Домашня економіка.

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем AilataN, 16 Жовтень 2011.

  1. AilataN

    AilataN жива

    В мене є знайома, яка веде домашню бухгалтерію. Тобто- витрати, доходи, окремо по графам- що з відки прийшло і по яким статтям був розхід.
    Давно замислююсь сама про таку систему домашньої економіки( не економії, бо що тратимо- те тратимо).
    Чи доцільно вести такий облік, щоб якось контролювати витрати, зменшувати їх, наприклад в яких магазинах краще закуплятись, в кого яка графа розходів більша в процентному співвідношенні до з/п?
    В мене так- чим більший дохід , тим більший розхід. Що мене й нервує найбільше. Бо маючи , допустим 50 тугриків- живемо на них, ще й лишається, під"язуєм пояски))), маємо 200 тугриків- і не вистачає!


    Це тема для того щоб ділитися способами ведення домашнього господарства, бухгалтерії і різними фокусами, які дають змогу економити. Де які ціни на продукти - у відповідній темі. Все решта: прокладки - в темі для прокладок, мешти в мештах і т.д.
     
    Останнє редагування модератором: 23 Лютий 2015
    • Подобається Подобається x 1
    • Не подобається Не подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  2. Cheburulja

    Cheburulja Well-Known Member

    Ну якщо є батьки, чоловік поруч та ще й няня.... Тут можна розвиватися і вшир і ввись, було б бажання і здоров'я. Тому це приклад лише для однієї категорії.
    От а є приклад про бізнес-леді з двома практично порічками, без помочі батьків, без няні і чоловік в світах? Бо я б хотіла там щось почерпнути.
    --- дописи об"єднано, 9 Червень 2020 ---
    І якщо садочки в карантині.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 2
    • Подобається Подобається x 1
    • Співчуваю Співчуваю x 1
  3. Basyanya

    Basyanya Well-Known Member

    Я от кожен день стою перед вибором, розвиватись і вкладати в себе чи піти з донею на морозиво. Ось сьогодні був вибір розвиватись, чи накрутити чоловікові голубців. Кожного тижня у вікенд стою перед вибором, розвиватись і навчати просидівши перед монітором 6-8 годин, бо код писати, то ж, як картину маслом, або є натхнення і все виходить швидко і легко, або твій код г1вно, або поїхати з донею лебедів годувати, в хаті трохи прибрати.

    І щоб зовсім не офтопити. Я люблю збирати гроші, просто без цілі. Відкладати, те що лишається з з/п за поточний місяуь. Отак, щоб просто була купка. А потім коли, щось хочеться, то й і кошти є на бажання. Раніше в Україні постійно на 1-3 місяці клала на депозит. Тут теж трохи клала, але в нас якісь грабіжницькі умови, перше зняття з накопичувального рахунку безкоштовно від 2го чи то в день чи в місяць 8 злотих. Плюс оплата, плю податок....
     
    • Подобається Подобається x 3
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  4. Руда Лисиця

    Руда Лисиця Шопоголік :-)

    ну, батьки то радше на свята прийняти на пару днів, чи щось типу того, чи поїхати разом на лижі на вихідних, щоб трошки погляділи дітей поки батьки катаються. Живуть за Львовом і працюють теж, і не щодня така поміч є. Але куми справуються. Поки ввечері чоловік порається з дітьми, то кума сидить, щось читає, вчить.
     
  5. MalvinkaLv

    MalvinkaLv Well-Known Member

    А я люблю збирати на щось конкретне - море, Карпати, машину, вініри... І коли є ціль, мені здається, воно швидше збирається, якісь підробітки шукаються, щоб швидше отримати те, що хочеться.
    Ну і плюс постійно складаю списки, що потрібно купити з більших покупок (побутова техніка, меблі, якісь дорожчі речі) і намагаюсь їх пошвидше закривати.
    Чоловік теж постійно говорить, що треба відкладати «подушку», але я не хочу і не бачу такої необхідності, краще вже купити те, що треба/поїхати, куди хочеться, а не «відкладати життя на потім (с)»
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  6. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    Я розумію, що завжди все зводиться до ІТ-шників, як тільки мова заходить про гроші :girl_haha:, але напишу приклад себе не ІТ-шниці. Так, в мене на сім‘ю заробляє чоловік майже-ІТ-шник, він же займається відкладанням подушок. Я звичайна собі початкуюча вчителька математики з досвідом роботи 1 рік. І я не знаю, чи то так мені таланить завжди на людей і місця, в яких опиняюся, але, у вересні я лише почала вчити у школі, у жовтні вже мала додаткову роботу по суботах (так, це треба багато працювати і фактично сім‘я в суботу без мами), а до кінця року назбиралося ще трохи приватних учнів (хоч я того й не люблю, але карантин вніс зміни). Мій дохід зараз - це шоста частина доходу мого чоловіка. Квартиру не купиш, але за рік я відклала собі на давню захцянку і загалом не все так погано в фінансовому плані, якщо трошки «пошурхотіти». Ну і я то люблю, в мене нема гризіння совісті з приводу того, що я відшипнула кусок часу в своїх дітей. Дітям мами вистачає.
    Щодо конкретно подушок, то я за те, щоб вони були. Я завжди маю на картці 5-6 тисяч відкладених про всяк випадок, чоловік має відкладені на сім‘ю на рік.
    Маю зараз дилему з квартирою. Не знаю, чи зробити косметичний ремонт і здавати з осені за ціною, нижче середньої (квартира в не супер доброму районі і не в дуже доброму будинку), чи продати-докласти і купити під оренду в дорожчому районі. То буде теж чисто мій пасивний дохід, бо продавати і вкладати в якийсь бізнес я не ризикну. Якщо колись наважуся на свою справу, то швидше «напряжу» ще когось на співпрацю чи знайду інший шлях фінансування. Для мене нерухомість - це якийсь символ стабільності чи що:)
     
    Останнє редагування: 9 Червень 2020
    • Подобається Подобається x 12
    • Зе бест! Зе бест! x 2
    • мімімі мімімі x 1
  7. raspberry

    raspberry Well-Known Member

    Така сама ситуація. Для себе вирішила продати і купити в новобудові. В мене панелька десь 60-х років забудови. Краще продати поки вона ще чогось коштує і вкластись тими грошима в нерухомість з фундаменту. Ціна нижча і мені не горить. Може будуватись кілька років. Головне знайти надійного забудовника.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
  8. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    Та власне хвилює мене та вся шуміха з кризою, вірусом і т.п. Тако на стадії проектування точно не хочу. Але в чому ви 100% маєте рацію, то в тому, що ця стара квартира щороку дуже втрачає в ціні.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  9. Online

    Online Well-Known Member

    Почали вести домашню бухгалтерію, коли мали серйозні фінансові проблеми. Щоб розуміти на чому стоїмо і як максимально витиснути якісне життя з того, що є. Нічого надзвичайного, звичайна табличка в екселі. Потім ситуація, Богу дякувати, налагодилася і це все якось закинулося. Але навіть в звичному режимі життя це дуже помічна штука, щоб бути організованішим з фінансами. Ми кілька разів намагалися до цього повернутися, але вистачало ненадовго: то кілька разів щось не записали і не сходиться, то кудись поїхали і пропустили цілий період... Може колись таки зберемось і робитимемо це системно. Я проти економії, особливо без потреби, але за розумне споживання і витрачання грошей.
    Ще дуже добре в нашій домашній економіці зарекомендувала себе система конвертів. Коли ти гроші на місяць розкладаєш по конвертах для обов'язкових витрат - квартплата, кредити, спортзал, оплата садка/школи/гуртків і т.д., а решту для поточних потреб ділиш на 4 рівні частини - по одній на тиждень. Але це працює, якщо зарплата чи дохід 1-2 рази в місяць у визначені дати і можна спланувати, а якщо кожного дня капає чи якось нерегулярно, то тільки заплутує.
    Заначки роблю. Як правило не з того, що залишається, а наперед. Бо ми з чоловіком, в принципі, здатні освоїти будь-яку суму, в нуль. І не те, щоб ми аж такі тринкарі, але є статті витрат-слабкості, напевно, як у всіх. І якщо дуже хочеться і є можливість, то не шкодуємо :)
    Заначка йде не на чорний день, а на якісь позапланові витрати. Якщо приходить більша сума - обмінюю її в долари, чи євро. Це вже йде на літній/зимовий відпочинок і різні імпульсивні "а поїхали", а також великі покупки.
    Стосовно капіталовкладення, то ще один бізнес збоку це теоретично непогано, але враховуючи власний досвід в українських реаліях, навіть не знаю, чи можна в нас взагалі щось вважати надійним. Хіба якісь послуги з мінімальним вкладанням в матеріальні речі. Типу "рот закрив - робочий день закінчився" :)
    Нерухомість - так, згідна. Але не квартири, а комерційна. Бо по-перше, прибуток не до порівняння, по-друге, ремонт і вмеблювання тебе не хвилює, сусіди не задовбують, що квартиранти якось не так поводяться. Бо, щоб отримувати нормальні гроші з квартири, це хіба подобово здавати, але там купа менінгіту...
     
    • Подобається Подобається x 7
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  10. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    З язика зняли.
    Тільки у мене троє дітей, одна на домашньому навчанні зараз, і хворий чоловік, якому треба підтримка і від якого не можна очікувати допомоги.
    Пс. Голубці - то вершина мистецтва. Якщо закину овочі в духовку пекти - вже мега досягнення.
     
    • Подобається Подобається x 4
  11. lilochok

    lilochok Well-Known Member

    То тільки зі сторони виглядає все гарно
    Впевнена, що кума "гризе" себе за те, що не приділяє достатньо часу дітям, чоловіку, друзям... що нема часу розслабитись і нормально відпочити

    Тому не все так райдужно, насправді. Не можливо всього досягти одразу. Потрібно чимось жертвувати

    А чим жертвувати і як кожен обирає сам
     
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 3
  12. Basyanya

    Basyanya Well-Known Member

     
  13. Руда Лисиця

    Руда Лисиця Шопоголік :-)

    ці люди з півторарічним малюком прокаталися два тижні по Нідерландах на роверах. Хоча звісно, я з вами повністю згодна, що діти вносять свої корективи в буденність життя і багатьма бажаннями доводиться жертвувати.
     
  14. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    Повірте, є мами, які не гризуть себе і дуже дивуються, чому інші гризуть (і чому не розвиваються і не пахають 16 год на добу...)
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 6
  15. Zaychenya

    Zaychenya Пухнастик-гризун

    Користувалася Home.Finance.Ua для ведення сімейного бюджету, та, на жаль, сервіс припинив свою роботу ((((
    Чи може хтось порекомендувати україномовний додаток на Андроїд, щоб можна було заходити і з ноута, і кільком членам сім'ї з своїх телефонів?
     
  16. Багіра

    Багіра Well-Known Member

    ми користуємось Monefy. Він безкоштовний, але якщо спільний бюджет для 2 і більше користувачів то оплатний, але не памятаю скільки
    і не знаю чи можливий на ноут, бо ми використовуємо лише для телефонів
    супер зручно. декілька секунд і вніс дохід чи витрату в певну категорію
    все решта, що пробували, не прижилося
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  17. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    Для багатьох то певно банально, але я на днях лише зрозуміла, що в Приват24 є нормальна аналітика. Оскільки 90% надходжень-видатків в мене через карти Привату, то це для мене дуже зручний сервіс. Записувати я би не змогла, я не така дотошна в тому плані. А так є повність операції по кожній картці, розбиті на категорії. Зайшла в «Продукти» і бачу всі магазини, де купувала. Є нюанси, наприклад, магазин канцтоварів мені зарахувало в «Розваги», але то так, дрібниці, якщо нема потреби підраховувати все до копійки.
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Корисно Корисно x 1
  18. Lyudvig

    Lyudvig Добра не пам’ятаю, зла не забуваю.

    В Монобанку також таке є.
     
    • Корисно Корисно x 1
  19. cjomcjomka

    cjomcjomka Content - fairy

     
    • Смішно Смішно x 4
  20. svoybox

    svoybox Well-Known Member

    і в Ощадбанку таке є
     
    • Подобається Подобається x 1
  21. Jusi

    Jusi Ловець емоцій

    @Haidee а де в Приваті то шукати? :scratch_one-s_head: