Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП

З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.

Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. lydmila

lydmila Well-Known Member

Відповідь: Педагогічне догодовування

В нас педприкорм уже більше місяця , все було добре, а вчора поносик...Думала може через суничку, бо напередодні дала кілька ягідок...здається три. Може не варто було, або забагато як на пеший раз коштування суниці. Відмінила поки прикорм , залишила лише цицю, але не можу знайти на який час відміняти....поносик був не сильний (три рідких какання протягом дня,доця почувалась добре, сьогодні наче спокій).

3. natorella

natorella Well-Known Member

то був не поносик

4. lydmila

lydmila Well-Known Member

5. Corena

Corena Кулінарна муза 2013

розказую, як в нас виглядає зараз педприкорм.
    сідаємо разом за стіл, починаємо їсти, все, що даю катрусі за пару секунд опиняється на підлозі. ситуація з пальчиком в нас не змінилась - я кладу їй в ротик шматочок їжі, вона витягує, розглядає, що я дала, потім знову сама собі кладе до рота. за той час більша половина їжі вже лежить на підлозі. доня вже зацікавилась, що ж там на підлозі? - злазить, і починає збирати з підлоги і доїдати. і так кожен раз.
    пробувала давати шматочки їжі їй в руку, а не відразу в рот, але то ситуації не міняє , все рівно розсипається все на підлогу і їсться з підлоги.
    так от питання, чи треба зараз якось намагатись щось змінити/перевчити, чи переросте/само пройде? чи може варто давати їй свою тарілочку з маленькими шматочками їжі, які вона зможе сама їсти? бо поки що про культуру поведінки за столом в нас не йдеться...

6. Orman

Orman Модератор-бомба

о тепер я знаю як виглядає харчовий інтерес :) - він у Варі проснувся!

це я порадіти-похвалитися зайшла

7. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

і як? :) думаю, у нас теж десь за місяць-другий буде. Розкажіть, чого чекати :)

8. Gloria Tempus

Gloria Tempus Well-Known Member

До речі, про наш харчовий інтерес розповім:) У нас зараз лізуть зуби, тому третій день малий злий і недобрий, і роздратований, і плакуськає багато, і не спить, тому живе на мамі:) Мама змучилась, мало спала, похудала і все шукала виходу, як йому той процес полегшити. І рішення прийшло само собою: бублик!!! Моє дитятко так вчепилось яснами за того бублика, що я потім забрати його не могла. А як я сміялась, коли побачила, як мій малий замурзався від того бублика. У нас їло все: і ротик, і носик, і вушка, і лобик, і навіть нозі:) Ото в нас такий харчовий інтерес на фоні прорізування зубок.

9. Rosynka

Rosynka Well-Known Member

Та то навряд чи інтерес, швидше за все, дитя використовує бублик для полегшення болю в яснах, як ото ті кільця для прорізування зубчиків.

10. Gloria Tempus

Gloria Tempus Well-Known Member

Та в нас є тоті колечка-прорізувачі, то він в їх сторону навіть не дивиться, а от бублика засмакував якраз.
    Але то не тільки в тому харчовий інтерес. Насамперед, у тому, що, як я щось їм, то дитина неодмінно мусить залізти мені в тарілку і там покулупатися, та й на язик спробувати, якщо я дозволю. А ще моя улюблена чашка, в якій я кожного дня п'ю чай, стала його улюбленою, хоча вона зовсім не яскрава, не така, що привертає увагу, ну така банальна чашка з написом. Так малий мусить її почіпати і позаглядати, що там є:).

11. Corena

12. Rosynka

Rosynka Well-Known Member

тому його і цікавить, що мама кожного дня декілька разів щось там нею робить:) при х. інтересі малюка би швидше цікавив вміст БУДЬ-ЯКОГО горнятка...

---------- Додано в 18:29 ---------- Попередній допис був написаний в 18:25 ----------

найкраща зубогризка - кусок
    ревеню.

Та то кожна дитинка собі вибирає, що їй найкраще підходить:) іноді той вибір може бути дуууже дивним і несподіваним для батьків.
    Не пам'ятаю, що синок гриз найчастіше, але точно не ті кільця :)

13. Orman

Orman Модератор-бомба

це не харчовий інтерес, це просто інтерес до всього.

Я теж на все думала що це харчовий інтерес, а тепер коли він справді з"явився я розумію, що то було не то :)

ой, це не спутаєте :)

14. Женічка

Женічка Well-Known Member

15. Orman

Orman Модератор-бомба

16. Corena

сподіваюсь, що все-таки, знаючі люди допоможуть мудрою порадою...
    бо я вже не можу спокійно дивитись на то їдження з підлоги. сьогодні їли борщик, відповідно на підлозі порозкидала бурячок, капусточку. ті кусочки поприлипали до плитки і моя винахідлива дитина просто злизувала їх з підлоги язиком:crazy:, тому що не могла взяти пальцями... :girl_flag_of_truce: хелп!

17. panikvarts

panikvarts Well-Known Member

В нас був такий період. Потім, певно, переросло. Як тільки добре навчилась руками в рот їжу запихати, то все пройшло.Я не любитель розкиданої по землі їжі, тому як раз-два їжу кидала, я забирала її від столу, знімала на землю.
    Я не спец в тому питанні, може, мало б бути по-іншому.
    В нас тепер прийшла нова мода: ми не хочемо всидіти за столом і 5 секунд після того, як отримаємо свою дозу їжі. Трохи випросить з тарілки і викручується з рук на землю. Спускаю, вона йде кудись доїдати то, що дали. Потім приходить, знову випрошує і знову звалює. І так може бути декілька раз. Або їй починає смакувати, коли в тарілці нічого вже не залишається і буває такі плачі закатує, що мус вкинути ще хоч маленьку порцію і з нею поїсти. Але те несидіння за столом мене найбільше хвилює. Це теж може перерости? Що робити?
    І ще згадала. Тут про допоювання багато говорили, що діти переважно не хочуть ще пити в нашому віці, лише трошечки. А ми от навпаки: мала аж трясеться, коли бачить горнятко в чиїхось руках, мусиш дати їй, а присмоктується дуже, буває, що без плачу і не відірвеш; і нам дуже смакують супчики, особливо юшка.

18. Haidee

Haidee Well-Known Member Команда форуму

Ну та вони того й добиваються, щоб спуститися на землю і злизати все найсмачніше звідти:) я так само роблю: їжу з підлоги, дитину на підлогу. Але от що помітила: те визбирування з підлоги добре тренує пальчики, певно тому так подобається дітям. Я беру якусь підходящу дрібну їжу (зараз сунички, наприклад), пару штучок, розкладаю перед нею на великій тарілці і так ми їмо - трохи в мами з ложки, а поміж тим пальчиками ту дрібноту. Спеціально на підлогу моя мала таку їжу не кидає, їй процес вибирання найкращої ягідки і несення її до рота дуже подобається:)
    А пити теж дуже любить. Може поїсти цицю, потім притягнути пляшку з водою до мене і каже "дяй") поп"є води і далі їсть цицю)

19. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Дитина вчиться ЩО їсти і ЯК їсти. Якщо розкидати їжу не можна, значить треба збирати з підлоги. Мама цим демонструє цінність їжі. Випадково впало - мама підняла, з*їла. Якщо дитина починає спеціально розкидати - їжу забрали в дитини, дитину спустили на підлогу, їжу з підлоги зібрали, мама сідає далі їсти сама.
    Це стратегія. А на практиці звісно, що буває ситуація, коли мама не бачила\не встигла і дитина їсть з підлоги - страшного в тому нічого немає.

Це нормально, я вже про це писала в темі. Даєте стільки, скільки з*їсть за раз і може бігти. А мама чим швидше намагається з*їсти, щоб дитині не дісталось :) Жарт, звісно, але дитина має сама думати, як поїсти, коли голодна. Тому має зрозуміти, що їжа швидко закінчується, якщо відволікатись.

20. natorella

natorella Well-Known Member

в юри нещодавно виявилась - кісточка куряча ( в кращих традиціях спока, ги)

21. Люша

Люша Well-Known Member

:) у нас це так - ручками махає, ротиком чмокає і всім тілом тягнеться в сторону тарілки)))) і коли щось отримує задоволено сидить та жує, а як прожує знову просить.