Відповідь: Орхідеї Лілю, ласкаво просимо! Бажано пересадити, але якщо вона росте в корі - можна ще трохи почекати. Основне - поливати тільки тоді, коли кора навіть всередині буде зовсім-зовсім сухою, краще полити на 2-3 дні пізніше, ніж на 1 день раніше. Від засухи орхідейка не загине, а від перезволоження може легко зігнити. Я зараз, в жару поливаю так: занурюю в фільтровану воду на 5-10 хв раз в 5-7 днів, зимою пишуть що взагалі раз в 20 днів поливають (при наших зимах). При пересадці важливо не пошкодити корінці. Корінь фаленопсиса - тоненька ниточка під грубим шаром веламену - губки, в яку набирається вода при поливі і потрохи потім віддається рослині. Коли загниває, або пошкоджується веламен - корінь перестає отримувати вологу. Якщо будете пересаджувати - під основу (звідки ростуть листки) треба підкласти кусок пінопласту, щоб основа завжди була суха. І при зануренні теж варто слідкувати щоб основа не заглиблювалась у воду - занурити кінчики корінців - достатньо. Можна оприскувати, але не обовязково. Коли квітка має бутони - її треба поставити в найбільш сонячне місце і почекати поки не розквітне повністю, а тоді можна ставити і в темний куток. Квітам для розцвітання потрібне світло, а потім вже не дуже потрібне. Правда коли відцвіте - знов на світло. Але бажано не ставити на палюче сонце, щоб листки не нагрівались і не були гарячі, бо можуть обпектись. Як будете мати час - перечитайте тут і тут
Відповідь: Орхідеї В мене питання: які опори для цвітоносів ви використовуєте? Пластикові мої ламають, одного разу мало цвітонос не зламало, бамбукові не витримують ваги теж. Пробувала підв"язувати, але трошка травмуються стебла.
Відповідь: Орхідеї Дівчата, я до вас. Допоможіть!!!! В моєі орхідеі втрачають пружність листочки, поки що два. Розколупала я іі з кори, і ось що побачила: Що робити з цим? Чоловік тільки подарував минулого тижня.
Відповідь: Орхідеї а коли поливали? Біля стебла, впринципі, якісь брудно-білі корінці, що може означати що пішов процес гниття, але може ще не все так страшно.. На всякий випадок - купіть фундазол в насіннєвих магазинах, або фітоспорин-м і обробляйте для профілактики. Я вже писала про фундазол в цій темі. Фітоспорином не користувалась, хто користувався - напишіть як і що.
Відповідь: Орхідеї Чи можна обрізати, те місце в основі, де брудно-жовті корінці? Чи не можна так робити? Орхідея в процесі цвітіння. Підлила тільки сьогодні (начиталась про шкоду частого поливу і про те як підливають в магазинах).
Відповідь: Орхідеї Я своїм не обрізала, хоча деякі теж мають чорну "дупку".. Боюсь щоб щось не пошкодити.. Радять обрізати виключно ті корінці, які при натиску на них нігтем - мякі і продавлюються, або коли сама ниточка чорна і прогнила то навіть якщо далі корінь зелений і ніби здоровий - він рослину вже не живить. Тобто в прогнившому місці варто обрізати і присипати товченим вугіллям (я товчу таблетку активованого). Я свою магазинну орху витягнула з горщика, висипала кору, поставила в пустий той самий горщик, засипала трошечки свіжокупленою сухою корою, закріпила (щоб не падала) і понапихала середньо-великих кусків пінопласту (підперла швидше для того, щоб краще трималась). І тепер даю добре висохнути корінню між поливами. І що я помітила - до пересадки корінці в неї були як сардельки - де-не-де тримались на самих ниточках, веламен був тоненький, а тепер коріння ростуть суцільні з грубезним шаром веламену! просто не порівняти наскільки грубшим. Такі корінці мені аж стали подобатись, хоч у прозорому горшку виглядають не так естетично як би хотілось. І тому я думаю, що варто слухатись порад про добру просушку коренів між поливами. ---------- Додано в 16:07 ---------- Попередній допис був написаний в 16:01 ---------- Kucheriava, боюсь щось дуже радити у випадку Вашої орхи, але я б поки їй ніц не різала.. корені після поливу мали б добре набрати води, позеленіти, почекайте добу-дві, може листки відновлять тургор. Можливо я не права - нехай порадять дівчата, в яких більше досвіду. Обрізати завжди легко, а корені потім ростуть так довго... А от проти грибка обробляти варто. запасіться фундазолом чи фітоспорином. ---------- Додано в 16:11 ---------- Попередній допис був написаний в 16:07 ---------- а в мене інша проблемка - знайшла нині мучнистого черва.. бррр... хто лікував орхи від нього? та й взагалі рослини, бо в мене купа вазонів... пишуть що треба конфідором обробляти.. так не хочу "хімію" використовувати...
Відповідь: Орхідеї Я лікувала. Орхідею повністю витягувала з горшка і обприскувала "Аллектіком" і "Фітовермом", одне є труткою від шкідників, друге - біопрепарат. Горшки добре промивала.
Відповідь: Орхідеї Дівчата, допоможіть, після поливу побачила комаху, викинула її, на наступний день верхній листок відпав, і я то все сьогодні почистила, і ще комашку знайшла, а що далі?
Відповідь: Орхідеї в мене така вилізла з одної орхи при пересадці. Бабця їх називає "мокриці" чи якось так. Чесно кажучи - серед шкідників орхідей я їх не знайшла, може вони влізли при транспортуванні чи що.. Чи в магазині..
Відповідь: Орхідеї В мене в орхідеях того добра багато (мокриці). Але, коли я їх зауважила, то орхи вже повипускали квітоноси. Отож я жодних мір по їх знищенню не примала. Не знаю, може й не правильно роблю???
Відповідь: Орхідеї Такі мокриці лазять там, де велика волога, темно і сирість. Вони не є шкідниками. Видно умови транспортування були такі... там воно і позалазило.. Коли ділянка розповсюдження підсихає, вони самі пропадають.
Відповідь: Орхідеї Та вони орхам нічого сильно не зроблять - кору гризуть. В надімру вологому субстраті для них рай, того і множаться. Якщо маєте їх багато, повиловлюйте трошка, бо на всіх може кори не вистарчити - за коріння приймуться.
Відповідь: Орхідеї Цікаво, хто буде першим, у кого зацвіте орхідейка з СП. Мої дві SN42 і SN82 мають вже величенькі квітконоси довжиною 8-9 см, але не маю чим їх підвязати, так і виросли вбік, а треба, щоб угору росли. Треба терміново купити якийсь патичок, щоб підперти.
Відповідь: Орхідеї Так зацвіла моя мініатюрка, яку я купувала в уцінці, чекала на її квіточки аж 8 місяців, тепер тішусь з цієї краси
Відповідь: Орхідеї Моя SN42 випустила квітконос, а листочки її почали жовтіти і втратили пружність, один вже зовсім засох. Чи це повязано з тим що є квітконос? І що потрібно зробити щоб спасти листя. а то я думаю що ще два тижні і все пожовтіє.
Відповідь: Орхідеї Я за порадою. Два місяці тому з"явилася в мене перша орхідея. Мала 4 квіточки, міцне зелене листячко, я її не рухала, поливала в міру висихання. За той час розпустилися ще 4 квіточки. А коли була спека, то нижні листочки пожовтіли і стали м"якими, потім один відсох і відпав. Решта трохи краще зараз виглядають. Але 3 квіточки зав"яли( при тому ще 2 думають розпускатися. Що мені нею робити? Пересадити? Відсунула трохи кору, то ніби коріння в доброму стані:confused:
Відповідь: Орхідеї та що ж на вулиці не знайдете? я купила бамбукові, не дорого, 3 грн за 5-6 шт.одну діти зломали тут же вдома, а ті, що втикнула - розмокли і при пересадці потріскали. інша справа - пластмасові стебла з фентезі вусиками для кріпленні квітоносів, але то питання грошей - в практікері бачила по 7-8 грн\шт і різних кольорів