Недавно, десь от-от буквально кілька днів тому Уляна Дідич, більш відома форумлянам як Ука, опублікувала у своєму жж http://uka-didych.livejournal.com/ пост з віршами Марійки Підгірянки, скромно описавши його Вірші дуже гарні. Марійку Підгірянку я знаю з малесенької дитини. Мама і бабця дуже любили нам читати її вірші з книги "Ростіть великі". Зокрема, власне її вірш про маму, я пам'ятаю з дитинству сьогодні як одне з найгарнішого, що навчила вдома мамуся. Коментуючи пост Уки, я дописала їй до її підбірки віршів і свій, знайомий мені з дитинства. Снилось мені ясне сонце, Що в небі світило. А то на мене рідна ненька Дивилася мило. Снився мені легкий вітрик, Що пестить колосся, А то мені моя мама Гладила волосся. Снилась мені ягідочка, Як мед солоденька, А то мене цілувала Мама дорогенька. Снились мені ангелики, Що в рай мене несли, А то мами ніжні ручки, До серця притисли. прокоментувала Уляна. Далі ми ще спілкувались, і от що в кінці написала Ука, яку зацікавило те, що я писала куплет оригіналу про ангеликів. Я просто дуже горджуся тим, що я знайома з внучкою Марійки Підгірянки, поезію котрої читала своїй Софії ще коли вона була в материнській утробі. І так інколи нам життя підносить такі чи інші невеличкі сюрпризи, хотілося би частіше бути так приємно здивованою, хоч час від часу, навіть коли це доволі рідко, це дуже і дуже приємно. До чого я це все написала? Давайте ділитись в цій темі, що ми читаємо діткам на ніч, чим цікавляться наші діти, якими саме письменниками, поетами, що їм дається з радістю, як взагалі Ви привчаєте дитину до книжки, як розвиваєте любов до літератури і книги як таку. Адже в нашому зварйованому світі усе вже так перейшло на компютерно-технічний лад, що інколи здається, що дітям не так багато перепадає книгодрукованої продукції. Не знаю, як кому, а мені книжка дуже важлива, і у нас вдома дуже велика домашня бібліотека. Ось такий настрій мала на створення теми, навіяний несподівано виявленим знайомством із правнучкою Марійки Підгірянки. Більше віршів Марійки Підгірянки тут. Азбука Бабуся вчула дивні вісті, - Вітрець, мабуть, приніс, - Що там далеко десь у місті Відважний хлопчик зріс. На саночках, мов вихор, мчиться, Нікому не зверта, І тільки азбуки боїться, Мов дикого кота. Бабуся внучка запросила Улітку на село, Коли пшеничка колосилась І все кругом цвіло. Для внучка азбуку зробила - Барвисті літерки. Їм ручки й ніжки приробила, Поставила в рядки. Одні одних за руки брали Веселі літерки І хлопчика до себе звали: - Не бійся нас, ходи! Вже хлопчик не втікав нікуди, За ручки букви брав, Погрався ними - і без труду Всю азбуку читав. Біда з козою Що я маю бідна робити? Кажуть мені козу гонити. Коза по корчевлях подерла, Сколола я ніжки до терня. Виломлю я прутик із верби Та зажену козу до дебри, А киць, а киць, козо, до вовка, Най буде спокійна головка. * * * Дзвіночки дзвонять дрібно, Дзвіночки при санках — Як біло, як біло-срібно Прослався рівний шлях. Саночки линуть сміло, У птаха взяли лет, Як біло, біло-срібно Блищить зими намет. Гей, міниться перлисто Між вербоньками путь; Як чисто, хрустально чисто Ллєсь воздух в мою грудь! Інеєм трусить сніжно На очі на чоло; Як ніжно, безмежно ніжно Цілунком обняло. Садочки мов леліють, Мов сиплять вишні цвіт; Я лину в білу мрію, У казки срібний світ. МАТИ Хто тебе так щиро любить, І вбирає, і голубить, І кладе у постіль спати? Мати. Хто стеріг тебе віз злого, Відмовляв собі усього, Щоб тобі віддати? Мати. Хто тебе узяв за руку І до школи на науку Вів, щоб розуму навчати? Мати. Ой не нам в кайданах ходити Ой не нам та не нам В кайданах ходити! Ой не нам та не нам Ворогам служити! Кланятися панам Та ще чурам царським Ой не нам, та не нам, Онукам гетьманським! Ой не нам, та не нам, Конати в неволі, Дать орать ворогам На своєму полі. Карки гнуть під ярмом Московським та лядським Ой не нам, та не нам Потомкам козацьким! Ой не нам вічно жить В оковах, що тиснуть Гей же руки пружить, Хай окови тріснуть! Ну ж в огні боротьби Серце й дух кріпити, Бо не ми, ой не ми, Будемо хилитись. Ой не нам вічно жить, Дивлячись в могили. Брати! Ну ж гартувать Молодії сили! Серцем, духом, грудьми Край свій боронити. Хай світ знає, що ми України діти. Що я люблю Люблю матусю, батька люблю, Люблю хатину рідну свою, І рідну школу, і вчителів, Село, де вперше сонце зустрів. Люблю в криничці блакитну глиб, І лан, що родить для мене хліб, Садок, з якого грушки несу, Горбок, де білі вівці пасу, Бо ті горбочки, лани, ліси Для мене повні добра й краси, Бо все, що бачу навколо я, – То люба рідна моя земля. Де є наше право Де є наше право, любий брате, Де є наше право? На тім полі, що кров'ю зілляте, – Там є наше право. Де є наша сила, сестро мила, Де є наша сила? В тій любови, що всіх нас злучила, Там є наша сила. Де є наша воля, українці, Де є наша воля? У тій злуці, де труд плете вінці, Там є наша воля.
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? позаду оперного, поруч із взуттєвим магазином Екко є книжковий магазин - там великий вибір книжечок про Каю
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? хочу порекомендувати оцю чудову "Червону книжечку" (вид. Основи) поліграфія шикарна, малюнки суперові. шкода, шо трохи мало сторінок (для мене) + сподобалось, що є розділ "як допомогти довкіллю"
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? В оцій книжечці - невеличкі оповідання релігійної тематики про важливість і силу молитви, Божу допомогу. Написано простенько і цікаво, гарні ілюстрації В цій - теж невеликі оповіданнячка повчального змісту щодо поведінки діточок. Як читали з племінником книжечки, то було цікаво і йому і мені
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? Похвалюсь нашими останніми вдалими придбаннями: 1. "Азбука Екології" видавництва Пелікан. Ми зібрали вже практично всю серію цих азбук, про деякі вже писала тут раніше. В цій книжці короткі оповідання, написані від імені ведмежатка, яке разом із своїм другом професором поспішають на допомогу природі. Вчить дитину дбайливого ставлення до довкілля. Дуже гарні, "добрі" ілюстрації. Історії трошки по- дитячому наївні, тому швидше для дошкільнят. 2. "Не цілуй жаб" видавництва Країна мрій. Смішні, сучасні оповідання про незвичайних принцес. Ілюстрації теж оригінальні. Доні сподобалось, бо про принцес і мені, бо оповідання з гумором, а не просто принцесно-рожеві. 3. Книга творчості "принцеси" від Махаона. Містить оригінальні завдання на логіку, фантазію і дт. Якісний друк, папір. Як на мене, правда, трохи задорога, але дитина, як взяла в руки, то вже не хоіла віддавати Ще пригледіла кілька цікавих новинок від Країни Мрій, але відпишусь, вже як "потестуємо"
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? Купила там 2 книжечки про Каю "Я тебе люблю" і "На добраніч" Мала щось зовсім не в захваті, при тому що мультфільм про Каю - один із її улюблених. А мене здивувало, як погано поклеєні сторінки (клей повилазив і посклеював сторінки до пошкодження малюнків...). Побачити до покупки того не могла, бо книга запакована. Зараз в нас книга-фаворит "Знаешь, как я тебя люблю?" Сэм Макбратни Ввечері перед сном читається мінімум 2 рази, а деколи ще й зранку. Але таку книгу читати малій приємно
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? Хтось має книжки "100 казок" від "абабигаламаги"? Там є три томи. Мені б хоча б якийсь 1 том, але цікавить, які там казки є. Може, хто має або знає, то хоча б приблизно зорієнтує мене в наповненні.
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? Маю три томи, дуже люблю ці книжки. В неті знайшла зміст : ЗМІСТ Том 1 Курочка ряба Котик та півник (Записала Леся Українка на Волині) Рукавичка (Записав Панас Мирний у Миргороді на Полтавщині) Івасик-Телесик (Записав Іван Рудченко в Гадячі на Полтавщині) (Записав Іван Рудченко в Гадячі на Полтавщині) Кирило Кожух’яка (Записав Лев Жемчужников на Полтавщині) Сестричка та її братик золотий баранчик (Записав Лев Жемчужников на Полтавщині) Кривенька качечка (Записала Ганна Барвінок на Чернігівщині) Ріпка (Записав Іван Франко на Львівщині) Лисичка-сестричка і вовк-панібрат (Записав Іван Рудченко у Полтаві) і вовк-панібрат (Записав Іван Рудченко у Полтаві) Як Іван гуси ділив (Записав Микола Зінчук в Нижньому Березові на Івано-Франківщині) Розум і Щастя (Записав Степан Далавурак у Кулачківцях на Івано-Франківщині) Три брати (Автор запису невідомий) Вовк, собака та кіт (Автор запису невідомий) Лисичка-сестричка (Записав Іван Новицький у Великій Снітинці на Київщині) (Записав Іван Новицький у Великій Снітинці на Київщині) Пан Коцький (Записав Анатолій Петруняк в Уманському повіті на Київщині) Як панок балакав по-німецькому (Записав Степан Далавурак на Івано-Франківщині) Вовк-колядник (За записами Григорія Юзв’яка на Рівненщині та ін.) (За записами Григорія Юзв’яка на Рівненщині та ін.) Лисичка та журавель (Записав Іван Франко на Львівщині) Три бажання (Записала Софія Тобілевич на Поділлі) Три золотокучеряві княжичі (За записами Павла Чубинського у Борисполі на Київщині та ін.) Циган-мандрівник (За записами М. Зінчука та І. Малковича в Березові Нижньому на Івано-Франківщині) (За записами М. Зінчука та І. Малковича в Березові Нижньому на Івано-Франківщині) Змій (Записав Олександр Шишацький-Ілліч на Чернігівщині) Сірко (Записав Анатолій Петруняк в Уманському повіті на Київщині) Як дурня женили (За записами Ст.. Далавурака в Кулачківцях на Івано-Франківщині та ін.) Залізноноса босорканя (Записав Петро Лінтур у Страбичеві на Закарпатті) Про вченого бика (Записав Степан Далавурак в Молодятині на Івано-Франківщині) Золотий черевичок (Записав Іван Рудченко в Миргороді на Полтавщині) Мішок глини (Записав Микола Зінчук в Нижньому Березові на Івано-Франківщині) Бух Копитович (Автор запису невідомий) Язиката Хвиська (Автор запису невідомий) Ох (Записав Іван Рудченко в Гадячі на Полтавщині) Як Бог людям і тваринам ділив літа (Записав Петро Лінтур у Страбичеві на Закарпатті) Козак Мамалига (За записами Володимира Лесевича в Лубенському повіті на Полтавщині та ін.) Ілля Муромець (За записом Олександра Шишацького-Ілліча на Чернігівщині та ін.) Яйце-райце (Записав Іван Рудченко в Уманському повіті на Київщині) (Записав Іван Рудченко в Уманському повіті на Київщині) Зміст ТОМ 2 - Зайчикова кашка - Колобок - Півник і курочка - Кобиляча голова - Заєць та їжак - Коза-дереза - Про бідного парубка й царівну - Цап та баран - Петро і меч-гартованець - Як різник цвірінькав - Легінь, що повернув людям сонце, місяць і зорі - Мудра дівчина - Рак-неборак та його вірна дружина - Іван-Побиван - Торба з королем - Летючий корабель - Чарівне горнятко - Як Іван царя перебрехав - Князівна-жаба - Як лисичка лева одурила - Казка про липку і зажерливу бабу - Золотий червінець - Іван Голик та його брат - Калиточка - Про Невмираку - Хлопчикова молитва - Котигорошко Зміст ТОМ 3 - Як маленька бджола врятувала гуску - Сонце, Мороз і Вітер - Про Івана Багатого - Казка про двох білочок і хитру лисичку - Лев і осел, що вдавав царя - Бідний багач - Заяче сало - Бідний садівник і королівна - Несмішливе слово - Як лисичка Івана Баштанника зробила царевичем - Лисиця і ведмідь - Олекса і Чорний Полонин - Циган і лев - Як віл бігав наввипередки з конем - Видимо-Невидимо - Правда й Неправда - Соловейкові поради - Як вовк гусям грав - Срібні воли - Як бідний Манько святив паску - Королевич і залізний вовк - Казка про Лугая - Як Микола був коровою - Олянка, або дерев’яне чудо - Москаль у пеклі - Правдивий Іванко - Як пастух наговорив повний мішок - Цісар і злодій - Скільки в небі зірок? - Казка про знахаря та білу змію - Закляте військо - Яку кару придумав чоловік вовкові - Козаки і Смерть - Золота гора
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? Дякую, я вже теж знайшла. Мабуть, на початок краще взяти перший том, там класичні українські казки.
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? Як на мене 1 і 2 томи найкраще підходять малятам, третій том для діточок трохи старших, малому він наразі нецікавий. Але маємо всі три і я насолоджуюсь - то мастхев для всього сімейства. А вже поки я тут, похвалю Буквар від Країни мрій: Він нормальний, без запльотів і вивертів
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? ЗАВТРА IV Гаражний Розпродаж «Книги за життя» 16 серпня 2014, 12:00 Дворик Старого Лева (вул. Лемківська, 15а) Гаражний розпродаж «Книги за життя» організовується, щоб допомогти тим, хто воює за нашу країну, спробувати захистити їх. На розпродажі ви зможете придбати книги «Видавництва Старого Лева», зокрема наші найсвіжіші новинки. Зібрані кошти організатори перекажуть ГО «Допомога Армії». Також на розпродажі буде скриня з «вільними книжками». Кожен може принести книги з власної бібліотеки, з якими готовий розлучитися заради доброї справи. Ці книги можна буде придбати за суму, розмір якої покупець визначить на свій розсуд. Усі зібрані кошти підуть на потреби армії. Традиційно під час Гаражного Розпродажу від Старого Лева відбудеться низка майстер-класів для дітей за мотивами книжок видавництва. Буде організований і куточок, де діти та їхні батьки зможуть написати листа воякам, які щодня ризикують життям заради нас. Адже для них надзвичайно важлива наша підтримка. Ми потурбуємося, щоб ці листи дійшли до адресатів. Розклад майстер-класів для дітей: 12:00-13:00 – майстер-клас за мотивами книжки «Антоміми» творчої майстерні «Аґрафка». 13:00-14:00 – майстер-клас від художниці Наталки Гайди за мотивами збірки «Татусева книга» В. Вакуленка-К. 14:00-15:00 – майстер-клас від Каті Паньків (арт-студія «Жовті ножиці») за мотивами книжки «Про кита» Оксани Лущевської. 15:00-16:00 – майстер-клас за мотивами книжки «Карти» Александри і Даніеля Мізелінських. 16:00-17:00 – майстер-клас від Каті Паньків (арт-студія «Жовті ножиці») за мотивами книг Туве Янссон про Мумі-тролів
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? Порадьте якісь цікаві книжки для хлопчика 4,5 роки, але щоб вміру тексту було і гарні малюнки. Наразі любить щось таке простеньке і не велике, Пригоди ведмедика та його друзів від Пелікан( я вже змучилась 100 раз її читати), Мед для мами Абабагаламаги, Улюблені вірші Абабагаламаги, купила Азбуку здоров"я від Пелікан, не хоче слухати..., не знаю чого.
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? Дівчатка, не знаю, чи можна тут писати, але сьогодні прочитала, що помер Всеволод Нестайко!Сльози на очі навертаються, але я думаю, що він житиме вічно у своіх книгах!
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? Ярка побачила в новинах і плаче - мама, що не буде продовження "Пригод у лісовій школі?" "Країна сонячних зайчиків" - моя перша самостійно прочитана книга, "Тореадори" улюблена, зачитана до дірок, зараз читає моя донька... Геніальний дитячий письменник...Вічна память...
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? як писав один журналіст - "сьогодні померла ціла Епоха дитячої книжки"
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? В нас довго-довго була улюбленою книжечка"Найкращі казки малюкам" видавництво так одразу і не згадаю. Ілюстрації просто чудові, правда, місцями трохи "рашн-стайл", ну і віршик "Кішчин дім" - переклад досить слабенький. А так казки прості, цікаві і довго не набридають. Дівчата, може я не зовсім в ту тему, але тут якось більше пишуть про дитячі книжечки. Взяли собі на сейлі помилково не ту книжку Бодо Шефера - "Кіра і таємниця бублика" (це про формування характеру). А треба було "Пес на ім"я Мані, або Абетка грошей", бо якраз гроші і економна економіка Павлика зараз дуже цікавлять. "Про бублик" книжка написана як продовження Абетки грошей, тому якщо Абетка вам вже не потрібна, є пропозиція помінятися Буду дуже вдячна. Або просто куплю.
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? Моя читала коли я якраз народила молодшу. То перший місяць коли в основному була біля маленької - перечитувала цю книжку, і тихенько так сміялась до упаду. Ніби і доросла тітка, а цікаво. Це правда...
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? Хочу похвалитися нашою покупкою - нова книжка від Видавництва старого лева "Про кита" - супер книжечка для найменших читачів. В мене Влад - просто фанат книжок. Навіть іграшок не треба - як тільки бачить книжку - кидає все Найбільше йому подобалося "читати" всілякі народні забавлянки, лічилки, а ще віршики з Абетки і "Улюблених віршів" А-ба-ба-га-ла-маги. Картонні книжки - вже трохи "пройдений етап". Маємо цілу купу від видавництва "Ранок" - тільки картинки любить розглядати (в цьому я з ним згодна, бо віршики там "не ахті"). А тепер маємо нову улюблену книжку - читаємо по колу 3 рази. Там такі гарні малюнки і класні звуки у віршиках "чап-чап", "тра-та-та", "бульк-бульк", "ла-ла", "виль-виль" - Владу дуууже подобається то все за мною повторювати. Книжечка не дешева, але така вже гарна
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? Направду, класнючі віршики для малявок! Дякую, що поділилися! Я ще купила "Абсолютно білу книгу" - біла ламінована книга, на якій можна писати маркером і витирати. Ніби й нічого особливого, але син зацінив - вже написав свою історію з малюнками. Якось просто у зошиті чи на листочках він би й не взявся щось писати, а тут так солідно - книга. ))
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? Дівчата, я тут зацікавилася.... ось існують міфи древньоъ Греціъ чи Эгипту. А може хтось зустрічав міфи древньоъ Украъни, чи словян, але, власне, для дітей? У вигляді казок?
Відповідь: У світі дитячої літератури. Дитино, читай, може є щось цікаве неподалік? "Легенди Львова" Винничука. Мій малий в 11 років читав, трохи було незнайомих слів, але сподобалось.