а також введення прикорму по принципу педагогічного прикорму, коли продукти харчування мами, та ті які використовуються для прикорму будуть ідентичними, тоді організм зможе сам розпізнати алерген та утворювати на нього необхідні антитіла. Годуючій мамі необхідно прислухатись до функціонування її власного організму, атопічний дерматит може починатись в тих дітей, чиї мами самі погано засвоюють певні продукти харчування, але продовжують їх вживати. Основний принцип правильного харчування під час грудного вигодовування – це якомога менше обмежень! Найчастіше, для здоров’я матері та дитини шкідливі саме обмеження раціону, а не його різноманітність. Під час грудного вигодовування немає жодної необхідності дотримуватись строгої дієти та їсти пісну їжу. Навпаки, різноманітне харчування піде на користь малюку, оскільки завдяки цьому малюк зможе познайомитись з різними смаками та запахами (які переходять в молоко) ще задовго до того, як він навчиться сам тримати ложечку. Дякуючи збалансованому харчуванню в період годування грудьми, ви зможете закласти основу для наступних харчових уподобань дитини. Медичні дослідження довели, що в міру дорослішання, дитина надає перевагу саме тим продуктам, які її мама вживала під час вагітності та годування грудьми. З іншої сторони, діти, матері яких під час вагітності та годування грудьми вживали в основному пісну їжу, стають досить норовливими в їжі та часто відмовляються від здорових продуктів з сильним смаком та запахом (наприклад, овочі, зелень). Тому ви можете скористатись періодом грудного вигодовування та сформувати свій раціон таким чином, щоб позитивно впливати на майбутні смаки вашої дитини. Тим паче, вживаючи в період годування грудьми різноманітну їжу, ви допоможете вашій дитині простіше перейти на тверду їжу, яка відрізняється великим різноманіттям харчових відтінків. Діти, які до 6 місяців отримували лише грудне молоко, як правило, набагато легше звикають до твердої їжі, в порівнянні з їх однолітками, які були на сумішах та звикли до їх одноманітного смаку. Спойлер З обома дочками я НЕ дотримувалася ніякої дієти . У моєму раціоні були присутні і овочі , і фрукти , і риба . У нас не було ані колік , ані газиків, ані криків по три години. Не знаю, чи вплинуло моє харчування на смакові переваги Арджуни, але вона дуже любить овочі в будь-якому вигляді (в період ГВ я їла багато броколі, шпинату, капусти, огірків і моркви) . Я буду дуже вдячна , якщо цю статтю ви збережете собі! Автор - Аліона Хільт. Переклад з рос. І.Пащенко *********************************************************************************** Ситуация, невестка с внуком живет у своей мамы+бабушка, тому шо у нас ремонт. Дитю меньше месяца. У пацана появился диатез, жена считает что не правильно кормят маму, всякими яйцами куриными и другой гадостью. Посоветуйте чем кормить маму
До речі, теж довго думала, що нема ефекту від них (пили БіоГаю і лактомун ще зовсім в перші місяці), теж в якийсь момент просто перестала за то турбуватись, але вже пізніше, спробували біфідумбактерин, і таки налагодилось)
Питали за мікс салат, то я їм і в малого реакції не було. От вчора біля ротика висипало, але нічого нового я не їла. І то ніби не та висипка новонароджених, акне чи як правильно. Я вже давно і червоні печені яблука їм, і шоколод потрохи. Тепер домашні кексики пробую.
То видно кому як. Я до трьох місяців не давала нічого. Мала мучилась животиком, каки зелені,слизисті, ніжки постійно до животика, плакала перед тим як гази відходили, відрижка часта. Почала давати Према кідс, ситуація направилась за тиждень. Якщо що - то не рекомендаціїя нікому, це все дуже індивідуально. Ми за призначенням лікаря пили
Стаття Аліони Хільт Стіна РАЦИОН КОРМЯЩЕЙ МАМЫ Вынудили вы меня написать этот пост. Я не педиатр, не консультант по грудному вскармливанию, я всего лишь дважды мама, нутрициолог и женский тренер. Я преговорила со многими европейскими педиатрами и консультантами по гв. В этой статье я опишу то, что узнала от специалистов и из немецких научных статей, в чем убедилась на личном опыте. Я буду благодарна, если вы прочитаете внимательно все пункты и этим постом поделитесь с друзьями. Я не знаю, почему в России культивируются заблуждения и мифы на счет грудного вскармливания и рациона кормящей мамы. Откуда молодые мамы берут совершенно не обоснованную научно информацию о зависимости газообразования у грудничка и питания мамы? Как и в вопросах физической активности во время беременности, в России, к сожалению, до сих пор на дворе 19-й век. Особенно мне нравится, когда мамочки с пеной у рта пытаются убедить профильного специалиста (сейчас я о себе и тренировках во время беременности), что он не прав. А почему не прав? Потому что «тетя Люся сказала». Дорогие мои кормящие мамочки, запомните раз и навсегда: ГРУДНОЕ МОЛОКО НЕ ВЛИЯЕТ НИ НА КОЛИКИ, НИ НА ГАЗИКИ (что НЕ одно и то же). Вопреки убеждению большинства молодых матерей и рекомендациям некоторых врачей, грудное вскармливание не требует соблюдения строжайшей диеты со стороны кормящей матери. В Европе вообще нет такого понятия, как «диета кормящей мамы». Я была искренне удивлена, когда намой вопрос, что можно есть в период ГВ (когда я была беременна старшей дочкой), моя патронажная сестра выпучила глаза и спросила, есть ли у меня непереносимость определенных продуктов или пищевая алергия. Тогда я решила, что нужно изучить вопрос внимательнее, и стала искать информацию и консультироваться со специалистами, в том числе и по ГВ (девочки, не пренебрегайте их советами! Это реально очень ценные консультаниы, и если у вас есть проблемы с ГВ, бегите к ним!). Итак, что я узнала (о чем почему-то знают во всем мире, но не в странах постсоветского пространчства): НУЖНО МНОГО ЕСТЬ Это миф, как и то, что много есть нужно и во время беременности. Есть нужно не много, а разнообразно! Затраты калорий на ГВ примерно равны 300-400 калориям, все, что вы съедаете выше этой цифры, попадет к вам на бедра, а не в молоко. Рацион кормящей матери должен быть максимально приближен рациону здорового человека, ведущего здоровый образ жизни. АЛЛЕРГИЯ И ГАЗИКИ У РЕБЕНКА НА ГВ Во-первых, часто путают два понятия: аллергия и пищевая непереносимость, это разные вещи. В одном случае – это системное заболевание с наследственным фактором, в другом – это следствие неадекватного кормления: слишком частое перекладывание от одной груди к другой, допаивания и докорм. Причину пищевой нетолерантности в виде вздутия живота, изменений характера стула, дизбиоза и дерматитов нужно искать, в первую очередь, в способе кормления грудью, а не в продуктах, употребляемых матерью. В третьем случае аллергия – следствие инфицирования молока матери – это уже не пищевая, а бактериальная аллергия, она не лечится корректированием питания. Сами по себе продукты питания у матери, которая точно знает, что хорошо их переносит, не могут становиться агрессивным для ребёнка, у продукта просто не существует путей, через которые она станет агрессором в молоке матери. Но негативная реакция матери на продукт не замедлит сказаться в виде пищевой непереносимости у ребёнка. Факторы, способствующие развитию пищевой сенсибилизации (аллергизации) у детей: • наследственная предрасположенность; • желудочно-кишечная патология у матери, ведущая к проницаемости кишечного барьера, в следствии чего пищевые аллергены, циркулирующие в крови матери, попадают через плаценту к ребенку в период его внутриутробного развития • позднее прикладывание к груди после родов • докорм смесями в первые дни жизни • докорм смесями в 2—3-месячном возрасте при подозрении на гиполактию (нехватку молока) • употребление матерями, склонными к аллергии, высокоаллергенных продуктов в больших количествах (несоблюдение гипосенсибилизирующей диеты) • немаловажное значение имеет соблюдение отцом будущего ребенка диет, если отец аллерник или склонен к аллергии • употребление матерью в пищу большого количества консервантов и красителей, сильно раздражающих слизистую оболочку желудочно-кишечного тракта и повышающих всасываемость аллергенных веществ в кровь • различные продукты питания могут изменять цвет и консистенцию стула ребёнка, если в них есть вещества, способные проникать с кровью в грудное молоко. К потенциально опасным продуктам по-прежнему относятся алкоголь и кофеин в чрезмерных дозах. Для алкоголя – свыше 1 промилле в день (это 1 бокал вина или 1 бутылка пива). Для кофеина – свыше 200мг в день (это около 2 чашек кофе). НУЖНО МНОГО ПИТЬ Повышает ли на самом деле количество вырабатываемого грудного молока чай с молоком? Это один из «любимых» мифов у кормящих мам. Но давайте разберемся, что влияет на количество молока. В организме кормящей женщины молоко образуется не из выпитого молока, а из крови и лимфы под действием гормона пролактина. То есть, количество молока регулируется не количеством жидкости в желудке, а гормонами в гипофизе. Количество последнего, в основном, зависит от того, как часто и правильно сосет кроха и от наличия достаточного числа дневных и ночных кормлений. Следовательно, чай с молоком здесь не участвует. И тем не менее, многим мамам «волшебный напиток», действительно, помог. Как такое возможно? Дело в том, что малыш не может получать достаточно молока из груди просто в процессе сосания. В этом ему помогает гормон окситоцин, который сокращает мышечные клетки вокруг молочной железы и протоков. Это приводит к увеличению выделения (а не выработки) молока из сосков. При этом мамы отмечают распирание, покалывание, потепление в груди и иногда подтекание молока через сосок. Существует одна хитрость, при раздражении приятно горячим напитком рецепторов языка, усиливается выделение окситоцина. Это и наблюдается при приеме чая с молоком. Но такой же эффект можно получить при питье любой другой жидкости такой же температуры. Также существует миф о том, что количество употребляемой жидкости влияет на объём выработанного молока. Увеличение количества употребляемой жидкости не влияет на увеличение количества молока. А вот не в меру выпитая жидкость оказывает нагрузку на почки, что является для организма фактором стресса, а любой стресс блокирует вывод гормонов, необходимых для лактации. Получается наоборот – чрезмерное употребление жидкости может привести к снижению выработки молока, как и испытываемая жажда тоже создаёт дискомфорт и мешает расслаблению и блокирует выделение гормонов. Поэтому рационально употреблять такое количество жидкости, которое требует организм и пить столько, сколько хочется, а не через силу, и не ограничивая себя в приёме жидкости. ОПАСНЫЕ ПРОДУКТЫ В грудном молоке содержится максимальное количество антител ко всем видам агрессивных элементов, которые человек может получить за всю жизнь. Вещества, попадающие через грудное молоко, формируют устойчивую пищевую толерантность – способность усваивать любые продукты. Исключить из рациона какие-то продукты, означает лишить ребёнка возможности формировать свою собственную защиту от вредных факторов окружающей среды, в том числе аллергенов. Исключительная «Антиаллергенная диета» без показаний со стороны матери - прямой путь сделать из ребёнка потенциально подверженного аллергическим реакциям в будущем . Профилактику аллергии может обеспечить исключительное грудное вскармливание до 6 месяцев, а также введение прикорма по принципу педагогического прикорма, когда продукты питания матери, и идущие для прикорма, будут идентичны, организм сможет сам распознавать аллерген и давать на него необходимые антитела. Кормящей маме следует лучше прислушиваться к работе её собственного организм, так называемый атопический дерматит может начинаться у детей, чьи матери сами плохо усваивают какие-то продукты питания, но продолжают употреблять их в пищу. Основной принцип правильного питания во время грудного вскармливания это как можно меньше ограничений! Чаще всего для здоровья матери и ребенка вредны именно ограничения рациона, а не его разнообразие. Во время грудного вскармливания нет никакой необходимости соблюдать строгую диету и есть пресную пищу. Напротив, разнообразное питание пойдет на пользу малышу, так как благодаря ему он сможет познакомиться с разными вкусами и запахами (которые переходят в молоко) еще задолго до того, как он научится сам держать ложечку. Благодаря сбалансированному питанию в период кормления грудью вы сможете заложить основу для последующих пищевых предпочтений ребенка. Медицинские исследования показали, что по мере взросления дети отдают предпочтение именно тем продуктам, которые их мама употребляла во время беременности и кормления грудью. С другой стороны, дети, чьи матери во время беременности и кормления грудью соблюдали строгую диету и употребляли в основном пресную пищу, становятся довольно привередливыми в еде и часто отказываются от здоровых продуктов с сильным вкусом и запахом (например, овощи, зелень). Поэтому вы можете воспользоваться периодом грудного вскармливания и построить свой рацион таким образом, чтобы положительно повлиять на будущие вкусы вашего ребенка. Более того, употребляя в период кормления грудью разнообразную пищу, вы поможете вашему ребенку легче перейти на твердую пищу, которая отличается большим разнообразием вкусовых оттенков. Дети, получавшие до 6 месяцев только грудное молоко, как правило, намного легче привыкают к твердой пище, по сравнению с их сверстниками, которые получали искусственные смеси и привыкли к их однообразному вкусу. С обеими дочками я НЕ соблюдала никакую диету. В моем рационе присутствовали и овощи, и фрукты, и рыба. У нас не было ни колик, ни газиков, ни оров по три часа. Не знаю, повлияло ли мое питание на вкусовые предпочтения Арджуны, но она очень любит овощи в любом виде (в период ГВ я ела много мрокколи, шпината,капусты, огурцов и моркови). Я буду очень признательна, если эту статью вы сохраните себе!
це треба в топ теми розмсістити Я вже пробувала зупку з фасолею і грибами - малюк нормально відреагував, точніше я не помітила жодних змін. Горох на черзі
Якщо ще хтось має бажання перекласти - пишіть, щоб не робити зайву роботу. Я переклала кілька перших абзаців і йду бавити дитьо)
я там про пиття не згідна. Треба уточнити, що пити треба достатньо: 1,5-2 л в день. Бо я знаю людей, які п'ють три чашки кави в день і все. Для таких людей, я вважаю, треба збільшити кількість випитої води.
@Almariel а я згодна. Вже давно п'ю по спразі. І думаю, що кормящі мамочки в курсі, що їм треба воду пити, а не три чашки кави. І не доводити себе до відчаю, бо не пам'ятаєш чи випила нині 2 л води і скільки тих літрів саме мені треба.
Дівчата, а як на рахунок коньяку? Нє, в мене всі вдома ))). Просто, коли в мене болить голова помагає або коньяк або спазмалгон. Малому 1 рік і три міс. Думаю чайна ложка коньяку таки краще? Парацетамол мені не допомагає взагалі, навіть біль не зменшує. Само теж не проходить (((
Воно то є, але от в порівнянні коньяк чи спазмалгон що краще? Я не дуже розбираюся 30 гр коньяку дорівнює бокалу вина чи пляшці пива? Ну і про каву п'ю дві чашки в день. Треба припиняти, обов'язково. Але знову ж таки кава поміцності теж різна буває. Хтось п'є як смола, а хтось люру. Але ж то і то чашка кави. Плюс, думаю таки має значення вік дитини. Ну і в мене малий чітко реагував на моє харчування. Печені яблука, банан, пшенична каша, сухарі чи печиво, навіть в невеликих кількостях. Через кілька годин починалися газики і плачі.
Можливо на ту їжу і у вас була реакція, але слабенька і ви не звертали на неї увагу. А в малюка проявилася сильніше.
@KAPUCHINKA Мова йшла про чайну ложку коньяку, а то 5 мл, а не 30. Я не дієтолог, аби порівнювати відповідності алкоголю, та й не думаю, що на ДП такий спец є, не бачила принаймі. Раз дитина така чутлива, то я б шукала третій варіант рішення. І ще, не думаю, що 5 мл зробить погоду з ГВ, але й чи впливе на головний біль? Якщо впливає на судини, значить потрапило в кров, якщо потрапило в кров, значить і в молоко.
Нє, малий нориально реагує, я пробувала. Чайну ложку в каву даю, то помагає. Колись і30 гр пила, і теж нічого ттт. Просто в мене як голова починає боліти, то терплю, терплю, а потім починає нудити в очпх чорніє, болить дуже сильно. То мушу рятуватися, коли малий зовсім дрібний був, то я дзвонила до неонатолога, вона сказала пити спазмалгон, але, як на мене, то сильний припарат. Ну і малий вже великий. Мені здається, що той коньяк, то таки менше зло. Ну і голова таки рідко болить, часом і перетерпіти вдається.
@KAPUCHINKA, Мендельсон в своїй книжці давав поради в деяких випадках дитині замість знеболюючого давати 1 чайну ложку горілки (чи віскі, точно не пам'ятаю). Я була трохи в шоці, коли читала ту книжку, на своїх дітях не пробувала. Я б вибрала коньяк для себе, але то тільки інтуїтивне ІМХО. Просто в рік старшої мені довелося пити курс АБ з ризиком 0, а по малій ті ліки вдарили добряче. Тому з ліками я дууже обережна тепер. Каву п'ю. Зав'язувати не збираюся
І я каву як пила при вагітності, так і п'ю Хотіла запитати, бо не дуже пам'ятаю якщо в дитини реакція є на певний продукт, то як швидко з'являються її прояви?