Економія. Або без чого можна обійтися?

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем Adriasia, 9 Червень 2009.

1. Lastivka_Rivne

Lastivka_Rivne Well-Known Member

Відповідь: Економія. Або без чого можна обійтися?

А ми намагаємося харчуватися нормально (дякуючи батькам, які щотижня щось привозять) + не вживаємо алкоголю і не палимо. Але є але - страшними темпами поїдаємо солодке (!!!) і воно в нас вдома постійно мусить бути (або я щось готую), інакше нам обом щось робиться))))))...

• Подобається Подобається x 5
  2. Ніколь

Ніколь Well-Known Member

От і я задумалась на чому ми економимо і чи еконномимио ми взагалі...... прочитала попередні дописи і бачу що поняття економії дуже і дуже розтяжиме.....
    Я не роблю манікюри-педікюри в перукарні, не купую собі одяг зараз, бо після родів поправилась і чекаю поки схудну, не ходимо в кафе , піцерії, з чоловіком не палимо і алкоголь не вживаєм. Чоловік перестав собі купувати пиво, або дуже рідко (бо пьє дороге пиво), оті всякі закусони - оливки, маслинки, анчоуси. В Вамі дуже люблю булочки з маком - як глянула що вони майже 4 грн/шт...... коротше по булочках вже. Пральні порошки, шампуні не купую в магазинах - беру в мужика що везе з німеччини...виходить дешевше, якісніше і на довше вистачає.
    На комунальних особливо не поекономиш - але поставили лічильники на воду, порахували що бойлером воду нам виходить дешевше аніж горячє водопостачання.
    Зі світлом в менен постійно проблема---не звертаю увагу що лампочкка горить - тому всюди енергозберігаючі лампи. Правда працюючий комп і для фону працюючий телек то в нас норма але скільки вони там тянуть тої енергії.
    Косметикою особливо не коритуюсь.....парфумів маю купу тому не купую зараз.
    На машині не поекономиш бо вона поперше кредитна - тож кожного місяця винь да полож.....На бензині економим вибірково.... за місто чи десь далеко не їздим але кожного дня чоловік на роботу і десь ще по справах якщо треба - то на це не звертаєм наразі уваги.
    Собака - якісний дорогий корм, тут вже нікуди..... то практично як дитина..... поганим годувати не будеш.
    Дитина - як нам добре що ми на ГВ. Як подумаю що б було якби лише суміщщю годувала... і скільки то коштує.... волосся дибки. Раніше трохи докормлювала НАНом... тепер їмо Малиш - нічим не гірше а то і краще. Памперси спочатку брали Ліберо...але дорого тому перейшли на Хеппі - абсотно задоволена.... набагато краші як на мене за все хаггіси, памперси і т.д.
    Дитячі речі - переважно маю речі від діток подруг...або тут на форумі щось в дівчат купувала.... то ж речі в нас дуже якісні, класні.. ...і до смішного дешево нам обійшлись. Іграшки - боюсь дитині купити дешеві китайські іграшки бо вважаю їх небезпечними з багатьох причин - тому ігрішки маєм дорогі, зато довговічні, якісні.
    Ага...ще продукти - їмо все, разноманітно але без фанатизму. Вважаю що економія на харчування в подальшому приводить до затрат на лікування.... тому просто може не так часто.... не в таких кількостях...але харчування є повноцінне.

П.С. дуже дуже боюся того щоб прийшлось сильно на чомусь економити...... а найбільше боюсь що б це не торкнулось дитини.

Останнє редагування: 12 Червень 2009
    • Подобається Подобається x 20
  3. Olenkaaa

Olenkaaa Well-Known Member

Адріася, не хвилюйтесь за гостей! Люди, які знають Вашу ситуацію не будуть приходити додому і заглядати чим ви їх приймаєте. Колись в средині 90-х нам було досить і досить скрутно, то мамині подруги, розуміючи це, приходили до нас в гості то з банкою закруток, то з пачкою гречки. Все це робили дуже тактовно, розуміючи, що людина вже ітак принижена самим становищем.
    щодо економії, то практичних моментів тут вже нарадили вдосталь, а насамперед це важко сприймається психологічно, бо дуже важко постійно відчувати обмеження. Тому спобуйте перевернути цю ситуацію і сприймати це як чергове вправляння в життєвій винахідливості. А що? то дуже творчий процес - щоразу придумувати як іще можна щось викроїти :)

• Подобається Подобається x 12
  4. Яська Березнева

Яська Березнева Well-Known Member

Простіше сказати, на чому я не економлю. На комунальних послугах: економлю воду, світло, газ. Мило, шампуні, зубну пасту, пральні порошки купую вітчизняні і найдешевші. Манікюр-педикюр давно роблю собі сама. В перукарню ходжу раз на рік. В мене довге волосся, голову вимила, чолку акуратно підстригла, зробила "хвіст" і вйо! В свої трийціть ще не знаю, що таке покраска і меліровка. От Яньку мушу на днях в перукарню повести, форму зачісці надати - волосся коротке, відростає, як пряма соломка, і дитя виглядає, як Ємєля-дурачок:girl_haha::girl_crazy:. Косметика і парфуми - використовую старі запаси. Одяг не купую ні собі, ні чоловікові, ні малій, бо маємо наразі досить нормального одягу, стараємося все носити акуратно. Янька - взагалі супер: худенька, тонкая и звонкая, ті речі, які вона носила в 2 роки, без проблем налазять на неї і зараз (правда, по ширині, а не по довжині - росте!) Штанці закороткі - нічого, були штани - стали бриджі! Взуття теж стараємося носити акуратно, не купуємо нове, а здаємо в ремонт старе. Не купуємо іграшок малій - їх у неї стільки, що будь здоров! Економимо також на продуктах - поки не з"їмо те, що лежить "в закромах Родіни", нічого не купуємо, а якщо купуємо, то небагато і "без ізлішеств". Час від часу допомагають батьки і свекри - то продуктами поділяться, то щось на секонді нам або малій куплять. Я не курю, чоловік купує недорогі сигарети і має пачку на 4 дні. Не економимо на лікуванні - наприклад, у мене нещодавно піднялася температура і не допомагали ніякі парацетамоли-сульфадиметоксини. Мусила купити дорожчий рапідол. Знову ж, Янька так невчасно зі своїм животиком - а що зробиш, то ж дитина, мусимо зробити все належне, щоб вияснити причину болю і нормально пролікувати, а це теж не задарма робиться.
    Ще й маємо кредит на ремонт в доларах під заставу квартири. Весело. А потрошки вже й страшно. Коротше, страшно весело. Я вже сама скоро чокнуся на грунті оптимізму, як писала Адріася. А що робити? Хіба хочемо? Мусимо! Пережили кризу 90-х (яка була значно гіршою, знаю по собі і своїй родині), пережили дефолт кінця 98-го, переживемо і це. Все буде гаразд! Улыбаемся и машем! І слухаємо гарні пісні. Наприклад, таку. http://www.youtube.com/watch?v=nG35qYsvJls

Останнє редагування: 12 Червень 2009
    • Подобається Подобається x 20
  5. Holly

Holly Moderator

І я економлю, на всьому:girl_smile: одяг/взуття купуєм по необхідності (светри в"яжу сама), по салонах краси не ходжу, бо не люблю; косметикою не користуюсь, бо алергія. На комунальних послугах теж економлю - виходячи з кімнати, виключаю світло, телевізор і т.д., не лишаю телевізор в режимі очікування, виключаю з резетки (те саме з мікрохвильвкою), навіть телефон заряджала на роботі (коли працювала):girl_smile:
    Розповім, як я розумно і з користю економлю на харчуванні: замість курячого філе/стегон/гомілок - купую цілу курку і розділяю її на частини: лапки і крила окремо і в морозилку (чекати поповнення від іншої курки), вирізаю філе, хребет з залишками м"яса залишаю на навар для супчика. коли купую другу-третю курку (більше лапок/крил) смажу для всієї родини. салати заправляю не майонезом, а олією. Не купую соків, йогуртів, солодких і плавлених сирків, кетчупу, паштетів та інших марципанів. Печиво до чаю печу сама, як йдем гуляти з малою то беру компот, щоб не купляти нічого пити.
    Я економлю не від великою потреби, мені просто шкода витрачати гроші на непотрібні речі. І записувати все в зошит чи на комп"ютер гарна ідея :girl_smile:

• Подобається Подобається x 11
  6. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Я он також думала про те що економимо. Ми давно економимо. Нові одяг і взуття не купуємо, лише дітям те що необхідне, ну там мештики тиснуть чи ще щось.
    Їжу купуємо лишень те що зараз на випродаж/здешевлення. Закуповуюсь великими партіями тим що їсти не просить а потім помаленько його витягуємо і поїдаємо. Багато маємо морожених речей і тому подібне.
    Креми/косметика? Не купую бо не дуже користуюсь а ті що купила колись ще маю то вистарчить на довго :)

• Подобається Подобається x 8
  7. Olma

Olma Well-Known Member

Моя економія заключається в тому, що я беру обід на роботу, тому не витрачаю гроші на обід в ресторані.
    Також я придумала систему як контролювати витрати на їжу - ми вирішили, що 250 євро на місяць на їжу має нам двом хватати. Кожен місяць знімаємо з карточки таку суму і ставимо в коробочку. З неї беремо коли їдемо в супермаркет. Вирішили, що як витратимо всі гроші до закінчення місяця то їсти будем тіко гречку і макарони поки новий місяці не почнеться :girl_crazy: Хоча так ще ні разу не сталось, а навіть навпаки деколи:girl_cool:
    Друга важлива витрата - одяг і взуття, стараюсь завжди купувати на знижках, вийнятком є коли шось ну дуже сподобалось, так що жити не можу...:shy:

• Подобається Подобається x 7
  8. Knopka

Knopka Well-Known Member

Я довго не могла зрозуміти куди діваються гроші і почала записувати доходи/видатки, принаймні так, згрубша. Витявилося, що дуже багато таки йде на їжу. Біля нас є цілодобовий магазин, який досить дорогий, хоча асортимент там хороший. І йдучи з роботи чоловік чи я, закуповувались зазвичай у ньому, бо це найзручніше. Але на ринку чи в супермаркеті ті ж продукти набагато дешевші і за місяць можна реально зекономити, а не як я думала раніше, що копійки. Тому там зараз купуємо коли справді щось дуже треба, а йти до інших магазинів далеко чи запізно. Ще беру там сирок "Тьому", бо більше ніде біля нас нема. А так - на базар і в дрібногуртові магазини. Також ми "злізли" з напівфабрикатів, різних легумінок, походів по кафешках і тому подібного. Оскільки я вдома з малою, готую сама, намагаюсь поєднати: дешево, сертито, корисно і смачно:girl_smile:
    На одязі економимо також. Щось тут на форумі знайду, щось зі знижками куплю, в "Антошці" і "Пелікані" уже давно нічого з дитячого (і собі, бо теж там часом взягалась) не беру. В результаті, це напевно найбільша "стаття" економії, бо малеча до року росте швидко, одягу треба багацько.
    На компослугах особливо не закономиш, хіба влітку на опаленні і електроенергії, але і то добре. а взагалі чекаємо кращих часів, все так не буде, буде краще:girl_smile:

• Подобається Подобається x 9
  9. Анута

Анута Well-Known Member

ой дівчата. почитала і згадала анекдот на тему:
    Чоловік сварився на жінку, що не економить, а вона йому "І де ти бачив скарбничку з прорізом знизу?" :)
    це так щоб розвіяти сумні думки, а економлю на нових покупках. Іжа - їжею, без витребеньок, але щоб нормально харчуватись. Якщо я можу "пів зернятка в день", то чоловікові потрібно повноцінно поїсти, бо працює і як ен буде поповнювати сили, то буде скрутно...

• Подобається Подобається x 3
  10. kati

kati Well-Known Member

я нещодавно те саме подумала, коли чоловік на тиждень у відрядження поїхав, то ми з малим так мало стратились на продукти....А тут щодня мусить бути і м"ясо , і риба, і ковбаса .

• Подобається Подобається x 3
  11. Panadolka

Panadolka Well-Known Member

У нас так не виходить! Навіть якщо у когось ДН ми всеодно вітаємо, навіть якщо не йдемо у гості. У нас велика родина, тому так не піде....
    От наприклад у мого чоловіка ДН буде коли ми будемо на морі, то моя мама вже йому гроші підкинула :girl_haha: бо знає, що нас не буде, тай грошенята на морі нам знадобляться. А святкувати ми не будемо. Час не той щоб такі столи накривати як я постійно робила.....а по інакшому я не вмію :girl_mad:

12. Oddly

Oddly Well-Known Member

а я економлю на свому вільному часі (і здоров"ї очевидно) - доводиться брати додаткову роботу, щоб менше економити на потребах

• Подобається Подобається x 7
  13. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

Зробила і для себе список:
    1. Манікюри-педікюри-пофарбовування роблю сама
    2. В перукарню не ходжу- маю довге волосся ,гривку стрижу сама.
    3.Одяг - давно перйшли на секонд.
    4. Обід на роботу- з дому
    5."виходи у світ"-куди рідко.
    6. Не купуємо ковбаси і ін. гадості.
    Стараюсь не економити на якісних продуктах харчування

• Подобається Подобається x 10
  14. natusik

natusik Well-Known Member

а ще жіночі запаски Джиллет ексель дешевші за чоловічі, тому купуємо з чоловіком на пару.Багато економимо на речах бо купуємо на секонді.А ще літом легше бо є багато продуктів.А коли збираємось із друзями то часто просто кожен щось приносить-разом легше і стіл накрити і час провести.

15. Лія

Лія Well-Known Member

Економимо на памперсах так як висаджуємось з двох тижнів,на разі йде один -два памперси на день,тобото до двох пачок на місяць,
    хоча починали висаджуватись не задля економії ,а з інших міркувань

• Подобається Подобається x 1
  16. Natalia

Natalia Well-Known Member

Згадалась мені ця економія, коли я поїхала вчитись до Львова...
    Дійсно дуже тяжко, коли наступає такий період, що після достатку потрібно економити. Мої батьки заробляли достатньо - і на хороший одяг, і на їжу, і на розваги, відпочинок - на все вистачало. А потім настав 2000 рік. Батьки потрапили в аврію, тато хворів, мама пішла з роботи на пенсію щоб доглядати тата ... всерівно нічого не вийшло ...
    От так ми прожили 2001 рік на гроші, виручені з продажу машини. Потім мама знайшла можливість заробляти... Але як це було тяжко звикнути носити дешевий одяг і практично не змінювати його, економити на всьому, бутерброди з російським сиром були для мене як свято...
    Як добре, що все це пройшло. Тепер ми теж ( в умовах кризи) задумались як економити. Зараз міняємо опалення на економне - бо дуже багато платили за нього взимку. Всюди у нас енергозберігаючі лампи.
    Одяг для себе не купую, бо є багато і зараз нема сенсу. У чоловіка теж є всього достатньо. Косметики накупила - можна рік економити :girl_smile:, а там і криза мине. :girl_smile:
    На харчах не економимо, бо не варто і це не є значна стаття витрат.( Всілякими напівфабрикатами не зловживаємо) Тльки на городі мама вирощує всяку зелень - то це економія.
    Не палимо і спиртного практично не вживаємо ( в дуже малих кількостях).
    Мабуть зекономимо на відпочинку - закордон не поїдемо, а до нас на море не хочеться, може вирвемось на Світязь.
    На песикові не зекономиш. На котикові теж:girl_smile: Але дорогих кормів їм не купуємо - готуємо песикові каші на м"ясних відрізках, купляємо кісточки, і що залишається з супів-борщів, печення... Котикові -молоко, сир домашній, ну і домашню їжу теж. Так що в цьому є економія.
    В кафе, кіно ходимо, але теж багато на це не йде грошей.
    Всіляких дорогих телефонів і цяцьок не купляємо.

• Подобається Подобається x 11
  17. Яська Березнева

Яська Березнева Well-Known Member

Як я Вас розумію...:girl_sad:

• Подобається Подобається x 2
  18. марі177

марі177 Well-Known Member

можна обійтися без чоловіка:girl_haha::girl_haha:якщо ти пристойно заробляєш,досить суттєва економія і в грошах і в часі але що вони бідні будуть робити:girl_in_dreams:далеко не всі самостійні:girl_crazy:

• Подобається Подобається x 6
  19. матуся Оленка

матуся Оленка Well-Known Member

А я економлю так:
    1. На роботу ходжу пішки (це 30 хв. часу) або їзджу на тролейбусі (рідко).
    2. Овочі і фрукти вирощуємо на дачній ділянці, на яку їздимо електричкою безкоштовно.
    3. Манікюр, педікюр і покраску волосся роблю сама.
    4. В квартиру купуємо енергозберігаючі лампи.
    5. Не ходимо часто по кафе, ресторанах (тільки в особливих випадках).
    6. Чоловік економить на одязі, але мені і синочку купляє гарний одяг.
    7. Не купляємо цукерки (у нас в сім'ї їх не люблять).:girl_smile:

• Подобається Подобається x 4
  20. Жемчужинка

Жемчужинка Well-Known Member

А я купляю продукти і хімію на гуртовнях.Це вигідно.:girl_smile: