Які традиції на весіллі вразили Вас?

Тема у розділі 'Весілля, весілля...', створена користувачем algo, 6 Жовтень 2008.

1. СОФІЯ -СОНЯ

СОФІЯ -СОНЯ Well-Known Member

Відповідь: Які традиції на весіллі вразили Вас?

З наю приповідку, коли благословляють, але вона волинська
    У весільній цій хаті
    прошу батька слова дати,
    прошу матір слова дати
    Молодих благословляти!
    (батьки тричі "Хай Бог благословить!")

Благослови Боже
    і Пречиста тоже
    І батько, і мати
    Під короваєм гуляти!

Під короваєм, під Божим даром,
    Хай молодята живуть як в раю
    І тішать ними батько і мати,
    Прошу і втретє благословляти!

Ось така приповідка. В нас її каже дружко (весільний батько) перед виходом з хати після викупу нареченої.

• Подобається Подобається x 5
  2. Ольга

Ольга Well-Known Member

Так я вже вичитала, що основне це:
    - коровай і його розрізання,
    - благословення вдома,
    - молитва перед забавою...

СОФІЯ -СОНЯ, дякую за приповідку... будемо ліпити сценарій :)

• Подобається Подобається x 2
  3. pavuchok

pavuchok Well-Known Member

У нас на глибокому поліссі на тачці до річки везуть сусіди батьків молодої чи молодого, коли останню дитину заміж віддадуть чи одружать:lol:
    Знаю що моїх точно возили:lol:

• Подобається Подобається x 4
  4. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

А за що ж їх так?:lol::lol::crazy::clapping:

• Подобається Подобається x 1
  5. СОФІЯ -СОНЯ

СОФІЯ -СОНЯ Well-Known Member

Ну,це не тільки на глибокому Поліссі, у нас під самим Луцьком теж так, тільки везуть до найближчої крамниці по закуску і випивку, причому найдорожчу. Те, що столи тріщать від їжі і питва - не аргумент!

6. algo

О,я згадала, колись була така передача Найкумедніше домашнє відео, там теж був такий кадр - везли тітку на тачці до річки і кидали її в річку!

7. Oks@nk@

Oks@nk@ Well-Known Member

Хто знає шось про такий звичай, як викуп сорочки за день або два дні до весілля???
    Розкажіть як це все відбувається і хто до кого має йти (молодий до молодої за сорочкою чи молода з сорочкою до молодого)!

8. Inka Blond

Inka Blond Well-Known Member

Коли мій хлопець був дружбою, а жив він в одному будинку із молодим, то молода разом із дружками (з сорочкою) приходили до них, дружби повинні були викупити сорочку. при цьому вони мали ще щось говорити(що саме я точно не знаю, та й у мене в родині такого не робили).

9. algo

А у нас молода не йде, йдуть самі дружки.Спочатку вони стараються продати якусь стару сорочку(її ховають в коробці, щоб не було видно)Головне, щоб дружки були сміливі!!
    Також була присутня коли сорочку викупляли в день весілля зранку.Тоді дружки ще мусять попрасувати її і одіти на молодого.
    Тоді, коли я була,то вони чуть не спалили її:confused::8:

10. Відповідь: Які традиції на весіллі вразили Вас?

Коли в мене було весілля, то дружки їхали до молодого зранку в той самий день і продавали сорочку.головне,щоб вміли поторгуватись. Доречі вони її мають купити не молодий,а дружби.
    А на рахунок гарбуза в мене взагалі прикол був. Як прийшли свати(перший раз) свататись, а мама їм з порога нати вам гарбуза! свати в шоці,а мій бідний аж побліднів.Мама швидко зреагувала сказала шо це прикол.(Вот сміху було))) По традиції наречена мае повязати на нареченого вишитий(довгими ночами) рушник,в знак согласія .А свати мають прийти з хлібом. Нашо не памьятаю треба буде у мами запитатися,вона вроде вкурсе.

11. Відповідь: Які традиції на весіллі вразили Вас?

Переступивши поріг, одержавши дозвіл ввійти в будинок, свати кланялися в знак вітання і подяки господарям будинку. Потім запитували чи туди вони прийшли, де живе прекрасна дівиця і т.п. Батьки дівчини, заздалегідь приготувавшись до приходу сватів, зустріча ли їх хлібом - сіллю і накритим до обіду столом. За частуванням мова зводилась до того, що ” у Вас є красива молода дівиця, а в нас молодий хлопець, якому припала до серця саме ця дівчина “. Якщо дівчина була згідна вийти заміж за цього “доброго молодця”, вона виносила рушники, якими перев’язувала сватів . Це означало , що дівчина приймає їхню пропозицію. Коли ж вона відмовлялася, то, згідно ураїнської традиції, вона дарувала молодому гарбуза. У такому випадку про хлопця казали, що він “вхопив гарбуза” або “облизав макогін”.

щойно знайшла

• Подобається Подобається x 3
  12. Siania

Siania Love Life

а до чого тут традиції???

13. dimalozz

dimalozz Well-Known Member

Я був в Рівному на двох весіллях, справді там є таке. Девіз акції: "Що то за зять, що тещі не взув" (слово "взув" має подвійне значення, доречі). Але я не бачив щоб були якісь чоботи з підвохом, навпаки, зять дарував тещі гарненькі новенькі чоботи, а перед тим як взути гарненько мив їй ноги в тазіку:).
    Тому взимку так мало весіль! )))))

14. dimalozz

dimalozz Well-Known Member

Луцьк. Молодих постійно годують хлібом-з-медом. Спочатку вдома коли благословляють, потім в рагсі (!), потім тамада вітаючи при вході в ресторан теж змушує.
    Київ. Купити книжку "Українські весільні звичаї та обряди" перечитати... і нічого звідти не використати )))) Також прикол: класти в день весілля квіти до "Вічного Вогню"...
    Полтава. Єдине місто, де деякі родичі молодих всерйоз намагалися не дати фотографувати наречену окремо від нареченого (мовляв, погана прикмета).

15. Aguilera

Aguilera миється в бані

У нас в сім'ї заведено молодятам на забаві сидіти на кожусі, щоб гроші водилися.
    На одному з весіль кожному гостю дарували спеціальні цукерки, типу драже-камінці з горішками, дуже гарно запаковано в фатін та декоративну серветку з мереживами. Я знаю, що за кордоном в деяких країнах є така традиція.

16. OxankaF

OxankaF Well-Known Member

Бачила на одному весіллі, це традиція з Вінниці, якщо мама молодої віддає останню дитину, то її після весілля возять в тачці. Звичайна тачка (для сміття, чи чого там) покривають плахтою і катають. Причому мама була дуже задоволена.

17. La esposa

La esposa Moderator

Я була в суботу на весіллі одному, причому не так далеко - в Запитові, то в них є такий звичай - свашки (дружки молодого) в п"ятницю печуть "гуски" - малесенькі булочки з файного солодкого тіста в формі гусочок, такі пухкі!.. кладуть їх в пакетик, туди ж листя туї і пару цукерок, зав"язують і роздають ту смакоту всім, хто стрінеться по дорозі молодим :) І мені дали :) Фаааайне таке :)

Було-було... ;)
    А перед тим зять має її посадити на лавку, лавка має бути поламана, і теща падає. Вже після цього миє їй ноги шампанським, і взуває в гарні мешти :)

18. vitalinka

vitalinka Well-Known Member

недавно буди на весіллі, в одному селі на Івано-Франківщині - так вразило те, що від самого початку весілля і до 6 ранку молода окремо на весіллі зі своїми гостями, а молодий окремо !!! (це сусідні вулиці). отак все весілля саім гуляють, аж під ранок молодий йде до молодої ісполнять супружескій долг :)

• Подобається Подобається x 12
  19. Відповідь: Які традиції на весіллі вразили Вас?

А мені дуже сподобалася традиція з долею. В переддень весілля дівчата збираються в будинку молодої. Там на столі лежить барвінок, який напередодні зібрав в лісі молодий. Дівчата співають різних сумних пісень, щоб молода сумувала за дівочістю і плетуть величезний вінок з барвінку. Інші малесенький віночок для молодої. Після усієї цієї процедури молодій чіпають той мініатюрний віночок і чешуть майже всі присутні. Потім приходить молодий з дружбами і викладає сплетену долю грішми. Отака класна традиція збереглася в Миколаєві зовсім недалеко від Львова. Але чомусь в нашому місті на жаль про неї вже забули.