Орхідеї

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем LuBimaya, 26 Травень 2012.

1. Roxie

Roxie Галицька панянка

Відповідь: Орхідеї

про догляд за орхами поради відрізняються кардинально.. і хто його знає що то робити.. а поки на власному досвіді поекспериментуєш - можна не одну рослину втратити..

2. Haidee

Haidee Well-Known Member Команда форуму

Я поки що маю дві. Одну подарував чоловік в травні в дуже доброму стані, вона добре цвіла, але через літо скинула квіти. Я тепер розумію, що їй заважало сонце, хоч стоїть на північному вікні. Зараз от віджила дуже добре, випустила новий квітконос і має нові пуп"янки на старому. Краса має скоро розцвісти. Догляд: не пересаджувала, полив влітку раз в тиждень, добриво раз в місяць, кора середньої величини, вологу тримає добре. В вересні-жовтні підливала 1 раз в місяць, бо корінню і без того нічого не бракувало. В поливі дотримуюся золотої середини, хоча більше в бік зволоження (корінчики завжди пружні і зеленуваті).
    Другу купила на розпродажі відцвівшу в запущеному стані, з трьома нещасними корінчиками і в"ялим листям. Чисто для експерименту, щоб не шкода викинути. Пересадила в дуже грубу кору, дала знизу шар пінопласту і посадила на сухий пайок. Перед тим обрізала мертві корінчики і помастила зеленкою. Пройшло 2,5 місяці, маєм три нові гарні корінчики і випустила минулого тижня квітконос:girl_dance: Режим в неї швидше "сухий". Ага, ще в неї були якісь комашки, то я просто витягнула з кори, помила з милом господарським і повісила в ванній на змієвик (не робочий), то якраз тоді вона дуже гарно ростила коріння. Певно, любить власне вологість, а не мокроту.
    Обидві зараз (бо нову я тримала в ізоляції спочатку) ростуть на одному вікні в однакових температурних і світлових умовах. Так виходить, що обидва режими поливу і догляду припали їм до душі. Ще хочу запастися одним здохлячком для експериментів:)

3. olya_d

olya_d Well-Known Member

Дала мені знайома адресу київського магазину, там по розпродажі відцвівші фаленопсиси по 30 грн, міні-фаленопсиси - по 15грн, також онцики, мільтонії, дендри по 30 грн.
    Чи не хоче хтось СП організувати? Бо я не у Львові живу. І чи може хтось із київських дівчат подивився би цей магазин, в якому там стані рослини

4. Nadinka

Nadinka Well-Known Member

У моєї орхідеї позасихали квітки, сьогодні одна відпала, залишилась лише одна ще гарненька і пупянок, який напевно скоро розпуститься... і з одної сторони горщика вічно є конденсат, він не зникає хоч вона вже давно не підливана (і був коли її лише купила)... це вже закінчується цвітіння?
    Листки пружні і коріння в нормі, шкода квіток( вона в мене 2 місяці, купила її на розпродажі трошки покоцані квітки були і один листок...
    А біла орха, з великими квітками, яка стоїть біля неї, куплена в кінці серпня на вулиці)) стоїть гарнюня, тьху тьху тьху, лише один листок мякий і піджовклий...

5. Женічка

Женічка Well-Known Member

ну два місяці цвітіння після магазину - досить добре ;) приніс мені муж трішки соснової кори з лісу. не знаю, чи зварити, чи запекти :)

6. Roxie

Roxie Галицька панянка

можна мохом приправити і так подати )))

я б взяла мільтонію і ще може щось.. але організувати СП не можу - чесне слово.. ніяк не вийде..

7. poputochka

poputochka Well-Known Member

СП таких рослин - це ризиковано. Хто знає, в якому стані їх коренева система, і чи не закупимо ми "трупики". Навіть по СП здорових рослин - десь третина "відходів". А уцінені треба добре подивитись-помацати особисто, ІМХО.
    Дівчата, а хто має Ванду і досвід її вирощування в квартирі? Чи виживає в домашніх умовах без додаткової підсвітки і зволоження? Я, добре не подумавши, замовила чоловікові на свій ДН. Він десь дістав шикарну і величезну, з корінням до підлоги,з величезними фіолетово-бурячковими квітами...Вона причеплена на блоку ( такий обрізаний "вазоночок") і причеплена до проволоки-гачка, за який я чіпляю її до карнизу.Таке враження, що вона стояла спочатку в вазі, але потім з неї виросла, бо коріння різне за довжиною та "консистенцією".
    Ну от, я отримала таке чудо, а потім почала читати про догляд:girl_impossible: Температурний режим -+ 22-25, вологість повітря 70%, 12 годинний світловий день ( підсвітка), замочування коріння в першій половині дня тричі на тиждень, постійні підкормки...
    Поки моїй Вандочці 2 тижні, ще цвіте, не скинула жодної квітки, навіть 2 пуп"янки розпустились, але втратила 2 листка ,і дуже переживаю, чи виживе...

8. Roxie

Roxie Галицька панянка

poputochka, виставляйте фото - ми хочем за Вас щиро потішитись )))

9. poputochka

Спробую додати фото: [​IMG]
    Вибачте за якість.

10. mirishka

mirishka Well-Known Member

Ванда розкішна! Будете тепер нам відчитувась як Ви за нею будете доглядаєте і як вона буде себе поводити.

11. poputochka

Ну, так:girl_smile:, але я сподівалась, що дівчата щось порадять про утримання її в квартирі.
    Бо начиталась інфи від дівчат з різних орхклубів, як вони свої Ванди підсвічують, оприскують, провітрюють їм коріння вентиляторами, і встановлюють зволожувачі повітря, і стало страшно. Третя "дитина" в хаті.
    Крім того, Ванди примхливі і хворобливі, а як захворіють, то майже неможливо врятувати. Тому мене лякає втрата кількох листків.В таких випадках радять зрізати квітконос, різати хворобливу ділянку "до чистого", спостерігати.
    Але я поки не здатна до таких рішучих дій. Почекаю, і поспостерігаю.
    Обробляла вже квітку фунгіцидом, але коли було тепліше, на балконі. Тепер шукаю щось менш токсичне. Дівчата писали про Фітоспорин, ніби природній фунгіцид, але в Метро-Епіцентрі-Світязі його немає. Може хто знає, де у Львові можна знайти Фітоспорин?

12. Marigold

Marigold Мама дівчинки-перлинки

телефонувала в той магазин, де бачила раніше. Сказали що має бути наст. тижня, перезвонити у вівторок.

13. Roxie

Roxie Галицька панянка

Фунгіциди треба шукати в маленьких насіннєвих магазинчиках, їх нема в супермаркетах..

Він помагає при грибковх заразах, але якщо раптом вчепиться бактеріальна зараза то треба лікувати анибіотиками (які продають в звичайних аптеках), тетрацикліном наприклад..

14. spasivczanka

spasivczanka New Member

а ще краще і одне і друге. проварити 10 хв. по 3 рази, а потім в духовку на мінімальну температуру

---------- Додано в 00:29 ---------- Попередній допис був написаний в 00:08 ----------

спробуйте влаштувати орхідеї теплий душ (40градусів) для корінців на 5-10хв. промокнути листя і розетку салфеткою і залишити у ваній на ніч. удачі

15. Virna

Virna Well-Known Member

Дівчата, може таке бути, що квітонос росте не з боку стовбура, а з його середини (там де нові листочки ростуть)? Бо в мене таке чудо, а раніше такого не бачила. Спершу думала то листок, та де там.

16. iriwa

iriwa Особлива мама

може. В мене так є :girl_crazy:

17. poputochka

В мене теж таке було, двічі, але виростали не квітконоси, а "дєтки"...Так мої фалики себе рятували, коли хворіли, або я їх заливала:girl_sad:

18. Музик

Музик Мартуська

а як часто можна пересаджувати орхідейки? читала, що не частіше як раз на 2-3 роки, а тут я тільки влітку пересадила свою, а вже знов коріння по підвіконнику висять. от не знаю рухати її знов, як відцвіте чи лишити так?

19. Skaliaria

Skaliaria Well-Known Member

Дорогі знавці! Підкажіть, будь-ласка, як називається рослина, можливо вана з родини орхідей... росте в корі, довгий стовбур, вздовж якого-подовгасті листочки і в пазухах листочків- квіти ( білі, фіолетові).

20. Marigold

Marigold Мама дівчинки-перлинки

дендробіум нобіле?