Відповідь: Орхідеї Дівчата, ви колись давали посилання на форум відомої орхідеїстки ) Повторіть, будь-ласка, бо я десь загубила...
Відповідь: Орхідеї Напишу свій досвід послідовництва Ляпіної. В 2012 році у мене з’явились перші фаленопсиси. Не знаючи як за ними доглядати, я почала шукати інформацію в інтернеті. Перечитала багато різних сайтів, але найбільш повну і розумну інформацію я побачила в жж Ляпіної. І оскільки в школі і універі, я була відмінницею, то й тут до догляду приступила з максимальним старанням. Інформації було море, в голові все змішалось. В результаті, повипихала орхідеї з купованої кори, посадила в пінопласт з кількома великими кусками кори. Горщики продірявила паяльником як сито. Просихали орхідеї після поливу максимально швидко (до двох годин). Поливала рідко. Спочатку раз в тиждень, потім ще рідше, бо переконала себе, що орхідеї повинні показати, що хочуть пити, тобто чекала, коли почне морщитись наймолодший листок, а це могло бути й через 3 тижні. Але всі мої орхідеї дуже швидко починали втрачати тургор. Листя ставало пергаментним, коріння росло без охоти. Я була переконана, що виною всьому трахеомікоз, бо начиталась, що всі орхи в наших магазинах ним заражені. І яро переконувала всіх у цьому, коли в мене запитували, чому мої квіти так виглядають і звинувачували у тому, що я їх просто нищу. Потім почала ховати квіти від гостей, бо показувати їх стало дійсно соромно. За 2 роки, таким способом «догляду», я втратила 4 орхідеї, звинувативши у всьому страшний трахеомікоз, а 3-и ледь існували, з небажанням ростили дрібнесеньке листя і одна з них наростила кілька корінців, а інші дві жодного нового за півтори роки. Про цвітіння й говорити нічого. Уже 3 місяці, як я змінила спосіб догляду за фаленопсисами. Я почала їх поливати, а не сушити як кактуси, зрозуміла, що фаленопсисам не потрібно такої довгої просушки, як скальним орхідеям. Вважаю правильним обов’язково пересаджувати їх з купованої кори у великі куски кори і робити отвори для доступу повітря (правда вже не дірявлю як сито). Зараз (в спеку) поливаю замочуванням раз в 4 дні і між тим ще один раз добре бризкаю коріння. Висихає все і надалі досить швидко (за кілька годин), повністю сухими в спеку стоять не більше одного двох днів, в дощові дні відтерміновую полив, або легенько збризкую коріння. В результаті мої нові квіти не втрачають тургор, а ті хто в мене живуть довше, почали відновлюватись. Коріння в усіх росте швидко. Проклюнулось дуже багато нових корінців. І всі старі також дуже активно ростуть. Також активно росте листя, в когось і два одразу. Лише одна, яку я засушила до пергаменту, відновлюється дуже повільно. Росте нове листя, старе набирає помалу тургор, але досі жодного корінця (сподіваюсь дочекаюсь їх). Ось така історія. Сайт Ляпіної досі вважаю дуже інформативним, але читати його треба з розумом (а не як я: «Роби як ми, роби краще нас!»). Для себе зрозуміла, що пересадка і просушка є обов’язковими для мене, але вже не створюю їм догляд «Хто хоче жити, той виживе».
Відповідь: Орхідеї Morenka, шкода ваших квітів, добре що ви змінили спосіб догляду, а то я як чокнутий орхідеєвод мало не зомліла... Моя колекція останнім часом зменшилася бо переіжджала, зараз відновлюю спальню заставила і місцями кухню зараз планую замовляти квіти зза кордону... З фаликів маю аж 3, решта екзоти ( катлеі, цимбик, пафеопедилюм, дендрофали, нобіле) зараз очікую на Ванду, має приіхати завтра. В планах ще багато
Відповідь: Орхідеї Morenka, я перших півроку теж дуже перейнялась порадами Ляпіної, але трохи вникнувши в суть питання, трохи довше посидівши там на форумі, зрозуміла що багато порад не стосуються фаленопсисів. Вона пише, що орхідеям згубним є перезволоження, але не всюди уточнює, що фаленопсиси є найбільш вологолюбивими. В деяких дописах я таки знайшла ці уточнення, тому схаменулась вчасно. Я свої поливаю влітку раз в тиждень, взимку раз в 2-3 тижні і ростуть-цвітуть ок. Зараз бачу, нові корінчики і листки нарощують - тішать мене.
Відповідь: Орхідеї Коріння моїх фаленопсисів просихають за кілька годин, тому тепер мені здається, що стояти потім тиждень сухими в таку спеку їм важко, хоч вони можуть і тижнями витримувати таке, але більше мучити їх не хочу. Змінила інтервал поливу і одразу ж побачила результат. Коріння повинно просихати між поливами повністю, але не повинно так довго бути сухим, ну принаймні влітку.
Відповідь: Орхідеї Я такі уточнення знайшла аж через 2 роки, бо вони там аж ніяк не виділені червоною лінією )), тому маю сумні результати. Проте описано багато експериментів з фаленопсисами, які витримують тижнями і більше без поливів, ось на них я і рівнялась (хоч ніхто мене про це і не просив). Читала, що таке було не лише в мене. Багато людей, що сидять на тому форумі, поповнюють своє кладовище орхідей і мріють купити хоч одну здорову квітку. Але все одно повторюсь, що сайт хороший, просто важко одразу розібратись що до чого, коли ти новачок-інтузіаст.
Відповідь: Орхідеї Не погоджуюсь в корені. Найбільш вологолюбиві то є пафеопедилюм і цимбідіум, так як ці орхи не люблять просихання грунту до хрусту. Я майже всі свої орхи тримаю в прозорих горщиках. Як бачу що грунт вже ледь вологий знизу то тоді поливаю. До хрусту кори ніколи не тримаю.
Відповідь: Орхідеї Після того, як нам подарували 1-шу орхідею (майже 4 роки тому), завзято почала вичитувати про їх догляд. Інформація з різних джерел суперечливо різнилась, проте як почала їх доглядати, так і дотепер доглядаю. По суті: підливаю (занурюю у воду на 3/4 горщика на 3-5 хв.) 1р./тиждень влітку, 1р./10 днів взимку. Воду беру з-під крану, холодну. Потім даю воді стекти і ставлю на підвіконня. Завжди орхідеї стоять на західній частині, світла отримують вдосталь. Нічим додатково не прискаю і не підживляю. Результат. Перша орха цвіте безперестанку (тьфу-тьфу), спочатку мала 2 гілки, потім 4, тепер 3. На цвіт другої орхи ми чекали більш ніж 2 роки, зараз має 1 товсту, м'язисту гілку і сьогодні помітила, що випускає ще одну Третій міні-орхідеї на днях був рік, цвіте вже третій раз, випускає нові гілочки. Одним словом, любуюсь квіточками-красунями! Але є одне питання: коли варто пересаджувати орхідеї? І як правильно це робити?
Відповідь: Орхідеї Даже люблю мільтонію, но не переношу іі запах... Дуже вже мені нудкий, а так то дуже гарна квіточка!
Відповідь: Орхідеї Дуже гарно цвіте мільтонія. А мій фіолетовий феленопсис відпустив третю гіочку, вже починають квітки відпускати. Я спочатку думала що то буде дітка, бо вже два роки цвіли дві гілочки... а тут третя
Відповідь: Орхідеї Мільтонія взагалі не пахне, принаймі ті, що я бачила, тільки що ще раз підійшла спеціально понюхати запаху 0, ніякого. А от маю одну катлею, що так пахне, що аж голова крутиться, переношу її коли цвіте в коридор.
Відповідь: Орхідеї Нюхайте в різну пору дня. Вона може пахнути лиш зранку, або ввечері. Я мала темно-рожеву, то так пахла що аж дурно було, мусіла продати. Так само мала одну камбрію, запах був такий нудкий шо не передати, хоч вони рідко коли пахнуть
Відповідь: Орхідеї Ірина вам сьогодні зранку не щикалось Я вас згадувала, як та мільтонія почала "пахнути", добре що стоїть в коридорі, а не в кімнаті.
Відповідь: Орхідеї Мені кілька днів назад подарували орхідею. Раніше не мала з ними справи, а тепер захопилась. Але в неї чомусь на наступний день облетіли всі пуп"янки, ті що були закриті, а квіти всі на місці. Чому так сталось? Я їй взагалі нічого не робила. орхідея ось така приблизно:
Відповідь: Орхідеї Перепад температур... режим освітлення... сухість/вологість повітря. Взагалі часто так адаптація проходить.