Кімнатні рослинки: догляд, поради

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем Kasia, 22 Серпень 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. masjaka

masjaka Well-Known Member

Відповідь: Кімнатні рослинки: догляд, поради

Дівчата, підкажіть, а то я в квітах нічого не тямлю. Подарували мені 1,5 роки назад вазон, типу "пальма". Він гарно ріс. А зараз земля де не де вкрилась такою білою наче плісінню-мохом.Це мабуть шкідливо для вазонка? Його потрібно пересадити?Як?

2. Meriroma

Meriroma В пошуках себе...

Моя вам порада - не чекати повної загибелі, а діяти: вийняти з цього горщика, промити в теплій воді під краном (десь сторінку-дві назад я давала ссилку, де наочно показано як пересадити орхідею), кору можете взяти туж, якщо не маєте нової замість горшка - прозоре відерко від морозива, зробити в ньому якнайбільше дирок в боках і на дні, нагрівши цвях або щось таке. Якщо є гниле чи сухе коріння, обрізати його до живого і продизинфікувати зрізи зеленкою - залишити орху сохнути на ніч. Зранку посадити в новий горщик і перший раз полити за 4 дні оприскавши кору. Далі побачите, думаю оживе.

3. iriwa

iriwa Особлива мама

Ви читайте не ваш сад, а профільні форуми. Наприклад форум Київського клубу любителів орхідей чи Російського - орхидеї ру. Я маю 11 орхідей, маю досвід як хороший так і поганий. Я не вважаю себе суперпрофі, але знаю що говорю і поганого не пораджу

---------- Додано в 16:57 ---------- Попередній допис був написаний в 16:49 ----------

Якщо я правильно бачу бо фотки не чіткі
    Цитую з форуму
    ВОЗМОЖНЫЕ ПРИЧИНЫ:
    - Повреждена корневая система растения
    - Сильный перегрев корневой системы и растения в целом

- Сильное атрофирование тканей

- В период критического недостатка влаги (при регулярном перегреве или во время реанимации) клетки растений обезвоживаются и разрушаются, что приводит к атрофированию некоторых участков листьев.

- Поражение прозрачными или паутинными клещами

4. Meriroma

прийму до уваги, а
    валивий аргумент:d23:
    До речі, маєте виходені орхідеї чи придбали квітучі? Я маю дві орхідеї, але обидві були придбані в плачевному стані, одну пересадила, з іншою ще думаю, бо ростить новий листочок (пересаджена буквально за два тижні також випустила листочок, корінець новий і вчора зауважила щось схоже на прорізаний пагон - на корінь не схоже)

пішла читати форуми...

5. iriwa

iriwa Особлива мама

Він не скляний, а пластиковий, маю такі самі. Кисню хватає бо грунт не земля а повітряпроникна кора, вугілля і тд, квітка має повітряні корені, так що 100 процентів не задихається. Щодо дірок то може господиня їх зробила знизу, якщо так то все ок.

---------- Додано в 17:02 ---------- Попередній допис був написаний в 17:00 ----------

З 11 квіток лише 2 куплені квітучими. Це від чоловіка. Решта уцінки з магазинів. Без квітів, дехто без коріння.

6. Meriroma

Срок регистрации домена orchidee.ru закончился :girl_in_dreams:

---------- Додано в 20:08 ---------- Попередній допис був написаний в 20:04 ----------

Ви вже дочекались від них цвітіння? Бо моя одна біла, а інша поки невідомо - не можу вже дочекатися, кожен день розглядаю чи чого нового не зявилося.:girl_haha:

7. iriwa

iriwa Особлива мама

От вам форуми що підтверджують мої слова щодо оприскування квіток фаленопсиса
    В останньому у відповідній темі 100 з гаком сторінок, але цікаво і багато корисної інформації. Кому треба може скористатися.

---------- Додано в 17:17 ---------- Попередній допис був написаний в 17:15 ----------

Так, дочекалася. Зараз всі заколосилися. Можу сфоткати якщо треба :)

---------- Додано в 17:20 ---------- Попередній допис був написаний в 17:17 ----------

На деяких навіть по 2 цвітоноса, що мене дуууже тішить :girl_claping: Скоро посипускають пупляхи мої дендробіуми, ото буде казка!

8. Meriroma

Хочу хочу:girl_claping: (якщо не важко) - полюбуємся

---------- Додано в 20:28 ---------- Попередній допис був написаний в 20:25 ----------

а якже в природі вони ростуть і дощик їм не страшний? там ж ніхто квіти не ховає від дощу:girl_wink:

9. iriwa

iriwa Особлива мама

Зараз квітнуть такі
    Тут на фотці маленький цвітонос
    Решта сфоткати не можу бо цвітоносі менші ніж на попередній фотці, фотоапарат не фокусується

---------- Додано в 17:41 ---------- Попередній допис був написаний в 17:40 ----------

Ті що в природі то одне, а ті що у нас то гібриди. Модифікована природна форма.

10. Meriroma

11. iriwa

iriwa Особлива мама

Саме на цій фотці нижче то корінь, а вище цвітоніс. Але саме у цієї рослини 2 цвітоноса, інший з другої сторони, тому зробити фото щоб обидва було видно то нереально.

12. fotynasop

fotynasop New Member

Я не оприскую. Не пам"ятаю де саме, але читала, що того не варто робити ні з орхідеями ні з будь-якими іншими квітами. А дощик - то дощик. До того ж дощова вода є іншою за хімічним складом ніж наша з крана. Тому погоджуюсь з

13. Rosynka

Rosynka Well-Known Member

Господиньки мої любі,пропадає в нас рослинка! Отака:
    Почала в"янути,нидіти,дивлюся - а там в грунті такі малесенькі білі хробачки,може 1-1,5 мм,не більші. І корінь якось так оголився...
    Пересаджувати,правда? певно,треба якусь дезинфекцію кореня робити,чи що...
    Я в тому не дуже,але серце болить отак бездіяльно дивитися,як жива рослинка гине...:sad:

14. iriwa

iriwa Особлива мама

Моя мама завжди при якихось паразитах всі квіти мила і поливала мильною водою. Спробуйте, може й вам допоможе. Я б ще на всяк випадок відщепнула кусок рослинки і вкоренила. Мало лі шо.

15. Rosynka

Rosynka Well-Known Member

Не пересаджуючи?

16. iriwa

iriwa Особлива мама

Та по різному вона робила. Може спробуйте перше так добре полити мильною водою, а вже як не поможе то тоді пересадите.

17. Roxie

Roxie Галицька панянка

Людоньки добрі, то ж фіттонія!! Сказати, що їй зле - ніц не сказати.. Їй потрібна висока вологість повітря (раджу тримати в кухні, там завжди щось вариться, тому вологість найвища).. Те що їй сухо - видно з покручених листочків.. Хоча, мабуть недавно її переставляли, або щось змінили в догляді на краще, бо нові листочки досить гарненькі..
    Як я розумію - у горщику завелись подури..

http://www.npblog.com.ua/index.php/botanika/shkidniki-kimnatnih-roslin.html

поливати землю мильною водою не раджу!! Невідомо як це вплине на хімічний вміст субстрату і чи рослинці це сподобається, можна помити листочки намиленою губкою, але у Вашому випадку це не потрібно ))) Як я зрозуміла - шкідників на листочках нема..

---------- Додано в 21:35 ---------- Попередній допис був написаний в 21:24 ----------

але відновити Вашу фітонію все ж потрібно.. Спершу зріжте 3-4 верхівки, кожен повинен мати довжину стебла десь 4-5 см, нижні листочки з верхівки обламайте, а стебло встроміть у окремий горщик з новою, свіжою землею.. Обовязково!! накрийте встромлені у землю черенки або зрізаною пластиковою пляшкою, або скляною банкою (повинна бути тепличка, інакше ніц не вкоріниться) і час від часу провітрюйте тепличку.. я зараз теж вкорінюю черенки фітонії, то провітрюю їх 1 раз у 2-3 дні, одним словом - як про них згадаю то відкриваю на 10-20 хв і накриваю знов..

після того як побачите, що на черенках ростуть нові листочки - можна відкривати повністю.. (приблизно за місяць)

взагалі фітонію потрібно оновлювати кожні 2-3 роки, бо старість псує її зовнішній вигляд - оголюються стебла, жовкнуть старі великі листки і т.д.

---------- Додано в 21:53 ---------- Попередній допис був написаний в 21:35 ----------

Вазон типу "пальма" то не визначення, погугліть що у Вас за рослина.. Може бути драцена - вони "лжепальми" і часто їх називають пальмами ))

Щото у Вас за таке плісінь-мох? Фото давайте - важко щось порадити, не знаючи про що мова..

Була в мене колись ніби плісінь, але то швидше було подібне на павутинку, притрушену мукою ))) Зараз в моїх вазонках часто на поверхні грунту білі крупинки утворюються, і білий камінь по краях горщиків - це від твердої води..

18. tasha

tasha New Member

В мене аналогічна ситуація, з 4 орхідей, 3 за два дні скинули весь цвіт. Раніше такого не було, навіть на одній орхідеї квітки вянули поступово, одна за одною, а не всі разом. Мама любить відкрити зранку балкон навстіж і провітрювати, чи могли вони замерзнути?

19. iriwa

iriwa Особлива мама

Могли. Орхідеї бояться сквозняку. А так як зараз холодно то могли і підмерзнути

20. aknelitta

aknelitta New Member

Теж хотіла написати - орхідеї бояться протягів,і різкого перепаду температур - більше 5 градусів.

Статус теми:
Закрита.