вічні суперечки: дитячий садок, чи з мамою краще?

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Shkatulka, 16 Квітень 2010.

?

Я свою дитину

1. волію не віддавати в чужі руки

37 голосів
    17,5%
  2. в сад! всі в сад! (с)

16 голосів
    7,5%
  3. тільки в хороший садок, хорошому вихователю довірю

134 голосів
    63,2%
  4. та йой! якось оно буде. потім заміж піде...

6 голосів
    2,8%
  5. мені нікуди дітися, віддам

19 голосів
    9,0%
Статус теми:
Закрита.
  1. Zlju4ka

Zlju4ka Well-Known Member

Відповідь: Дитячий садок, чи з мамою краще?

Та нашо вам ті приклади?ця тема як і пару інших заздалегідь приречена бути без логічного завершення ,бо кожен притримується власної точки зори виходячи з власного досвіду і керуючись станом\поведінкою\індивідуальністю власної дитинки.Тільки одні нормально сприймають аргументи з обох боків а інші ні.От і вся різниця.
    Р.S.
    Гелена,по "старой дружбе",мушу це прокоментувати:
    Я все ж наважилась знов віддати малого в садок правда в інший так ось в його групі 5-ро діток ,в старшій 4,(маю на увазі постійно відвідуючих)відповідно дітки бавляться разом мушу тобі сказати що я в захваті від того наскільки швидко дитина може навчитись від іншої дитини корисних речей.за 3,5 місяці-він став повністю самостійною дитиною ...повністю.Перестав бути "тепличний",зрозумів що крім нього на світі ще існують діти і що в цьому світі треба вчитись виживати.

2. Ука

Ука Добрий волонтер із поганими нервами

До речі, Гелено, щодо хоумскулінгу я теж давно для себе визначилася. негативно. Тим не менше, Вашу петицію про дом.навчання підписувала. Бо вважаю, що Ваша позиція теж має право на існування.

3. Іриска

Іриска Well-Known Member

зараз тема садка стала для мене актуальною... коли лише завагітніла, то стверджувала, що всі 3 роки сидітиму з малям. Зараз я бачу, що таки з 2 рочків віддам малого в садок з таких причин: - нашому сімейному бюджету потрібна моя підтримка; - маломудуже цікаво з дітками, він як бачить їх на дворі то так біжить, посміхаючись дуже щасливо; - хочу щоб моя дитина була цілком самостійна, уміла за себе постояти; - хочу щоб моя дитина уміла себе поводити між людьми, уміла допомагати та дбати про інших. З особистого досвіду: я сиділа з мамою десь до 5,5 років, благаючи віддати мене в садок, бо всі дітки ходять, а я -ні, таки добилась цього, хоча доволі пізно. Мені насправді було значно цікавіше в садку, бо я могла творчо розвиватись, танцювати, співати, займатись фізкультурою, ліпити, малювати, вирізати.... - я це все дуже любила, але з мамою я цього не могла всього отримати, думаю всі розуміють чому. Попри те, що в мене мама художник, чудово співає і т.д., але на це все у неї просто не вистачало часу. У мене не має основної причини, чому віддаю малого в садок, єдине, що - я впевнена, що йому там буде значно цікавіше, ніж вдома з мамою)))

4. Гелена

Гелена Well-Known Member

Для тих, хто давно сидить на форумах очевидно, що такі теми потрібні не для тих, хто вже має свою чітку позицію з якогось питання, а для тих, хто ще не визначився.

Якби не було гострих дискусій на гострі теми, то не було б ніякого поступу. Я пам"ятаю як на форумі приймалися в штики розмови, чи є різниця між ГВ і ШВ, щепити чи не щепети і т.п. І завжди хтось казав "кожен має свою думку, досить про це говорити". А тепер форумлянки настільки підковані в темі ГВ, що самі створили гілку про перли ГВ. Це був лише приклад.

Я в цю тему пишу тільки тому, щоб дискусія на цю тему дійсно була дискусією. Чи ви хочете лише загального одобрямсу? І пишу, коли хтось цю тему знову зачіпає, не я її розворушую знову, лише відповідаю зрідка на дописи.

То може досить на кожній сторінці повторювати, що деякі дописи зайві? Забули, що це публічна дискусія і для того існує? Можна просто НЕ заходити в НЕцікаву для себе тему. Ніхто ж не змушує читати, а ти більше писати.

Zlju4ka, це не вам персонально, це просто думки з приводу.

5. Ука

Ука Добрий волонтер із поганими нервами

хіба що ;)

6. guculyanka

guculyanka Well-Known Member

Zlju4ka, в такий садок і я би віддала свою дитину на пару годин! А щодо стандартних садочків, в яких по 20-30-40 діток...:scare: , я категорично проти. Ви самі бачите різницю, напевно.

Вже саме тільки перебування в приміщенні з такою кількістю дітей, стрес для дитини. Для дорослого такий самий стрес, але дорослий, зазвичай, крутиться серед дорослих, які не кричать і не плачуть, і можуть вийти в інше приміщення, щоб побути на самоті 2 хв...

А який розвиток дає садочок?
    по 20 хв заняття з малювання, музики, читання... то смішно.
    Моя за 20 хв тільки в смак входить. Ми можемо читати годину безперервно, чи малювати фарбами, чи співати (я співаю, потім на ютубі вишукую ті пісеньки...).

Літом в нас дуже критично стояло питання садочка. 1 - в малої криза 3-ох років, 2 - в мене вагітна криза:girl_haha:, 3 - троє дівчаток-подружок моєї дитини пішли в садок (відповідно, з нами вже стільки часу не бавились і було багато розмов про садок).
    Переламавши себе, ми пішли на початку вересня глянути. Познайомились з завідуючою (рекомендації дуже хороші щодо неї, щодо самого садка, щодо вихователя групи, в яку би попала моя дитина). Після розмови зав. запропонувала показати групу.
    Попали якраз на обід. Моя дитина без комплексів.
    Тільки зайшли в групу - вона зразу ж побігла подивитись на іграшки. Пройшлася, нічого путнього не знайшла (перед тим знайома занесла гору іграшок в ту групу).
    Далі вирішила, що теж хоче поїсти з дітками. :girl_haha: Вихователь її посадила, налила супчик (2 кусочки картоплі, капуста, яку моя дитина не їсть і кусочки помідора). Я сідаю збоку, і поки вона займається тарілкою, спостерігаю таку картину: хлопчик більше 3х років плаче, біля нього сидить няня - годує. І після кожної ложку, яку насильно запхає приговорює "ану їж, бо зараз подзвоню до тата і будеш цілий тиждеь тут сидіти". Ложку пхає в нього і знову... :girl_cray: Це було щось з чимось.
    Якщо би психолог розібрав по полочках цю ситуацію- то є травмування дитини в кількох аспектах...
    І все. На цьому закінчився наш садок.

З тих 3ох дівчаток, які пішли в садок тільки одна ходить постійно (і хвора- мама дає лікарства вихователю, і здорова). Двоє ходять на 2-3 дні, а потім тиждень-два хворіють...
    З розвитку, якого не має моя дитина, отримали хіба виступ на свято Осені.

Згідна, спілкування потрібне. Спілкування з дітьми. Але не з 20-30 одночасно, і не 8 годин в день-40 год в тиждень.

7. Гелена

Гелена Well-Known Member

Та це очевидно.

8. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

може як допис гуцулянки?
    як власний приклад.
    я тримаю дитину вдома і маю ось так і так і так. Я займаюсь її розвитком ось так і так і так... а не як їй буде треба, то я їй найму вчителя, а у вашому садку, а у вашому городі..))) бо трохи це нелогічно. Я із задоволенням можу почитати, Гелено про ваш тиждень, день ... який Ви проводите з своєю дитиною так, що і Ви і Ваші потреби, а також дитина і ї потреби враховані. Про свій можу розповісти. Про досвід мами і дитини, дитини і няні, дитини і інших дітей, племінниці і садку, племінниці, хворіб і сестри. Бо тема зі знаком питання породжує бажання дати відповідь, а це не найкраще для людей. які роздумують над тим чи іншим, дуже класно, коли ти можеш почитати чиїсь думки і життєві приклади.

9. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Знаєте, я завжди була за садок, але за хороший. Де мало дітей, компетентні вихователі, цікава розвиваюча програма, індивідуальний підхід. Тому дала свого малого в приватний. Читаючи тут дописи про звичайні садки, різниця таки величезна.
    Але. Щораз більше відчуваю брак спілкування з малим. Відчуваю, що він (як би добре в садку не було) сумує за нами і домом. Поки мушу ходити на роботу, але планую з часом піти на не повну ставку щоб більше бути з ним.
    Але знову згадую як було до садку. Я не так вже багато часу реально приділяла розвитку дитини. За домашніми клопотами не помічаєш як проходить день. А з садку від щодня приносить щось нове. Там він дійсно розвивається, як би скептично про розвиток в садку не говорити.
    От і мені цікаво почитати як непрацюючі мами несадочкових дітей організовують день. Бо маю багато прикладів, де мама займається своїми справами, а дитина в іншій кімнаті сама бавиться. В такий випадках садочок - кращий варіант.

Останнє редагування: 16 Грудень 2010
  10. Гелена

Гелена Well-Known Member

---------- Додано в 12:01 ---------- Попередній допис був написаний в 11:53 ----------

Про це я можу написати, але крім того, я пишу з яких міркувань я не хочу давати дитину в садок. Це вже не зовсім власний приклад, це просто загальні аргументи зібрані за великий проміжок часу. Вони зайві в такій темі? Чому?

11. Уляночка

Уляночка Well-Known Member

угу...сьогодні те саме мені Любчик сказав-хочу в садок..нудно вдома,бо мама має "свої справи" - хворий Марко....

12. Lidusha

Lidusha New Member

напишіть, будь-ласка. мені дійсно цікаво, як ви проводити цілий день з дитиною, якими заняттями займаєтесь ітд. опишіть, ваш звичайний будній день.

13. Annabela

Annabela Happy Member

А що ж тоді робити у школі, коли всі діти, до прикладу, вирішуюють одну і ту саму задачу з геометрії і малюють квадрат. Або у відповідному Виші студентам дають завдання намалювати одну і ту саму вазу з квітами з урахуванням усіх правил.
    За вашою думкою, в нашому житті ми багато речей робимо за зраском-купуємо хліб в магазині і даємо за це гроші, так як роблять це всі. Невже це все погано і якимось чином впливає на наш розвиток?

14. Гелена

Гелена Well-Known Member

Тут якраз доречно було б написати що мається на увазі під розвитком дитини. І що значить "реально приділяти час для розвитку"?

В нас все просто: розмовляю з дитиною, паралельно щось роблячи (чи по господарству, чи просто бавлюся):
    - машинка червона
    - вода ллється через край
    - візьми два яблука
    - кубик квадратний
    - мячик кругий
    - сніг холодний
    і т.д і т.п.

Так дитина поступово вивчає властивості речовин, ознаки і призначення предметів, мову тощо. Це і є розвиток. Що я маю для цього розвитку спеціально робити? Потягти за вуха, щоб швидше ріс? :girl_haha:

Коли Максимчику було біля 2 років він не любив малювати, то я просто сідала сама і малювала, а він дивився-дивився, а тоді сам попробував. Через деякий час вже обмалював мені пастеллю всі меблі і т.п. Добре, що вона стирається легко сухою ганчіркою. Вже рік малює багато і з цікавістю. Те саме було з ліпкою - я почала ліпити і він зацікавився. Я йому показала лише як машинку малювати, бо в нього пристрасть до машинок, решту малює сам як йому на думку спаде.

Разом з татом переважно по вечерах бавимося м"ячем, в лови, в хованки, будуємо халабуди, складаємо контруктори, влаштовуємо гонки машинками, бої подушками і тому подібне.

Що ще треба робити? Спеціально я нічого особливого не роблю - моя природна лінь береже мене від зайвих рухів :girl_claping:

В мене все просто - щоб я не робила, дитина робить це зі мною:
    - перший біжить і виймає речі з пральки, пилососить, миє підлогу
    - поруч стоїть, коли я готую і собі щось там "хімічить" в окремій посудині
    - миє посуд, готує їсти, тарабанить по клавіатурі і т.п.

Коротше, його всюди повно, він все копіює, а якщо йому нудно, тоді даю в руки щось для малювання, ліпки, констуктор чи типу того

Ходимо гуляти, бавитися з дітками, це само собою. Ну і майже всюди зі мною їздить, завжди з ним щось купую чи вирішую якісь справи. Коли нема куди їхати спеціально, то їдемо просто так, прогулятися, бо він страшенно любить просто їздити і мені краще з ним проїхатися кудись, ніж йти в один і той самий парк годувати одних і тих самих голубів.

А чим було б краще в садку? Дитина там отримує більше персональної уваги?

А чому не краще залучити дитину до своїх справ, якщо дитина маленька?

Так, це не завжди хочеться робити, бо:
    - спочатку чемно насипає муку в миску, а тоді мука ратпом по свій кухні і ще й волосся в муці
    - спочатку чемно миє підлогу, а тоді пів відра води на підлозі
    - спочаку малює на папері, поки я готую, а тоді по шафі і по стільцях
    - спочатку чемно сам "готує картоплю", а тоді виливає мені до того варива всю заварку до чаю чи висипає купу цукру-солі в воду

Але воно того варте. Не завжди мене такі ігри тішать, не завжди я маю бажання годину з дитиною робити те, що я можу сама в кілька разів легше і швидше зробити сама, але як тоді він навчиться користуватися речами, мати міру, щоб воду не розлити, мати координацію, щоб чашку не розбити і т.д.? Хоче помагати - я даю можливість майже завжди. Тепер, майже в три роки вже багато чого вміє, в тому числі допомагає прибирати, то бардак рідко влаштовує, а в 2-2,5 то було мало не щодня. Зате було цікаво, весело і повчально.

Щодо іншого. Якщо мені хочеться відпочити - включаю малому мультик і маю трохи спокою. Якщо не хочу з ним гуляти, бо змучена - не гуляю. Якщо не маю особливого бажання чимось займатися з дитиною – то він собі сам коло мене бігає і бавиться чим хоче. Домашню роботу роблю всю щодня, але не ідеально. Я не вважаю, що треба щодня стрибати вище голови чи стояти на вухах і постійно займатися розвитком дитини. І совість мене за це все не мучить, бо я не робот і не прислуга. Тим більше, я і так знаю, що приділяю дитині дуже багато часу і уваги, тому деколи можу спокійно зробити собі перерву і не паритися з того приводу.

Написала. Різноманітно. Візьміть до уваги, що моїй дитині ще нема 3 років.
    У 2 роки день проходить по-одному, а в 4-ри по-іншому. А 10 років ще інакше буде, наперед я вам написати не можу.

15. Usmishka

Usmishka Well-Known Member

Напишу про нашу ситуацію)
    Ще у вересні в мене була думка залишити спроби ходити в садок, бо дитина і чути того не хотіла, впадала в істерики і хотіла бути дома, плюс постійні хвороби. Зараз ситуація дуже змінилась, по-перше моя дитина вимагає, щоб ми йшли кудись до діток, і через раз йде мова про садок, вона приходить і має купу вражень, правда ходимо поки дууже рідко. По-друге, в нас проблема із спілкуванням, ми до діток хочемо, але в колективі має бути все для неї і має бути всюди перша, не вміє взагалі програвати, і скільки ми не бавимось, скільки не обігруємо ситуації, таки потрібен напевне досвід.
    Поки в мене правда є ще бажання спробувати приватний садок, бо кількість дітей 20-25 мене також трохи "напрягає", але я тут поки вагаюсь, і звичайно що поведінка вихователів чи няні не завжди така як хотілось би, але в цей момент я завжди згадую свою свекруху чи свекра, чи свого батька, і важко сказати хто себе краще поводить.Щодо занять дома-моя дитина що дома, що в садку, що на гуртках все робить по 10 хв це максимум, на даний момент її цікавить тільки бігати з дітками, тому поки будемо пробувати ходити в садок.

16. Гелена

Гелена Well-Known Member

А відповідь хіба не очевидна? Є завдання - є виконання.
    І в чому проблема? Підросте дитина, почнуть її вчити малювати згідно правил.
    За моєю? Ви щось плутаєте, бо впадаєте в крайнощі і плутаєте загальноприйняті правила поведінки і творчість. Я їх не плутаю :girl_haha:

17. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

я це вже зрозуміла. Бо вихователі - не то, не так і не теє, все по шаблону, дають олівець і кажуть малювати, а не грати ним на ксилофоні наприклад. Бо хворіють діти, що дивина і більше ніде вони не хворіють. Бо в групах забагато дітей, з чим я сама погоджуюсь, хоч далеко не у всіх, але узагальнення це найкращий апелюючий приклад і викладення думки. Це все мені зрозуміло.
    Розкажіть нам, середньостатистичним мамам, діти яких попри все, хочеться вам того чи ні, не відстають у розвитку, як Ви проводите час з дитиною так, а в більшості тут діток двійко, а то й більше, що всі від того задоволені. Бо якщо Ви тільки теоретик і хочете громко проповідувати лиш про те, з яких міркувань Ваша теорія добра, то гріш ціна цьому. Життя це щоденна практика. І я можу з сотні найрізноманітніших міркувань віддавати свою дитину до приватних вчителів, на індивідуальні заняття, а їй наприклад реально підходить групове заняття з 5ти чи 10-ти чоловік (для кожного виду діяльності своє - для оркестру треба більші, для художньої творчості менші групи). І тут мої міркування на тему ідуть відразу коту під хвіст. Тому, найкраще читати для роздумів чужі досвіди. Міркування - це ТЕОРІЯ. Фройд, Ніцше, Лєдлофф чи.. чи.. яка різниця хто там що сказав, важливо як це працює, чи ні?

---------- Додано в 15:33 ---------- Попередній допис був написаний в 15:29 ----------

і прошу не забувати, Гелено, думаю це і так зрозуміло - є мама, жінка, дитина, донька/син, тато, чоловік, мужчина, діти, хата загалом, купити/зварити їсти, прибрати в хаті (починаючи від постелити ліжко закінчуючи протертими від пилюки меблями, бо від неї хвороби! поличками). При цьому, щоб дитина була задоволена і все було гут на всіх ланках, такий змучений вигляд як у жінки-мами, чий вибір з дитсадком не співпадає я вважаю поразкою її міркувань, а Ви?

18. Zlju4ka

Тобі просто не повезло..моя думка.
    Почитай як я плювалась на початках цієї теми в сторону садків ,бо нам з першим садком не повезло за рік часу 4 тижні в садку решта хворі..але ми шукали пробували,зрештою подорослішали.просто напевно свому свій час і для кожної дитини має підійти саме її садочок \група\вихователь.
    Ти знаєш всі дітки(навіть форумчанок) що ходили з нами в минулий садок(нормальні здорові адекватні)абсолютно нормально вливались в лави такої кількості дітей і ніякого стресу в них небуло.

19. Гелена

Гелена Well-Known Member

А в садку 20-30. І що всі задоволені? Одночасно?
    В чому теоретик? У мене є дитина, я сама її виховую, баба з дідом працюють, тато в основному теж постійно зайнятий, то і ніхто особливо не подомагає.
    А я? А я взагалі не зрозуміла, що ви маєте на увазі. Якщо дитина не ходить в садок, то жінка вже не має як зварити їсти-прибрати і попрати? Чи що? Чи якби жінка ходила на роботу вона би менше змучувалася, при тому, що домашню роботу все одно ніхто не відміняє? Зате на форумі всі мають час посидіти :girl_haha:

20. Zlju4ka

Наталь,але ж (сама була здивована)вони це все встигають робити і коли відвідують садок!!!Мій малий обожнює пекти бісквіти(!)сідає і бавлячись місить,додає там всяке таке,прибирає після себе миє..і це все зранку в садку обговорює з друзями.
    Тобто я незнаю як йому там далі піде але наразі я просто його невпізнаю:він почав помічати різницю що когось мама б"є а його ні,почав цінувати що на нього не підвищують голос,тобто розумієш він реально переоцінює наше ставлення до нього в порівнянні з тим як до деяких діток ставляться батьки.

Статус теми:
Закрита.