Які традиції на весіллі вразили Вас?

Тема у розділі 'Весілля, весілля...', створена користувачем algo, 6 Жовтень 2008.

1. Відповідь: Які традиції на весіллі вразили Вас?

На Тернопільщині на другий день весілля починається вистава за участю гостей,перебраних циганами.Начебто в гості приїжджає табір,розпалюється на подвір*ї багаття(диму було більше,чим вогню),сміху,жартів,танців ,задоволення аж забагато.Потім цигани з почестями і "трофеями" урочисто від*їжджають.

• Подобається Подобається x 4
  2. La esposa

La esposa Moderator

Відповідь: Які традиції на весіллі вразили Вас?

На львівському весіллі: забава на 200 гостей, всі сидять, жують, а молодята зі своїми келихами обходять кожного по черзі, дякують за те, що прийшли, і випивають з ними. Розказували, що колись за тою традицією молодята мусили випивати з кожним, а тепер досить лиш цокнутись :)

3. Oriana

Oriana Well-Known Member

В нас на весіллі так гостей обходили батьки:).
    На весіллі у Карпатах спостерігала таке: Молодим і всім почесним (свекру , свекрусі, тещі, старості і т. д.) чіпали стрічки з написами " Наречена", "Наречений", "Теща":))) І обовязковий подарунок _ дарувати нареченій макогін "на випадок чого":haha:

4. Vona

Vona Member

Я була шокована від традиції на Івано-Франківщині, там коли батьки видають заміж або женять останю дитину(не молодшу, а останю), наприкінці весілля всі гості рвуть на них штани або спідницю! Це типу останій дитині весілля справили можете нове собі щось купити!:girl_smile:
    А! І ще один випадок у селі біля Львова, замість вишитого рушника, стелили ...... махровий(такий звичайний яким витираються) рушник!:girl_smile: Ну це було дуже смішно і дивно!

5. айра

айра New Member

я була на весіллі у Володимир Волинську,то там молодий з неодруженими хлопцями обтанцьовували отк штучку шо в молодої на нозі,молодий вдягав на голову кожному хлопцеві,і танцювали в парі.мені це несподобалося,якось так дико виглядало то все.:8:

6. Iryna D

Iryna D Member

Я була на весіллі в Вінницькій обл., там також зять тещі ноги мив і чоботи вдягав, а в чоботи ще винограду поклали. А на другий день тещу і свекруху в тачку посадили і возили по дворі, казали, що якби був дощ, то їх би в болото перекинули!!! як на мене, то це трохи дико виглядало!!:eek:

7. kamiole

kamiole New Member

Я теж була на весіллі в Яремче і бачила таку картину. Заміж виходила моя коліжанка, ми з нею якраз перетанцювали з вельоном, як за нами почалась тяганина. Я перше налякалась, вона мені все пояснила. Я була шокована. Татові її здерли штани повністю, а мамі лишили клаптик спідниці, щоб прикритися. І все це робили старші жінки. Уявляєте скільки це треба мати дурі і сили?:girl_haha:

8. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Це символ влади в хаті.

9. pusicat

pusicat New Member

А мені сподобалось як в Івано-Франківській області, перед весіллям є такий звичай шити вінок.:girl_crazy: Там беруть тоненьку фольгу, намащують її медом, ставлять копійку, закручують і обмотують червоною ниткою і ставлять в середину букету нареченої і нареченого. Мені пояснили що кожен складник має своє значення:
    Фольга означає щасливе життя;
    Копійка багате життя;
    А мід солодке життя;
    Червона стрічка для того щоб не наврочили!

А ще там одягають деревце. Молодий приносить ялинку і її одягають квітами які зробили дружки. квіти на деревце чіпають всі по порядку, коли ялинку одягнуть тоді всі починають танцювати з нею.:dance:

10. kamiole

kamiole New Member

Я родом з Нового Роздолу, так -от в нас вінок перед весіллям плетуть з барвінку.Це називають - "плетуть долю". Ввечері на передодні святкової події приходять жіночки (їхній колектив обслуговує весь Миколаївський р-н), які обов"язково заміжні і щасливі у шлюбі, ще приходять незаміжні коліжанки нареченої. Нречений привозить барвінок, його розкладають на столі і плетуть великий вінок (долю), який вішають над молодятами за святковим столом. Крім того, плетуть маленький віночок нареченій в волосся і нареченому під його букет - на щасливу долю. Колись давно вінок нареченій плели великий і надівали на голову замість вельона.
    Під час плетіння співають українські пісеньки. Коли доля і віночки сплетені, викликають нареченого,щоб він викупив віночок для своєї молодиці. Витягують з нього грошиків стільки, в скільки оцінюють свої послуги жіночки-плетуньки. Це все дуже цікаво. Мої львівські друзі, коли переглядали відео, були в захопленні.

11. Oriana

Oriana Well-Known Member

Мені такий вінок з барвінку плела в день весілля старостина:) На Закарпатті така традиція досить поширена.

12. Відповідь: Які традиції на весіллі вразили Вас?

Три роки тому, я була на весіллі у подружки. Весілля було на Яворівщинні (звідтам її чоловік). Незнаю чи то така традиція, чи то особисто для неї таке придумали, но її родичі були в шоці. Було так: вже після вінчання, коли як то кажуть все куплено-продано, шли молодята на весільну гостину (шалаш на подвір"ї молодого), а їм на брамі поставили перегородку і молода мала заплатити ящик горілки, щоб зайти.
    Отак приймали любу невістку:girl_crazy:

13. SOLODKA

SOLODKA Well-Known Member

До речі про плетіння долі.Коліжанка виходила заміж в січні,я за дружку-20 градусів морозу,намело кучугури снігу,але долю треба плести.:girl_cool:
    Знайшли онука,який поблизу лісу мав діда-лісника.Поїхали до нього.Просили завести до лісу і показати,де ріс барвінок(на якому місці):girl_haha::girl_haha::girl_haha:Дід спочатку здивувався,а потім повів нас( чотирьох дружок) в глибину лісу.Перед походом вручив двом лопати,а двом мітли.Т:girl_haha::girl_haha::girl_haha:
    У лісі він показував під яким деревом ріс барвінок-одна розгрібала лопатою сніг,інша змітала мітлою,а потім намагались найти хоч декілька листочків барвінку.Сплели долю як має бути.:girl_claping::girl_claping:
    Гості на весіллі щиро дивувались,де ми нарвали барвінку, на це ми відповідали,що якщо можна нарвати взимку підсніжників,то чому барвінку не можна.:girl_in_love:

14. Ірка-Шкірка

Ірка-Шкірка Well-Known Member

Тут Солодка розповіла про звичай "заводити" наречених з дружбами-дружками за стіл. І вони там сидять, не можна вийти.

А в нас (на Бродівщині, я звідти родом) схожа традиція - як продовження. Але стосується вже завершення весілля. Староста бере свою носову хустинку, з одного кінця. Також, за цю хустинку беруться наречені та дружки з дружбами (все ще сидять за столом). І так, тримаючись за одну хустинку, всі виходять з-за столу. Тоді, хустинку розривають (ніхто не впускає того шматка, що тримає). І хто який шматок увірвав - таку матиме й долю, бажано хоч якийсь та й урвати :). Той клаптик зберігають потім.
    Після цього обряду вже починається знімання вельону (фати) - знімає мама нареченої, перетанцьовування з незаміжніми гостями.

Ми цей обряд зробили на нашому весіллі, бо я дуже люблю та ціную українські звичаї, тим більше, це не запозичене з іншого регіону, а рідне - і в батьків на весіллі так колись робили, і в усіх рідних. Я в цілому не сприймаю різних нових традицій, придуманих тамадами для ефекту та заповнення часу- типу танець зі свічкою, передавання свічки батьками дітям, тощо. Вважаю, що не потрібно придумувати всяку фігню, якщо є свої, достойні обряди та звичаї... Що то за народ, що щопокоління змінює всі традиції??

Також, обов'язковою традицією є молитва на початку весілля та на завершення (разом з Многая літа). На завершення весілля, крім Отче Наш та Богородице Діво, співають ще Достойно єсть.

Також, в Бродах був цікавий обряд - ліска. Її плете молода з дружками в п'ятницю, співаючи... Ліска виглядає, як паличка, яка розтроюється догори, обвита барвінком та прикрашена мінімально (обмотують суху гілку). Ту ліску як сплетуть, то ідуть з нею ввечері до молодого додому, там кланяються батькам, нареченому з дружбами, і молода дарує подарунки батькам та нареченому. В тому числі, сорочку дарує на весілля. І наречений дарує нареченій подарунок :) А сама ліска наступного дня застромлюється в коровай, і так вже коровай носять цілий день, потім він так стоїть в наречених на столі.
    Ліски ми не робили, бо дружки зайняті, і якось часу не було, співати ми не вміємо, та й не знаємо пісень, щоб співати на лісці... А без них вже якось не те... І мої коліжанки з Бродів, коли заміж виходили - вже не робили ліски. А шкода, я в дитинстві була на такому присутня, і дуже запам'яталось.

Останнє редагування: 9 Грудень 2009
  15. Редвумен

Редвумен Active Member

і я одного разу бачила як стелили на весіллі клейончатий "рушник" . такого плану як є скатертини на пікнік! ЖАХ!

16. AFRODITA

AFRODITA New Member

На Тернопільщині схожа ситуація-молодому спочатку показують "фальшиву молоду" ,а потім вже як він заплатить викуп родичам молодої,то показують справжню!
    Доречі,в Маріуполі бачила як молодий мив тещі ного водою а потім взував її в ласти зі словами "Ох я тебе і взую,мамо!!!"

17. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

18. Редвумен

Редвумен Active Member

це точно! не то що не файно - огидно!

19. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

я таке бачила на відео весілля в знайомих, коли музикантів шукала.І це була одна з причин,чому я їх не взяла.Бо кажу їм-я таких конкурсів не хочу, пошлих і дійсно огидних.А він на мене так подивився,ніби я якась чокнута.Типу-це ж такий класний конкурс,а я тут якась аж занадто правильна.але не люблю я отаких конкурсів і все.

20. Arctica

Arctica Енергійна жіночка

Я коли була дружкою в подруги на Закарпатті то вперше таке зустріла, в них перед тим як сісти за стіл, гості дарують лише квіти а вже після першого столу тамада із мікрофоном і скринькою в руках, ходить до гостей і на весь зал оголошує хто що і скільки подарував, там доречі не дарують гроші у конвертах, щоб не було мороки витягувати :girl_cool: і ще майже наприкінці весілля гості стають у чергу, щоб потанцювати тенець з молодою (це у них вважається танець з молодою на щастя) гості платять їй за те, причому якщо стартова ціна була 10 грн. то далі вже підростала, допоки дійшла черга до дружбів і дружок, то дружба за нас обох заплатив 100 грн.
    Я дивувалася, коли ця подруга розповідала, що у них гроші потраченні на весілля завжди повертаються, після її одруження я зрозуміла що це дійсно так.