Які традиції на весіллі вразили Вас?

Тема у розділі 'Весілля, весілля...', створена користувачем algo, 6 Жовтень 2008.

1. allusya

allusya Well-Known Member

Відповідь: Які традиції на весіллі вразили Вас?

А мене здивувала така традиція на власному ж весіллі, коли чоловік мив ноги тещі (моїй мамі):girl_crazy: і потім взував їй чоботи нові:girl_smile: Гості були щасливі споглядати на таке, а маминому щастю не було меж, мабуть мріяла, що таке частенько буде, але помилилась, це був єдиний раз:xaxa:

2. Gajka

Gajka Well-Known Member

Недавно теж була на Закарпаття на весіллі. І ще під час того танцю тамада кричав в мікрофон "Продана молода, продана".
    А танцювали вони там одні російські шейки. Ніяких польок, вальсів, медляків і забав.

3. Arctica

Arctica Енергійна жіночка

В моєї подруги на весіллі теж не було музикантів а лишень один хлопчина, котрий міняв диски в музичному центрі. І молодята танцювали свій перший танець теж під якусь попсу, мені було не звично але цікаво, хоча мені здається що з музикантами і з "живою" музикою цікавіше...

4. Gajka

Gajka Well-Known Member

Там якихось двоє було, але мали вони лише ту штуку з клавішами і ноутбук. Правда співали самі.
    Ще там багато всяких дрібниць, що відрізняються від наших трпадицій.

5. Редвумен

Редвумен Active Member

та... з весільною музикою тепер іде зміна традицій... а мені так подобається, коли гості за столом самі співають "Ой у вишневому садочку" чи " Вже би м була їхала". Шкода, що це все відходить.... :sad:

6. Пупсик

Пупсик Well-Known Member

А я вчора в Рогатині бачила весілля ;) Попереду йшли музиканти, далі дружби з молодою і дружки з молодим і гості. Таким кортежем через все місто до церкви. По дорозі молодята вклонялись всім зустрічним.

7. allusya

allusya Well-Known Member

А це залежить від тамади чи музикантів, мені здається. Принаймі у нас на веліллі було навіть таке собі змагання, який стіл переможе в знанні українських народних пісень, і це стосувалось не стареньких бабусь, а усіх і більше за всіх співала молодь :girl_curtsey: Але так гарно завели гостей наші музики. Ми страшенно ними задоволені, бавили гостей просто супер. :girl_tender:

8. dydik

dydik New Member

Колись так робили з тими батьками у яких одружилися всі діти! І нічого дивного тут не має!

---------- Додано в 15:45 ---------- Попередній допис був написаний в 15:34 ----------

Ось уривок із моєї дипломної роботи:
    Сорочку молодому молода сама мала пошити і вишити, в ній молодий брав шлюб. Й. Лозинський подав детальний опис церемонії приготування сорочки молодому. Її молода приносила до столу, дівчата звивали її у трубочку, обв’язували стяжками, заквітчували барвінком чи іншим зіллям, а потім вкладали її в різку, прикрашену барвінком, вівсом і стяжками, знизу до котрої прив’язували білу хустку, „яка означає лист, написаний від молодої до молодого” . Хусткою дівчина ще раз підтверджувала свою згоду на шлюб.
    Традиція дарувати молодому сорочку збереглася по всій Україні, деінде, може, з трохи видозміненою церемонією.
    На Яворівщині сорочку нареченому молода посилала вечором перед шлюбом, рідше з ранку в день шлюбу. Зазвичай несли її дружки, а також брат молодої – „післанці” . У цьому регіоні сорочку несли у кошику, клали туди ще й хліб, пляшку горілки. „Сорочка не повинна була бути защеплена, бо кажуть, що молода візьме в свої клещі” .
    У всіх селах Яворівщини післанці брали з собою „хоренжу”. Хлопці маїли сосну, ялицю, смереку або вишню і разом із сорочкою несли до молодого .
    У молодого післанці торгувалися за сорочку. Спочатку давали йому порвану сорочку, а коли молодий виносив горілку, то вони віддавали йому сорочку. Після цього вони поверталися до дому.
    На Бойківщині молода через післанців передавала сорочку, або молодий приходив до дому молодої, і вона давала йому хустку .
    За повідомленням В. Шухевич у деяких гуцульських селах за день перед шлюбом молодий посилав двох чоловіків до молодої. Прийшовши до хати молодої, привітавшись, вони сідали за стіл. З-поза столу давали їй дар від князя: два калачі, пляшку напою, перемітку або рантух, червону хустку і чоботи . При цьому вони говорили: „Просив пан молодий на дар!” Молода забирала цей дар, гарно дякувала і гостила післанців. Погостивши, княгиня перев’язувала їх рушниками та передавала молодому дари, а саме: сорочку, калачі і пляшку напою. А коли післанці повернулися до молодого, вручали йому ці дари, і промовляли: „Пане молодий, просимо на дар від молодої!”
    На Буковині дружби, які прийшли від молодого до нареченої, брали „кращу вишивану сорочку, котру молода сама вишивала”, і несли до молодого. З ними йшли свашки і сестри молодої . Прийшовши до хати, молодий давав у замін чоботи для нареченої.
    У центральних областях України молодий, ідучи до дому молодої „по хустки”, збирав увесь свій рід, несучи гільце, з музиками, боярами .
    В. Борисенко стверджує, що традиція дарувати молодій чоботи давня і досить поширена в Україні, і побутував цей звичай також на Львівщині, Вінниччині, Ровенщині, Житомирщині, Чернігівщині та на Волині . За повідомленням дослідниці на Київщині, зайшовши до хати, хлопець підносив дівчині чоботи, які вона одразу взувала, „як перший чобіт з цукерками – веселою буде, як з грішми – заможньою” .
    У селах Гуцульщини, зокрема у с. Орельці, післанці від молодої несли дари до молодого. „Жінки дають братові молодої фустку і пару калачів і посилають його до князя” . Як тільки брат прийшов з „фусткою”, молодий сідав за деревце на подушку і то в шапці. Брат подавав „фустку” і казав: „Просила сестра на фустку” . Як брат уже відходив, то йому давали „пару калачів, на калачах перстень і політичку (вузька, червона стяжка), для молодої” . Перстень до шлюбу, а політичкою вінець молодій прив’язували.
    Ось так було на початку минулого століття!

9. La esposa

La esposa Moderator

Недавно бачила на весіллі таке: батькові молодого, у якого вже всі сини поженилися, перший зять забивав кілок у землю. Той кілок був обмотаний всякими стрічками, прикрашений гарно. А батько той кілок мав витягувати, але при тому розіграли ціле дійство - батько кликав на поміч зятів, вони шарпали, потім він злегенька потягнув. То ніби мало означати, що старий вже має поміч, сам може нічого не робити, але сам ще хоч куди :) Люди сміялися, а ще музиканти "підмахували" - типу, що ви, дядьку, ще в свому віці годні ту штуку витягати? та дайте ліпше молодим, вони як витягнуть :) :)

10. dydik

dydik New Member

Це недуже доречно співати на весіллі, оскільки пісня про "завитку" - дівчину яка завагітніла але не вийшла заміж!

11. nora

nora New Member

Була на весіллі у Криму. Хочу сказати, що все,починаючи від викупу молодої і до знімання фати проходить зовсім інакше ніж у нас.У мене було відчуття,що весь сценарій весілля написано ніби для виступу у КВН. Все весілля вела тамада.На весіллі було багато гостей зі Львова, так коли ми починали співати українські пісні, вона нас зупиняла,бо ми їй всю програму зриваємо.Після кожної її репліки всі гості повинні були вставати і аплодувати. Також хочу відмітити, що ніяких традицій, характерних суто для їхнього регіону я не помітила, весілля закінчилось десь біля 24 год.

12. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

У нас було схоже, тільки без музиків. До церкви було 15-20 хвилин повільною ходою, то ми пішли пішки й теж вклонялися всім, хто нам по дорозі стрічався.

13. La esposa

La esposa Moderator

Ой, це так класно.. .я теж так хотіла... от тільки до Успенської церкви з Нового Львова далеченько :)

а де там такі слова? бо я не пам"ятаю, цікаво... Ви фолькорист, певно щось цікавеньке розкажете :) на жаль, знаю тільки загальноспівану версію(((

14. Редвумен

Редвумен Active Member

15. dydik

dydik New Member

Пісні які вже дійшли до нас є дуже змінені. Кожен співає і щось додає своє і так було завжди. Дуже чітко це видно у словах всім відомої пісні "Горіла сосна..".Майже в оригіналі до нас дійшов перший стовпчик. І якщо добре вдуматися в ньго, то там йдеться про те що спалюють дівчину яка стала не чесною до шлюбу. У давнину за втрату чесності каралося дуже суворо.

Ні, я етнолог.

16. Liliyah Romanova

Все файно, але ви не відповіли на питання.

17. dydik

dydik New Member

А, ту так. Це чітко зрозуміло зі слів "чому розплетена коса...", що свідчить про не чесність дівчини.

18. Liliyah Romanova

Цікаво, яку пісню дівчата мали на увазі, бо я подумала про ту, що "віть-віть-віть, тьох-тьох-тьох", а не "ой у вишневому саду".

19. Редвумен

Редвумен Active Member

Може про нечесність і свідчить! Але з чого ви взяли, що вона завагітніла, та й ще замуж не вийшла?:girl_wink::girl_impossible:

20. Імель

Імель Модератор в декреті Команда форуму

може тому, що КОСУ дівчині обстригали після весілля?
    тобто заміжня дівчина/жінка була вже БЕЗ коси :girl_in_dreams: