Чи є прихильниці Флай леді на ДП?

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем Irus'ka, 16 Лютий 2009.

1. Irus'ka

Irus'ka Well-Known Member

Незмінні завдання дня (Daily Focus)
    понеділок - Home Blessing Hour
    - почисти порохотягом видимі поверхні
    - викинути старі журнали, реклами з пошти і всілякі непотрібні папірці, які валяються по хаті
    - протерти дзеркала і двері
    - витерти порохи
    - викинути сміття з усіх відер для сміття в домі
    - змінити постіль
    віторок - планування і розваги Plan and Play
    середа - виконання справ, які постійно відкладаються Anti-procrastination Day, а також прибирання
    холодильника (без фанатизму: викинути старе і всілякі оштипки, протерти (не намивати) полички)
    четвер - зовнішня діяльність - пошта, рахунки, лікар, закупи Errand Day
    п'ятниця - поприбирати сумочку і машину, а також день побачень )))
    субота - сімейний день
    неділя - день духовного перезавантаження

Щоденні рутини

• Ранкові:
      • Одягнутися включно із взуттям на шнурівках, привести в порядок обличчя і волосся, почистити зуби
      • застелити ліжко
      • протерти унітаз
      • розвантажити посудомийну машину
      • поставити прання
      • перевірити календар
      • перевірити Контрольний Журнал
    • Що на вечерю?
    • пити воду
    • викидання сміття 15 хв
    • 15хв - тренування
    • Вечірні:
      • Приготувати одяг на завтра
      • перевірити календар
      • покласти речі необхідні на завтра на виділене місце
      • Де ваші ключі?
      • прибирання гарячої точки - 2 хв
      • помити кухонну мийку
      • вмитися, почистити зуби
      • лягти спати в нормальний час

---------------------------------------
    Дівчата вже в деяких постах в темі переїзд згадували про систему Флай леді. От і стало мені цікаво чи є флай леді на Посиденьках? Чи є ця система дієвою для Вас? Чи вдається дотримуватись завдань на день?
    Відповім від себе: про систему дізналась давно,деякий час навіть активно впроваджувала в дію, але з часом "забила" на завдання і пустила все на самохід. Порядок вдома дуже люблю, але часом бракує наполегливості та організації, хоча на ДП провисаю із завидною регулярністю:xaxa:
    То може ДП допоможуть мені організуватись і до порядків в хаті? - Звичайно, якщо це не поза правилами шанованого Львівського Жіночого Форуму- Дівочих Посиденьок!:)

Останнє редагування модератором: 27 Липень 2016
    • Подобається Подобається x 13
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • мімімі мімімі x 1
    • Креативно Креативно x 1
  2. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Відповідь: Чи є прихильниці Флай леді на ДП?

Я ще не до кінця розібралась зі всім. Тільки я зрозуміла правило №1 - завжди бути при параді, бо так розвиваємо любов до себе. Флай - це не літати, а повністю любити себе. Тому, якщо все, що я нині зробила це тільки застелила ліжка, це вже позитив. Ну якось так. :)

3. Orman

Orman Модератор-бомба

та так, але форумлянка питання зовсім інакше поставила.

---------- Додано в 22:08 ---------- Попередній допис був написаний в 22:02 ----------

ну щоб не бути голослівною
    список на сьогодні
    офіційний сайт - flylady.net

4. Ksusha

Ksusha Well-Known Member

Потребую розяснення: Там написано - протерти лише двері і підвіконня. І якщо зараз працюємо в спальні - тобто цілий тиждень до вітальні, коридора, кухні(крім чистої раковини) і т.д (крім спальні) я не заглядаю? Крім того, ну нема в мене стільки липких банок з-під старих шампунів, щоб я аж по 15 хвилин їх викидала. Працювати необхідно лише 15 хвилин - потім 15 хвилин перерви для себе коханої. А як же розлитий чай дитиною в кімнаті? а уроки? Я вже не кажу про те, що після вечері - миття посуду і прибирання кухні займає набагато більше ніж 15 хвилин. А на сайті пише - працювати не більше 15 хвилин. Аборосійський сайт береше, або я таки погано то зрозуміла.
    Я так розумію, що поки я працюю в "гостинной" , то моя перша зона лишається недоторканною і плавно покривається пилюкою? Чи не так?
    ПС. Я чесно чесно хотіла вникнути в цю систему.

5. Маруся-мама

А чому? Ви напевне робите щоразу якесь супер-пупер прибирання, бо навіть у мене прибирання кухні займає не більше 15-ти хвилин. Я завше після всіх швиденько сполосну горнятка і тарелі, так, що нічого не назбируються, швиденько стерла поверхні, в кінці або зранку помила підлогу і вже.

---------- Додано в 16:02 ---------- Попередній допис був написаний в 16:02 ----------

але зациклились на пилюці, чомусь. :connie_pull-pigtail

6. Holly

Holly Moderator

в мене теж багато часу займає прибирання кухні. Бо лише я піднімаю мікрохвильовку і вимітаю з-під неї всі крихти, а також з усіх усюд. Чоловік, наприклад, прибирає скоренько, тільки там де видно. До слова, витяжку тре через день мити, дуже сідає порох. А наявність трьох дітей, де кожне годне саме собі дістати їжу, то взагалі капець. Я мінімум двічі за день мию підлогу на кухні.

• Погоджуюся Погоджуюся x 2
  7. Маруся-мама

Мій також так прибирає. До слова, я прибираю повільно і в мене їдять четверо і муж. Після них ще той балаган.

В Флай-лейді справа не в хвилинах, а про те, щоб не виснажуватись.

8. Натуля

Натуля Well-Known Member

Там крім прибирання зон ще раз в тиждень э 'година благословення дому'- прибрати всю квартиру. Тобто протягом тижня ви якусь зону потрошки відраюэте (а якщо це робиться регулярно то і займаэ мінімум часу і зусиль), а в суботу, наприклад, всюди пилососите, витираэте пилюку, зеркала і т.д. Ну і якщо витяжку потрібно мити через день - значить варто іі мати в щоденних рутинах. Кожен відштовхуэться від своіх забруднених зон.
    Я, якшо шо, почитую в жж спільноту 'реактивні домогосподарки'. Книжку не читала.

9. Mammy

Mammy Well-Known Member

В системі Флай ми працюємо не лише 15 хв. в день :) Щодня є ранкова та вечірня "рутина", яка вміщає в себе певний алгоритм дій, які Ви самі встановлюєте (прибрати іграшки, полити квіти, помити посуд, протерти під МХВ), протягом дня є п'ятихвилинки чистоти, коли ми просто поверхнево наводимо порядок - витираємо той же сік, кладемо на місце речі, які лежать не там (уявляємо, що от-от прийдуть гості - щоб ми зробили за 5 хв. до їх приходу ;), раз в тиждень проводиться "благословення дому" - серйозне прибирання, миття підлог, не пам'ятаю точно що ще, плюс Завдання Келлі і п'ятнадцятихвилинки, котрі для мене зручні при розборі якихось завалів, на які рука не піднімається :) і роботі в конкретній зоні.
    Загалом отримуємо досить багато робочого часу, але так як робота розбита на шматки - не відчуваєш себе так жахливо, як після кількагодинного прибирання, та й з часом получається вже прибирати "по-чистому". Бо якщо я все поскладала в кухонній шафці, то наступного місяця там буде вже значно чистіше і якщо не запустити, то вдається набагато менше прибирати.
    Як постійно наголошують на форумі, який я читаю - не ми для системи, а система для нас! Просто потрібно певний час приділити вивченню теорії, тоді все стане зрозумілим))) Ну, і життя по системі Флай не організуєш за день-два, потрібно виробити звичку, а це все час і самоорганізація)))
    От, ніби теорію вивчила :girl_blum: а з практикою... шкутильгаю...

• Подобається Подобається x 1
  10. Holly

Holly Moderator

а я себе і не почуваю жахливо :girl_crazy::girl_crazy::girl_crazy:

11. Usmishka

Usmishka Well-Known Member

Значиться та система тобі не потрібна))))
    Я з системою в принципі подружилась, але так вибірково, бо сісти і прочитати і діяти відносно того нема часу.
    Але реально я щодня собі ставлю локальні завдання і загально-квартирне підкидання, ну і чиста кухня завжди - то результат зовсім інший, в нас швидше чисто аніж брудно. Втягуюсь і звикаю.

12. Ksusha

Ksusha Well-Known Member

Ну власне я намагалася пояснити, що теж ніби вибірково :smile:. Бо вцілому - наслідувати мені не вдалося. Тому для себе вибрала те, що мені близьке, переосмислила повністю свій підхід до прибирання, виробила собі свою індивідуальну системку. Хотіла донести іншим, що кожен може щось для себе почерпнути, пристосуватися, змінитися.

13. Jusi

Jusi Ловець емоцій

Розпочинаю і я сьогодні вивчення теорії, дуже мені бракує організованості, дуже і дуже :girl_sad:

14. Almariel

Almariel Well-Known Member

Я думаю, що вам бракує гарного начальника, відповідальності за роботи і натхнення до неі. Бо мені щодня не вистачає робочих годин - ще і ще хочеться працювати, а вже треба йти дітей забирати.

15. Jusi

Jusi Ловець емоцій

Ой, дівчата, яка це краса, а не просто система :girl_in_love:
    Вчора в мене були на порядку денному розбирання хламу і гарячих точок, їх у мене виявилось сім (!!!) в одній кімнаті. Впорядкувала їх усіх зарАз, не могла стриматись :girl_haha: І дійсно, коли у мене там бардак, аж якось на душі неприємно, а тепер - ідеальний порядок :girl_smile:
    Також розібрала хлам, залишилась шафа і на шафі, і під ліжком. І ще помити дзеркало і світильник :girl_smile:
    І, о диво, зрозуміла причину вічного безпорядку в кімнаті. Ось ніби приберу, а на другий день знову безлад. А суть в тому, що речі треба ставити на свої місця, зразу ж! Все геніальне просте :girl_wink:
    Ритуалів у мене ще немає, просто маленькі кроки, але результат очевидний :girl_spruce_up:
    І, до речі, викидання сміття і зайвих речей так надихає, я аж фізично відчувала потік свіжої енергії :girl_blush2:
    І ще, і ще: я зробила порядок в косметичці, повикидала все зайве, помила все брудне, косметичку випрала.
    Аж самій страшно, що зі мною робиться :girl_crazy:

• Подобається Подобається x 11
  16. arushka

arushka завжди досягаю мети

не старайтесь зробити все і відразу, бо з"явиться відчуття, що ніц не робите, тільки хату пуцуєте:girl_wink:
    До речі, забула розказати, може комусь знадобиться:
    маємо кладовку, на нижніх поличках закрутки, запаси круп, а на верхніх в ящиках всяке потрібне барахло
    Завжди забувалось, що в якому ящику, а до тих на останній полці треба було драбину і чоловіка, щоб подивитись, що там і знайти необхідне
    Пробувала писати списки і ліпити на ящик, не сподобалось, список виходить на пів рулону туалетного паперу:girl_crazy: і знову ж таки, ніц не видно, що там нагорі пише в тих списках
    Що зробила: вигребла всі ящики, сфотографувала, що в якому, закинула знимки в Еверноут, присвоїла QR код кожному ящику, роздрукувала, приліпила на кожну коробку
    Щойно чоловік питав, де в нас силікон, я поважно зайшла в кладовку, просканувала коди, на екрані висвітились знимки, тицьнула пальчиком, який ящик стягувати вниз, заробила аплодисменти від чоловіка, пішла пити каву:girl_curtsey:
    Мені дуже зручно, мо комусь теж таке треба

• Зе бест! x 10
    • Подобається x 8
    • Креативно x 4
    • Корисно x 2
    • Погоджуюся x 1
  17. Jusi

Jusi Ловець емоцій

Виробились уже маленькі ритули: це перш за все тримати в порядку Гарячі точки. Від цього квартира аж сяє :girl_in_love:
    Вчора навела порядок в шафі і на шафі, залишилось під ліжком прибрати, і беремось за наступну зону :connie_pull-pigtail

• Подобається Подобається x 3
  18. solana rok

solana rok Well-Known Member

Нарешті знайшла темку. Перечитала все і жаль, що нас тут так мало. Можу назвати себе флайкою з дворічним стажем. На три місяці вибилася через токсикоз, і знов маленькими кроками повертаюся.

Хочу сказати, що сама система - це просто зразок, шаблон, алгоритм і кожен підлаштовує його під себе. Не обов'язково починати з раковини, можна просто братися за болюче місце і те, що буде кидатися в очі. Наприклад, застеляти ліжко в спальні чи підтримувати порядок із взуттям в коридорі. "Раковина" - це просто перший крок, який виробляє дисципліну і заразить дім чистотою, це те, що штовхає робити ще щось. Про взуття, хочу сказати, що в нас трошки інший менталітет і ми не ходимо на вулицю в тому, що бігаємо по дому. А в системі взуття саме для можливості швидко вибігти і винести сміття чи ще щось таке.

А тепер чисто про мене) Прийшла я в систему, щоб обмежити свої пориви до прибирання. Бо можу то робити, хоч цілий день. Натирати поліролем меблі, начищати до блиску каструлі, щось переорганізовувати. А так написала собі графік і не виходиш за його рамки. Звичайно, не все так ідеально як би мені хотілося, але маю більше часу на себе і сім'ю. В мене є ранкові рутини і вечірні. В зоні я прибираю по 30 хв, бо малий активно допомагає)

19. Kandya

Kandya Well-Known Member

Я перечитала систему так дуже поверхнево "усе за півгодини". Ну ранішні і вечірні ритуали -- то не для мене. В мене коли діти лягають спати -- весь світ їде на)) Тому, якщо діти із чоловіком не поскладають іграшки, то будемо спати із розкиданими.

Але от раковина, стратегічні точки, чи як вони там називають -- тепер у мене випуцовані. Бо завжди як? Робиш все, що робиш кожен день (я це називаю "порядок на 2 поверсі" (першйи -- то підлога, другий -- то робоча поверхня, третій -- то тумбочки навісні) -- їсти зварила, посуду помила, плитку протерла і часу на миття фасадів, витяжки, плитки (фартух, чи як її називають), холодильника -- уже немає. І так мене то нервувало, особливо вранці до 11 години, поки сонце світить. Аж тут якось, після перечитування системи, спокійно встала, побачила купу посуду на робочій поверхні, нерозкладена посудомийка, нема шо їсти. А я взяла і все то так і залишила -- і взялась мити фасади. Часу в мене то зайняло 15 хвилин, але я їх вже пару місяців віднайти не могла! Прийшов додому чоловік. І зщо ви думаєте? -- Він побачив той срач, ці гори непомитого і непоскладаного в посудомийку посуду? Ні! Він аж "ваукнув" -- як світяться фасади! З посудом сам швидко розібрався, і ми пішли на піцу (ну бо їсти не було, я ж стратегічними зонами займалась). Так що завдяки системі я повимивала всякі закоулки.

Ну і друге, що мені сподобалось (як кажуть, все геніальне -- просто) -- вдягатись вранці і доводити себе до порядку. Я працюю вдома. Найбільше у понеділок і вівторок. То я як дітей в садок відправила -- так і в комп влазила. Не їла, не вдягалась, так і сиділа в трусах і футболці, не милась, не чесалась і зуби не чистила... В годині так 16, коли приходить час здавати роботу і я вже ні на хвилинку не можу відволіктись, я починала себе ненавидіти: мене починала чухатись не свіжа голова, я відчувала від себе несвіжий запах, я хотіла їсти і мене бісили мої нігті. Почитала систему і думаю, чого ж я таке дурне? Тепер я встаю вранці, душ, сукня, доглянуті нігті, сніданок -- і лише тоді до роботи!

• Подобається Подобається x 5
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  20. Nusja

Nusja Well-Known Member

Вперше почула про FlyLady, коли пішла в декрет. Любила гуляти з візочком і читати всякі журнальчики в парку на лавочці. От в журналах про цю систему і прочитала. В глибини не вникала, але особисто мені дуже підійшло правило 15ти хвилин. Бо інколи дійсно хочу прибрати кухню чи якусь кімнату, і розумію, що це надовго, відповідно довго настроююсь, якщо мало маю часу, то навіть не починаю, а відкладаю, а ввечері, до прикладу, вже змучена і знов відкладаю. А за ті 15 хв, можна насправді огого зробити, особливо, якщо знаєш, що в тебе лише 15 хв, то працюєш дуже ефективно. А коли знаю, що у мене цілий вечір на прибирання, то все повільніше робиться, бо часу ж ніби багато. Звичайно, що за 15хв все не прибирається, але якщо це регулярно, то результат однозначно кращий, ніж коли рідше, але довго і нудно.

21. arushka

arushka завжди досягаю мети

власне за це люблю систему
    я взагалі маю унікальну здатність не зауважувати звичного бруду, такого як, наприклад, порохи на розетках за диваном ( ну не заглядаю я туди кожен день) чи безлад в малої в шафі
    раніше набиралась нервів раз в рік, вганялась в ті "висяки", робила розгони-порядки, до вечора була вже без задніх ніг
    А так, є в мене по списку на сьогодні *повитирати порохи зі всіх картин і люстр*, мушу повитирати, без системи я б про люстри згадала хіба весною
    Одним словом, файна штука, якщо достосувати до своїх потреб:good:

• Подобається Подобається x 5