Орхідеї

Discussion in 'Хатні клопоти' started by LuBimaya, May 26, 2012.

1. Meriroma

Meriroma В пошуках себе...

Відповідь: Орхідеї

Я не бачу серед відрізаного гнилого коріння, бачу купу зеленого, нормального. І я знаю, що визначити чи коріння гниле можна тільки відмочивши його добре в воді...навіть якщо корінь ззовні виглядає сухим - це не означає, що він не функціональний...корінь це не те, що ми бачимо, корінь орхідеї має вигляд нитки, а це що зверху меланін вроді, служить як захист, тому коли коріння відмочене і тверде, значить воно добре, а коли воно розлазиться при нажиманні, о тоді його потріно відрізати.

2. Gydzuk

Gydzuk New Member

боюся, що ви дарма здорове коріння порізали
    якщо судити з картинки, що ви дали, то там як і було погане то мінімум зовсім
    коричневі кінчики то коріння росло, а то, шо воно було не зеленого кольору - так то тому, що воно не все коріння росте зеленим кольором, інколи наростає і коричневим а потім стає срібним....вибачте, але ви дурницю зробили...

там коріння ще ваша квітка має? як має мало, то ставте в горщик без кори і не поливайте сильно, дайте простояти без води дні 3-4 (ранки мають зажити), потім оприскуйте коріння раз на півтора -два тижні - вона в вас зараз багато пити не буде - бо нема чим

і боюсь, що зморщені квіти то лише початок...думається, що вона ще й пару листків скине, бо коріння мало(( але якось буде - ви наступного разу не рубайте так з плеча, як самі не знаєте, то варто когось спитати..

ЗІ: а орхідейка ваша справжня кралечка , пильнуйте тепр добре за нею. Квітонос вартує зрізати, щоб не витрачати сили, поставте його у вазу - він ще трохи квіти потримає вам для краси

я вище пару сторінок наза давала посилання на орхідейний ресурс
    пошукайте - там багато корисного є і про реанімацію квітів, і запамятайте що орха ростить коріння в сухості тому поливати тре нечасто і горщик має просихати *до скрипу*

---------- Додано в 21:43 ---------- Попередній допис був написаний в 21:36 ----------

ви все добре написали, крім того що ту ниточку оточує веламін, який запасає воду для квітки, і сама нитка без веламіну не має користі:)

3. Meriroma

ой, так - веламін він називається, але я не писала, що нитка без веламіну не має користі...веламін може висохнути, стати якби порожнім і відлетіти але коріння функціонує.

4. Gydzuk

Gydzuk New Member

не зовсім, як веламіну зверху не буде то таке коріння вмирає - воно не має що пити
    здорове коріння то як наша нога чи рука - кістка то нитка, а мясо навколо то веламін, але як не буде веламіну то сама та ниточка вмирає, вона вже не має звідки постачати вологу квітці

5. Roxie

Roxie Галицька панянка

Я теж не дуже промивала, але коли відмочувала - всі комахи тікали далі ніж бачили, Ваші мабуть теж повтікали.

От думаю - звідки ж ті комахи? Мої були схожі на таких многоніжок, які у сирості живуть. Думаю, що в сирості наші орхи в розсаднику не тримали. Може під час транспортування в ящики позалазили?

Ще хотіла спитати - в моєї орхи було таке: корінь почорнів в одному місці, а далі він все одно ріс і був дуже довгий. Чи варто було обрізати оте почорніння (разом з ним ж відрізала і добрий кусок живого зеленого кореня), чи тре було залишити? Почорніння було десь біля 0,5 см завдовжки. Хочу знати на майбутнє якщо таке буде.

О, вже прочитала про веламін. Значить в моєї орхи надгнив той веламін в одному місці, бо ниточка була тверда і ціла. То варто мені було відрізати корінь в такому випадку чи ні?

6. olerusya

olerusya sweet candy ;)

ага, в мене те саме було, спочатку нормальний салатовий, потім десь 2 см коричневої тонюсінької нитки, а далі прикінці ще з 4 см знову зеленого. я геть розгубилась що з тим робити:confused:

7. Gydzuk

Gydzuk New Member

різати перед ниткою
    як я вже казала вище, нитка не може пити

сама нитка без веламіну не живе і навпаки

8. Roxie

Roxie Галицька панянка

ага, значить воно мабуть було так: спочатку виріс довгий-довгий корінь, тоді на початку кореня надгнив веламін, корінь перестав пити воду і якщо його не відрізати то він все одно користі не буде приносити і за деякий час зіпсується.

9. Meriroma

а я б певно не різала...раз після чорного йде здорове коріння значить живе воно якось.

10. Міла

Міла Member

Дуже дякую вам за поради. Боюсь, що таки наробила дурниць, але перш, ніж обрізати корінці перечитала велику кількість інформації на різних форумах. Власне оті коричневі кінчики корінців були наповнені водою і лопали при легкому натисканні, а частина корінців з центру були абсолютно порожнистими і зморщеними, місцями мали темні плями. Підкажіть, як правильно обрізати цвітоноси? Це робити якнайшвидше, чи зачекати до першого поливу і подивитися, як поведе себе рослинка? Шкода, що доводиться вчитися на власних помилках :sad: Скільки вазонків за своє життя виростила, а першу орхідею мабуть замучила:cry:

11. Zhaba

Zhaba Member

Прочитала щойно, а пару хвилин тому коліжанка забрала той трупик. Коріння було живе після доставки, попило теж добре. Я трохи заглибоко запхнула в кору і мабуть вона була волога. Коріння стало все тонюсіньке без того веламіну і коричневе. Спочатку здавалось, що 2 маленькі корінці живі, але коли воно висохло то і то по ходу мертве. Шкода, що не сфотографувала - розгубилась. Цікаво чи можна якось відростити корінчики.

12. Gydzuk

Gydzuk New Member

читайте

---------- Додано в 23:19 ---------- Попередній допис був написаний в 23:15 ----------

краще всього обрізати коло самої основи (лишайте 3-4 см пеньку та й по всьому)
    квітка потім сама його засушить до кінця
    всі зрізи робіть тіки на сухій квітці, те саме стосується і дій з квітконосом
    потім не мочіть 3-4 дні

отут багато потрібної інфи

13. носик

носик New Member

дівчата, і я наробила дурниць. не почитала останні повідомлення і почала діяти. пересадила свої орхи. 4 були гарні, здорові та без всякої живності, а 1 мала відгнивші корінчики. я підрізала над ниточкю і замазала зеленкою. я дуже нашкодила?

14. Gydzuk

Gydzuk New Member

та не дуже...але на майбутнє забудьте краще за зеленку для коріння - вона містить спирт і просто напросто висушує його. користі з того мало, я наприклад зрізи нічим не обробляю лише сушу дня 4 не поливаючи

15. носик

носик New Member

дякую! а підливати коли після пересадки?

16. Blondo4ka

Blondo4ka Well-Known Member

Я от читаю всі дописи і думаю: чи вийде щось з моїх орхідейок? Бо робила щось середнє з усього вищенаписаного. Через який час можнабуде точно сказати чи вони будуть жити?

17. Roxie

Roxie Галицька панянка

А я таки засильно заглибила.. Вже витягнула, бачу що сухих і всередині пустих корінців так ніби побільшало.. Хоча, може вони такими й були, а я одразу не розібралась? Тепер і не знаю що сказати.

Gydzuk дякую за Ваші поради! А то б вчасно не прочитала і свою катлейку б загробила. Як воно все складно, тепер мені здається.

---------- Додано в 11:06 ---------- Попередній допис був написаний в 10:45 ----------

Щойно прочитала про катлею без коренів. Zhaba, гляньте, може це врятує катлею Вашої подруги.

джерело

18. Gydzuk

Gydzuk New Member

так само витримайте 3-4 дні без води

---------- Додано в 11:31 ---------- Попередній допис був написаний в 11:27 ----------

орхідеї досить повільні і реакція на погане утримання настає не одразу, інколи за півроку-рік квітка раптово помре а ви і не згадаєте що колись її перелили

тому вам лишається лише чекати і робити все правильно. Орхи здаються делікатними та насправді вони досить сильні рослини, тому наберіться терпіння))) все буде добре:)

---------- Додано в 11:36 ---------- Попередній допис був написаний в 11:31 ----------

вам дякую, що почитали:haha: ростіть і цвітіть:))) з квітами неважко:) просто треба не поспішати з ними)

одним словом про квіти тре забути і не чіпати їх, тоді вони нам віддячують квітками:)))

19. Галюсік

Галюсік Well-Known Member

А потім як краще поливати: як усі квіти - зверху лити воду, чи занурювати стаканчики у воду?

20. Roxie

Roxie Галицька панянка

в мене теж коли було кілька рослин - щодня до них приглядалась, зараз вже десь біля 70 горщиків з різними ростюхами - не маю часу вчасно полити...

За 3 роки одну драцену духмяну втратила (залила взимку), а так живуть - поживають. Ще жодна не засохла..