Сенполія (Фіалка)

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем bilo4ka, 6 Травень 2012.

1. olya_d

olya_d Well-Known Member

Відповідь: Сенполія (Фіалка)

А може азоту не вистачає?

2. Roxie

Roxie Галицька панянка

чесно кажучи - не знаю.. фіалки ніколи нічим не удобрюю..

3. bilo4ka

bilo4ka Well-Known Member

вичитала в мудрій книжці: Причиною жовтизни листя буває декілька:
    1) брак азоту і мікроелементів (наприклад, заліза)
    2) брак вологи
    3) надлишок світла.
    Найкращий спосіб позбутися її, персадити в свіжу землю і поставити в більш притінене місце)

4. Roxie

Roxie Галицька панянка

ну.. в моєму випадку надлишок світла - однозначно не може бути.. брак азоту - можливо, бо не удобрюю; дуже ймовірно що брак вологи, бо вона стоїть в кутку і забуваю її поливати.. тре купити файну землю і пересадити..

5. olya_d

olya_d Well-Known Member

В свіжій землі якраз і є добрива, але пишуть, що їх вистачає приблизно на місяць.

А я хотіла би в цій темі написати ще і про стрептокарпус - ще одну досить популярну квітку, крім фіалок і глоксиній, в сімействі геснерієвих. Один дорослий кущ може мати до 100 квіток. Умови догляду такі ж самі, як і у фіалок. А відмінністю є те, що з-під одного листка може рости до десяти квітоносів, а не один-два, як у фіалок. Також стрепси мені сподобались тим, що ростуть і зацвітають значно швидше.
    Ось мої перші два:

Зараз в мене росте значно більше сортів, вже позакладали квітоноси, чекаю з нетерпінням

6. bilo4ka

мала два і обидва загинули. Вони не люблять високу температуру в кімнаті, а в мене літом під тридцять..([​IMG]

7. olya_d

olya_d Well-Known Member

Мої нормально росли, правда, на північному вікні

8. bilo4ka

в мене західне вікно і панельний будинок, літом менше 26 град. не буває)

9. model fantazii

model fantazii Well-Known Member

я собі так думаю: в мене дві фіалки ніяк не хочуть зацвітати, все тільки нові листки виганяють, то я їх удобрювала добривами для квітучих істимуляторами цвітіння, а там же більше калію то може дійсно азоту замало але додавати ще азоту не хочеться бо ж і так зелені багато випускають.... а ще і справді можливо
    бо вікно південне і зимою ставила на підвіконня а тепер переставила на стелаж то вроді почали зеленіти чи то може тільки так здається?
    підкажіть як можна заставити цвісти фіалку (ну крім добрив)

10. olya_d

olya_d Well-Known Member

Може спробуйте грунт їм змінити. А про надлишок світла - це, я думаю, йдеться про занадто довгий світловий день. Мої теж стояли на південних вікнах, але не біліли. Але вчора не впильнувала, спалилось кілька :girl_cray:

11. spasivczanka

spasivczanka New Member

а моя пересаджена фіалочка опустила листки, то вона з часом відійде?

12. Jupiter

Jupiter Well-Known Member

мала б відійти. Можливо, ті нижні листочки з часом відімруть. А серединка має бути тугенькою і швидко піде в ріст.

13. bilo4ka

весна:girl_in_love: Мої на весну починають цвісти, від появи сонця ) Перед тим бажано їх пересадити в свіжий грунт.
    я їх практично не використовую. Найкраще добриво - два рази в рік поміняти фіалці грунт (якісний правда) В мене за браком місця деякі фіалки стоять на стелажу біля вікна, там сонце до них не ходить, а я додатково не досвідчую, то вони там цвісти зовсім не хочуть(

14. model fantazii

model fantazii Well-Known Member

в мене також полички на стіні біля вікна але не стільки за баком місця скільки тому, що вікно південне і весною-літом там фіалки просто горять а та тюль трохи згладжує сонце тому не думаю що їм там мало світла. Просто я придбала ці фіалки літом молоденькі то вони ще так ні разу і не цвіли...:girl_cray:

15. bilo4ka

ще тільки весна почалася, тому зацвітуть) Якщо від літа не пересаджували, то пересадіть
    забагато сонця також не сприяє гарному росту.

16. bilo4ka

В мене також цей сорт зацвів - Поль Баньян. Гарний сорт для починаючих фіалководів. Він легкий у догляді, гарно пасинкується, добре пересаджується і надзвичайно красивий)
    П.С. хотіла в інтернеті подивитися опис цього сорту і зайшла на один сайт, а там свою фотографію побачила) [​IMG] "Стибзили"

17. Mriynytsya

Mriynytsya New Member

Сьогодні довідалася:
    Вперше у Львові демонструють унікальну колекцію узамбарських фіалок.
    У п’ятницю, 11 квітня, у Львівському міському дитячому еколого-натуралістичному центрі відкрилася виставка квітучих кімнатних рослин. Її родзинкою та окрасою стала чудова колекція сенполій тернополянки Зої Герасимчук.
    http://zik.ua/ua/news/2013/04/12/403974

18. Кіцюня

Кіцюня New Member

Іду до вас за порадою. Маю штук з 8-10 різних фіалок, які понащіпувала у знайомих, навіть не знаю які, бо вони у них не цвіли на той момент)). Посадила їх у невеликі горщики вже два роки тому і ніц. Потім пересадила, бо подумала "певно грунт поганий", і ніц. Черз трошки більше ніж пів року знов пересадила і знов ніц. Одні з них буяють як шалені(листочки мають високі стовбури), а одні такі малюсінькі. Що не так???? Поливаю коли вже підсохнуть, заглядаю кожен день, стоять на підвіконні, але прямого сонця немає, рідко но підживляю.

19. LuBimaya

LuBimaya New Member

Може, сфотографуйте їх всі в купі та покажіть нам?

20. Кіцюня

Кіцюня New Member