Заняття за методикою Монтессорі

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Ljolik, 7 Грудень 2006.

  1. Гелена

    Гелена Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    dieSonne, дякую, дуже цікаво розказуєте :y:
    що ж я зі всім теоретично згідна, а далі життя покаже :)
    і я так думаю :clapping::clapping::clapping:
     
    • Подобається Подобається x 2
  2. нталька

    нталька Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    Я пропоную крім теорії ще й про практику більше говорити. :) Давайте розповідати хто як з дітьми час проводить, що робить (конкретно). Може переймемо один в одного шось цікавеньке. :)
     
    • Подобається Подобається x 4
  3. dieSonne

    dieSonne Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    Гарна ідея про практику, почну з нас, але описуватиму послідовно від раннього віку, наскільки вдасться що згадати.
    З методиками розвитку і виховання я ознайомлювалась під час вагітності, і ідеї Марії Монтесорі мене захоплювали найбільше. От все мріяла про ті забавки дерев"яні з складками, ті циліндрики, пірамідки і т.д. Оскільки моєму старшому малому вже 5 років і 3 міс. то тоді "попит" на розвиваючі забавки тільки починався а школи для раннього розвитку були подинокими і тільки виникали. В інтернеті я знайшла такі іграшки, але ціна на них була захмарною, а я будучи студенткою і маючи стипендію 40 грн. ніяк немала з чого врізати на ті кольорові циліндрики і пірамідки. І тут я відкрила для себе секонд-хенд, де окрім одягу, можна було купувати купу забавок, в тому числі, як не дивно, і ті що мене цікавили: дерев"яні пазлики на 10 елементів (великі) маленький м"ячик поділений на 5 секцій з основними кольорами, різні книжечки для найменших, дерев"яні брязкальця, музичні іграшки. Тішачись тим усім, і розповідаючи про "знахідки" свекрусі, шкодувала тільки що нема дерев"яної пірамідки, бо дуже не хотіла купувати пластмасову китайську, і тут свекруха згадала, що у них є ще (сина) чоловікова пірамідка, дерев"яна, з кольоровими секціями. Щастю моєму не було меж. Я не забобонна, тому бачите, не тільки одягом запасалася а й іграшками і усім іншим. Народила і зрозуміла, що добре зробила купуючи то все наперед, бо перших пів року не було часу ходити навіть на базар, не кажучи вже про секонд.
    Перші наші заняття:
    - починаючи з часу коли малий тільки почав сидіти і ми всюди їздили гуляти (заняття це в мене, це будь-яка діяльність спрямована на вивчення дитиною чогось нового в ігровій формі, переважно тривають протягом усього дня) я активно розказувала (без сьськання, а цітко і повільно вимовляючи слова) і показувала що нас оточує -
    - це хмарки, вони високо-високо, на небі, вони голубенькі, білі
    - це дерево, зелене, високе чи маленьке, давала листочок порухати, понюхати цвіт.
    - це песик, тваринка, каже песик гав, песик маленький, голодний-веселий-злий тощо.
    Вдома:
    - за столом- ложка у нас тверда, велика/маленька/холодна/гаряча/ горнятко глибоке/пусте/з сочком/з зупкою, виделка гостра/велика/холодна, ніж дуже гострий/холодний/має ручку чорну/пластмасову і т.д
    - купаючись вода-тепленька-чистенька-хлюпає, ванна глибока/біла
    - тато має носик/великий, очка/голубі, ротик/червний, щічки/рожеві/м"ягенькі
    Абсолютно все у нас підпорядковувалось вивченню характеристик предметів, і це для того щоб дитина орієнтувалася в просторі і предметах що її оточують, для того щоб вона розуміла вас, коли ви кажете, "не можна" (бо щось там гаряче/холодне/гостре і т.д.) Цей опис характеристик предметів тривав кілька секунд-хвилинку, наприклад перед початком обіду ми говорили про ложку і горнятко з якого ми їмо зупку, про саму зупку і все. З часом описи предметі вускладнюються, дитина сама починає питатися що які має характеристики.
    Окрім тих постійних описів ми малювали, складали нашу пірамідку, вчили кольори, звуки, емоції.
    Малювання у нас виглядало наступним чином ватман розкладався на підлозі, збоку лежали глибокі фарби, і великий пензлик. Малюючи я завжди наголошувала, але спокійним тоном так, ніби ми далі бавимось, а це лише одне-єдине правило гри (з метою привчання дитини до чистоти) не виходити за межі аркуша. Ручки і все інше було собі запацьканим. Згодом, ми навчилися дуже чистенько малювати. З двох років дитина тримає в руках ножиці і вчиться вирізати. Вміє нарізати собі маленьким ножем певні види продуктів, вже зараз допоманає різати на салатики абсолютно все, і це так подобається, що коли я не закличу його, бо він бавиться, то дитя потім ображається на мене. Тому зараз все що я роблю я далі озвучую, я прибираю, отже малий кричить - я митиму підлогоу і витиратиму порохи, я підливаю вазокни, малий вже тут як тут і зараз настільки вправно це робить що я можу довірити йому це підливання квітів а собі спокійно займатися чимось іншим (в кожному вазонку в нас вставлений визначник, на якому пише назва вазону і кількість капельок, скільки потрібно підлити, то малий вже в тому орієнтується і я не переживаю що він перелиє якийсь вазон чи проллє на підвіконник)
    Ще продовжу, може забагато понаписувала, може трохи сумбур:8:, ще працюватиму над цим:)
     
    • Подобається Подобається x 21
  4. natorella

    natorella Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    а діти, яких виховують по методицці монтесорі, потім в яку школу ходять?
     
  5. Irus'ka

    Irus'ka Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    dieSonne, скидаю перед Вами шапку! І ще діткам Вашим по-щирому заздрю - з такою організованою і відповідальною мамусею цікаво і гарно їм рости-розвиватись! Дякую за подароване натхнення!
     
    • Подобається Подобається x 6
  6. Маруся-мама

    Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    Мама є мама а вихователька чи вчителька це є зовсім інше. Чи ви хочете сказати що ви свого сина самі будете вчити танцям і музиці?

    Більше не буду сюди писати бо з вітряками воювати не потребую, лишень бажання втрачається.
     
  7. Гелена

    Гелена Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    залежить на якому рівні :)
    на спеціальні заняття можна ходити з дитиною в розвиваючий центр, там якраз заняття 1-2 год, що відповідає віку дошкільнятка
    я про те, що для того щоб різноманітно розвивати дитину не конче її віддавати в спец садок на цілий день
    а якщо і віддається в садок, то ще до садка дитина багато чому вчиться, треба просто цьому правильно сприяти
    на моє переконання,по можливості дитині краще бути вдома, а соціалізацію і навчання певним речам забезпечать дитячі майданчики, гуртки, розвиваючі центри тощо куди мама йде разом з дитиною

    а ви не воюйте, ви аргументуйте :)
     
    • Подобається Подобається x 2
  8. Irus'ka

    Irus'ka Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    Гелено, я правильно зрозуміла - Ви підтримуєте анскулінг від Рубенарубіка???
     
  9. Гелена

    Гелена Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    чому від Рубенрубіка? я про це писала ще заааадового до його появи на форумі
    крім того їхні ідеї і погляди на виховання були хороші, на мою думку

    плюс я ні до чого не закликаю, я розглядаю варіанти :)

    і я не проти методики Монтессорі, швидше я за використання всіх хороших і розумних методів в вихованні
    і тут варто лише визначити які хороші і розумні, а які ні. "тільки і всього" :xaxa:
     
    Останнє редагування: 28 Лютий 2009
    • Подобається Подобається x 2
  10. dieSonne

    dieSonne Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    В звичайну школу. Просто такі діти собі більше ради можуть дати в житті, ну але то дуже відносна штука, бо можна по методиці дитину виховувати а вона не вмітиме елементарного, а можна і не знати про ніякі методики а просто приділяти багато уваги дитині і дитина буде всебічно розвиненою. Тут справа не в методиці, а в розумінні суті методики і того що потрібне саме вашій дитині для гармонійного розвитку. Мій малий, наприклад, жодного вірша вам зараз не розкаже, просто не любить їх вчити, хтось може це розцінити як погану штуку для розвитку пам"яті, проте він багато чого іншого знає, наприклад про анатомію людинидуе багато, і ми часто з ним різні операції дивимось, йому це дуже цікаво, і я тут не вважаю що він не гармонійно розвивається. Хоча є школи які мають власні медотидики і дітки в них від садочка і до завершення школи йдуть, але тут є багато своїх нюансів і дискусії з того приводу тривають.
     
    • Подобається Подобається x 2
  11. Zlju4ka

    Zlju4ka Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    Читаю розповідь dieSonne,це майже як у нас.Готувались заздалегідь до зачаття,перечитали купу інф.про методики,і коли маленький зявився воно настільки стало в пригоді ,кожна секунда спрямовувалась на те щоб подарувати сину якісь нові знання.Пірамідки,складалки,до речі я по черзі пробувала різні методики-мене навіть домашні не завжди розуміли-навіщо я обліплюю меблі різними буквами,складаю для дитинки склади-тощо.Проте ,тепер в 1,7 він вже знає багато букв, деяки пише,Разом зі мною дивиться Навколо світу-бо любить щоб я йому пояснювала що там роблять.Потрохи починає вчити англійську абетку.Я щаслива! і хоч я звісно не все йому можу пояснити так як того вимагає та чи інша методика,напевно щось роблю іноді неправильно,але я переконалась на власному досвіді-якщо під рукою немає супер-розвиваючих забавок і не завжди є можливість водити мале в спец.центри-то просто постійно треба виходити"з підручних засобів"і тоді кожна вкладини секундочка у виховання власної дитинки не буде даремною!
     
    • Подобається Подобається x 5
  12. Квіточка

    Квіточка Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    ХОЧУ ПРОЧИТАТИ ЦЮ КНИЖКУ, МОЖЕ ЗНАЄТЕ ДЕ В ІНТЕРНЕТІ ЇЇ ЗНАЙТИ(СКАЧАТИ)?
     
  13. kati

    kati Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    от поясніть мені,після трьох що саме піздно? вчитись писати,читати? чищось інше?:confused:
     
  14. Nata

    Nata Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    Починати виховний процес :).
    А знаєте, я так з Петром бавилася, методики побувала на дитині, все порівнювала його з іншими дітьми, переживала, якщо він не вмів чогось що робили його однолітки.
    А тепер мені байдуже. У мене ростуть красиві, здорові і розумні діти. Так, я займаюся з ними, так, я приділяю їм багато уваги, але я вже не фанатію. Всьому свій час. І якщо Петро хоче складати конструктор, а не вчити букви/слова/цифри, то прошу дуже.
    І ще: я ходила на заняття раннього розвитку, а потім почалася зима, грип, віруси і ми то все залишили. Тепер вдома я можу вибирати ті заняття, котрі подобаються моїм діточкам і всі при тому залишаються задоволеними. Ми не дотримуємося певної методики, бо я не ставлю собі за мету зробити із дітей вундеркіндрів. Ми просто вчимося пізнавати світ :)
     
    • Подобається Подобається x 11
  15. kati

    kati Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    ..а в японців навпаки:confused:
     
  16. Ная

    Ная Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    В японців дітям до трьох все дозволяється,в правилах виховання тії ж Монтесорі сказано так само,що кожна заборона перешкоджає розвитку дитини.Чим не по-японськи:) До трьох років закладаються певні основи,а розвиватися і вчитися не пізно ніколи. Я так то собі розумію.
     
    • Подобається Подобається x 3
  17. Гелена

    Гелена Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    гугл відразу дає посилання :)
    ось тут можна скачати http://www.koob.ru/masaru_ibuka/posle_treh_uzhe_pozdno
    тут можна з сайту читати http://lib.kharkov.ua/KIDS/after3.txt

    =======================
    три перші роки найважливіші для формування особистості дитини, розвитку здібностей, бо формується до 80% мозку
    ось тут добре описана книжка Масару Ібука
    в зв’язку з тим дитині необхідно створювати сприятливе інформаційне середовище і давати свободу для діяльності, творчості
    а поведінки дитина вчиться на прикладі батьків, незалежно від "нравоученій"
    хоча то дуже голосна заява, бо розвиток і заміна клітин організму триває все життя, але основи закладаються в перші роки, то факт

    здається, то Ошо писав "деякі діти думають що їх звати "НЕ МОЖНА"
    деякі батьки думають що з колиски треба вчити етикету, "правильної поведінки" тощо
    а це тільки шкодить дитині, стримує розвиток
    так само не варто тримати дитину в ліжечку чи в манежі, тк вона теж нудиться постійно, мозок, активність "дрімає" :confused:
    а дитина, яка постійно коло мами набирається багато пасивного досвіду, спостерігаючи за життям дорослих

    ось тут є про філософію, підхід Монтессорі
    нічого такого, що не можна робити вдома, якраз навпаки, вдома найперше дитина вчиться дуже хороша філософія :y:
     
    Останнє редагування: 28 Лютий 2009
    • Подобається Подобається x 4
  18. Гелена

    Гелена Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    наскільки я знаю в них до 7-ми років нема суворої дисципліни, а потім дитина йде до школи і вчиться дисципліни
    але це не значить що їх не вчать, вчать просто м*яко
    дитина веде себе як батьки, це раз, а друге, якщо батьки не використовують примус, то проти чого має бунтувати дитина?
    я маю чистий спокій з поведінкою, бо не вимагаю того чого дитина не може робити в рік - бути чемною :xaxa:

    а знаєте скільки в японців винахідників? кілька відсотків населення, бо вони розвивають уяву в дитинстві, а не логіку :y:
     
    Останнє редагування: 28 Лютий 2009
    • Подобається Подобається x 2
  19. Гелена

    Гелена Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    а я от проти цілеспрямованого навчання читанню і письму в ранньому віці
    фізіологія :confused:
    от чому: "Семь лет признается рубежным возрастом и в развитии интеллекта ребенка: происходит переход с наглядно-образного мышления на вербально-логическое. Мозг человека развивается таким образом, что формирование центров, заведующих восприятием, речью, мышлением происходит постепенно. Выделяются даже особые сензитивные периоды, во время которых в психике человека присутствует оптимальное сочетание условий для формирования и развития отдельных психических функций.

    Обучение буквам, словам, цифрам и другим знаковым образам активизирует работу левого полушария мозга, ответственного за конкретное, логическое мышление. Тем самым, ограничивается и обедняется деятельность правого полушария, дающего образное, эмоциональное, сугубо индивидуальное восприятие событий, предметов, людей, явлений. Переход с естественного для ребенка образного освоения мира на уже взрослое логическое восприятие сначала незаметен, дети гордятся тем, что вступили на новую ступень взросления, приблизились к взрослым. Но позже, когда нереализованные естественные потребности задавливаются необходимостью строгого следования логике школьных программ, жесткостью дисциплины, ограничением подвижности, повышенными нагрузками и проч., интерес к учебе теряется, уроки становятся чем-то внешне обязательным, но не привлекательным, и теряется интерес к познанию.

    Излишне ранний переход к логике, к мышлению в понятиях у детей вызывает ослабление и даже пресечение развития творческих начал
    . Часто под словом «творческий» понимают лишь только то, что относится к сфере искусства. Это не совсем правильно. Творческое развитие ребенка в возрасте до семи лет – это развитие его индивидуальности и самостоятельности, та самая почва, которая дает силу и умение видеть и мыслить самостоятельно, развивает навык принятия собственных решений, является основой построения индивидуального, своего собственного «я»"


    ====================
    цілком згідна, часто готові суперзабавки навіть не дають польоту для фантазії
    плюс до певного віку діти не дуже люблять забавки, вони охочіше вивчають навколишнє середовище і справжні речі
    кажуть, інтерес до іграшок приходить після 2-3 років :)
     
    Останнє редагування: 28 Лютий 2009
    • Подобається Подобається x 3
  20. нталька

    нталька Well-Known Member

    Відповідь: Заняття за методикою Монтессорі

    Щодо японців. Знала кілька дівчат японок. Яка у них повага до батьків і взагалі до старших!
     
    • Подобається Подобається x 1