Орхідеї

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем LuBimaya, 26 Травень 2012.

1. EKate

EKate New Member

Відповідь: Орхідеї

Я тепер діток саджу у стаканчики для малювання дитячі - ті, що з кришечкою-непроливайкою. Проплавлюю цвяхом дірки в дні - і горщик готовий! Він якраз твердий, прозорий, і розмір підходящий. Бо знайти навіть стандартні горщики дуже складно, а менших просто нема ніде. От якось так:

2. zorkas

zorkas Member

по такому я і бачу що треба поливати, коли висохла кора, листочки стають легенькими

3. APR

APR Well-Known Member

В Ашані орхідеї по 65 грн (64 з копійками), вибір великий, ще не залиті, а перецвилі по 35 грн, але зовсім мало.

4. Рибка

Рибка Well-Known Member

Порадьте, будь ласка, вже і тут читала, і інші джерела, а визначитись не можу, чи обрізати квітконос. Вже з середини літа стоїть голий, на кінці ще один пуп"янок так і не розцвів, жарко було, але він не є насичено-зелений, і не твердий, певно трохи "скукожився"... І квітконос не жовкне. Отак стоїть собі як завмерлий.. і що робити?
    То вже біля 4 міс. минуло, як всі квіти опали.

5. Barnaulka

Barnaulka Well-Known Member

Я обрізаю тільки ті, які висохли, а інші не чіпаю. Щось та й буде :)

6. Meriroma

Meriroma В пошуках себе...

я теж так роблю

7. Virna

Virna Well-Known Member

він ще може зацвісти. от в мене так на старих цвітоносах з"явилися нові пагінчики.

8. Alicia

Alicia Well-Known Member

А якщо до половини засох квітконос, і я ту засохшу половину обрізала, він ще може пустити пагінчики?
    В мене така ситуація з двома орхідеями ще з літа.

9. Antivirus

Antivirus Well-Known Member

теж так роблю, згодом випускають квіточки.

10. Virna

Virna Well-Known Member

в мене в одній орхідеї так і було.

11. Jane

Jane вєчно в бєгах...

Мої орхідейки майже ціле літо простояли лисі, а тепер майже всі відрощують по 1-2 нових квітконоси. Так класно! Бо я вже думала з ними щось не те, а вони всі просто вирішили влітку відпочити :)

12. Gala

Gala Well-Known Member

В мене теж є три маленькі орхідейки і усі пускають квітконоси !!!

13. Delfy

Delfy Well-Known Member

і у мене 4 на вікні - на початку літа всі скинули квіти і стояли без жодного "руху". А зараз усі 4 почали пускати по 1-2 квітконоси + поячали відростати нові вже на старих стебельцях.

14. Monopoliya

Monopoliya Well-Known Member

прошу поради.
    Маю 3 орхідеї - зараз всі 3 також почали пускати квітконоси. листочки гарні, все ніби ок.
    а сьогодні поставила їх у воду, а в корі і по корінцях побачила якість малюсінькі білі повзаючі мошки\жучки.Побачила лише в 1 орхідеї таке, але не виключено, що в інших немає, бо стоять всі 3 на одному вікні. Жучки бігають швидко, переважно в корінні. я не знаю що це і звідки, оскільки не дуже спеціалізуюсь в таких питаннях..
    Порадьте, як краще з ними боротись, чи потрібно пересаджувати?
    Я поливаю квіти рідко, не частіше 1 раз/2 тижні. тримаю у воді 15 хв (літом наніч ставила) і все.

15. zorkas

zorkas Member

в мене так в одної, а інша скинула квітки, одне стебло пожовтіло а його відрізала. Чекаю щоб інші незівяли але незнаю чи щось вийде і взагалі чи виживе бо має лише один листок.

16. Roxie

Roxie Галицька панянка

НІКОЛИ ТАК НЕ РОБІТЬ!!!!

краще 1 раз в тиждень по 5-10 хв, ніж 1 раз в місяць - на 3 години. Максимальний термін, на який можна залишити орху в воді - 30 хвилин! на годину можна залишити тоді, якщо не поливали дуже давно і корені зісохлись. І то - виключно, щоб розмочити корені, одноразово, у винятковому випадку.

Білі мушки. Подивіться в гуглі по картинках чи схожі вони на подури. Якщо схожі - значить завелись від надмірної вологості (якщо залишали на цілу ніч у воді - то не дивно, що завелись подури).. Що робити? Просушувати. Пересадка не потрібна, подури самі зникнуть коли відрегулюєте рівень вологості в горщику. Зараз не поливайте 2 тижні, тоді можете полити горщик водою по краю (не залишати у воді, а просто полити, щоб кора не встигла натягнути багато вологи, але корені змочились). Цілу зиму поливайте дуже-дуже обережно. Збільшити полив можна аж навесні, коли зявиться багато сонечка, стане більше ясних днів і орха почне рости (випускати нові листки, нові корінці, нові квітконоси)

Останнє редагування: 25 Жовтень 2013
  17. La esposa

La esposa Moderator

може, то подури? пошукайте і гуглі, подури, ногохвостки.. з'являються від надмірного поливання. Вони самі по собі нешкідливі, більше шкодить вологість, які вони люблять. Ви пишете, що рідко замочуєте, але може у вас вологість висока і субстрат не встигає просихати всередині?

---------- Додано в 10:50 ---------- Попередній допис був написаний в 10:50 ----------

ой, перше написала, а потім побачила готову відповідь :girl_flag_of_truce:

18. sensual

sensual New Member

А я маю проблему, вчора коли підливала свої фаленопсиси замітила, що у двох виглядали засохші корінчики, я їх дістала з кори і там 80% коріння було засохше, при тому що я їх підливаю щотижня по 20-хв і при тому ж що одна з них має один квітконос з квітами, а друга квтконос з нероскритими пупляшками, я те сухе коріння обрізала і поставила голими дупцями в стакан, і от думаю що далі? можливо хтось з цим вже стикався?

19. Roxie

Roxie Галицька панянка

правильно зробили

неправильно зробили.. орха - не фіалка, ставити орху у воду = пришвидшити їй смерть..

Не слухайте продавців орхідей, які в супермаркетах їх на ніч залишають у воді. Орха вмирає довго і повільно, деколи і рік часу, деколи й до двох років.. Зовні виглядає гарненька, листки ніби ок, навіть цвіте! Але всередині може бути вже дохла, і якщо ще вдома її заливати так, як то роблять в супермаркетах - довго не проживе. Здорові орхи в хатніх умовах живуть по 10 років. (Не в мене, бо в мене поки другий рік, але на форумах орхолюби це підтверджують)..

Корені сохнуть - не повірите від чого.. Від переливу. Переконалась на власному досвіді. Давайте корі стояти абсолютно сухою між поливами хоча б 3 дні - і успіх гарантовано.. Тобто влітку 1 день - полили. 2,3 день - кора волога, 4-й день кора добре просохла, 5,6,7 день - кора зооовсім суха (така, що буде добре горіти, якщо підпалити). Тоді на 7-8 день можна підливати знов. Взимку кора може сохнути 15-17 днів (спеціально міряла т-ру повітря на підвіконні, під яким жарять батереї - 17 град.). Значить поливати на 20-й день. Якщо листки обвисають швтдше - можна полити швидше, але памятайте, що у здорової орхи листки за 1-2 дні після поливу знову стануть тверді і блискучі (у фаленопсиса), якщо не стають - значить орха вже підчепила бяку, і просто більше поливати - не покращить ситуацію. Треба лікувати (можна Превікуром).

В здорової орхи корені не сохнуть самі по собі. І повірте, що якщо вони таки сохнуть підозріло швидко і багато - орха хвора, і правильний полив - найменше що можна в даному випадку зробити, щоб продовжити їй життя.

В цій темі все вже було розписано по кілька раз.

20. Morenka

Morenka Active Member

Гадаю, що коріння задихнулось, оскільки мабуть зовсім не просихало і не дихало. Орхідеї - рослини епіфіти і для росту та функціонування, не потребують "землі" у нашому виипадку подрібленої зтрухлявілої кори. Фаленопсиси в природі ростуть на дереві і корінням обвивають його стовбур, для того щоб це саме коріння могло дихати (інакше вони росли б в землі, як звичайні рослини).
    Вашій орхідеї потрібно наростити нових здорових коренів. Це може бути тривалий процес, якщо квітка має достітній обєм здоров'я. Для цього її потрібно посадити в горщик, попередньо зробивши в ньому вентиляційні дирки (наприклад паяльником) в грубу кору. Кусками не меншими ніж 2Х2 см і дуже не утрамбовувати її. Хай там будуть повітряні кишені, корінню вони знадобляться. Кору можна змішати з пінпластом. На дно можна покласти камінь (для стійкості).
    Бажано посадити квітку так, щоб її "попа" - низ стволика, не торкався кори, для цього можна її посадити на той самий пінопласт. І бажано потім це все добре закріпити шнурками, щоб квітка не рухалась в горщику, доки не наростить достатньо коренів.
    З поливами не частити, але й не засушувати. Якщо нормального коріння нема, то можна раз в кілька днів зволожувати листя, щоб не засушити до гербарію.
    І дати достатньо світла, оскільки саме воно є джерелом поживних речовин для усіх рослин. В темні пасмурні дні можна досвічувати лампою.
    Такі мої поради ).